Torstai 27.6.2019

Kansalaisuus pois raiskaajilta? Tutkija selvitti montaako koskisi

Luotu: 
31.1.2019 11:08
Päivitetty: 
31.1.2019 11:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Aihekuvitus. Kuvassa Helsingin käräjäoikeus.
|

Tilastokeskuksen tutkija Kimmo Haapakangas käy blogissaan läpi, miten Suomessa asuvat kaksoiskansalaiset syyllistyvät rikoksiin. Taustalla on muun muassa sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) esillä pitämä ehdotus, että kansalaisuuden voisi poistaa törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta. Suomi on sitoutunut ehkäisemään kansalaisuudettomuutta, joten Suomen kansalaisuutta ei voi ottaa pois, jos se on henkilön ainoa kansalaisuus.

Kansalaisuuden poistoa törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta on esittänyt muun muassa sisäministeri Kai Mykkänen (kok.). Lue tarkemmin: Raiskausrikokset: Sisäministeri ottaisi kansalaisuuden pois – ”Hyökkäys suomalaisten perusarvoja vastaan”

Haapakangas kirjoittaa, että tilastojen valossa seksuaalirikoksista epäiltyjä ja tuomittuja kaksoiskansalaisia on ”melko vähän”. Vuosina 2013–2017 yhteensä 223 kaksoiskansalaista epäiltiin seksuaalirikoksesta. Samaan aikaan kaksoiskansalaisten määrä on kasvanut 79 000:sta vuonna 2013 aina 117 000:een vuonna 2017.

”Seksuaalirikoksiin syylliseksi epäillyt kaksois­kansalaiset ovat siis hyvin pieni osa kaikista kaksoiskansalaisista. Vuonna 2017 seksuaali­rikoksista epäiltiin 51 kaksois­kansalaista, mikä on 0,04 prosenttia kaikista kaksois­kansalaisista. Suomen kansalaisilla vastaava osuus on 0,02 prosenttia”, Haapakangas toteaa.

”Samalla tarkastelujaksolla seksuaalirikoksista tuomittuja kaksoiskansalaisia oli yhteensä 88”, hän jatkaa.

Haapakankaan mukaan suurimpia kansalaisuusryhmiä epäiltyjen joukossa ovat venäläiset (38), afganistanilaiset (22) ja iranilaiset (22). Tuomioita ovat saaneet eniten venäläiset (19) ja iranilaiset (10). Tutkija korostaa, että luvuissa ei ole huomioitu sellaisia kaksoiskansalaisia, jotka ovat syntyessään saaneet Suomen kansalaisuuden. Lisäksi henkilö on voitu kirjata tilastoon vain yhden kerran vuodessa.

LUE MYÖS:

Heinäluoma ja Halla-aho samaa mieltä MTV:llä: Rikollisilta voitava ottaa Suomen passi pois

Ihmisoikeusjärjestöjen ulostulo: ”Tarvittiin rasistissävytteinen spektaakkeli – Vaatimukset raiskaustuomioiden koventamisesta ja uhrin suojaamisesta kaikuneet kuuroille korville vuosikymmeniä”

Seksuaalirikokset: Perussuomalaisten Mika Niikko ehdottaa kemiallista kastraatiota

Sdp:n puoluelehti jyrkkänä: ”Nyt maksamme hallitsemattoman maahanmuuton hintaa”

Tilastokeskuksen luvut julki: Ilmoitukset raiskauksista +7,5 % – Seksuaaliset ahdistelut ryöpsähtivät

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Loikkanen

"seksuaalirikoksista epäiltyjä ja tuomittuja kaksoiskansalaisia on melko vähän”. Hieman epämmärine käse tuo "melko vähän".

Mutta rikollisia lienee kuitenkin Suomessa "tarpeeksi".
Vai täytyykö niitä tuoda ulkomailta lisää?

Raili Sergejeff

Tottakai jokaikinen raiskaus on liikaa, se on selvää!

Mutta tästä kansalaisuuden poistamisesta on vouhotettu jotenkin ongelman ratkaisijana.

Näitä kaksoiskansalaisia on seksuaalirikollisina tosiaankin "melko vähän" verrattuna kokonaismäärään. Se ei siis ratkaisisi ongelmaa, kuten joku ehkä ajattelee. Siinä on mielestäni se pointti.

Kari Luukkanen

Hölmöä ääntenkalastelua. Ei liity turvapaikanhakijoihin millään tavalla koska niillä on turvapaikkastatus, ei Suomen kansalaisuutta. Kansalaisuuden saaminen edellyttää Suomen kielen osaamista ja n. viiden vuoden nuhteetonta asumisaikaa. Huom. nuhteetonta, eli ei saa olla syyllistynyt rikoksiin. Lisäksi kaksoiskansalaiset ovat pääosin venäläisiä. Tämän asian liittämien turvapaikanhakijoihin on mielestäni harhaanjohtavaa. Turvapaikanhakijoita valitettavasti ei saa karkoittaa edes törkeiden rikosten jälkeen koska kansainvälinen suojelu sen valitettavasti estää.