Sunnuntai 19.5.2019

Yleisö räjähti nauruun – Sanna Marin hämmästyi Juha Sipilän heitosta

Luotu: 
1.2.2019 15:27
Päivitetty: 
1.2.2019 15:57
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Suomen Yrittäjien pääministeritentissä ovat mukana Juha Sipilä, Sanna Marin, Pekka Haavisto ja Petteri Orpo.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo, ettei hän uskalla enää viedä uusia lakiesityksiä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Suomen Yrittäjien järjestämässä pääministeritentissä sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kysyi Sipilältä, voisiko hallitus vielä tuoda vanhuspalveluiden hoitajamitoitusta koskevan lakiesityksen eduskuntaan nyt, kun keskustakin kannattaa sitovaa 0,7:n hoitajamitoitusta.

”Siihen valiokuntaan en enää uskalla tuoda yhtään mitään”, Sipilä tokaisi yrittäjäyleisön puhjetessa suureen nauruun ja Marin jäi katsomaan Sipilää sivusta suu auki.

Marin kommentoi Sipilän heittoa tuoreeltaan.

”Suomen yrittäjien paneelissa selvisi, ettei keskusta ole tosissaan riittävän hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Juha Sipilälle vanhusten hyvä ja inhimillinen hoito voi olla vitsailun paikka, mutta sdp:lle se ei sitä ole. Me olemme tosissamme”, Marin tviittaa. (Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

 

 

LUE MYÖS: Näkökulma: Juha Sipilältä karmea möläytys – suora syöttö Sanna Marinin lapaan

Sipilän oma puolue keskusta linjasi vasta eilen torstaina, että hoitajamitoitus on kirjattava lakiin. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) on sanonut kannattavansa puolueensa linjausta, mutta on vedonnut ajanpuutteeseen uusien hallituksen esitysten suhteen. LUE LISÄÄ: ”Ministeri Orpo, onko teidän kanta se, joka estää hallitusta?” – Kokoomuksen linja hoitajamitoituksesta kuumentaa eduskunnassa

Oppositiopuolueet tenttasivat jo torstaina eduskunnan kyselytunnilta, voisiko hallitus esittää eduskunnalle hoitajamitoitusta koskevan lakiesityksen. Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vetosi eduskunnan antamaan takarajaan, joka oli joulukuun 5. päivä.

Aiemmin perjantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoi medialle, että laki kyllä ehdittäisiin valiokunnassa käsitellä. Myös Sanna Marin kysyi ennen tenttiä Twitterissä Kiurun kommentteihin viitaten, voisiko hallitus vielä lisätä hoitajamitoituksen vanhuspalvelulakiin.

LUE LISÄÄ: Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

Eduskunnan sote-valiokunta oli kesällä 2018 riitaisa sote-uudistuksesta.

LUE MYÖS: Näkökulma: 94% yltää hoitajasuositukseen – Miksi Petteri Orpo vastustaa ”desimaaleja”?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Martti Muukkonen

Marin haluaa hoidon vastullisiksi tiimin vetäjät ja lähimmän työnjohdon. Kuten nykyisin on työsuojelurikkomuksissakin.
Ja epäkohdat siirtyy yhä kauemmaksi käräjäsaleihin ja menee sitten parikin vuotta ennenkuin on selvillä oliko puutteita. Näin saadaan syylliset jostakin muualta kuin poliittisista päättäjistä.

Tapani Niittyaro

Eikö hoidon laatu ole se mitä pitää vahtia eikä se montako ihmistä se vaatii. Jos määrätään se 0,7 hoitajaa/potilas niin pitää myös määrittää monta muuta asiaa kun kyse on ihmisistä.

Minä määrittäisin hyvän hoidon ja jos sitä ei täytetä niin laskua ei makseta. Tarkkailua voisivat ainakin virkeämmät potilaat osin hoitaa rasti ruutuun menetelmällä kuukausittain, siis viranomaisten lisäksi!

Raha kun on hyvä opettaja! Ainakin yrityksille!

Timo Virtanen

Ehdottomasti tarvitaan perustuskakivaliokunnan lausunnot ym sen selvittämiseksi, täyttääkö suuren kohun saattelemana esitys perustuslain vaatimukset koskien kaikkien vanhusten tasa-arvoista kohtelua. Miten turvataan kotona hoidettavien osalta lakisääteinen hoitamitoitus ?

