Tiistai 25.6.2019

Näkökulma: Juha Sipilältä karmea möläytys – suora syöttö Sanna Marinin lapaan

Luotu: 
1.2.2019 16:19
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
|

Pääministeri Juha Sipilä lohkaisi tänään perjantaina Suomen Yrittäjien pääministeritentissä, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan hän ei tuo enää yhtään esitystä.

”Siihen valiokuntaan en enää uskalla tuoda yhtään mitään”, keskustan puheenjohtaja tokaisi, kun sdp:n puheenjohtajaa sijaistava Sanna Marin kysyi Sipilältä hoitajamitoituksesta.

LUE LISÄÄ: Yleisö räjähti nauruun – Sanna Marin hämmästyi Juha Sipilän heitosta

Sdp on saanut vanhustenhoidosta hyvän aseen oppositiopolitiikkaansa. Muutkin oppositiopuolueet sekä kaksi hallituspuoluetta ovat yhtä mieltä siitä, että hoitajamitoitus tulisi kirjata lakiin. Tätä mieltä on siis myös Sipilän keskusta.

Vain suurimman oppositiopuolueen sdp:n päävastus vaaleissa, kokoomus, ei sitovaa hoitajamitoitusta halua. Asetelma palvelee sdp:tä vaalitaistoa ajatellen.

Sdp painostaa nyt hallitusta tuomaan vielä tällä vaalikaudella esityksen vanhuspalvelulain muutoksesta. Vaalien jälkeiseen aikaan ei nyt passaa odotella. LUE LISÄÄ: Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

Yrittäjätaustaisen Sipilän heitto toimi mitä ilmeisimmin hyvin hänen omiensa edessä, sillä yrittäjäyleisö repesi nauruun. Laajemmin katsoen kyseessä oli kuitenkin karmea möläytys, joka ei ainakaan kuvasta arvostusta eduskunnan demokraattista prosessia kohtaan. Mitä ilmeisimmin Sipilä viittasi heitollaan siihen, että sosiaali- ja terveysvaliokunta oli kesällä riitainen sote-uudistuksen suhteen.

Sdp:n Marin pääsikin heti mehustelemaan asialla. Sipilän möläytys oli suora syöttö Marinin lapaan.

”Juha Sipilälle vanhusten hyvä ja inhimillinen hoito voi olla vitsailun paikka, mutta sdp:lle se ei sitä ole”, Marin tviittasi.

Vaikka Sipilä ei suoraan viitannutkaan vanhustenhoidon tilanteeseen vaan eduskunnan valiokuntaan, Marin luonnollisesti heti käänsi asian niin, että Sipilä vitsailee vanhustenhoidon karmealla tilalla.

Tälläkö tavalla keskusta ajatteli kääntää kannatuksensa alavireen?

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Haapakangas

Kiurun heitto ei kyllä kuulosta oikein uskottavalta. Koko vuoden käsittelyä hidastellut valiokunta onkin yllättäen valmis ja pika-aikataululla käsittelemään tämän hoitajamitoitusasian.

Surkuhupaisinta tietenkin on se, että SDP on koko vaalikauden arvostellut hallitusta hätäilystä, kiireestä ja huonosta lainvalmistelusta. Niihinkin SDP on kyllä valmis, kunhan se edistää heidän poliittista kantaansa.

Arvo Tammela

Tamminen, tämä sdp:n ajatus tuli toteennäytetyksi sosiaali- ja terveysvaliokunna puheenjohtajan Kiurun tänään television uutisissa näytetyllä m ö l ä y t y k s e l l ä , siitä, miten nopeasti hänen johtamansa valiokunta pystyisi päättämään hoitajamitoituksesta. Kirjoitatko siitä Näkökulman yhtä isoin kirjaimin kuin pääministeri Sipilän möläytyksestä. Lupaan, että luen sen ellet sitä estä.

Heikki Junes

Toisin kuin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja väittää, ei taida riittää yhden lauseen muutos.

Hoitajamäärän kasvattaminen suosituksesta 0,5 vaatimukseksi 0,7 vaatisi pelkästään lukujen perusteella 40 % lisää hoitohenkilökuntaa. Noin suurella muutoksella olisi laajoja vaikutuksia, joiden arvioimisen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja haluaisi sivuuttaa.

Pekka Hautaa

– Vanhusten hoivan henkilömitoitus 0,5 tarkoittaa 28 paikan yksikössä 14 hoitajaa, josta viikon 168 tunnin aikana riittää päivävuoroon 4, iltavuoroon 3 ja yövuoroon 2. 0,7 nostaisi päivävuoron kuuteen ja iltavuoron viiteen

Eero Pekonen

Niin, oliko se tunnusluku Ruotsissa 0,8? Heikki taitaa tarkoittaa, että maatkoon paskoissaan... Kyllä Sipilän kyläkavereille helposti löytyi noin miljardi/vuosi. Mutta nehän onkin hienoja insinöörejä, jotka hyödyttävät meidän yhteiskuntaa?

