Tiistai 25.6.2019

Juha Sipilän uusi lupaus: ”Yli 100 000 ihmistä saisi työpaikan - Kuvitelkaa, kuinka merkittävä on yksi %-yksikkö”

Luotu: 
2.2.2019 10:32
Päivitetty: 
2.2.2019 10:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Juha Sipilä linjaa, että seuraavalla vaalikaudella Suomen työllisyysaste pyritään nostamaan 75 prosenttiin.
|

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä linjaa, että seuraavalla vaalikaudella Suomen työllisyysaste pyritään nostamaan 75 prosenttiin.

”Edellisen hallituksen perintö oli karmiva. Nyt Suomen talous laitettiin kuntoon. 140 000 suomalaista enemmän herää aamuisin töihin. Työllisyyden lisääminen on myös parasta aluepolitiikkaa. Puolue lupaa jatkaa tällä vaalikaudella aloitettua työtä, jotta neljän seuraavan vuoden aikana yli 100 000 ihmistä saisi työpaikan ja työllisyysaste nousisi 75 prosenttiin”, Sipilä sanoi keskustan vaalikampanjan avaustilaisuudessa Helsingissä lauantaina. 

”Miten tämä kaikki rahoitetaan? Yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tuo julkiseen varaan liikkumavaraa 1-1,4 miljardia. Kuvitelkaa, kuinka merkittävä on yksi prosenttiyksikkö”, hän jatkoi.

Vaaliohjelman mukaan keskustan tavoitteena seuraavalla vaalikaudella on, että Suomen suhteellinen velkaantuminen pienenee edelleen eikä velan euromäärä kasva. 

Puolue linjaa myös, että puolustusvoimien hävittäjähankinnat on tehtävä puolueiden kesken sovitusti siten, että palveluita ja etuuksia ei aseteta hankintojen kanssa vastakkain.  

Keskusta lähtee eduskuntavaaleihin perheet, ilmasto ja koko Suomesta huolehtiminen kärkiteemoinaan. Myös sivistys, turvallisuus ja suomalainen ruoka nostetaan vahvasti esiin. 

”Jokaisella on oikeus työhön, koko maasta on pidettävä huolta ja perheiden pärjäämistä on tuettava. Perhevapaauudistus on tehtävä - lasten ja perheiden ehdolla. Keskusta tahtoo lisätä isien osuutta perhevapaissa ja säilyttää kotihoidon tuen. Olemme valmiita käyttämään tähän euroja”, Sipilä sanoi.

Puolue haluaa perhevapaa- uudistuksen, joka lähtee perheiden tarpeista. Harkinnanvarainen ylimääräinen lapsilisä, kunnallinen kotiapu, joustavat työajat, osa-aika- ja etätyö ovat puolueen mukaan esimerkkejä vanhemmuuden tukemiseen ja lapsiperheköyhyyden taittamiseen tarvittavista toimista.

”Jokainen ihminen muksusta mummoon tarvitsee rinnalleen toista, välittävää ihmistä. Itsemääräämisoikeus ja arvostava kohtelu koskee kaikkia. Keskusta korottaisi takuueläkettä ja varmistaisi jokaiselle ikäihmiselle yhden lämpimän aterian päivässä. Eläkkeelle siirtyville puolue ehdottaa lakisääteistä hyvinvointi- ja terveystarkastusta”, keskustan ohjelmatyöstä vastaava varapuheenjohtaja Katri Kulmuni sanoo.

Keskusta vaatii, että ilmaston hyväksi on tehtävä enemmän ja nopeammin. Lisäksi puolue haluaa yhä laajentaa elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen pakollisuutta kaupoissa ja ravintoloissa. Alkutuottajille Keskusta vaatii parempaa neuvotteluasemaa ruokaketjussa ja epäreilujen kauppatapojen kitkemistä.

Lue myös:

 ”Aika on ohi, imago pilalla” - Keskustassa halutaan Juha Sipilälle haastajia

Yleisö räjähti nauruun – Sanna Marin hämmästyi Juha Sipilän heitosta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

”Edellisen hallituksen perintö oli karmiva."

Eikä sanaakaan globaaleista suhdanteista, vaan päin vastoin kunnia nousukaudesta otetaan tylysti itselle.

