Keskiviikko 26.6.2019

SuPer: ”Tikittävä aikapommi” koskee 250 000 palkansaajaa – ”Tämän ryhmittymän turhautuminen voi vaarantaa yhteiskuntarauhan”

Luotu: 
4.2.2019 07:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    ”Suomessa on noin 250 000 palkansaajan joukko, jolle kasaantuu koko ajan enemmän epävarmuutta. Lisäksi maassamme on lähes 80 000 miestä pysyvästi työelämän ulkopuolella, eli he eivät opiskele, ole eläkkeellä tai hae töitä. SuPerin näkemyksen mukaan näissä tekijöissä piilee tikittävä aikapommi”, hoitalan liitto SuPer varoittaa. Kuvituskuva.
|

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on julkaissut eduskuntavaalitavoitteensa. Liiton mielestä viime päivinä vilkkaassa julkisessa keskustelussa ollut hoitajamitoitus on kirjattava lakiin ja lähihoitajatutkintoon on saatava pakolliset karsivat soveltuvuuskokeet. Liitto myös vaatii työnantajalle rangaistuksia siitä, että vastatoimia kohdistetaan hoitajiin, jotka ilmoittavat työpaikkojen ongelmista.

Lue tarkemmin: 

Super: Esperi Care ”yritti pimittää” ongelmat – Yksityisten jättien hoitajilta tulee ilmoituksia jatkuvalla syötöllä

Esperi Care poisti ilmoituksen tehneen hoitajan – Valvira: ”Laki on yksiselitteinen”, vastatoimet kielletty

SuPer haluaa myös lisätä hoitoalan vakituisia työsuhteita ja kritisoi esimerkiksi nollatuntisopimuksia. Liitto myös vastustaa kansalaispalkan eli perustulon ajatusta, sillä SuPerin mielestä perustulo vähentäisi työntekijöiden työskentelyä erityisesti matalamman palkkatason työtehtävissä.

”Puheet siitä, että palkalla ei tarvitse tulla toimeen, ovat SuPerin mielestä vastuuttomia. Kaikki nämä toimenpiteet lisäävät väestön polarisaatiota ja johtavat epävakaampaan yhteiskuntaan ja jopa hyvinvointiyhteiskunnan tuhoutumiseen”, SuPer sanoo eduskuntavaalitavoitteiden ohjelmassaan.

Liitto varoittaa myös tietyn väestönosan turhautumisesta ja jopa yhteiskuntarauhan vaarantumisesta.

”Suomessa on noin 250 000 palkansaajan joukko, jolle kasaantuu koko ajan enemmän epävarmuutta. Lisäksi maassamme on lähes 80 000 miestä pysyvästi työelämän ulkopuolella, eli he eivät opiskele, ole eläkkeellä tai hae töitä. SuPerin näkemyksen mukaan näissä tekijöissä piilee tikittävä aikapommi. Jossain vaiheessa tietyn väestönosan kurjistuminen tulee saavuttamaan pisteen, jossa tämä ryhmittymä alkaa ilmaista turhautumistaan sellaisilla tavoilla, jotka tulevat vaarantamaan jopa yhteiskuntarauhan”, SuPer sanoo ohjelmassaan.

SuPerin mukaan työn murros aiheuttaa suurelle joukolle työntekijöitä jatkuvaa epävarmuutta ja huono-osaisuutta, vaikka suuri osa palkansaajista ei radikaalia muutosta työelämässä näekään. Liitto puhuu elinikäisen oppimisen tarpeesta nopean tietoteknisen kehityksen yhteydessä.

”Mikäli annamme osan väestöstämme tietoisesti jäädä kaiken tietoteknisen kehityksen vaatiman koulutuksen ulkopuolelle, meillä on hyvin nopeasti muodostunut yhteiskuntaamme syrjäytynyt ihmisryhmä. Sinne joutuneen väestönosan aktiviteetti voi purkautua ennalta arvaamattomalla ja jopa epätoivoisella tavalla”, SuPer varoittaa.

