Perjantai 24.5.2019

”Ei hoitajamitoitukselle” voi mennä Kuntaliitossa uusiksi? Paatero: Asia esiin päättäjäpöydässä

Luotu: 
4.2.2019 10:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kansanedustaja Sirpa Paatero on Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja. Hän toimii myös sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtajana.
|

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd) kertoo nostavansa hoitajamitoituksen keskusteluun myös Kuntaliiton hallituksessa. Paatero korostaa, että Kuntaliiton hallituksesta annetaan linjaukset vain kaikkein suurimpiin kysymyksiin kuten sote-uudistukseen.

Kuntaliiton hallitus muodostuu eri puolueiden eri tason päättäjistä.

”Kun hoitajamitoitus on noussut keskusteluun nyt uudelleen, emme ole tähän ehtineet varautua. Pitää miettiä seuraavaa kokousta varten, minkälaisessa muodossa asia otetaan käsittelyyn”, Paatero sanoo.

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen kertoi aiemmin Talouselämälle, että kuntien edunvalvoja ei kannata sitovaa hoitajamitoitusta. Kannasta ei ole Paateron mukaan keskusteltu Kuntaliiton hallituksen tasolla. Paatero, joka toimii myös sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtajana, kertoo kannattavansa henkilökohtaisesti puolueensa tavoitetta saada lakiin 0,7:n sitova hoitajamitoitus.

https://www.talouselama.fi/uutiset/kuntaliitto-ei-hoitajamitoitusta-lakiin-kun-kunta-kilpailuttaa-suuressa-hadassa-syntyvat-vaarallisimmat-tilanteet/6d458068-5479-3fc9-8823-91d402dd5ea3

Paatero vetoaa myös edellisen, Jyrki Kataisen (kok) hallituksen kantaan, että jos 0,5:n hoitajamitoitus ei toteudu, hoitajamitoitus kirjataan sitovana lakiin. THL:n mukaan vanhustenhuollon tehostetun palveluasumisen yksiköistä 94 % yltää suositukseen ja 59 % vielä yli 0,6:nkin. Sdp:n tavoittelemaan 0,7:ään yltää 21 prosenttia kaikista julkisista ja yksityisistä toimijoista.

”Kun meidän ikäihmisten kunta on huomattavasti heikompaa kuin vuosia sitten, olemme [sdp:ssä] pitäneet 0,7:ää sopivana”, Paatero toteaa.

”THL on mielestäni ollut samassa määrityksessä kanssamme.”

LUE MYÖS: Näkökulma: 94% yltää hoitajasuositukseen – Miksi Petteri Orpo vastustaa ”desimaaleja”?

Paatero katsoo, että Kuntaliiton kantaan heijastuu myös kuntien huoli rahoituksesta.

”On ymmärrettävä myös kuntien puolelta huoli, kun 250 miljoonaa euroa on muistaakseni se hintalappu hoitajamitoituksen korottamisella, ja tälläkin hallituskaudella on viety 800 miljoonaa euroa kunnilta rahaa. On huoli, että se 250 miljoonan euron lasku jää kuntien maksettavaksi ilman että siinä on valtion puolelta mitään panostuksia”, Paatero toteaa.

”Kukaan ei varmastikaan ole sitä mieltä, että hoitajia ei tarvitsisi lisää.”

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Myllärinen perusteli Talouselämälle kantaansa aiemmin sillä, että vanhustenhuollon yksiköissä ”olosuhteet ja tilanteet vaihtelevat”. Hänen mukaansa huomiota pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että kunnissa osattaisiin vaatia tarpeeksi hoitoa asiakkaiden tarpeisiin nähden.

Paatero korostaa, että niin hoitajamitoitukseen kuin opetuksen ja päivähoidon ryhmäkokoihin ”liittyy erilaista ajattelua”.

”Mutta tässä kohtaa olen itse tiukasti sitovan hoitajamitoituksen kannalla, kun tämä ei näytä pysyvän pelkillä suosituksilla.”

LISÄÄ AIHEESTA: 

”Vaikka tilastot näyttäisivät kauniilta, todellisuus on ihan toinen” – Tehyn johtaja: Riittävä hoito on ”täysin arvovalinta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Paananen

Kuntien ei tarvinnut maksaa lomarahoja täytenä Kun 38 päivän lomallaolorahoista leikkaus 30% tuli vastalauseits Myös työllisyyden paraneminen 140 000 lisännyt kuntien verotuloja Sosiaalimenot pienentyneet työllistyneille Valtioosuuksiin tuli indeksijäädytys jolloin euromäärään ei korotusta Paateron laskutaito riittänyt vain valtioosuuksiin Kunnille tuloja muualtakin kuin niistä Työllisyyden paraneminen keskeinen tekijä

Kari Keto

Seuraavalle vaalikaudelle sopeuttamistarve 2 miljardia jaettuna 500 miljoonaa per-vuosi.
Koulutuksesta,perheiltä ei leikata(hyvä), maahanmuutosta ei niin jäljelle jää eläkeläiset.
Hoitajamitoitus nyt 0,5 korotuspaine 0,7 hintalappu 250 miljoonaa, toimiiko yhtälö.

Markku Koivisto

"Sdp:n tavoittelemaan 0,7:ään yltää 21 prosenttia kaikista julkisista ja yksityisistä toimijoista."
Siispä 79% toimojoista joutuu palkkaamaan lisää hoitajia tarvitsevat ne niitä tai eivät. Semmoinen se kiinteä lukumäärä on.
"94% yltää 0,5-hoitajamitoitukseen." Siis 6% laitoksista toimii vähemmällä mitoituksella.
Olisiko mitään, että vanhuspalvelulakia rikkovat kaiveltaisiin esiin ja velvoitettaisiin vaikka rangaistuksen uhalla korjaamaan toimintansa lain vaatimalle tasolle. Näiden etsiminen kuulunee luontojaan lain määräämän valvonnan tehtäviin, siis kuntaorganisaatioille. Hoito tulisi kuntoon ilman tarpeetonta hoitajamäärää.

Tommi Messi

Minusta on outoa että eduskunnassa esitetään suurta huolta hoitaja mitoituksesta , mutta sitten Pirkanmaalla , Tampereella ollaan itse oltu laskemassa hoitajamitoitus niin pieneksi, ettei työtä voi tehdä kunnolla. Kyllä tarvitaan tunneliin rahaa ja sitten niiden metrojen hankintaan käytetään rahaa , mutta ei ole SDP rahaa annettavaksi ikäihmisten hoivaan. Joten jatkossa kun teette päätöksiä olkaa edes samaa mieltä - nostetaanko hoitajamitoitusta vaiko lasketaanko sitä! Missä on teidän puolueenne moraali. Kirjoitan asiasta jossa on monta jo työelämässä palvelleiden hoidosta kyse ja myös niiden hoitajien jotka ovat vaihtaneet toiseen työhön kun työtä ei voi tehdä ammatillisesti, eettisesti ja moraalisesti oikein. Ei voi muuta sanoa kuin Hävetkää! Ihan samaa sulle ja mulle politiikkaa ja sitten siinä jakopolittikassa uhohtuu ne joiden ASIOITA teidät on sinne valittu päättämään ja PUOLUSTAMAAN! Yhtäkään hoitajaa ei voi enää vähentää. Yst terveisin Lähihoitaja # Seitsämän Tähden liike. Jokainen lähihoitaja avatkoon suunsa ja kirjoittaakaa kokemuksista työstä ja miten eettisen työteon mahdollisuudet on rikottu. Missä on kansamme moraali?