Jenni Tamminen

Nämä näkökulmat ovat sitä varten, että voi ottaa kantaa. Ja tuossa otan kantaa siihen, että Juha Sipilän möläytys oli karmea siksi, että se antaa oppositiojohtajalle aseet käteen. Eli huonosti pelattu Sipilältä. Se on se asenne tuossa :)

Roni Nyman

Tämä "näkökulma" on kuitenkin naamioitu oivaltavasti ikäänkuin uutiseksi, harvalla on medialukutaitoa niin paljon että erottaa "blogiksi". Uutisvirrat jakavat tätä uutisena, ei blogina.

Saanen lainata? "Marin luonnollisesti heti käänsi asian niin, että Sipilä vitsailee vanhustenhoidon karmealla tilalla." - Miksi asioiden kääntäminen on luonnollista? Jos ei nyt kaikille, niin Marinille ainakin?

Toimittajan omaa mielipidettä uutisen aiheesta ei pitäisi pystyä näkemään/lukemaan, mielestäni.

Jenni Tamminen
Vastaus kommenttiin #9

Tuossa otsikossa ensimmäinen sana on "Näkökulma", jonka tarkoitus on kertoa lukijalle, että kyseessä on näkökulma eikä uutinen.
"Marin luonnollisesti heti käänsi asian niin, että Sipilä vitsailee vanhustenhoidon karmealla tilalla." - Tämä on luonnollista siksi, että Marin on oppositiopoliitikko ja oppositiopolitiikassa (ehkä myös hallituspolitiikassa?) on tavallista käännnellä ja väännellä vastapuolen sanoja siten, että se palvelee omia tarkoitusperiä.
"Toimittajan omaa mielipidettä uutisen aiheesta ei pitäisi pystyä näkemään/lukemaan, mielestäni." - Tähän on aika yksinkertainen ratkaisu. Jos et halua lukea näkökulmia, älä klikkaa äläkä lue sellaista juttua, jonka otsikossa on sana "Näkökulma".

Roni Nyman
Vastaus kommenttiin #12

Kiitän vastauksesta.

Suurin ongelma on mielestäni se, että uutisvirrat tosiaan lajittelevat nämä uutisten joukkoon. "Näkökulma" - sanan tarkoitus on kertoa lukijalle että se on mielipide, ei kuitenkaan tee sitä tarpeeksi selvästi, jälleen mielestäni.

Medialla on iso vastuu, poliittinen lukijoiden johdattelu suuntaan tai toiseen omien mahdollisten etujen mukaisesti (tai alitajuisesti) ei sisälly siihen. En tästä sinua syytä, koska tämähän on "Näkökulma". Kaikkea hyvää jatkossa.

Arttu Virtanen
Vastaus kommenttiin #13

"harvalla on medialukutaitoa niin paljon että erottaa "blogiksi". Uutisvirrat jakavat tätä uutisena, ei blogina. "

Niin... Medialukutaito. Otsikossa selvästi lukee "näkökulma". Kaikki Blogit, kolumnit, näkökulmat yms. ovat tietenkin toimittajan omia näkemyksiä ja mielipiteitä, siksi ne otsikoidaan aina em. sanoilla. Mikä tässä on niin vaikea ymmärtää?

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #13

Niin kyllä se asenteellisuus on huomattu hyvinkin selvästi mutta olisiko tasapuolisuus vuoksi syytä vaihtaa välillä asennetta. Tästä Juha Sipilän mustamaalauksesta voi sitten joku vaikka väitellä tohtoriksi saakka.

Pasi Karlsson
Vastaus kommenttiin #18

Arvon ja Sepon on parempi lukea vain Suomenmaata, siellä kirjoitetaan asiat kepun ja teidän kahden haluamalla tavalla ja asenteella.

Älkää ihmeessä lukeko mitään muuta, sillä pelko on suuri että voitte kokea jotain älykästä.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #22

Karlsson, milloin sinut on nimitetty Uuden Suomen päätoimittajaksi? Minulta se näköjään on mennyt ohi vaikka luenkin mm. tätä lehteä päivittäin. Sinun kannattaisi lukea edes joskus Suomenmaata, pysyisit paremmin kartalla.

Meiju Lindström

Näin tärkeänä päämisteri pitää vanhushuoltoa ja 'omat' palkitsivat hänet sivistymättömällä naurunremakalla.
Tuota ei kannattaisi paljon hehkuttaa.
Toisaalta hyvä, eipä jäänyt enää kenellekään epäselväksi tietyn ryhmän suhtautumisesta yhteen tämän päivän häpeällisemmästä piirteistä yhteiskunnassamme.