Sellaista voisi kutsua valehteluksi, mutta koska sellainen ei ole poliittisesti korrektia, kutsuttakoon sitä kiertoilmaisulla liioittelu.

Lauri Kiiski

Tollompikin jo tietää, että maailmantalou on ollut vauhdikkaassa kasvussa v. 2010 lähtien. Mm. kaikkien muiden EU maiden viennit ovat kasvaneet v. 2010 lähtien, paistsi Suomen, joka on tipahtanut kokonaan muiden kyydistä omaan ala-arvoiseen luokkaansa.

Yli 10 miljardin euron kauppataseen vuptuiset ylijäämät ovat vaihtuneet v. 2018 yli kahden miljardin miinukselle.

Se on se seuraava hallitus, joka tekee leikkauksia, sillä Sipilän hallitus on vain kasvattanut julkisia menoja yli 5 miljardilla eurolla hallitustaipaleensa aikana.

Taitaa tulla SAK: n Rinteelle ongelmia tästä keväästä eteenpäin.

Tommi Messi

Voisiko aluksi puhua ja kertoa että se työllistyneiden määrä ei ole tuo luku jota jokapuolella medioissa esitellään. Kelan teettämässä tutkimuksessa oli työllistyneiden määrä noin. 54 000 joista kokoaika työssä oli noin 50% Joten toivoisi todella että Pääministeri puhuisi totta näistä luvuista. Todella pitkä matka 100 000 Työttömän työllistämiseen ja niihin kokoaikaisiin töihin.

Pasi Käyhkö

Sipilä puhuu taasen täyttä potaskaa. Kannatuksen laskiessa jutut sen kun hurjenee.
Maailman talous pyörittää myös vientivoittoisen Suomen taloutta suuntaan tai toiseen. Siinä ei Sipilän ja Keskustan puheet ja teot paljoakaan paina.

Lauri Kiiski

Suomen kauppataseen ylijäämät ovat romahtaneet yli 10 miljardin eruron plussalta v. 2018 yli kahden miljardin euron miinukselle.

Hoopoile sinä vain vientivoittoisuudesta, mutta julkinen paskanjauhanta on jo perin tyhmää.

Pasi Käyhkö

Jep! Kyllähän kauppataseet meillä vaihtelevat hyvinkin rajusti. Kun olemme pieni talous. Esim. yhden tai kahden laivan luovutus tilaajalle kääntää asia vuositasolla rajusti.
Tarkoitin lähinnä viennin tärkeyttä Suomelle.

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #24

Ota nyt järki käteen turhan torveloinnin sijaan.

Suomen vienti on nyt samalla tasolla, mitä se oli vuosikymmen takaperin. Muiden EU-maiden ulkomaankauppa on nyt n. 20 - 30 % korkeampi euroarvoltaan, mitä se oli v. 2008.

Seppo Simonen

Potaskan puhujat oli edellisessä hallituksessa joka lupasi 100000 työllistä lisää mutta tulikin 100000 työtöntä lisää. Tämä hallitus on jo saanut jo työllistettyjä yli 100000 joten Käyhköllä heittää nuo luvut kuperkeikkaa.

Pasi Käyhkö

Edellinen hallitus korjaili Vanhasen hallituksen tekemisiä. Työttömyys nousi rajusti.
Vuonna 2008-2009 Suomen valtion talous romahti pääsyynä tähän oli globaali talouden notkahdus.
Nyt maailman talous on noussut vastaavasti noin neljän- viiden vuoden ajan. Suomen talous on samoin kulkenut/noussut maailman talouden vanavedessä. Sipilä eikä Keskusta ole kovinkaan paljoa vaikuttaneet maailman talouden nousuun.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #21

Käyhkö, todellisena asiantuntijana kerro, mitä tekemisiä Kataisen ja Urpilaisen hallitus korjasi. Kyllä Urpilainen ainakin tiesi Vanhasen hallituksen tekemiset. Siitä huolimatta lupasi kirjallisella todistuksella vähentävän 100 000:lla työttömyyttä ja lopettavansa velanoton. Miten sitten kävi, työttömiä tuli lisää juuri tuon lupauksen verran. Se varmasti vakuutti sinut!

