Keskiviikko 26.6.2019

Keskustan kenttäväki haluaa seuraavaksi punamultahallituksen ja antaisi rukkaset kokoomukselle - ”Köyhän asiaa ei ole pidetty tarpeeksi esillä”

Luotu: 
2.2.2019 10:54
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
  Kuva
  63 prosenttia keskustalaisista haluaa samaan hallitukseen Antti Rinteen johtaman sdp:n kanssa. Arkistokuvassa Antti Rinne ja Juha Sipilä.
 • Kuva: IL-US-kysely
  Kuva
 • Kuva: IL-US-kysely
  Kuva
|

Vain 37 prosenttia keskustalaisista toivoo IL-US-kyselyssä jatkoa porvarihallitukselle. Kenttäväen enemmistö kuuluu punamultaleiriin, mutta valta keskustassa on viime vuodet ollut yrittäjillä. Puolue jakautuu sisäisesti kahtia: punamultaa kaipaavaan alkiolaiseen perusturvasiipeen ja porvariyhteistyötä haluavaan sipiläläiseen yrittäjäsiipeen.

IL-US-kyselyn tulos on kiinnostava, sillä 63 prosenttia keskustalaisista haluaa samaan hallitukseen Antti Rinteen johtaman sdp:n kanssa.

”Nykyinen hallitusyhteistyö on mielestäni liian oikeistolaista. Keskustalle läheistä köyhän asiaa ei ole pidetty tarpeeksi esillä. Punamultahallituksessa tämä onnistuisi paremmin”, keskustavaikuttaja perustelee.

Jos keskusta ja sdp muodostavat huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen yhdessä hallituksen, Suomeen syntyisi niin sanottu punamultahallitus.

Tällä hetkellä keskusta ja kokoomus muodostavat porvarihallituksen rungon. Pääministeri on keskustan Juha Sipilä, valtiovarainministeri kokoomuksen Petteri Orpo.

Vain 37 prosenttia keskustalaisista toivoo IL-US-kyselyssä jatkoa porvarihallitukselle.

”Kokoomuksen kanssa keskusta ei ole voinut tehdä niin ihmiskasvoista politiikkaa kuin olisi halunnut. On jouduttu tekemään kovia kompromisseja luoden lainsäädäntöä, joka on rajusti keskittänyt sairaanhoitoa ja oikeuslaitospalveluja maakunnissa. Kokoomuksen keskittämistä korostava toimintatapa on jo lähtökohtaisesti keskusta-aatteelle vieras”, keskustapäättäjä kaipaa Arkadianmäelle punamultaa.

Kysely lähetettiin 326 keskustalaiselle. Vastaajat ovat kansanedustajia sekä puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja piirihallitusten jäseniä. Kyselyyn osallistui 152 keskustalaista. Vastausprosentti (47 %) nousi korkeaksi, joten tuloksia voi pitää vahvasti suuntaa antavina.

Puoluekokouksien välillä ylintä päätösvaltaa käyttää keskustassa puoluevaltuusto, johon kuuluu 135 jäsentä eri puolilta Suomea. IL-US-kyselyyn vastasi 69 puoluevaltuutettua eli yli puolet puoluevaltuuston jäsenistä.

Keskustalla on 21 piiriä. Kyselyyn vastasi 15 piirijohtajaa. Vastaajat siis koostuvat keskustan tärkeimmistä vaikuttajista.

Lue myös: ”Aika on ohi, imago pilalla” - Keskustassa halutaan Juha Sipilälle haastajia

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

"Kyllä te siellä keskustassa olette pitäneet köyhän asiaa esillä."

Ei kai keskusta ole ottamassa SMP:n roolia. Mitäs sitten PS-puolue tekee,jos Kepu alkaa viedä siltä SMP:n perintöä ? No ehkä PS-puolue keskittyy enemmän Fixitin suunnitteluun ja ottaa mallia Brexitistä. PS:n kannattajissa ei taida enää olle kovinkaan montaa pientilallista.

Mikko Toivonen

Vaikka kokomustan nykyjohto ideologioineen onkin ilmiselvästi vastuuttoman pikku ahneen ja pörssiyhtiö hyväksikäytön asialla, niin on kuitenkin realistisesti kysyttävä mitä seuraisi täys verisestä punamullasta missä kepu osapuoli on siivellä elo talouden puhdas edustaja ja erityisen huolellisesti vain oman jussi kuntansa etujen maksimoija ja sosiaaalidemokraatit taas aivan ulapalla siitä että rahaa ei myöskään vastuutta voida jakaa niille jotka mieluiten sohvalla pötköttäisivät tai maailama köyhien pelastamiseen ennen kotimaan asioita.

Parempi olisi saada erityisesti kokoomuksen johto ja linja palaamaan vastuulliseen markkinatalouteen. Nimenomaan vastuulliseen, ei sosiaaliseen markkinatalouteen mihin Sari Essayah kritilliset veisi. Tosin hyvän suunnan alku sekin mutta liian sosiaalinen. Vastuu on se mitä tarvitaan jokaiselle osa alueelle niin rikkaille kuin köyhillekin. Vastuu ja ainakin yrittämisen aito halu.

