Faktakulma
Näin kysely tehtiin
Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.
Haastattelut (1 500 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internetkyselyn yhdistelmänä 14.1.-28.1.2019. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.
Puoluekantansa ilmaisi 76,3 % vastaajista eli 1 145 henkilöä.
Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1 500) on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Kannatusarvio-osiossa (n=1 145) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Vaikka vihreiden Haavisto-lisä on käytetty loppuun, pääministeripuolue keskusta on jo iskuetäisyydellä.
Alma Median tuore puoluekannatuskysely tuo lisää pohdittavaa tänä viikonloppuna Tallinnaan vaalikampanjan avausristeilylle suuntaavalle keskustaväelle.
Alman edellisessä kyselyssä keskusta sai hetkellisen torjuntavoiton nousemalla pienen nykäyksen ylöspäin, mutta nyt kansan mielipidekyyti on vastaavasti karumpaa: keskusta on tipahtanut ensimmäisen kerran tuoreimpien Alma-kyselyiden aikana alle 15 % prosentin kannatukseen.
Keskustan suosio on nyt 14,4 %, missä on pudotusta edelliseen 1,1 prosenttiyksikköä. Luku on Alma-kyselyn suurin yksittäinen muutos.
Kevään 2015 eduskuntavaaleissa keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi 21,1 % kannatuksella.
Alman kyselyssä kysyttiin: ”Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään vuonna 2019. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin juuri nyt, niin mitä puoluetta tai ryhmittymää ja sen ehdokasta äänestäisit?”
Suurin osa vastaajissa nimesi edelleen SDP:n, joka jatkaa suosituimpana puolueena viime aikojen alamäkensä pysäyttäneenä.
Vielä syyskuussa demareiden kannatus oli yli 22 %, mutta se ehti valahtaa jo 20,7 prosenttiin - nyt demareita äänestäisi tasan 21 prosenttia.
Vaalien suurimman puolueen paikasta ja samalla pääministerin salkusta tiukasti taisteleva kokoomus on nyt 1,3 prosenttiyksikön päässä 19,7 prosentin kannatuksellaan, joka ei Alman kyselyissä ole juurikaan heilahdellut. LUE MYÖS: Näkökulma: Suomen pääministerikisa on draama vailla vertaa – mutta hän on kaikkein varmin ministeri
Juttu jatkuu graafin jälkeen. Graafista näet puoluekohtaisesti kannatuksen kehityksen viimeisissä Alma-kyselyissä.
Perussuomalaiset nousee
Vihreiden tuoreen puheenjohtajan Pekka Haaviston mukanaan tuoma mahdollinen lisäkannatus on käytetty loppuun, sillä vihreät on jymähtänyt tasan 13 prosenttiin, missä on eroa edelliseen kyselyyn 0,1 prosenttiyksikköä.
Oppositiopuolue vihreiden ja pääministeripuolue keskustan välissä on enää 1,4 prosenttiyksikön kannatusero.
Keskinäistä kisaansa käyneillä perussuomalaisia ja vasemmistoliitolla alkaa tilanne selkeytyä: vasemmistoliiton (8,9 %) kannatus menee tasaisesti alaspäin ja perussuomalaisilla (9,9 %) vastaavasti ylöspäin. Vielä syyskuussa vasemmistoliitto oli selvästi perussuomalaisia suositumpi, mutta nyt eroa on perussuomalaisten hyväksi tasan yksi prosenttiyksikkö.
Pienemmissä puolueissa kristillisdemokraatit ja RKP ovat käytännössä tasoissa, sillä kristilliset on ensi kertaa Alman tuoreimmissa kyselyissä noussut yli 4 prosentin kannatukseen.
Sinisille Alman kysely mittaa tällä kertaa 2,1 prosentin kannatuksen.
Ryhmä ”muut”, johon kuuluu muun muassa Paavo Väyrysen seitsemän tähden liike -puolue sekä Hjallis Harkimon Liike Nyt, keräsi 2,5 % yhteiskannatuksen.
Vihreät vetää muualta
Alma-kyselyn perusteella RKP:llä on kaikkein uskollisimmat kannattajat: 67 % RKP:tä kannattaneista piti varmana sitä, että myös äänestää puoluetta. Sen sijaan vain 32 % vihreiden kannattajista varmuudella myös äänestää vihreitä.
Puoluekannan varmuus paranee vanhempiin ikäryhmiin mentäessä.