Johannes Hissa
Vastaus kommenttiin #21

Maailman talous on kyllä noussut jo yhdeksän vuotta. Maailmantalous lähti nousuun jo 2010, jolloin myös Suomen BKT kasvoi 3,0 prosenttia ja seuraavana vuonna 2011 vielä 2,6 prosenttia. Suomen BKT lähti laskuun vuonna 2012 eli vuosimuutos oli -1,4 prosenttia vaikka samaan aikaan maailman talous jatkoi kasvuaan. Käytännössä Suomen talous lähti uudelleen nousuun vasta vuoden 2015 lopussa, jolloin vuosikasvuksi tuli 0,1 prosenttia, ja kunnolla BKT nousi vasta 2016 eli 2,5 prosenttia. Maailman talous ei siis selitä Suomen BKT:n romahdusta vuodesta 2012 eli kysymys kuuluu miksi Suomen talous romahti 2012?

Erkki Laitinen

Ei tämän jatkuvaa tyhjän puhmista enää oikein jaksaisi. Maailmantalous on kääntynyt laskuun ja erilaisia kasvua rajoittavia tekijöitä on muutoinkin näkyvissä. Viimeksi Wärtsilä on ilmoittanut väen vähennyksistä. Kun kysymyksessä on globaali toimija, sen reagointi on selvä ennusmerkki. Hyvä, jos työllisyysaste pysyy 70% yläpuolella seuraavalla kaudella.

Mikko Toivonen

Tuuleen kylvää Sipilä huuliaan, kuin leprainen. Tiedämme kyllä, että Kiky toimilla, aivan liian pieniksi jääneillä oli pieni merkitys palkkaamiseessa mutta tiedämme myös sen että valtaosa johtui kansainvälisestä suhdanteesta.
Rakenteellisen työllisyystason korjaaminen vaatii ihan eri luokan toimenpiteitä ja visioita kuin Sipilä ja Kepu tai nykyinen hallitus koskaan kykenee edes ajattelemaan,

Siihen vaadittaisiin muunmuassa koko energiapolitiikan uudistamista niin että maa olisi sähköntuotannon ylijäämäinen eikä jatkuvasti kolmen suuren ydinvoimalan verran alijäämäinen. Ja se pitää tehdä ydin ja kaasuvoimalla eikä silmittömällä metsän polttamisella ja tuyhoamisella. Kun energiatalous korjataan seuraa sitä automaattisesti kaiken perustana olevan energiaintensiivisen teollisuuden investoinnit ja rakenteellinen työllisyyden nousu ja taluden stabiliteetti suhdanteilta. Lisäksi viisas hallitus ottaisi Kokoomuksen Yaralle lahjoittaman Soklin takaisin valtiolle ja loisi sinne uuden maatalouskemian keskuksen ihan kotimaisin voimin ja nimenomaan valtion alkuavulla ja strategisella osuudella.
Metsäpolitiikka ja toiminta on myös täysin pielessä. Sitä olisi perusteellisesti muutettava niin että se mahdollistaisi metsien kestävän käytön ja metsäyhtiöille kaikkia paremmin palkitsevan suure mittakaavan jalostusasteen noston.
Kaiki on kuitenkin kiin juuri tuosta valtakunnallisesta energiabalanssista ja miten se tehdään.
Maailmalta voidaan lukea että lähes kaikilla hyvin jatkuvasti menevillä mailla energiatase on kunnossa tavalla tai toisella. Myös se, että tuloksellista kauppaa ja tuotantoa voidaan tehdä tuontiraaka aineilla ja jalostusmarginaalilla sekä mind you kuljetusmarginaalilla.

Seppo Simonen

Kommentteihin 15 ja 16 voi sanoa vain että talouden hyväntekijöitä ei kiitetä niin Esko Ahon hallitusta 1990 luvun laman taittajaa niinkuin nyt Juha Sipilän hallituksen Suomi kuntoon lupauksella 2015 lähtien.
Valtiolle velan ottokin saatiin taittumaan tällä hallituskaudella.

