Sunnuntai 16.6.2019

”Aika on ohi, imago pilalla” - Keskustassa halutaan Juha Sipilälle haastajia

Luotu: 
2.2.2019 09:12
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Toukokuussa 2015 keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) julkisti juhlavissa tunnelmissa hallituksensa ohjelman Smolnassa yhdessä Alexander Stubbin (oik.) ja Timo Soinin kanssa. Porvariyhteistyö maistui neljä vuotta sitten keskustalaisille, mutta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen keskustan kenttäväki haluaa hallitukseen sdp:n kanssa.
 • Kuva: IL-US-kysely
  Kuva
 • Kuva: IL-US-kysely
  Kuva
|

Puheenjohtaja Juha Sipilän linjalle kysytään vaihtoehtoa jo keskustan sisällä. Iltalehden ja Uuden Suomen keskustan päättäjille tekemästä kyselystä ilmenee, että 78 % haluaa puolueen eturivin poliitikoista Sipilälle haastajia seuraavassa, vuoden 2020 puoluekokouksessa.

Kysely lähetettiin keskustan puoluevaltuuston jäsenille ja piirijärjestöihin. Kyse on siis puolueen kenttäväen päättäjistä, mutta joukkoon mahtuu myös keskustan kansanedustajia. Vastauksia tuli perjantai-iltapäivään mennessä 152, kun kysely lähetettiin keskiviikkona.

Sipilä huudatettiin uudelle kaksivuotiselle kaudelle puolueen johtoon Sotkamossa viime kesänä, mutta jo nyt moni keskustapäättäjä kokee, että puolue kulkee Sipilän johdolla kohti vaalitappiota. Osa taas painottaa, että Sipilä on hoitanut tehtävänsä hyvin, mutta ”toimivassa kansanliikkeessä on aina tilaa nykyisen johdon haastajille”. 

Perjantaina julkaistussa Alma Median puoluekannatusmittauksessa keskustan kannatus laski 14,4 %:iin, kun se vuodenvaihteessa oli vielä 15,5 %:a. Marraskuussa Sipilä muistutti keskustan puoluevaltuustolle, kuinka Esko Aho oli nostanut kolmessa kuukaudessa puolueen kannatuksen 14,6 %:sta vaalien 19,8 %:n tulokseen. Lue tarkemmin: Alma-kysely: Keskustan alamäki kiihtyy – vihreät lähestyy, PS nousee

Nyt Sipilällä on aikaa enää 72 päivää, ja keskustan kannatuskäyrä kulkee kohti kaakkoa.

”Halusin jo viime puoluekokoukseen haastajan Sipilälle. Sipilä keulakuvana ei ole hyvä lähtökohta eduskuntavaaleihin.”

”Jos Sipilä on tuolloin pääministeri, niin silloin ei tietenkään ole kenenkään syytä häntä haastaa. Mutta jos tilanne on toinen, niin silloin on hyvä olla useita ehdokkaita.”

”Sipilän aika on ohi, imago pilalla. Missä oli viime puoluekokouksessa linjat keskustan kehittämiseksi? Hyvä pääministeri, huono puheenjohtaja.”

”Juha on loistava pj, mutta demokratia tarvitsee vaihtoehtoja.”

”En ole tyytyväinen puolueemme puheenjohtajan toimintaan.”

Silti valtaosa keskustalaisista on haluttomia panemaan puheenjohtajaa vaihtoon kesken kaksivuotisen kauden. Vain 16 % IL-US-kyselyn vastaajista toivoo, että Sipilä löisi puheenjohtajan rukkaset naulaan, jos keskusta joutuu eduskuntavaalien jälkeen marssimaan oppositioon. Osa kokee, että Sipilä voi tehdä näin joka tapauksessa omasta tahdostaan..

”Sipilä luopuu melko varmasti, mutta en toivo sitä.”

”Sipilää itseään lainaten: ‘Tulos tai ulos’.”

Lue myös:

Näkökulma: Juha Sipilältä karmea möläytys – suora syöttö Sanna Marinin lapaan

Näkökulma: Suomen pääministerikisa on draama vailla vertaa – mutta hän on kaikkein varmin ministeri

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Suomi tarvitsee ennen EU-puheeenjohtajuuden alkua poliittisen enemmistöhallituksen.

Voi olla, että vaalien 2011 uusiutuu, jos gallupit toteutuu, niin jos.
Mikä puolue sitten nykyisessä hallituksessa kantaa vastuuta. Jos pääministeripuolueen kannatus kulkee eri tahtia kuin toisen hallituskumppanin, niin ensin menisin peilin eteen ennekuin osoittaisin toista hallituskumppania. Ehkä ministerivalinnoissa
toinen on onnistunut paremmin kuin toinen ml. julkinen esiintyminen.