Se on vähän sama kuin EU kanssa. Piinallinen, mutta sittenkin kannatta mieluummin parantaa sitä ja yrittää saada se ymmärtämään kokonaisuutta yksilöllsemmin tai maakohtaisempien tarpeiden kautta. Kepulinen hyväksikäyttö, edunhaalinta ja sosiaaalidemokraattinen maailmansyli ja holhous eivät ole se tie yhteiseen onneen.

Edes paljoa ei lopulta tarvitsisi missään muuttaa jos tuo yhteisvastuu ja ymmärrys löytyisi rajatun putkimaisen edunvalvonnan tilalle

Kokoomus mikä nyt on Orpon aikana erityisen profiloitunut hillittömän kaveri markkinatalouden ajajaksi voisi parantua pelkästään sillä, että joko palautettaisiin johtoa pari ikäluokkaa vanhemmaksi tai sitten suoraan nykyisten kokoomusnuorten käsittämään vastuullisempaan ideologiaan.

Mitään puolueita ei myöskään pitäisi ennakkoon sulkea pois yhteisesti ja yhteisen hyvän ohjelmaan koottavasta hallituksesta vaalien jälkeen

Markku Lehto

Joo, kyllähän kokoomuksessakin on linjauksen ja skarppamisen paikka. Kaverikapitalismi ei kuulu aitoon yrittäjyyteen. Jos tuote tai palvelu on hyvä, niin olen siitä valmis maksamaan. Jos tuote tai palvelu ei ole hyvä, en osta sitä, vaikka myyjän kanssa kuinka palaveerattaisiin ja viinerikahveja juotaisiin. On vastuutonta, jos julkisia varoja käytetään epäkurantin tuotteen tai palvelun hankintaan.

Toinen asia on budjetissa pysyminen, josta on liian paljon esimerkkejä siitä, että hanke myydään alibudjetoituna ja sitten jälkikäteen aletaan lypsäään lisää rahaa julkisista varoista. Tähän kokoomuksessakin voitaneen erityisesti PKS:lla vaikuttaa.

Markku Lehto

Onko niin, että keskustalaiset pelkäävät sitä että kokoomus ei suostuisi siihen perinteiseen punamultahallituksen "mulle-sulle" -jakopolitiikkaan. Sehän voisi uhata tukiaisautomaattien toimivuutta ja jatkuvuutta. Totta on, että monelle maatalousyrittäjälle on syntynut suuria taloudellisia paineita, kun liikeidea on rakentuntunut kalliisiin investointeihin ja varmaksi koettuihin tukiaisten jatkumiseen.

Erkki Laitinen

Miten tuollaiseen puolueeseen voi kukaan luottaa, joka on selvästi jakautunut kahteen leiriin. Niillä ei näytä olevan mitään yhteistä keskenään. Tämä on ollut nähtävissä jo hieman Ahon, mutta varsinaisesti Vanhasen ajoista lähtien.

Viime vaalien edellä keskusta esiintyi varsin alkiolaisena ja sai sen vuoksi hyvän vaalimenestyksen. Hallitusneuvotteluissa tuuli kääntyi ja saatiin keskustalle kokoomuslainen pääministeri. Nyt on koko posti housussa. Mitä voisi tapahtua seuraavien vaalien jälkeen.

Markku Lehto

Mutta saihan hallituksen muodostaja hallinnollisia säästöjä heti alkuunsa aikaan, kun yhdisti oikeusministerin ja työministerin tehtävät. Ja kun tämän oikeusministerin koulutustausta oli laborantti ja ay-kokemus, taisi käydä niin, että oikeusministeri ei paljon häirinnyt oikeusministeriön virkamiesten työskentelyä.

No sitten kun tämä yhdistelmäministeri alkoi palamaan työtaakkansa alla loppuun, niin sitten hallituksen loppumetreillä oli pakko palkata ihan oikeasti oikeustieteellisen koulutuksen saanut mies oikeusministeriksi. Mutta silloinhan yksi tärkeimmistä lakiesityksistä oli jo saatu varmistettua.

Irma Asikainen

Keskustalla on aika vekkuli tapa kiertää vastuuta ja omia kaikki hyvä omaan laariinsa. Jos se on kimpassa SDP:n kanssa, ovat kaikki ikävät asiat demareiden syytä ja hyvät Kepulin, ja ihan sama pätee nyt Kokoomukseen. Nyt on Kokoomus se suurin syntinen ja tämä "hurskas" lahkojohtaja on mielestään täysin synnitön.
Onneksi kansa yleensä tietää, vaikka Sipilä tuntuukin vielä uskovan, että kaikki ovat yhtä sokeita kuin keskustalaiset kannattajat.

Kaarle Akkanen

Muistaako kukaan tässä vaalikiimassa, että valtion velka on saatu käännettyä laskuun? Jos halutaan, että eletään tulojen mukaan, niin tiukkaa linjaa on jatkettava. Oikeudet on laitettava taustalle ja velvollisuudet nostettava eturiviin.