Keskiviikko 19.6.2019

Nyt tuli Juha Sipilältä selitys ”eläkesataselle”: ” Tämä nostaisi köyhyydestä erittäin tehokkaalla tavalla kymmeniä tuhansia suomalaisia”

Luotu: 
3.2.2019 12:59
Päivitetty: 
3.2.2019 13:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä selvitti sunnuntaina Uudelle Suomelle, mikä on ero keskustan ja sdp:n eläkelupausten välillä. Hän korosti, että takuueläkkeiden korotus kohdistuisi kaikkein köyhimpiin eläkeläisiin.

Sipilä linjasi lauantaina keskustan vaalikampanjan avauksessa, että puolue takuueläkkeisiin reilun sadan euron korotuksen. Lupausta verrattiin heti sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen viime vappuna lupaamaan sadan euron nettokorotukseen kaikkiin alle 1400 euron eläkkeisiin. Sipilä tyrmäsi Rinteen ehdotuksen keväällä heti populistisena.

”Se [Rinteen lupaus] on miljardien lupaus ja tämä on 100-200 miljoonan välissä oleva lupaus. Tämä [keskustan lupaus] kohdistuisi kaikkiin köyhimpiin eläkeläisiin ja nostaisi köyhyydestä erittäin tehokkaalla tavalla ison joukon, kymmeniä tuhansia suomalaisia. Tämä ei ole työeläkkeiden korotus vaan takuueläkkeen korotus”, hän sanoi Uudelle Suomelle keskustan vaaliristeilyllä.

Myös Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen huomautti lauantaina, että Rinteen lupauksen kustannusvaikutukset olisivat merkittävästi suuremmat kuin keskustan vaalilupauksen.

”Takuueläkkeen korottaminen 100 eurolla on kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa kuin kaikkien alle 1400 € eläkkeitä saavien nettotulojen kasvattaminen 100 eurolla”, hän kommentoi.

ETK laski Uuden Suomen pyynnöstä viime keväänä, että jos Rinteen lupaama korotus olisi tehty vuoden 2017 alusta, eläkemenot olisivat kasvaneet jopa 1,4 miljardilla eurolla.

Ekonomistit nostivat viikonloppuna esiin myös Sipilän lauantaisen lupauksen eläkkeiden indeksijäädytysten lopettamisesta. Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist ihmetteli, miksi Sipilä puhui indeksijäädytysten purkamisesta, kun kansaneläkeindeksin poikkeusmenettely oli alun perinkin suunniteltu vain vuosille 2017-19.

”Niille määräaikaisten jäädytyksien jatkolle ei ole tarvetta. Kun ollut hirveän epäselvä, niin olemme sanoneet sen nyt selvästi: niitä ei tarvitse jatkaa”, Sipilä vastasi.

Lue lisää:

Ekonomistit perkasivat Juha Sipilän vaalilupauksia: ”Mikä ihmeen indeksijäädytyksen purkaminen?”

Kopioiko Juha Sipilä populismiksi haukkumansa Antti Rinteen vappulupauksen? – Ekonomisti: ”Kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa”

Juha Sipilän uusi lupaus: ”Yli 100 000 ihmistä saisi työpaikan - Kuvitelkaa, kuinka merkittävä on yksi %-yksikkö”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Ha ha! Mikä selitys pääministeriltä, kun jäi kiinni älyttömästä vaalilupauksesta määräaikaisen jäädytyksen purkamisesta, joka olikin suunniteltu päättyvän vuonna 2019.

”Niille määräaikaisten jäädytyksien jatkolle ei ole tarvetta. Kun ollut hirveän epäselvä, niin olemme sanoneet sen nyt selvästi: niitä ei tarvitse jatkaa”, Sipilä vastasi.

Niko Kaistakorpi

Takuueläke on niin pieni, että sen saaja tarvitsee elääkseen joko asumis- tai toimeentulotukea tai molempia.

Jos takuueläkettä sataselle nostetaan, niin se satanen puolestaan vähennetään jommastakummasta tuesta. Tulos saattaa siis saajan kohdalla olla plusmiinusnolla.

Joten ei tämä ratkaisu kymmeniätuhansia köyhyydestä nosta, osa rahasta tulee eri momentilta, mutta todennäköisesti loppusumma on sama kuin nyt.

