Keskiviikko 26.6.2019

Suomeen syntyy hälyttävän vähän vauvoja: Tässä keskustan ratkaisut – puolue pitää kiinni 3 vuoden kotihoidosta

Luotu: 
31.1.2019 11:04
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
|

”Suomeen syntyy hälyttävän vähän vauvoja ja ensisynnyttäjien keski-ikä nousee. Alentunut syntyvyys ja sen suuret alueelliset erot vaikuttavat Suomen tulevaisuuteen tavalla, jota emme tänä päivänä välttämättä pysty vielä täysin edes hahmottamaan. On tärkeää, että historiallisen pienien ikäluokkien hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota, koska ketään ei ole varaa hukata syrjäytymisen polulle.”

Näin kuvaa pääministeripuolue keskusta ongelmallista tilannetta, johon se etsii ratkaisua torstaina julkaistulla perhepoliittisella ohjelmallaan.

”Perheet kaipaavat kahta asiaa: joustavuutta ja valinnanvapautta. Näitä asioita haluamme perheille myös tarjota. Ajatuksemme lähtee perheen ja lapsen tarpeista, ei työelämän”, keskustan perhepoliittisen ohjelman valmistelua johtanut ministeri Annika Saarikko sanoo tiedotteessa.

Yleisiä linjauksia, joilla keskusta pyrkisi tekemään Suomesta lapsiystävällisemmän ja puuttumaan vauvakatoon, ovat muun muassa seuraavat toimet ja pyrkimykset:

”Työelämän asenteiden ja käytäntöjen pitää tukea tasapainoa vanhemmuuden ja työn välillä. Joustavat työajat, osa-aika- ja etätyön mahdollisuudet sekä työaika- ja lomapankit pitää ottaa nykyistä laajemmin käyttöön niin pikkulasten vanhempien, ikääntyneistä omaisista huolehtivien kuin muidenkin ruuhkavuosia elävien kohdalla.”

”Hedelmöityshoitoja annetaan sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Lain mukaista julkisten palveluiden piiriin pääsemistä kuukauden sisällä lähetteen saamisesta ei pystytä kaikilla paikkakunnilla takaamaan, vaan jonot ovat pitkät. Hedelmöityshoitoihin pääsy julkisella puolella pitää olla helpompaa ja yhdenvertaista kaikille hoitoa tarvitseville.”

”Translain sterilisaatiovaatimuksesta luopuminen. Keskustan puoluekokous hyväksyi translain uudistamisen tarpeen jo 2014 ja uudisti kantansa 2018. Tunnistamme sukupuolten moninaisuuden. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä sukupuolen korjauksen edellytyksenä tulee poistaa.”

”Lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi kaikista pienituloisimmille perheille luodaan harkinnanvarainen, ylimääräinen lapsilisä. Tuki on tarkoitettu väliaikaiseksi avustukseksi esimerkiksi työttömyyden tai vakavan sairauden kohdatessa.”

Lisäksi esillä on perhevapaauudistus, joka on seuraavan hallituksen keskeisiä hankkeita. Keskustan tärkeimmät tavoitteet perhevapaauudistukselle ovat ”perheiden valinnanvapaus ja lapsen oikeus yhteiseen aikaan molempien vanhempien kanssa”.

Keskusta pitää yhä kiinni kolmivuotisesta kotihoidon tuesta.

”Oikeus kotihoitoon turvataan kolmeen ikävuoteen saakka”, puolue toteaa.

Ansiosidonnaisen perhevapaakauden isien osuuden pidentäminen ei saa vaikuttaa äitien osuuteen lyhentävästi, puolue katsoo.

”Tarvitaan kolmikantainen yhteinen tavoite siitä, että perhevapaisiin satsataan lisärahaa noin 200 miljoonaa euroa. Rahoitusvastuu on jatkossakin työtulovakuutuksen kautta valtion lisäksi työnantajilla ja työntekijöillä”, puolue lupailee.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nyt hallituspuolueet keräävät kiireesti omat ehtonsa hallituksen jatkolle ja sitten ne sopivat keskenään kabinetissa, että kaikki kolme ehdotonta vaatimusta hyväksytään yhdellä kertaa, jolloin kaikki kolme puoluetta saavat oman kärkitavoitteensa maaliin.

Nämä ovat niitä kuuluisia lehmänkauppoja, joita kansa niin rakastaa ;)

Antti Salonen

”Translain sterilisaatiovaatimuksesta luopuminen. Keskustan puoluekokous hyväksyi translain uudistamisen tarpeen jo 2014 ja uudisti kantansa 2018. Tunnistamme sukupuolten moninaisuuden. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä sukupuolen korjauksen edellytyksenä tulee poistaa.”

Väitetäänkö nyt tosissaan, että synnyttävät transut ovat ratkaisu heikkoon syntyvyyteen? Ja tämä koskee kuinka montaa ihmistä vuodessa, siis sellaista, joka on korjannut sukupuolensa korjaamatta sukupuolielimiä ja haluaakin lisääntyä aiemman sukupuolensa mukaan?

Antero Säämäki

Translaissa ei ole sukupuolen vahvistamiseksi sterilisaatiovaatimusta, vaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimus.
Transihmisen lisääntymiskyvyttömyys täyttyy ulkonäköä muokkaavan hormonihoidon aiheuttamalla hedelmättömyydellä.
Siksi hyvin harva transihminen tulee lisääntymään, vaikka lakia muutettaisiin. Syntyvyyden nousuun vaikutus on marginaalinen, koska sukupuolen vahvistajia on vuosittain vain satoja ja vain osa heistä haluaa lisääntyä.

Antero Säämäki

Ei paranna syntyvyyttä, koska transsukupuolisia ei ole steriloitu kirurgisesti THL:n tilaston mukaan. Rekisteriin kerätään fyysiset steriloinnit (esim. vasektomiat, munasarjojen tukkiminen) ja sukupuolen vaihdosprosessissa lain vaatima lisääntymiskyvyttömyys saavutetaan yleensä lääkkeellisesti (hormonihoidoilla).

Kari Aaltonen

Keskusta ja Saarikko on nyt huolissaan, loppuuko Suomesta väki jonka muroihin voi pissiä, nythän ollaan päästy tilanteeseen mikä hidastaa ilmaston muutosta, vielä kun tämän ymmärtäisivät Keskustan väki, seuraaviin suviseuroihin ilmaiset kondoomit