Keskiviikko 17.7.2019

Vanhuspalvelut: Nyt tuli keskustalta linjaus hoitajamitoituksesta – Sdp lyö heti painetta kokoomukselle

Luotu: 
31.1.2019 10:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskusta toisi lakiin vanhuspalveluiden sitovan hoitajamitoituksen. Hoitoalan ammattiiliitot ajavat sitovaa henkilöstömitoitusta nykyisen suosituksen tilalle.
|

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kertoo, että keskusta haluaa velvoittavan hoitajamitoituksen lakiin. Heikkisen avaus liittyy vanhuspalveluiden ongelmista käynnistyneeseen laajaan keskusteluun.

Vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta on tällä hetkellä kirjattu lakiin vain suositus. Edellisessä hallituksessa vuonna 2012 sdp ajoi lakiin sitovaa henkilömitoitusta, mutta hallituskumppani kokoomus esti pyrkimykset. Puolueet ovat kiistelleet asiasta vielä tälläkin viikolla. Tuoreessa väittelyssä ei saatu kokoomuksen eikä keskustan selvää kantaa, pitäisikö sitova mitoitus saada lakiin. Lue lisää: Riita vanhustenhuollosta puhkesi suorassa lähetyksessä – Guzenina: Nyt kokoomus jo peruuttaa

Keskustan kanta tulee selväksi Heikkisen tiedotteesta. Oppositiopuolue sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman iloitsee asiasta Twitterissä ja kahmii samalla oppositiolle kunnian käänteestä.

”Näyttää siltä, että koko opposition yhteinen välikysymys vanhusten hoidosta vaikuttaa jo nyt. Keskusta tarkisti kantansa. Hienoa! Nyt tämä on enää Kokoomuksesta kiinni. Eiköhän [kokoomuksen puheenjohtaja] Petteri Orpo nyt sovita, että kirjataan se mitoitus vihdoin lakiin”, Lindtman viestii.

 

Hannakaisa Heikkinen on jakanut Twitterissä STT:n tiivistyksen tiedotteestaan. Myös keskustalainen peruspalveluministeri Annika Saarikko linjaa asiasta Twitterissä. Hänen mukaansa henkilöstön vähimmäismitoitukseksi tulisi asettaa 0,7 vanhusten tehostetussa palveluasumisessa.

 

 

LUE LISÄÄ: Keskustan johto hermostui: ”Sdp tekee vakavalla asialla vaalipolitiikkaa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Samalla kun lakiin tulee velvoittava kirjaus hoitajamitoituksesta sankitioineen, niin siihen tulee laittaa myös määräys siitä, että koulutetut hoitajat eivät tee siivoojille, tiskaajille tai laitosmiehille/ talonmiehille kuuluvia töitä.

Lakiin laitetusta velvoittavasta hoitajamitoituksesta ei ole mitään hyötyä, jos edelleen sallitaan hoitajien käyttö muuhun kuin heidän koulutustaan vastaavaan työhön. Jos hoitajilta siis j ä ä a i k a a y l i - niin tottakai he silloin voivat tehdä muitakin töitä kuten esim. siivousta. Mutta vain siinä tapauksessa.

Näin hoitotyön arvostus nousisi - myös hoitajan palkan tulisi vastaavasti nousta - ja tulevaisuudessakin nuoret haluaisivat hakeutua hoitoalalle.

Tätä ei saisi sanoa ääneen - mutta sanonpa kuitenkin - otetaan niitä työperäisesti Suomeen tulevia maahanmuuttajia näihin hoitotyön avustaviin tehtäviin ts. siivoojiksi ja talkkareiksi.

Asiat asioina ja oikeassa järjestyksessä.

Pekka Hautaa

Kirsi olen samaa mieltä kanssasi. Tämä on kuitenkin vain yksi pala vanhuspalvelulakia. En ole lainsäätäjä mutta miksei voisi olla että se minimi säädetään nyt otettaisiin tarkasteluun vaikka kolmen vuoden päästä ja säädetään sitä jos on tarvis.

Ari Ojala

"Edellisessä hallituksessa vuonna 2012 sdp ajoi lakiin sitovaa henkilömitoitusta" Ei pidä paikkaansa. Eduskunnan pöytäkirjan mukaan sdp:n guzenina ei esittänyt asia lakiin, eikä myöskään antanut asiasta vastausta vaikka sitä häneltä vaadittiin. Kahvipöytäkeskustelut on eri asia ja siellä voi lausua mitä huvittaa.

Pekka, ihan totta. Voimaan saatettujen hoitotyötä koskevien lakien vaikutusarviointeja tulee tehdä säännöllisesti, jotta havaitut epäkohdat saadaan kitkettyä nopeammin pois.

On erikoista, että näin kauan kesti, että valtava määrä väärinkäytöksiä hoitolaitoksista tuli julkisuuteen. Hoitotyön valvontaa koskeva kokonaisuus ei nyt toimi.