Silmänkääntötemppu. On se aika ketku insinööriksi tuo Sipilä.

Niko Kaistakorpi

Kiiski jatkaa tutulla linjallaan, jossa hän henkilökohtaisuuksiin menemällä on ollut kaikessa minua vastaan päivästä ja vuodesta toiseen. No, ainakin linja on johdonmukainen.

Minähän EN vastustanut Sipilän ehdotusta vaan sitä, että hän väiti tällä nostettavan erittäin tehokkaasti kymmeniätuhansia ihmisiä köyhyydestä.

Oliko sinulla jotain itse asiaan eli siihen, että summa nipistetään toisesta tuesta ja käytettävissä oleva rahavarat säilyvät ennallaan?

Tuskin, kumiukkoja ja kengurua vaan on kommenttiesi sisältö.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #31

Onko teille hölmöläisten peiton jatkaminen tuttua. Sitähän tämä Sipilän ehdotus on. Lisätään toiseen päähän pala mikä otettu toisesta päästä.
Oletteko ajatellut miksi Sipilä ehdottaa kyseistä toimea nyt. Eikä esim pari vuotta sitten. Hänhän on myös lopettamassa indeksijäädytykset jos voittaa vaalit. Viime nuonna siihen ei kuulemma ollut varaa. Vaalivuonna varaa löytyy kyllä. Usloo ken tahtoo.

Irma Asikainen

Tämä auttaisi juurikin niitä maatalojen emäntiä, joilla ei ole muita tulonsiirtoja, eikä juurikaan tarvetta edes tälle eläkkeellekään, vaan he elävät jo muutenkin yltäkylläisuyysessä ja toisaalta niitä ihmisiä, joille puolison tulojen/eläkkeen perusteella ei tule muita etuuksia.
Ja aivan oikein, juuri tuosta olen monesti kirjoittanut, se ei auta pätkääkään juuri niitä ihmisiä, jotka sitä eniten tarvitsisivat. Se on vaan valitettavasti niin, että nämä veijarit eivät edes ymmärä sitä kuviota, mistä kaikseta tämä köyhän toimeentulo koostuu.

Timo Virtanen

No ei tuo nyt pidä ihan paikkaansa. Kaikki eivät saa muita avustuksia. Mutta periaatteessa on niin. Myös Rinteen vappusataänen on ihan samanlainen bluffi. Monilla se vähentää asumistukea ym. Verokin vie osan
Vaalilupauksia. Harvoin ne ovat ovat sitä, miltä äkkiseltään näyttää.

Irma Asikainen

"Harvoin ne ovat ovat sitä, miltä äkkiseltään näyttää." Harvoin, jos koskaan, mutta aina näyttää löytyvän niitä, jotka lankeavat siihen harhaan. Muttasuurinta osaa ihmisistä ei näytä kiinnostavan totuus, vaan he noukkivat tuosta propagandasta vain sen osan, mikä sopivasti vaientaa heidän omatuntonsa. Kun uskoo, että köyhätkin saavat jotain, on helpompaa pitää kiinni omasta hyvinvoinnistaan. Kyllä ihminen on niin metka elävä organismi, että se osaa oikeuttaa tekemisensä, ne katalimmatkin.

Kenneth Ainetdin

Sanaa "määräaikainen" tai "väliaikainen" pitäisi kieltää lainsäädännössä kokonaan. Nämä sanat ovat tarkoitettu vain harhautukseksi, jotta saadaan runnottua lisää veroja ja muita heikennyksiä kansantalouteen kansalaisten kiusaksi.

Kari Keto

Sipilän hallitus onkin paneutunut tähän eläkkeeseen tarmokkaasti.
"Maaliskuussa 2011 tuli voimaan takuueläke joka nostaa Suomessa asuvien vähimmäiseläketasoa. Samalla lakkasi maahanmuuttajan Erityistuki"
Asioita voidaan katsoa niin monelta kantilta, ketä edustat ja mitkä ovat tarkoitusperät.

Eero Pekonen

Taas kerran kirjoitan, että pienien työeläkkeiden tasokorotus ja työeläkeindeksin korjaus ei maksaisi valtiolle yhtään mitään. Rahat, yli 200 miljardia, on jo valmiina työeläkerahastoissa. Sipilä ja Orpo ovat suunitelleet, että ne entisten työläisten rahat käytetään tunnin juniin, moottoriteihin, Suomenlahden tunneliin ja ties mihin. Eläkeläisille ainakaan niitä ei anneta!