Lue myös:

Juhana Vartiainen tyrmää lakiin kirjatun hoitajamitoituksen: ”Tuo mieleen sen, miten Neuvostoliitossa mitattiin tuotannon onnistumista”

”Lakiin kirjattu hoitajamitoitus on poliittinen silmänkääntötemppu, jolla itse ongelmaan ei haluta puuttua”

Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Aarne Jylhä

Ei oikeutta maassa saa ken ei itse sitä hanki. Suomessa on menty siihen ettei yhteiskunnalta enää voi odottaa omien lakiensa noudattamista . Homma pyörii näennäisesti jotenkuten haamuhoitajien ynnä melkeinpolitikkojen toimesta. Lööppien voimalla kohistaan hetki ja taas tulee uusi asia mistä nousee myrsky. SE on Superin ja Tehyn hoidettava asiat säälliselle tasolle, vai luottaako joku oikeasti että ne tahot jotka tehneet tämänpäivän tilanteet kykenee muuhun kuin saman jatkamiseen. Siis oikeestikko muka kuntapäättäjät ja eduskunta voisi mitään muuttaa ilman kunnon painostusta. Ranskassa keltaliivit marssii kaduilla polttaen autoja ja ryöstellen kauppoja. Ei me tätä haluta varmaankaan kukaan mutta ymmärtämättömät politikot teettää vielä sen ellei asiaan puututa teidän toimesta. Pyydän vielä Superin ja Tehyn jäseniä muistamaan Matti Vanhasen puheen eduskunnassa silloin kun esti teidän laillisen lakon valheen keinoin. Väräjävällä äänellä krokotiilinkyynel silmillään kertoili kuinka hirviöhoitajat palelluttaa keskoslapsia happikaappeihin . Muistakaa muistakaa.

Nita Hillner

Suomessa hoitajien työolot huononevat huononemistaan. Olen ymmärtänyt että Norja tarvitsee lisää työvoimaa ja Norjassa työolot ovat huomattavasti paremmat kuin Suomessa. Norjan kannattaisi nyt tulla Suomeen rekrytoimaan turhautuneita suomalaisia hoitajia. Ruotsiin ei enää kannata mennä koska sote-uudistusten johdosta sielläkin hoitajien työolot ilmeisen huonot.

Tommi Messi

Kyllä tässä itse lähihoitajana ihmettelen tätä asiaa. Olen ollut työssä muutanalka osa-alueella ja ihmettelen sitä että tuntuu ettei tuolla ne tahot jotka käyttävät työvoimaa ja erilaisten asiakkaiden tilaa hyödyksi voiton maksimoimiseen ja osa päättävistä tahoista on mukana vielä tässä terveysalan bisneksessä. Tuntuu että ei ole moraalia eikä selkärankaa. Lakkoko auttaisi. Ja heitteille jättämisestä vankila tuomio.

Arto Lähteelä

Sote-maakuntauudustus heikentää hyvinvoinnin .
Terveydenhoidon työolot romahtavat myös.
Suomi halutaan ajaa sekasortoon.
Virallinen maamme Hallinto on korruptoitunut.
Lopullinen romahdus 1930 luvulle on lähellä..
Kuinkas sitten kävikään???

Joni Rikkola

rho, sinähän hauska veikkonen olet. Juuri ulkoistusten takia siellä on ongelmia. Katsos kun alat joissa ongelmista rikastuu palvelun tuottaja, asiat eivät voi mennä oikein. Se sanoo järkikin. En tiedä missä hallusinaatiossa elät. Hallinto vaatii uudistusta mutta ei niiden korruptoituneiden toimsta. Sipiläkin tekaisi itselleen liki 2 miljardin henkilökohtaisen budjetin. Rahoja vedetään välistä ohi eduskunnan.

Joni Rikkola

”Puheet siitä, että palkalla ei tarvitse tulla toimeen,''

Tässä on se porvareiden hokema joka paljastaa ne kommunisteiksi. Valtio maksaa kansalaispalkkaa ja oligarkit keräävät tulot. Nyt jo kanslaispalkkaa saa hyvin moni. palkka ei riitä elämään ja sadaan sosiaalituloja eli kansalaispalkka minimi'elämiseen'.
Kansa näkee nälkää ja oligarkit juhlivat. Pohjoiskorea on keskusta kokoomus siniset perusut KD ihanne.