Seija Hynninen

Johan rupes Jussilta rahaa löytymään , kaikkea korotetaan, kaikista pidetään huolta,koulutusta lisätään :D, ei siis mitään uutta 4:n vuoden takaiseen ! Kaikkihan nuo kääntyi sitten nurinpäin eli meinaakos Sipilä avata muutaman vakuutuskuorensa nämä ensikaudella rahoittaakseen :D, Petterin jakorasiasta ei nimittäin mitään tipu, siellä ei ole ikinä kansalle varaa jakaa !

Pasi Käyhkö

Kun demarien Rinne kertoi satasen jaosta, niin Sipilä tyrmäsi asian populistisena hömppänä ja ihmetteli ja kyseli mistä rahoitus otetaan.
Nyt alkoi kansan "kissanpäivät". Poliitikkojen ja puolueiden kilpalaulannan mukana. Meille tulee kaikkea hyvää.

Simo Tamminen
Vastaus kommenttiin #31

Se Rinteen lupaama satanen koskee kaikkia alle 1400 euron eläkkeensaajia. Sellaisia jotka ovat olleet vuosikausia säännöllisessä työssä. Tuo Rinteen lupaus johtaisi monelle harkittavaksi joko tehdä 20 - 25 v. töitä tai odotella sitä eläkettä nykyisten tukimuotojen avulla. Toisekseen olisiko oikein 20- 25 vuotta töissä olleille, että työssäolovuodet toisivat eläkkeelle vain tuon saman 1 400 €. Sipilän ehdotus koskisi taas vain sellaisia jotka eivät oikeastaan koskaan ole olleet ansiotyössä omaa eläkettään kerryttämässä. Eikä myöskään sellaisia jotka esim. sairauden tai vamman vuoksi ole työelämässä. Tässä Siplän lupauksessa reilun 670 euron takuueläke nostettaisiin satasella. Vielä on huomioitava, että nykyisin takuueläkkeen saajista suurin osa saa jo nyt tuon noin kuudensadanseitsemänkymmenen euron eläkkeen lisäksi mm.toimeentulotukea ja vuokratukea. Kaikki nämä yhdistettynä nostavat tuki/eläkesumman jo toiselle tuhannelle. Sipilän ehdotus tulisi kustannuksiltaan huomattavasti edullisemmaksi. Tosin molemmat ehdotukset ovat vaalipopulismin aikaansaamia. Kuulijan on vain osattava arvioida kumpi on oikeudenmukaisempi ja toteuttamiskelpoisempi.

Mika Korhonen

Sipilä on työllistänyt lähinnä omia tilastotieteilijöitä. Näille on riittänyt ympäripyöreitä päiviä kun pitänyt etsiä laskentakulmia joilla voidaan osoittaa Sipilän ja Orpon hallituksen väitteitä todeksi. Siinä on luovuus ollut huipussaan.

Teijo Myllylä

Lupasiko kepu edellisissä vaaleissa hallintorekisteriä, kikyä, eläkkeiden jäädytystä, leikkauksia opiskeljoilta, rikkaiden suosimista verotuksessa, aktiivimallia, pikapotkulakia nuorille jne...niinpä ...pitäiskö nyt edes kuunnella tämän sakin höpinöitä.

Ensio Jauhiainen

Karua luettavaa ja vihaksi pistää.ANNELI LINDROOS on selvittänyt Panaman vuodetut veronkiertäjät . Ei ole ihme, että Suomen valtion verotarkastajat eivät ole saaneet lisää resursseja suorittamaan verotarkastuksia
Panama vuodetut lähes 300 veronkiertäjää... Joukossa on ministereitä, kansanedustajia, yritysjohtajia, miljonäärejä ja suuryhtiöitä. YKSITYISHENKILÖT:
Krister Ahlström, Esko Aho, Martti Ahtisaari, Matti Alahuhta, Matti Apunen, Juha Sipilä Antti Blåfield, Georg Ehrnrooth, Henrik Ehrnrooth, Aatos Erkko, Petteri Orpo, Jukka Harmaja
Eero Heinäluoma, Olli-Pekka Heinonen, Seppo Honkapohja, Sirkka Hämäläinen, Jaakko Ihamuotila, Max Jakobson, Ole Johansson, Atte Jääskeläinen, Jyrki Katainen, Sixten Korkman, Olli Kivinen, Jarl Köhler, Johannes Koroma, Paula Lehtomäki, Erkki Liikanen, Paavo Lipponen, Björn Mattsson
Leena Mörttinen,