Ensio Jauhiainen

Ylen selvitys: Sipilän entiset yhtiöt saaneet julkista rahaa yli 30 miljoonaa euroa
18.06.2017 klo 13:13
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on saanut aiemmin omistamiinsa yhtiöihin tuntuvasti julkista rahaa, kertoo Ylen selvitys .
Sipilän sijoitusten kohdalla julkisen rahan rooli on ollut poikkeuksellisen merkittävässä osassa, uutisoi Yle. PETE ANIKARI
Ylen mukaan lähes kaikista Sipilän aiemmin omistamista yhtiöistä löytyy rahoittajana tai osakkaana jokin julkinen toimija. Julkinen rahoitus ei ole poikkeuksellista Suomessa, mutta Sipilän sijoitusten kohdalla julkisen rahan rooli on ollut poikkeuksellisen merkittävässä osassa, Yle uutisoi.
Yle kertoo, että Sipilän aiemmin omistamat yhtiöt ovat saaneet julkista rahaa vähintään yli 30 miljoonaa euroa. Yhtiöt ovat saaneet lainoja, sijoituksia ja tukia Finnveralta, Tekesiltä, Suomen itsenäisyyden juhlarahastolta Sitralta sekä alueellisilta ely- ja TE-keskuksilta.
Seura-lehden aiemmin julkaiseman uutisen mukaan myös Sipilän vaurastumisen taustalla Solitra-kaupoissa oli valtionyhtiö Ruukilta lainatut rahat.
Omistuksia lukuisissa yrityksissä
Julkinen tuki ei ole tuonut aina toivottua tulosta. Ylen mukaan Sipilän omistamista yhtiöistä kolme on ajautunut konkurssiin, yksi yrityssaneeraukseen ja yhden toiminta on lakannut. Yhtiöitä on myös fuusioitu eli yhdistetty toisiin tai jätetty käytännössä lepotilaan, eli niillä ei siis ole enää varsinaista liiketoimintaa.
terveisin, enska

Jari-Jukka Annala

Siten, että tukiviidakossa tulot vaikuttavat asumistuen määrään. Saat satkun enemmän tukea ja saman verran vähemmän asumistukea. Toimeentulotuessa itse asiassa moni jää ilman toimeentulotukea, jos saa sen satkun enemmän. Ainoa, joka voi hyötyä on henkilö, joka asuu omassa jo maksetussa asunnossa, jossa on pieni hoitovastike. Siis tyypillistä keskustapuolueen äänestäjää, joka on ostanut asunnon sukupolvenvaihdoksen yhteydessä ja asuu pienellä paikkakunnalla, jossa on edullinen hintataso. Ja köyhyydestä tuo satanen ei nosta yhtään ketään yhtään minnekään.

Irma Asikainen

Eläkkeen korotuksesta seuraa välittömästi toimeentulotuen ja asumistuen tarkistus ja se ulosmittaa juurikin sen, mitä eläkkeeseen on mahdollisesti tullut lisää. Niin yksinkertaista se on. Valitettavasti tähän ei voi piirtää, eikä taivuttaa rautalangasta, kun näyttää siltä, että joidenkin matikka ei vaan riitä näin vaikeaan laskutoimitukseen.

Erkki Malinen

Tässähän se vitsi onkin että se korotus ei tule työeläkkeisiin. Työeläke maksetaan työeläkekassasta, eli se lisää valtion tuloja kun verot nousee. Takuueläke rokottaa valtion kassaa suoraan, ihmettelen näitä ekonomisteja jotka laskee miten paljon Rinteen malli on kalliimpi kuin Sipilän. En minäkään ole rasite valtiolle kun olen työeläkkeellä, minä maksan sievoisen summan veroja vuodessa enkä tarvii lasten hoitopaikkoja.

Irma Asikainen

Itseasiassa Sipilän pointti ei olekaan se, että valtio tai eläkekasa tai kukaan voittaisi, vaan hän yrittää ratsastaa sillä illuusiolla, että köyhä kansa saa jotain hyvötyä, vaikka itseasiassa tämäkin valuu suoraan viljelijäväestön laariin. Nämä köyhät emännätjän ne tarvitsevatkin rahaa uuteen autoon tai etelän matkaan.

