Keskiviikko 26.6.2019

Kopioiko Juha Sipilä populismiksi haukkumansa Antti Rinteen vappulupauksen? – Ekonomisti: ”Kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa”

Luotu: 
2.2.2019 15:18
Päivitetty: 
2.2.2019 15:51
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Juha Sipilä moitti Antti Rinteen eläkelupausta vastuuttomaksi viime toukokuussa. Nyt hän itse lupaa 100 euron korotuksen takuueläkkeisiin.
|

Keskusta esitteli vaaliohjelmansa lauantaiaamuna vaalikampanjan avauksessaan Helsingin Tennispalatsissa. Yksi keskustan vaalilupauksista on eläkkeiden korottaminen.

”Takuueläkkeeseen olemme valmiita antamaan reilun sadan euron korotuksen, omaishoitajien asemaa parannetaan ja indeksien jäädytys josta paljon puhutaan, loppuu”, sanoi keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä.

Kun sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne viime vuoden vappupuheessaan lupasi sadan euron nettokorotuksen kaikkiin alle 1400 euron eläkkeisiin, Sipilä piti sitä populismina.

Iltalehden mukaan Sipilä kommentoi tuolloin Rinteen puhetta näin:

”Kaikkia säästöjä ja uudistuksia on vastustettu koko kausi, ja nyt jo vuotta ennen vaaleja alkaa sadella miljardilupauksia - kyllä tämä aika hurjalta näyttää, kun kuitenkin tämänkin vuoden budjetissa on vielä paljon alijäämää ja viime vuonnakin alijäämää oli reilu kolme miljardia.”

Ja näin:

”Ei tässä mitään realismia ole, eikä myöskään siinä, että kaikkia uudistuksia on koko ajan vastustettu. Tämä on populismia.”

Antti Rinne nosti lupauksensa esiin myös eduskunnan kyselytunnilla heti vapun jälkeen viime toukokuussa.

”Tätä kutsutaan vastuuttomaksi politiikaksi ja katteettomiksi lupauksiksi”, Sipilä sanoi tuolloin. Lue lisää: Antti Rinne puski vappulupaustaan Juha Sipilälle – sai täystyrmäyksen: ”Tarkoittaa 1,4 miljardia euroa”

Rinteen lupauksen kustannusvaikutukset olisivatkin merkittävästi suuremmat kuin tämän keskustan vaalilupauksen, huomauttaa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen Twitterissä.

”Takuueläkkeen korottaminen 100 eurolla on kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa kuin kaikkien alle 1400 € eläkkeitä saavien nettotulojen kasvattaminen 100 eurolla”, hän kommentoi.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist puolestaan sanoo, että reilu sata euroa takuueläkkeeseen on paljon.

”Ymmärrän idean, mutta yli sata euroa takuueläkkeeseen on paljon. Nettoeläkkeissä ollaan jo aika lähellä tasaeläkettä. Maalaisliitto hävisi skaban 50-luvulla, kun Suomeen synnytettiin ansiosidonnainen työeläkejärjestelmä. Pian joku alkaa pohtia sen legitimiteettiä”, hän tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Antti Rinne lupasi vappupuheessaan 100 euroa kuukaudessa lisää nettona alle 1400 euron eläkkeisiin, jos sdp pääsee hallitukseen.

”Tämä tapahtuisi usean vuoden ohjelmalla yhden tai kahden vaalikauden aikana. Mitä tahansa investointeja tehdäänkin, ne on sovitettava budjettiin”, Rinne selvitti tuolloin Uudelle Suomelle. Lue tarkemmin:Antti Rinne selittää kovaa eläkelupausta: Hintalappu olisi 700 miljoonaa euroa

Juha Sipilä syytti sdp:tä vastuuttomasta politiikasta myös lauantain kampanja-avauksessa. 

”Jos sdp vetää tätä maata, työllisyys ei takuulla mene sinne 75 prosenttiin. Silloin me puhutaan tempputyöllistämisestä ja kaikki lupaukset tehdään velalla”, Sipilä kommentoi puheessaan.

Samaan aikaan vain 37 prosenttia keskustalaisista toivoo IL-US-kyselyssä jatkoa porvarihallitukselle. 63 prosenttia keskustalaisista haluaa samaan hallitukseen Antti Rinteen johtaman sdp:n kanssa.

Lue lisää: 

Juha Sipilä kuittasi gallupit: ”Nyt näyttää siltä, että se on tulos ja ulos”

Keskustan kenttäväki haluaa seuraavaksi punamultahallituksen ja antaisi rukkaset kokoomukselle - ”Köyhän asiaa ei ole pidetty tarpeeksi esillä”

Juha Sipilän uusi lupaus: ”Yli 100 000 ihmistä saisi työpaikan - Kuvitelkaa, kuinka merkittävä on yksi %-yksikkö”

”Aika on ohi, imago pilalla” - Keskustassa halutaan Juha Sipilälle haastajia

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Pienten työeläkkeiden tasokorjaus ja työeläkeindeksin korjaus ei maksa valtiolle (=veronmaksajille) yhtään mitään. Eläkerahastoissa on yli 200 000 miljoonaa. Kyllä sieltä riittäisi, mutta ne rahat taitaa olla varattu tunnin juniin, moottoriteihin ja Suomenlahden tunneliin. Hävetkää kaikki poliitikot! Puolustuskyvyttömät vanhukset saa maata huonot housussa näissä pisneetihoitolaitoksissa ja rahat viedään veroparatiisiin. Se on sitä valinnan vapautta parhaimmillaan...

