Tiistai 18.6.2019

Petteri Orpo sivaltaa sdp:tä vanhustenhoidosta: ”Tässä on nyt aika paljon käsien pesua”

Luotu: 
31.1.2019 17:44
  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Alma Talent
    Kuva
    ”Minusta tässä on aika paljon käsien pesua nyt tässä salissa. Me olemme kaikki olleet ratkomassa näitä asioita niin hyvänä aikana kuin huononakin aikana, ja me tiedämme, että tämä on erittäin monimutkainen, haastava kokonaisuus. Te tarjoatte helpon ratkaisuun monimutkaiseen ongelmaan”, Orpo sanoi sdp:lle ja muulle oppositiolle.
|

Suurin oppositiopuolue ja gallupjohtaja sdp sai tänään torstaina otollisen tilaisuuden höykyttää pahinta kilpailijaansa, hallituspuolue kokoomusta vanhustenhoidosta. Kokoomus ainoana puolueena ei halua kirjata sitovaa hoitajamitoitusta lakiin. Sdp tivasi asiasta kokoomukselta pitkin eduskunnan kyselytuntia. Lue tarkemmin: ”Ministeri Orpo, onko teidän kanta se, joka estää hallitusta?” – Kokoomuksen linja hoitajamitoituksesta kuumentaa eduskunnassa

Hoitajamitoituskeskustelu leimahti Esperi Caren laiminlyöntien tultua julkisuuteen.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz päätti sivaltaa takaisin.

”Kun Oulussa paljastui järkyttäviä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia, demareiden ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman kutsui kaikki ryhmät koolle pohtimaan ratkaisuja ongelmaan. Kun hoivakodeissa paljastui järkyttäviä laiminlyöntejä, samainen Lindtman kutsui opposition koolle tekemään hallitukselle välikysymyksen. Nyt voi kysyä, kumpi toimintatapa tähtäsi itse ongelman ratkaisemiseen ja kumpi vain poliittisten irtopisteiden keräämiseen”, Zyskowicz sanoi kyselytunnilla.

Lindtman vastasi poikkeuksellisesti Zyskowiczille.

”Edustaja Zyscowicz. Meidän kaikkien, varmasti ikäihmisten, heidän läheisten, omaisten ja hoitajien suurin toive on se, että nyt vihdoin pysyttäisiin tekoihin hyvän hoidon puolesta. Ja se vaatii mitoituksen kirjaamista lakiin. Tilanne on se, että tässä salissa on parlamentaarinen sopu, ja vain yksi uupuu, ja se on kokoomus”, Lindtman sanoi.

Sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) että valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivat esiin sitä, että muutkin puolueet, mukaan lukien sdp, ovat olleet aiempina vuosina päättämässä vanhustenhoidon asioista.

”Siitä huolimatta, että oman puolueeni eduskuntavaaliohjelmassa otimme kantaa hoitajamitoituksen puolesta ja olen tuon takana henkilökohtaisesti, totean, että päästämme kyllä itsemme hiukan liian helpolla, jos ajattelemme, että ympärivuorokautisen hoivan mitoituksella ratkomme kaiken sen, mihin suomalaisen yhteiskunnan ikääntyminen johtaa. Toivoisin kuulevani teiltä myös muita ratkaisuesityksiä, kaikkia niitä vaihtoehtoja, joita esimerkiksi hallituspuolueiden riveistä on tänään esitetty”, Saarikko sanoi ja jatkoi:

”On oikeutettua mittaa hallituksen luottamus suomalaisten ikäihmisten palveluista, mutta samalla toivon, että vastaatte myös siihen, mikä on ollut oma osuutenne vastuunkaudellanne ja vahtivuorollanne siitä, miten suomalaisten vanhusten asiat ovat kehittyneet. Minusta tässä salissa on kovin vähän syyttömiä, arvoisa kollega Lindtman.”

Lue myös: Vanhuspalvelut: Nyt tuli keskustalta linjaus hoitajamitoituksesta – Sdp lyö heti painetta kokoomukselle

Orpo yhtyi Saarikon sanoihin.

”Minusta tässä on aika paljon käsien pesua nyt tässä salissa. Me olemme kaikki olleet ratkomassa näitä asioita niin hyvänä aikana kuin huononakin aikana, ja me tiedämme, että tämä on erittäin monimutkainen, haastava kokonaisuus”, Orpo sanoi.

Orpo esitti kyselytunnilla useampaan otteeseen, että vanhustenhoidon ongelmia lähdettäisiin ratkomaan yhteisellä parlamentaarisella valmistelulla seuraavaa hallitusta varten. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa, eikä hallitus ehdi Orpon ja Saarikon mukaan tuoda enää eduskunnalle uutta esitystä vanhuspalvelulaista.