Irma Asikainen

Oikeastaan ainut, oikeasti käyhää auttava toimenpide olisi se, että vähimmäistoimeentulorajaa nostettaisi sillä satasella, jolloin yhteenlaskettujen etuuksien määrällä ei voitaisi kikkailla. Nythän tämä on kuin se hömöläisten täkin jatkaminen.
Toisaalta, onhan tämäkin eräällä tavalla työllisyyttä lisäävä, kun siirrellään näitä rahoja laarista toiseen (tarvitaan näitä vastuuttomia virkamiehiä)ja vedetään joka välistä siivu veroja ja tarvitaanhan joku kyttäämään, ettei köyhällä vaan ole mitään (omiakaan) siirtoja tileillään, sillä se saattaisi merkata ylimääräistä suupalaa ruokapöytään.

Niilo Jokela

Ompa Sipilällä jälleen jutut kuin rahattomalla lehmänostajalla.
Ryösti eläkerahat 4 vuodenaikana ja nyt antais vähän takaisin, sitähän tääliero on harrastanut koko pääministeriaikansa.
Vienyt asioita uhkailemallaläpi hyi helvetti..
Pian on aikaa lentää lentokoneellaan omaanpiikkiin.
Häpeä Sipilä tuollaista toimintaasi.

Teijo Myllylä

Vale, emävale, vaalilupaus.....lienevät sama-asia kun sipilä suunsa aukaisee. Arvomaailma kun tunnetaan niin varmaa on vaan, että kaikilta leikataan tasapuolisesti, lapsilta, opiskeljoilta, palkansaajilta, vanhuksilta työttömiäkään unohtamatta....muut on saamapuolella.

Esko Riikonen

Jos Sipilä haluaisi tehdä jotain järkevää, niin hän korjaisi työeläkkeiden indeksikorotuksen siksi, miksi se alunperin sovittiin. Rahaa on siihen yli 200 miljardia rahastoissa ja muutos hyödyttäisi eläkeläisten lisäksi myös työllisyyttä ja kansantaloutta. Valtio siis hyötyisi.

Juhani Lempiäinen

Ei ole ihan ongelmaton tuo 100 eur jako pieneläkeläisille. Miten sovittaa pientä YEL maksua maksavien yrittäjien eläketurva tuohon ilman maksuja tulevaan. Katsoin YEL laskurilla että 900 eur eläkkeeseen tarvitaan 43 vuotta työtä 2.000 eur/kk palkkaa vastavalla YEL maksulla, joka maksu on n. 5.000 eur vuodessa eli n. 230.000 eur 43 vuoden aikana (laskettu ilman korkoa). Miksi siis maksaa 230.000 eur järjestelmälle jos sen saa ilmankin.

Risto Vehniä

Ei ole, vanhemmat sukupolvet ovat olleet töissä ja yrittäjänä 14 vuotiaasta asti ja eläke ei nouse edes takuueläkkeen tasolle, eli yhteiskunta tarjoaa nyt paremman edun vaikka ei olisi tehnyt päivääkään mitään, todellinen hyvinvointiyhteiskunta, mutta millä tämä kustannetaan joutumatta Kreikan tielle.

Irma Asikainen

Joskus noita päättäjiä kuunnellessa tulee väkisinkin sellainen tunne, että ne eivät ole pelkästään kieroja, vaan ne ovat myös tyhmiä. Sipiläkään ei varmasti edes tiedä, miten nuo etuudet määräytyvät ja vaikuttavat toisiinsa, eikä sitäkkään, miten ahtaalle pieni ihminen on täällä "alimmalla tasolla" puristettu.
Ei tarvitse kuin kuunnella tuossa ympärillä olevia ihmisiä, niin huomaa, että ei niitä kiinnosta, kunhan niillä itsellään on asiat kunnossa. Politkkojen, kun jotain on oltava tekevinään, täytyy sitten möläytellä tällaisia tyhmiä lausuntoja, eivätkä ne edes tarkoita niillä yleensä mitään, kun tietävät, ettei niitä voi toteuttaa vaalien jälkeen kuitenkaan.