Torstai 27.6.2019

”Jääkaapissa saattaa olla välipalaksi kaksi jugurttia kahdellekymmenelle lapselle” – JHL varoittaa yksityisten päiväkotien tilanteesta

Luotu: 
3.2.2019 18:24
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    JHL:n mukaan yksityisissä päiväkodeissa on joka päivä tilanteita, joissa henkilöstöä on töissä aivan liian vähän suhteessa hoidettavien lasten määrään ja ikään.
|

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL varoittaa yksityisen päiväkotien tilanteesta. Liiton mukaan yksityisissä päiväkodeissa on joka päivä tilanteita, joissa henkilöstöä on töissä aivan liian vähän suhteessa hoidettavien lasten määrään ja ikään.

”Lainsäädäntö antaa tarkat rajat sille, kuinka paljon henkilökuntaa lapsiryhmissä on oltava. Henkilöstövajeen takia lapsia ei aina pystytä hoitamaan kunnolla ja sijaisina käytetään täysin kouluttamattomia henkilöitä”, JHL kertoo.

Liiton mukaan tilanne on jatkunut jo useamman vuoden. Ongelmat johtuvat JHL:n näkemyksen mukaan siitä, että yritykset eivät ota kaikkiin vuoroihin riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa. 

”Henkilöstövaje on suunnitelmallista toimintaa, jolla pyritään maksimoimaan yrityksen voitot”, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo suoraan.

”Kyseessä on aivan samankaltainen laskelmoitu toiminta, jota Esperi Care on harjoittanut vanhustenhoidossa. Työtunteja on vähennetty esimerkiksi niin, esimies muuttelee vuoroja kysymättä mitään työntekijöiltä. Jos yhtenä päivänä tekee enemmän tunteja kuin päivälle on ennakkoon suunniteltu, käsketään vähentämään vastaavasti tunteja muilta päiviltä”, hän jatkaa.

Niemi-Laine kertoo, että ongelmat ovat tulleet liiton tietoon suoraan yksityisen varhaiskasvatuksen luottamusmiehiltä ja alalla työskenteleviltä liiton jäseniltä.

JHL:n sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi sanoo, että päiväkodeissa saattaa olla riittävästi henkilökuntaa keskellä päivää, kun henkilöstömäärästä raportoidaan kuntiin. 

”Aamu- ja iltapäivisin henkilöstöä on aivan liian vähän. Silloin päiväkotiapulaiset joutuvat tekemään kasvattajien töitä ja hygieniasta sekä lasten ravitsemuksesta vastaaminen kaatuu hoitohenkilöstön niskaan. Henkilöstövaje on johtanut hurjiin tilanteisiin”, hän kommentoi.

Pirttijärvi kertoo konkreettisen esimerkin.

”Jääkaapissa saattaa olla välipalaksi kaksi jugurttia kahdellekymmenelle lapselle. Kun asiasta ilmoittaa esimiehelle, saa vastaukseksi, että kipaise kaupasta ostamassa. Millä sitä kipaisee, kun ryhmässä on 20 lasta ja kaksi hoitaja?”

JHL:n mukaan eräs lastenhoitaja on tuonut julki tilanteen, jossa hän oli yksin vastuussa kahdeksan alle kolmevuotiaan lapsen ryhmästä. Varhaiskasvatusasetuksen mukaan alle kolmivuotiaita lapsia saa olla yhden hoitajan vastuulla korkeintaan neljä. 

”Kun hoitajan sitten piti mennä vaihtamaan yhdelle lapselle vaippaa, hän pyysi päiväkodinjohtajaa ryhmään muiden lasten luokse. Esimies sanoi, että ota ryhmä mukaan vessaan ja leikitä heitä samalla, kun vaihdat vaippaa”, JHL kertoo.

JHL kertoo, että päiväkoteihin, joiden ongelmista liitto on saanut tietoa on oltu usein yhteydessä. Yrityksistä on kuitenkin sitkeästi väitetty, että ryhmäkoot ja henkilöstön suhdeluku ovat kunnossa.

”JHL vaatii, että yksityisten varhaiskasvatusyritysten voitontavoittelua rajoitetaan. Kilpailu varhaiskasvatusyritysten kesken johtaa siihen, että säästöt otetaan sieltä, mistä helpoiten saadaan eli henkilöstöstä, ruoasta ja hygieniasta”, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiivistää.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari nosti varhaiskasvatusketjujen yleistymisen esiin tällä viikolla, kun paljastui, että Helsingissä yksi päiväkoti suljetaan ja seitsemän muun päiväkodin turvallisuutta selvitetään. Selvitys johtuu siitä, että useita Ankkalampi-ketjun päiväkoteja on Helsingissä toiminut ilman asianmukaisia lupia.