”Meillä on tämä ongelma ollut tiedossa ja ihan yhdessä olemme pyrkineet myöskin näitä aikanaan ratkomaan. Se, miksi tätä pitää katsoa kokonaisuutena, tätä vanhuspalvelulain uudistusta: pitää katsoa kotipalvelut, omaishoito, valvontajärjestelmät, sanktiot – ja tehdä se sote-uudistus. Te tarjoatte helpon ratkaisuun monimutkaiseen ongelmaan. Meillä on yhteinen näkemys siitä, että tarvitsemme parempaa hoitoa, riittävästi hoitajia sinne, missä niitä tarvitaan – se on erinomainen pohja. Ei hyvät ihmiset riidellä näin paljon. Älkää kylväkö taas kerran riitaa”, Petteri Orpo sanoi.

Lue myös:

Näkökulma: Eduskunnan pöytäkirja käräyttää Maria Guzeninan valikoivasta muistista

Kansanedustaja ryöpyttää: ”Kokoomuksen todellinen luonne paljastui – Orpon kommentit hoitajamitoituksesta ovat kuin jääluolasta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Aaltonen

Mitä ilmeisemmin Kokoomuksen mielestä, jos jotain vakavaa sattuu on väärin kutsua rymä kasaan ja yrittää ratkaista ongelmaa, sen sijaan kaiketi pitäsi hyssytellä ja yrittää peitellä ongelmia, niin kuin näissä raiskaus tapauksissa pitkään tehtiinkin.

Ilkka Manner

Kyllä tässä on kovasti käsienpesua ja varsinaisen asian kiertelyä. Ongelman ydinhän ei ole yksityinen hoito. THL:n tutkimuksen mukaan hoidon laatu on yhtä heikkoa julkisellakin puolella. https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/vanpal/company5/fact_vanpal_company5?... Ongelman ydin onkin rahoittajassa eli kunnissa. Julkinen keskustelu ei jostain syystä kerro, että valvonnan ontuminen on ensisijaisesti kuntien syytä. Kaikkien poliittisten puolueiden päättäjät ovat syvällä tässä liemessä. On se sitten yksityinen yritys tai julkisyhteisö joka hoitoa tarjoaa, tavoite on sama – kustannusten säästö. Julkisyhteisöllä tietenkin budjetissa pysyminen (=verorahojen säästö) ja yksityisellä yrityksellä sopimuksen sisällä voiton maksimointi (tai ainakin voitollinen tulos). Kun 300 kuntaa tekee sopimuksia isojen hoitoalan yritysten kanssa, niin on aika selvää, että sopimusosaaminen ei tilaajan puolella aina ole tuottajan tasolla. Iso osa tilaajista ei osaa tehdä sopimuksia siten, että siellä olisi selvät sanktioidut laatukriteerit. Lisäksi väkisinkin tulee mieleen se, että pienemmillä paikkakunnilla kaikki tuntee toisensa mikä johtaa käytännössä jonkinasteinen ”hyvä veli” suhteeseen esimerkiksi valvonnan osalta. Maakuntamallia puolustaa se, että silloin tilaajalla on isommat hartiat ja oletettavasti parempi osaaminen (ja myös parempi poliittinen kontrolli) sopimusten tekemiseen. Myöskin systemaattisen valvonnan järjestäminen on helpompi organisoida. Valinnan vapaus mahdollistaa sen, että asiakkaalla on mahdollisuus vaihtaa palveluntuottajaa jos hoidon laatu ei tyydytä. Nykyisin tätä vaihtoehtoa ei ole!

Mikko Toivonen

Ideologisesti ongelma on siinä, että meillä on aivan kiistaton ja selkeä näyttö siitä, että pörssirahastukseen perustuva sote tai hoiva ei toimi vastuullisesti, mutta kokoomus ajaa sitä kuin käärmettä pulloon ja samalla ei halua aitoa tehokasta viranomaisvalvontaa suosimilleen rahastajille.
Myös Ay liike ja valvovat viranomaiset ovat toimineet erittäin heikosti.
Olisi nopeasti saatava aikaan ennalta ilmoittamaton valvonta kaikkeen pörssi soteen ja hoivaan sekä työvoiman vuokrauksesta ja "hoitamisesta" rahastaviin kokoomusta lähellä oleviin yhtiöihin.
Nyt Orpon johdolla kokoomus ajaa sellaista ideologista linjaa jonka kanssa ainakaan minä en halua olla missään tekemisissä sen vastuuttomuuden vuoksi.

Valitettavasti Kepu ei ole yhtään parempi ja opposition ajatukset ja ideologiat ovat kaikki raajat tukevasti ilmassa.

To be or not to be.

Kari Kokko

Orpon kumarruksen syvyyden ja suunnan määrittelee raha - pyllistys vanhuksille ja heitä hoitaville. 0,7 olisi aloitus parempaan suuntaan, ei koko ratkaisu. Voihan Petteri myös toivoa, että asia hautautuu kuin vanhus lumeen vaalien jälkeen !