Arto Lähteelä

Vuosikymmeniä Keskusta rakensi hyvinvointia Suomeen yhdessä vasemmiston kanssa.
Peruskoulu, julkinen terveydenhoito, aluepolitiikka ja täystyöllisyys esimerkkeinä.
Pääministeri Sipilän aikana Keskustapuolueen politiikka on siirtynyt jyrkästi oikealle..
Hyvinvointivaltion rakenteita on alettu purkaa Kokoomuksen vaatimuksesta.
Vaalien jälkeen kevään Suomen voisi vielä pelastaa punamulta hallitus.
Ellei Keskustapuolue romahda jyrkästi.

Pasi Käyhkö

Keskustapuolueen aika alkaa olla ohi suurten puolueiden joukossa. Syynä tähän on voimakas kaupungistuminen sekä myös evoluutio.
Uskon, että puolueen kannatus tulee jo seuraavan kymmenen vuoden ajanjaksona asettumaan noin 10-12%:n tasolle

Seppo Simonen

Keskustapuolueella on paikkansa tässä yhteiskunnassa. Tällä hallituskaudella tämän hallituksen kärkihanke oli saada maan talous tasapainoon ja siinä myös on onnistuttu.
Käyhkö lukee madonlukuja Keskustalle ja on maaseutuvastainen mutta maaseutu on arvossa arvaamattomassa mekityksessä metsien hiilinieluna, järvien puhtaina vesinä, viljapellot ruuuan tuottajana siis kaikki elämisen perusta on maaseudulla.

Pasi Pulkkinen

Ruohonjuurikeskustalaisena on sanottava, että Sipilä jatkaa pitkää listaa talousliberaaleja soluttautujia keskustan johdossa. Ahosta alkaen on Keskusta menettänyt aatteensa sivistyksen ja empatian liikkeenä. Rahalla, ahneudella ja pyrkyryyeellä Keskusta solutettiin Kokoomuksen siipipuolueeksi. Keskustan perinteiset äänestäjät saatiin siten kannattamaan heille itselleen epäedullista politiikkaa.

Seppo Simonen

Eiköhän Ossi Kurki-Suonion tämänkaltaisella uutisoinnilla ole taasen tarkoituksena mustamaalata Juha Sipilää.
Muistan hyvin Paavo Lipposen pääministerikaudelta hyvinkin töksähtelevä sanontoja muunmuassa pohjoisen allashankkeieden kaatumisesta että olis siellä jänkhää riittänyt ja nahkurin orsilla tavataan.
Pitää kyllä kysyä miksi jälleen Kokoomus paistattelee auringossa ja keskusta saa kaikesta syyt niskoilleen.
Myönnän kyllä että Esa Härmälän syrjäyttäminen metsähallituksen pääjohtajan paikalta oli helv...n suuri virhe lähetin meilin Juha Sipilälle tästä asiasta.
Vaalit on sitten lopullinen galluppi ja on muistettava että Juha Sipilä ei ole mikään polittinen broileri ja on nostanut Suomen talouden jaloilleen miksei toimittaja tätä huomio hyveenä.

Erkki Laitinen

"Pitää kyllä kysyä miksi jälleen Kokoomus paistattelee auringossa ja keskusta saa kaikesta syyt niskoilleen."

Tarvitseeko tuota edes kysyä; selvääkin selvempi asia. Jos tehdään kokoomuslaita politiikkaa niin sellaiset äänestäjät, joille se on mieluista, kannattavat kokoomusta. Keskusta on koko painollaan ollut tekemässä tätä politiikka.

Eihän peruskeskustalaiset tule tällaiseen mukaan. Ei jotkut tilastoluvut tee äänestäjiin mitään vaikutusta. Suurelle osaa keskustaa äänestäneistä hallituksen toimet ovat iskeneet rahapussiin. Se vaikuttaa kuten näkyy. Ei Sipilää tarvitse mustamaalata. Kyllä hän hoitaa sen ihan itse.

Jaakko Aalto

Toiseksi hölmöintä mitä keskusta voi tehdä, on mennä tuulten mukana ja myötäillä näitä suuressa määrin tekemällä tehtyjä kohuja. Itse asiassa se on jo sitä paljolti tehnyt. Kaikista hölmöintä sitten olisi hamuilla puheenjohtajaksi jonkinlaista "lehdistön ihannehenkilöä".

Jari Kolari

Toivoisin uudelta hallitukselta numerojen taakse myöskin paremman eettisen pohjan. Ei ole aivan sama, että millä hinnalla tehdään työllisyys-numeroita paremmaksi: maton kutominen maton toisesta päästä otetuilla kuteilla on harhaanjohtamista. Vanhustenhuolto nyt yhtenä tärkeänä esimerkkinä pomppasi esille. Kaivospolitiikassakin toisaalla suunnitellaan satojen miljoonien akkutehtaita esimerkiksi Vaasaan ja toisessa päässä epäeettisesti etsitään grafiittia altistaen ehkä maailman hienoimpia vesistöjä (Suvasvesi, Saimaa, Kermajärvi) alttiiksi pilaantumisille. Luostareitakin ollaan valmiit uhraamaan näiden lukujen alle. Tämä hallitus on kyllä tukenut tämän tyylistä lyhytnäköistä politiikkaa. Minä en vastusta teollisuutta, enkä sen luomia työpaikkoja. En tietenkään.