Ulla Suominen

Sipilä itse ajoi hoitajamitoituksen vähentämistä heti vaalikauden alussa. Nyt hän yrittää korjata tekemiään virheitä, sillä vaalit ovat tulossa. Hän on luvannut jopa 100 euron korotuksen vähimmäiseläkkeisiin, se on selvää äänten kalastelua. Sipilä oli tuomitsemassa Rinteen 100 korotusta vähimmäiseläkkeisiin ja nyt hän ehdottaa sitä itse. KEPUUN EI VOI IKINÄ LUOTTAA!!!

Ensio Jauhiainen

Miksi valtionyhtiö rahoitti Juha Sipilän henkilökohtaisia liiketoimia? Siihen ei uusi kirjakaan anna vastausta. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)
Uusi kirja kertoo keskustatahojen sekä Juha Sipilän kummallisia kuvioita sisältäneistä liiketoimista.
PÄÄMINISTERI Toimittaja ja kirjailija Jarno Liski on yhdessä Yleisradion toimittaja Jyri Hännisen kanssa julkaissut kirjan Keskustan valtakunta – kertomus rahasta, vallasta ja korruptiosta (Into). Teoksessa suuren roolin saa Nuorisosäätiö entisine johtajineen, jotka ovat epäiltynä useista rikoksista. Kirja kuvaileekin, kuinka keskustataustaiset yhteisöt pyörittävät pimeää rahaa rakennushankkeiden kautta.
Keskeisessä roolissa on myös keskustan puheenjohtajaksi vauhdilla noussut liikemies Juha Sipilä. Kirja lupaa avata, kuinka Sipilä rikastui ja kuinka hänen liikemiestaustansa on näkynyt myös pääministerin työssä – ja minkälaisia bisnesmahdollisuuksia Sipilä on järjestänyt verkostoilleen Suomen pääministerinä.
Sipilä on tuttu aihe vapaana toimittajan työskentelevälle Jarno Liskille, joka oli yksi Ylegate-kirjan kirjoittajista. Aikakauslehti Seura julkaisi aikoinaan myös poikkeuksellisen suorasanaisen analyysin Sipilän liikemiesurasta ja siitä, kuinka nykyisestä pääministeristä tuli miljonääri. Sipilä ei antanut haastattelua Liskin kirjoittamaan artikkeliin, eikä nykyisin edes vastaa hänen haastattelupyyntöihinsä.
Siksi ilman vastauksia jääkin edelleen erikoinen myyntikuvio, jossa Sipilä teki valtion rahoituksella miljoonavoitot. Nokia-taustaisen Lauri Kuokkasen Solitra Oy valmisti matkapuhelimissa tarvittavia taajuussuodattimia, joiden kysyntä räjähti 1990-luvun alussa. Yhtiössä työskennellyt nuori diplomi-insinööri Sipilä oli 40 000 markan osuudella vähemmistöomistaja.
Vuonna 1993 Solitrasta tuli Rautaruukin tytäryhtiö, kun Kuokkanen myi osuutensa valtionyhtiölle. Solitran toimitusjohtajaksi nostettiin Juha Sipilä, joka perusti Solifil-nimisen pöytälaatikkoyhtiön. Sipilä omisti Solifilistä kolme neljäsosaa, ja Sipilä halusi ostaa koko Solitran.
Valtionyhtiö Rautaruukki myikin Sipilän holdingyhtiölle enemmistöomistuksensa Solitra Oy:stä. Valtaosan rahoista kauppaan – yli 30 miljoonaa markkaa – Sipilälle lainasi erikoisesti Rautaruukki itse. Vakuutena olivat vain kyseiset osakkeet, kauppahinta oli kokonaisuudessaan 50 miljoonaa.
Vain reilua vuotta myöhemmin Sipilä myi osuutensa nelinkertaisella hinnalla amerikkalaiselle ADC Telecommunicationsille. Kauppahinta oli nyt lähes 200 miljoonaa markkaa.
”Rautaruukin toiminta vaikuttaa erikoiselta. Järjestelyssä Rautaruukki ei pienentänyt riskiään mutta varmisti, että kaupan onnistuessa yli odotusten Sipilä saisi pitää voitot.”
Rautaruukin hallituksen puheenjohtajana toimi tuolloin keskustan Paavo Väyrynen ja kauppa- ja teollisuusministerinä puolueveli Seppo Kääriäinen.
Liski on pyrkinyt selvittämään mitä oikein tapahtui. Mutta silloiset Rautaruukin johtajat eivät muista, miksi Sipilän liiketoimia rahoitettiin valtionyhtiön toimesta, yksi asioista vastannut johtaja on kuollut. Ja Sipilä itse ei vastaa.
Lue myös: Seura syyttää – Sipilä käytti veronmaksajien rahoja ja hyvä veli -verkostoa rikastuakseen

Jukka Mikkola

Näin vaalien alla Sipilän kannattaisi lyödä ”rätingit” pöytään vasta-argumentteina kirjaan liittyen. Hän tekisi tällä teolla ilman muuta palveluksen puolueen puheenjohtajana puolueelleen. Vaalitappio näyttää nyt sangen ilmeiseltä.

