Torstai 20.6.2019

Työpaikalta poistaminen kuohuttaa – Annika Saarikko: Hoitajien työsopimuksiin tulee uusi kohta

Luotu: 
1.2.2019 13:38
Päivitetty: 
1.2.2019 15:22
  • Kuva: Antti Nikkanen
    Kuva
    Haamuhoitajailmiö kitketään Suomesta pois ja vanhusten aliravitsemukseen tulee nollatoleranssi, Annika Saarikko kertoo.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kertoo, että hänen ja hoitalan tahojen yhteisen kokouksen seurauksena laaditaan 25 sitoumuksen lista, johon tahot sitoutuvat.

Kyse on vanhustenhoidosta, joka leimahti julkiseen keskusteluun Esperi Caren laiminlyöntien seurauksena.

Koko lista julkistetaan vasta myöhemmin, mutta ministeri Saarikko nosti jo tiedotustilaisuudessaan esiin muutamia kohtia:

- Hoivapalveluiden tuottajien henkilöstön työsopimukseen tulee kohta, joka rohkaisee henkilöstöä epäkohdista ilmoittamiseen. Saarikon mukaan tämä oli ”yksittäinen ilon aihe”. Julkisuudessa on kerrottu ilmiöstä, jossa yritykset ovat uhanneet ilmoituksen tekeviä hoitajia vastatoimilla. Epäkohdista ilmoittaminen on hoitajille lakisääteinen velvollisuus. Erityisesti esillä on ollut tapaus, jossa Esperi Care poisti toimipisteeltään epäkohdasta ilmoituksen tehneen hoitajan. LUE LISÄÄ: Esperi Care poisti ilmoituksen tehneen hoitajan – Valvira: ”Laki on yksiselitteinen”, vastatoimet kielletty

- Hoitoalalle tulee saada soveltuvuuskokeet.

- Vahvistetaan velvoitetta raportoida omavalvonnasta kuukausittain palvelun järjestäjälle. Pelkkä suunnitelma omavalvonnasta ei enää riitä.

- Haamuhoitajailmiö kitketään Suomesta pois.

- Vanhusten aterioinnista huolehditaan. Aliravitsemukseen tulee nollatoleranssi.

Nämä ovat Saarikon mukaan esimerkkejä asioista, joihin sekä julkinen että yksityinen hoivapuoli on valmis sitoutumaan. Kyse ei ole uusista laeista tai velvoitteista.

LUE MYÖS: Super: Esperi Care ”yritti pimittää” ongelmat – Yksityisten jättien hoitajilta tulee ilmoituksia jatkuvalla syötöllä

Saarikkoa olivat tapaamassa muun muassa ammattiliitot JHL, Super ja Tehy, hoiva-alan yritykset Esperi Care, Attendo ja Mehiläinen, Hyvinvointialojen liitto ja julkista puolta edustava Kuntaliitto. Paikalla oli myös ministeriöiden virkakuntaa.

LUE MYÖS:

Esperi Caren pääomistaja: Ongelmista ei tiedetty mitään ”ennen kuin asia lävähti julkiseksi”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Todetaan: "Hoivapalveluiden tuottajien henkilöstön työsopimukseen tulee kohta, joka rohkaisee henkilöstöä epäkohdista ilmoittamiseen."

Tämähän on aivan yhtä tyhjän kanssa... Tullee uusin työsoppareihin ja "rohkaisee"? Tuskin tämän takia olemassaolevia työsopimusia tehdään uudestaan?

Kosmetiikkaa.

Jukka Mattsson

Aivan samaa mieltä. Nyt tilanne on sellainen että jos puhut niin saat kenkää? Aivan absurdi tilanne.
Voisi verrata siihen että jos näet jonkun työkaverisi varastavan firman omaisuutta ja kerrot siitä niin saisit kenkää? Vai miten firmassa silloin toimitaan... no nyt en puhunut johtajien rötöstelyistä. Ne painetaan aina villasella ja näkijä saa kenkää.