Pasi Käyhkö

Eipä minun tarvitse panikoida. On vain helvetin hauska kommentoida näitä omia huomioita ympäristöstä ja siellä tapahtuvista.
Ihmetyttää tämän Sipilän jutut nyt 100€:sta, kun vertaa hänen juttujaan ja arvostelua Antti Rinteen samaiseen sataseen.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #21

Pasi, tottakai perutaan . Nyt tulee kaikelle kansalle pelkkää mannaa, kultaa ja mirhamia. Kaikki kansan velatkin muuttuvat saataviksi.
Vaalihypetystä parhaimmillaan/pahimmillaan. Jokainenhan meistä voi uskoa vaikka joulupukkiin.

Irma Asikainen

"Takuueläkkeeseen olemme valmiita antamaan reilun sadan euron korotuksen...".

Tämä on taas yksi niistä lupauksista, jotka osoittavat, että nämä pellet joko eivät tiedä, tai luulevat ihmisten olevan niin tyhmiä, etteivät älyä, että sadan euron korotus näihin pieniin eläkkeisiin on yhtä kuin sata euroa pois asumistuesta, eli lopputulos on plus miinun nolla, paitsi nyt joiltakin maalaismumoilta, joille on sama saavatko ne sen satasen tai eivät, sillä rahathan menevät sääsöstilille ja siirtyvät aikanaan perintönä jälkeläisille. Tosi härskiä kusetusta niin Rinteeltä kuin Sipilältäkin. En nimittäin jaksa uskoa, että kovin iso osa ihmisistä menee enää tuohon halpaan?
Nille taas, jotka eivät tätä kuviota tiedä, eli rikkaille, jotka eivät tarvitse näitä yhteikunnan tulonsiirtoja, tämä asia saattaa näyttäytä taas ihan toisena. Se on taas yksi syy vihata köyhiä ja luulla, että ne nyt saivat taasjotain todellista etua. Päin vastoin, eläkkeestä menee vielä vero, mitä asumistuesta ei mene, joten se saattaa pahimmassa tapauksessa merkata miinusta juuri kaikista köyhimmille.

Satu Heinonen

Kansan- ja takuueläkkeet maksaa Kela = valtio verorahoista. Työeläkkeet maksaa työeläkevakuutusyhtiöt, joihin on rahaa kerätty myös palkansaajilta itseltään. Työeläkeindeksi pitää korjata niin, että ostovoimaa säilyy palkkojen kanssa samalla tavalla. Tällä hetkellä työeläkkeet jäävät koko ajan jälkeen ansiokehityksestä.

Seppo Simonen

Takuueläke on täysin eriasia kuin Rinteen vappupuheen vanhuustyöeläke muutos.
takuu eläkkeennosto korjaa myös pienen työeläkkeen.
Työeläkkeen vuotuisen korotuksen muutos takkaisin 50/50 lasketatapaan olisi todellinen korjaus vanhuustyöeläkeläiselle.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #13

Käyhköllä on pasmat sekaisisin Rinteen satkusta. Vanhuuseläkkeen laskentaperuste on kaikille työeläkemaksua saaneille saman laskukaavan mukainen minkä suuruista palkkaa on saanut. Rinteen mallin muutos toisi johtaisi negatiiviseen syrjintään muita vanhuustyöeläkkeen saajia kohtaan.

Mauno Voutilainen

Itselläni on hullun eläke haussa, valitukset lautakunnissa.
Työeläkettä lupaa Ilmarinen 5 €/kk, mikä kuitattaisiin kertasuorituksena.
Kovasti mukava olisi saada kansaneläke+takuueläke, vaikka vähän korotettuna, kun realistista muun tulon odotusta ei ole näköpiirissä.

Lauri Kiiski

Takuueläkeläisiä huono-osaisia on maassa 101.000 kappaletta ja satasen korotus näiden eläkkeisiin on n. 120 miljoonan kuluerä.

Rinteen avokätinen ja populistinen eläkkeiden korotus on asiantuntijoiden mukaan miljardiluokan lisämenoerä, johon ei ole olemassa mitään reaalisia rahoitus- tai toteuttamismahdollisuuksia

Eero Pekonen

Lauri, etkö osaa lukea vai etkö ymmärrä lukemaasi? Tyyöeläkerahastoihin on kerätty yli 200 miljardia ja summa vaan kasvaa koko ajan. Työeläkkeiden korjaus ei maksa valtiolle eli veronmaksajille yhtään mitään. Päinvastoin, työeläkkeistä maksetaan verot ja eläkeläisten ostovoiman parannus piristäisi talouselämää nyt edessä olevassa suhdannelaskussa.

Jari Koponen

Sipilän puolue laski keväällä Antti Rinteen eläkelupauksen kustannusvaikutuksiksi 700M€. Sipilän oma lupaus tulee hänen mukaansa kustantamaan 600M€. Luvut löytyvät hakukoneella. Ottaen huomioon, että laskelma on molempiin saman tekijän, mutta todistus eri, nuo ovat suunnilleen yhtä kalliita. Eläkeläisiä lirkutellaan, punamultaa kaipaillaan. Vaalien jälkeen todetaan, että nousukausi on jo ohi ja pikkuisen pitäisi löytää säästöjä eli ei tule "reilua satasta" eikä "tasan satasta".

Harri Hietajärvi

Nyt kun kuulostaa, että kukaan ei ota Kepun ja Sipilän vaalilupauksia tosissaan, niin puolue varmaan ottaa raskaan sarjan keinot esiin ja tekee julkisen "eläkelupauksen" ihan kuvan kera ja pahvipalalle kirjoitettuna... Silloinhan sitä ollaan ihan aikuisten oikeasti tosissaan lupaamassa (#koulutuslupaus) :))