Vihreillä kuitenkin on imua myös muista puolueista, sillä Alma-kyselyyn vastanneista kokoomuksen kannattajista 22 %, SDP:n kannattajista 34 % ja vasemmistoliiton kannattajista peräti 42 % ilmoitti voivansa harkita myös vihreiden äänestämistä.
Kristillisdemokraattien kannattajista 21 % voisi harkita perussuomalaisten äänestämistä.
Faktakulma
Näin kysely tehtiin
Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.
Haastattelut (1 500 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internetkyselyn yhdistelmänä 14.1.-28.1.2019. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.
Puoluekantansa ilmaisi 76,3 % vastaajista eli 1 145 henkilöä.
Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1 500) on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Kannatusarvio-osiossa (n=1 145) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Kommentit
Punavihrervasemmiston kannatus on 42,9 sillä ei hallitusta perusteta vaikka RKP lähtisi kelkkaan mukaan. Keskustalla olisi petrattavaa mutta tämä onkin Alma median galluppi.
Alman kysely on ilmeisesti tehty ennen vanhustenhoitoskandaalia, joten siinä näkyy vasta ne seksuaalirikoksia koskevat asiat. Harmi, ettei Sipilän hallitus saanut läpi ehdotustaan pudottaa hoitajamitoitusta koskeva suositus 0,4:ään. Jos se olisi mennyt läpi, niin Suomen kestävyysvaje olis voitettu ja keskustapuolueen vaalivoitto varma!
Olisiko jokin muu galluppi puolueellisempi?
Kun siihen lisätään Neuvostoliiton muistoyhdistys saadaankin vasemmistolle 57,3 % kannatus.
Vihreitä tosiaan voi pitää vasemmistopuoleena.
Kokoomuksen tuho ei vielä ehtinyt gallupiin. Mikä sattuma.
Entäs, jos keskustalaiset on ollut pakkasella saunassa lämmittelemässä.
Kaikkien vuosien varrella tapahtuneiden hölmöilyjen ja omanedun nimissä tehtyjen päätösten jälkeen, tulee mieleen, paljon on Suomen maassa viljeliöitä ja lessuja kun kannatus on näinkin korkealla.
todennäköisesti perussuomalaiset nousevat ainakin kolmanneksi.
Ei se ainakaan todellisen potentiaalin ja poliittisen tilan tilauksessa mitenkään mahdotonta olisi
Asiat alkavat muotoutua. Keskustalla tuo kannatus on vieläkin ihmeen korkealla verraten heidän etuja ajamansa ryhmän kokoa.
Tuo pitää paikkansa. Missään muussa maassa maailmassa ei ole maatalouspuoluetta kuin korkeintain löyhällä sidoksella maatalouteen ja enimmillään noin 6% kannatuksella. Kaikkialla muualla maalaisliitot ova sulautuneet osaksi markkinatalouden maailmaa vaikka oikeastaan maalaisliitot eivät edes ole markkinataloudenkaan puolue vaan tukitalouden puolu mikä haluaa muiden maksavan sille johtotason kansalaispalkkaa.
Jestas mikä otsikko - persut "nousee" peräti 0,2 prosenttiyksikköä!
Suomessakin pitäisi lakisääteisesti asettaa aikaraja, joka kieltää vaalipovausten julkaisun ennen vaaleja.
Toisaalta, moni totuus jäisi kansalta kuulematta.
Ai että tuntuu hyvältä kepun ansaittu rämpiminen. Seuraavassa gallupissa näkyy sitten jo myös kokoomuksen Orpon puheista alkanut toivottava alamäki.
Keskusta yrittää väkisin saada maakuntahimmelin.
Omat virkamiehet takaisivat vallan.
Verovarojen riisto liike.
Terveydenhoito myös tuhotaan veljien firmojen lihottamiseen.
Voiko äänestäjät olla niin sokeita, jotta hyväksyvät tämä???
Monet kunnat ovat jo nyt tuhonneet terveyskeskuspalvelut.
Virhemarginaali 2,4%.
Mitään ei ole tapahtunut – tai sitten paljonkin, mutta mistäpä sen kukaan tietäisi. Ei ainakaan näiden gallupien perusteella.
Gallupeilla on lähinnä viihdearvo. Omituisinta on se, että vakavasti otettavana itseään pitävä media käsittelee näitä ikään kuin suurenakin uutisena ja tekee siitä suurta draamaa.
No, kaipa nämä sen verran medialle maksavat, että katteeton hehkutus nähdään välttämättömäksi...