Pasi Käyhkö

Kerropas Ensio Jauhiainen minkä listan pätkä on tämä julkaisusi. Tuskin kyseisistä luettelon henkilöistä monellakaan on omistussuhteita tai yhteyksiä Panaman pankkitileihin.
Miten on mahdollista, että luettelo päättyy jo aakkosten M-kirjain alkuisiin nimiin.
Ole varovainen ettei "rosis" kutsu.

Junnu Kangas

"Yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tuo julkiseen varaan liikkumavaraa 1-1,4 miljardia."

Yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tarkoittaa n. 35000 henkilöä. Jos valtio käyttäisi rahaa 1-1,4 mrd euroa per 35000 työllistettyä työtöntä, rahoittaisi operaatio itsensä, mikäli Sipilän luvut pitäisivät paikkaansa. Työllistämiseen olisi tällöin varaa käyttää vuositasolla 28500-40000 euroa valtion budjetista per työllistetty ilman, että "liikkumavara" kapenisi nykyisestä. Sivukulut yms. huomioiden se tarkoittaisi 1500-2000e/kk bruttopalkkaa.

Jos tuo puhe liikkumavaran suuruudesta olisi totta, olisi siis nopein keino 75% työllisyysasteen saavuttamiseksi se, että valtio palkkaisi 100000 työtöntä puolipäiväiseen työhön 1500-2000e bruttokuukausipalkalla. Miksi näin ei ole jo tehty?

Mikko Järvinen

Vaaliohjelman mukaan keskustan tavoitteena seuraavalla vaalikaudella on, että Suomen suhteellinen velkaantuminen pienenee edelleen eikä velan euromäärä kasva.

Kuitenkin tämän vuoden velanottotarve on 15,1 mrd. € siis nyt on tarve ottaa enemmän velkaa kuin koskaan aiemmin vuositasolla .

Markus Vuorivirta

Nyt jo satojatuhansia ihmisiä tekee työtä ilman palkkaa, tai sitten palkalla jolla ei tule toimeen. Sipilän kaavan mukaan näiden määrää aiotaan vielä sadallatuhannella lisätä. Eihän tässä maassa ole koskaan työstä tai sen tekijöistä pulaa ole ollut. Täällä on krooninen pula palkanmaksajista. Sipilä ei ole tälle asialle tehnyt muuta kuin pahentanut asiaa, palkkatyö muttunut entistä enemmän palkattomiksi suhmuroinneiksi. Entistä enemmän työtä, jolla ei tule toimeen. Entistä enemmän uhkaa ja pakottamista. Tämä tie on tuhon tie.

Jos jollakulla on jotain kommentoitavaa, miettikööt ensin, suostuisiko itse tekemään täyttä päivää työtä niin, että työnantaja käärii sinun työsi tulokset omaan fikkaansa ja ajaa audilla kohti pankkia ja sinä saat kelalta niin pientä rahaa, että pysyt juuri ja juuri hädintuskin hengissä. Eikä tietoakaan työmatkavähennyksistä, työntekijän matalapalkka lähes nolla veroprosenteista (niin teet täyttä työtä viidelläsadalla kuussa kun veroprosentti on 20?) tai eläkkeestä. Sinulla on vain se työ ja sen tekemisen ”ilo”. Tätä Sipilä nyt haluaa vielä lisää, että kato miettikää mikä määrä se on prosentteina!??!

Jone Tuominen

2011 Jutta Urpilainen lupasi 100.000 työpaikkaa kunhan Demarit vain pääsevät hallitukseen. Tuli 70.000 työtöntä lisää.

2015 Kokoomus lupasi 200.000 uutta työpaikkaa kunhan vain pääsevät hallitukseen. Saatiin 500.000 ilmastyötä tekevää.

2019 Keskusta lupaa 100.000 työpaikkaa kunhan pääsee hallitukseen. Joko olisi aika äänestää jotain muuta?