Lue lisää: Emma Kari: Nyt tulevat suuret päiväkotiketjut, jopa 40% lapsista yksityisellä – ”Voitontavoittelua rajoitettava”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Tulee vain pieneen mieleen, ovatko nämä yksityisten päiväkotien tilanteet tulleet JHL:n pomoille tietoon tänä talvena sopivasti eduskuntavaalien kynnyksellä vai aiemmin.
Eikö julkiselta puolelta ole tullut mitään vastaavaa tietoa.
Viime viikolla jyväskyläisessä päiväkodissa oli alle 2 vuotiaiden ryhmässä tapaus, jossa toinen lapsi oli purrut 10 kuukauden ikäistä vauvaa 8 kertaa eri puolille kehoa. Tämä päiväkoti oli kaupungin ylläpitämä. Onkoha tästä mennyt tieto ammattijärjestön puheenjohtajalle tai sopimustoimitsijalle.

Ari Ojala

Tradekan omistama Med Group teki lokakuussa 2018 yhteistyösopimuksen Esperi Caren kanssa. Mikäli tapauksia päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa on aikaisemalta ajalta, niin vasemistopuolueethan ovat tietoisesti pimittäneet asiaa ja aikovat hyödyntää tilanetta vedättämällä rahat kunnilta. Nyt olis median syytä selvittää tapausten ajankohdat.

Mikko Toivonen

Tammelaa, ja muitakin rauhoittaisin tosiasialla, että me kaikki näemme asioita omista kokemusistamme tai toiveistamme miten asioiden haluaisi olevan.
Kaikkien mielipiteistä vasta syntyy oikea keitos ja kaikkia on kuultava ja sitten selkeällä enemmistöllä päätettävä yhteinen ja yleinen etu, Siis selkeällä eikä millään yhden äänen enemmistöllä jos asia kaikille pakotetaan.

Johannes Sivula

Sanni Grahn Laaksonen ( petos ) ajaa lakialoitetta, että päiväkodeissa saa jatkossa työskennellä lasten parissa vain korkeakoulutuksen omaavat henkilöt.
Niillä palkoilla ?
---> Tarkoitus ajaa alas koko päiväkotitoiminta henkilöpuutteen avulla

Pauli Smolander

Kumma miten JHL sauhuaa yksityisistä hoitokodeista! Ei ole kauan, kun THL:n tutkimus kertoi, että julkisissa tilanne on vielä huonompi. Itsekin seurasin muutaman kuukauden julkista vanhusten hoitoa. Henkilökuntaa kyllä oli, mut kenellekkään ei kuulunut hoitaa vanhuksia, vaan kaikki mökötti taukotuvassa ja tuijotti näyttöpäätettä. Kellot soi ja valot vilkkui käytävillä, mut mitään ei tapahtunut. Aina piti itse hakea hoitaja kädestä pitäen (muutoin karkasi muihin hommiin) jos apua tarvitsi esim. vaipanvaihdossa, jota ei herraparatkoon liian usein oltu tehty.

Kimmo Koskinen

Miksi tällaisia etujärjestöjen omaa asiaa ajavia julkilausumia julkaistaan uutisina? Yhtä hyvin voisitte välillä julkaista vaikka Puolan kivihiiliyhdistyksen mediatiedotteita ulkomaan uutisina.

Tästäkin propagandajutusta käy kuitenkin se ilmi, että jos päiväkodissa joku sittenkin sattuu olemaan töissä, hänen tehtäviinsä ei kuulu sellaisista vähäpätöisistä asioista kuten lasten hygieniasta tai ruokailusta huolehtiminen. Riittävät paperit koulusta kuitanneiden tulee huolehtia vain kasvatuksesta ja suutarit pysykööt lestissään. Tämä suuriin julkisorganisaatioihin betonoitu siilomentaliteetti on omiaan takaamaan sen, etteivät nämä hoito- yms. alan ongelmat miksikään muutu, kirjattiin lakiin ihan mitä henkilölukemia tahansa tai maksoi palkan sitten oy tai kuntayhtymä.