Keskiviikko 19.6.2019

”Punaviherhipit ovat soluttaneet valtiovarainministeriön”

Luotu: 
4.2.2019 17:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kirjoittaa kieli poskessa, että talouskasvukriittinen degrowth-liike on vallannut valtiovarainministeriön.
|

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr) pitää lyhytnäköisenä valtiovarainministeriön johtavien virkamiesten vaatimusta leikkauspolitiikan jatkamisesta.

”Punaviherhipit ovat soluttaneet valtiovarainministeriön. Siinä ensimmäinen ajatukseni kun luin uutiset ministeriön viranhaltijoiden evästyksistä vaalikeskusteluihin ja hallitusohjelmaneuvotteluihin”, Kasvi keljuilee Puheenvuoron blogissaan.

Niin sanotussa virkamiespuheenvuorossa esitetään, että seuraavalla vaalikaudella tarvitaan kahden miljardin euron sopeutustoimet – siis 500 miljoonan euron menosäästöt vuosittain. Sopeutuksen painotuksen tulee olla menoleikkauksissa ja menojen kasvun hillitsemisessä, virkamiehet vetoavat poliitikkoihin. Lue lisää: VM: Painopiste leikkauksiin – Seuraavan hallituksen sopeutettava 500 miljoonalla vuodessa

”Jo se on erikoista, että viranhaltijat raamittavat vaalien alla, mistä poliitikkojen on sopivaa puhua. Ettei vaan kukaan esittäisi vaalikeskusteluissa mitään uutta ja yllättävää. Perinteisestihän viranhaltijat valmistelevat ja panevat toimeen poliitikkojen päätökset. Ei toisin päin”, Kasvi kirjoittaa.

Kasvi toteaa valtiovarainministeriön pääviestin olevan, että ”Suomen on leikattava, supistettava ja karsittava, tai hukka perii”.

”Miten tämä liittyy punaviherhippeihin? Siten, että lääkkeeksi Suomen valtiontalouden haasteisiin tarjotaan austerity-hengessä [talouskuripolitiikka] pelkkiä leikkauksia, ei investointeja tuottavuuteen ja talouskasvuun”, Kasvi kärjistää.

”Valtiovarainministeriö on siis omaksunut myyttisiin punavihreisiin usein liitetyn talouskasvukriittisen degrowth-liikkeen aatteet. Leikkaukset ilman investointeja eivät johda rakennemuutokseen ja kasvuun vaan näivettymiseen”, kansanedustaja uskoo.

Kasvi korostaa, että valtio ei ole yritys.

”Valtiontalouden reunaehdot on tietysti syytä pitää mielessä myös vaalikentillä, mutta näiden valtiovarainministeriön evästysten mukaan valtion tulisi toimia kuin yrityksen, joka vastaa kilpailuun vain karsimalla toimintojaan, ilman investointeja tulevaisuuteen.”

VM:stä on kuitenkin todettu, että leikkauksista päätettäessä ”tulisi välttää [leikkaamista] esimerkiksi koulutuksesta, t&k-rahoista ja innovaatiotuista eli menoista, jotka ovat osatekijänä tuottavuutta lisäävässä ketjussa”.

Virkamiespuheenvuoro on herättänyt vilkkaan keskustelun. Aiemmin tänään työnantajapuoli hermostui puheenvuoron väläytykseen maltillisista veronkiristyksistä. LUE LISÄÄ: ”42%, maailman korkeimpia veroasteita jo nyt” – VM:n uusi verolinja säikäytti työnantajat

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Rissanen

Eurooppa on menossa taantumaan EKP:n QE-ohjelman loppumisen myötä, ja virkamiehet ehdottavat jälleen leikkauksia taantuman aikana.

Taantumassa normaalisti elvytetään tai käy kuten vuonna 2010, jolloin koko EU:n laajuiset leikkaukset niistivät koko talouden lamaan.

Tapio Lehtimäki

Minkälaista elvytysta kaipaat, Petri?

Devalvaatio on pois laskuista, joten jäljelle jää lähinnä veronkevennykset. Kansalaisten ostovoiman lisääminen lisäisi kuitenkin enemmän tuontitavaroiden kuin kotimaisten tuotteiden/palveluiden kauppaa.

Toisin sanoen elvytyseurot valuisivat ulkomaille ja valtion velkaantuminen kiihtyisi entisestään. Suhdanneongelmiin tepsivä lääke ei valitettavasti pure rakenteellisista ongelmista johtuvan taudin parantamiseen.

Harri Kovala

Kun Mercedes teki tuotantosopimuksen Uudenkaupungin autotehtaan kanssa, totesi Audin pääjohtaja, että Suomi on hyvä maa tuottaa, palkat, yritysvero ja energianhinta ovat 50 % alemmat kuin Saksassa. Mihin tarvitset vielä devalvaatiota?

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #7

Devalvaatio on vain yksi peräänkuulutetun elvytyksen keinovalikoimasta. En nyt ottanut kantaa siihen, tarvitaanko devalvaatiota vai ei.

Sen sijaan on pakko kysyä sinulta, Harri, pääseekö koko syrjäytynyt Suomi Mersulle töihin? Jos täällä on niin hyvä tuottaa ylipäätään mitään, miksi Saksalla menee hyvin ja Suomella päin persettä?

Matti Loikkanen

"Kasvi korostaa, että valtio ei ole yritys" Höpöhöpö!

Valtionkin pitää maksaa velkansa ja elää varojensa mukaan, vaikkei ole yhtiö. Vai onko vihreillä konstit, joilla voidaan jatkaa velanottoa loputtomiin ja jättää velat maksamatta. Mitäh?

Juhani Loikkanen

Punavihreät ovat havaintojeni mukaan lupaamassa lisää rahaa jaettavaksi, mutta eivät esitä, mistä nuo rahat ansaitaan valtion kirstuun.
Kasvi on täysin väärässä VM:n esityksestä. Suomen valtiontalouden parhaat asiantuntijat ovat VM:ssä. On suorastaan heidän velvollisuutensa tuoda esille, mikä on valtiontalouden tila ja sen kehitysnäkymät.
Poliitikkojen olisi syytä pohdiskella reaalitalouden tilaa eikä pelehtiä poliittisissa mielikuvitusmaailmoissaan.