Erkki Malinen

Ehkä se nauraminen kuvastaa siitä miten aidosti yrittäjät suhtautuu vanhusten hoitoon. Kysynkin jotka yhtyy tähän nauruun, olisitteko jättämässä äitinne näiden hoidettavaksi tai itsenne. Äkki kuolema on vanhuksen paras turva.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #29

Anttila, ei tietenkään, mutta kun nyt on syyllistetty nimenomaan yksityiset palveluntuottajat niin tasapuolisuuden nimissä olisi oikein syyllistää myös julkinen palveluntuottaja. Kyllä sielläkin on tapahtunut ja tapahtuu samoja laiminlyöntejä kuin yksityisellä puolella. Luulisi sillä olevan merkitystä sinullekin.

Kari Aaltonen

Eikö tuossa Sipilän kerhossa ole monesti miehillä jotain rakentamiseen liittyvää yrittämistä ja naisilla jotai hoiva toimintaan liittyvää, joten jos näiin rupeaa puuttumaan lähtee vimosetkin äänestäjät, eli jatkossakin vanhuksia saa huijata yli hintaisilla remonteilla ja palvelutalossa viedä loput rahat ilman palvelua.

Seppo Simonen

Tämä oli Juha Sipilän viesti sosiaali ja terveysvaliokunnan toimivuudesta puheenjohtaja Sosialidemokraatti Krista Kiurun johtamistavasta yleensä . Vihreiden ex Osmo Soinivaara kirjoitti kirjassaan Jäähyväiset eduskunnalle seuraavaa:
Suoranaista raivoa herätti muissa puolueissa ministeri Krista Kiurun tapa jarruttaa ja jumiuttaa kaikkea päätöksentekoa. Tämän hyvn muista sote ja maakunta lain käsiitelystä.
Joten tämä voi Sanna Marinkuin tiedostaa sekä muutamat kommentoijat.

Seppo Simonen

Kateus Juha Sipilän osaamiseen ja omavaraisuuteen panee sopulipopulistit vaellukselle kunnes Siperia koettaa.
Missä sylttytehtaalla on järkipoporukka lietsottu maan pääministeriä roviolle poltettavaksi viemään. Onko sylttytehdas Pitkänsillan takana Hakaniemessä.

Tom Hillner

Turhaan tässä Sipilää tai ketään muutakaan morkata. Hallituksessa olevat tekevät päätökset ja ulkopuolella itketään. Poliitikot on sen verran kaukana arjesta että ihan sama kuka siellä nuijaa koputtaa. Tosin oppositiossa on helpompi huudella. Eipä noi asiat ole ollut paremmin kun hallituksessa on ollut SDP, vasemmisto, vihreät jne. Omaa asiaansa noi ajavat eikä kansan.

Hely Salmi

Pelkäämpä, että ikäihmisten hoito tulee vastaisuudessakin kärsimään. Meillehän on jo tehty mahdottomaksi itsehoito niiltäkin jotka siihen kykenevät. Esim, mainittakoon että diabetesliuskat jotka olivat ilmaisia ovat nyt maksullisia. Lisäksi eläkkeiden indeksikorotukset on jäädytetty sen koen rikosluontoiseksi. Mitä ovat eläkeläiset tehneet nykyisille päättäjille, että ansaitsemme tällaisen kohtelun? Meissä eläkeläisissä on paljon sellaisia jotka ovat hoitaneet omia lapsiaan kotona, mutta sitä työtä ei arvosteta ollenkaan. Kuritusta tulee kun olet tyhmyyksissäsi jäänyt kotiin.

Ulla Suominen

Sanna Marin on oikeassa, Kepu voisi halutessaan tuoda hoitajamitoituksen eduskuntaan, jos se vain tahtoisi. Kokoomus ja Kepu poistivat vähimmäismitoituksen heti vaalikauden alussa. Kokoomukselle on tärkeintä, että yksityiset lääkärifirmat pääsevät tekemään bisnestä terveyden kustannuksella. Kepu haluaa maakuntamalliin 18 maakuntaa, siksi se ei halua tuoda hoitaja mitoitusta eduskuntaa. Kokoomus ja Kepu tekevät lehmän kauppoja keskenään, siinä unohtuu tavallisen ihmisen edut.