Keskiviikko 26.6.2019

Matti Vanhanen: Syynä Kataisen hallituksen leikkaukset – ”Jos vanhustenhuollossa on rahaa ja työntekijöitä liian vähän, vastausta ei kannata pyytää Sipilältä”

Luotu: 
5.2.2019 10:44
Päivitetty: 
5.2.2019 10:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ministereitä vuonna 2011.
|

Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen kysyy blogissaan, aikooko oppositio tosiaan tehdä välikysymyksen itselleen vanhustenhoidosta. Juha Sipilän (kesk) hallitus antaa huomenna keskiviikkona vastauksensa opposition välikysymykseen asiasta.

”Vihoviimeinen asia, josta nykyeduskunnan oppositio voi mielestäni tehdä välikysymyksen Sipilän hallitukselle, liittyisi kunnallisiin palveluihin. Kataisen hallituksen leikkaukset, joilla yritettiin tasapainottaa julkista taloutta, kohdistuivat erityisesti kuntien valtionosuuksiin. Vuoden 2015 rahassa nykyiset oppositiopuolueet leikkasivat kuntien peruspalveluista noin 1,5 miljardia euroa vuositasolla. Neljän vuoden jaksossa se tekisi yhteensä 6 miljardia euroa. Nämä leikkaukset kohdistuivat palvelutuotantoon, ja tällaisten leikkausten oloissa kunnat ovat joutuneet kilpailuttamaan palveluita. Jos vanhustenhuollossa on rahaa ja työntekijöitä liian vähän, vastausta ei kannata pyytää Sipilältä vaan katsoa oppositiopuolueiden palaverissa oman pöydän ympärille. Sipilän hallituksen leikkaukset kuntiin ovat jääneet indeksikorotusten jäädyttämiseen”, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.

Kataisen hallituksessa olivat mukana kokoomus, sdp, rkp, vihreät, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto, joka kuitenkin käveli ulos hallituksesta keväällä 2014. Oppositiopuolueet olivat viime vaalikaudella perussuomalaiset, keskusta ja keväästä 2014 alkaen vasemmistoliitto. Nykyisin hallituksessa istuvat keskusta, kokoomus ja siniset (hallituksen aloittaessa perussuomalaiset).

LUE MYÖS: ”Tämä maa on moraalisessa konkurssissa” – Jari Sarasvuo sauhusi Ylellä: Miten heitteillejättö on mahdollista hoivakodissa?

Vanhasen mielestä vasemmistopuolueet eivät voi syyttää nykyhallitusta myöskään kilpailuttamismallista.

”Oppositio vastustaa sotea ja samalla siihen liittyvää järjestelmämuutosta suhteessa yksityisiin hoiva-alan yrityksiin. Kuohuttava Esperi Care –yrityksen palvelusopimus Kristiinan kaupungin kanssa on tehty vanhan mallin mukaan, jossa kunta kilpailuttaa yrityksiä ja valitsee vain yhden yrityksen, jonka hoitoon kunta ohjaa sen kautta tulevat kuntalaiset. Vanhuksella tai hänen omaisillaan ei ole tässä sanansijaa. Sote muuttaisi järjestelmää siten, että maakunnan ei tarvitse tehdä valintaa yksittäisten yritysten väliltä, vaan asiakas valitsee hoiva-alan yrityksen tai julkisen vanhustenhuollon”, Vanhanen kirjoittaa.

LUE MYÖS: ”Vaikka tilastot näyttäisivät kauniilta, todellisuus on ihan toinen” – Tehyn johtaja: Riittävä hoito on ”täysin arvovalinta”

Oppositio toteaa välikysymyksessään:

”Kuntaliiton arvion mukaan tämän hallituskauden päätökset ovat supistaneet kuntien peruspalvelujen valtionosuutta 850 miljoonalla eurolla. Säästöjen sijaan hallituksella olisi mahdollisuus parantaa vanhustenhoidon tilaa. Vanhustenhoidon tilanteen korjaaminen ei voi jäädä odottamaan tulevaisuuden sote-ratkaisua.”

Vanhanen syyttää nykyistä oppositiota myös siitä, ettei se kyennyt päättämään henkilöstömitoituksesta, jota se nyt voimallisesti ajaa lakiin. LUE LISÄÄ: Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

”Kolmas syy, minkä takia en odota oppositiolta välikysymystä on vanhuspalvelun henkilömitoitus. Heidän hallituksensa ei halunnut tai pystynyt päättämään asiasta vaan lykkäsi päätöksenteon eteenpäin”, Vanhanen kirjoittaa.

Sekä edellisessä että nykyisessä hallituksessa oleva kokoomus on ainoa puolue, joka vastustaa hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Nykyinen pääoppositiopuolue sdp on syyttänyt kokoomusta siitä, ettei asia edennyt edellisellä hallituskaudella.

LUE LISÄÄ: Näkökulma: 94% yltää hoitajasuositukseen – Miksi Petteri Orpo vastustaa ”desimaaleja”?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Pata kattilaa soimaa ja musta kylki kummallakin. Totta kai valtion talous pitää saada kuntoon, mutta voisi sitä vähän parempiosaisiltakin nipistää. Paljonkos siellä hallintarekisterissä on miljardeja? Entäs konsernilainat? Eikö sitä evl 18 pykälää olsi voinut tiukentaa?

Arvo Tammela

Pekonen, etkö muista tai tiedä sitä, että kilpailutuksen on tehnyt ja tekee kaupunki tai kunta ulkoistaessaan hoivapalvelut. Lähes aina ne ovat ulkoistaneet hoivapalvelunsa halvimman tarjouksen tehneelle. Ilmeisesti kotikunnassasi on tehty myöskin näin, ei siis yksikään mummo tai pappa. Lainaan kommentistasi viimeisen lauseen, "kaikenlaista sontaa sitä joutuu lukemaan", koska se osuu täydellisesti kommenttiisi.

Eero Pekonen

Arvo, pitää paikkansa että kunnat on hoitaneet kilpailutuksen lähes samalla tavalla kuin ennenvanhaan vaivaisten huutokaupan. Myös valvonta on pitkälle laiminlyöty. Pointti olikin se, että tämä Vanhanen esittää, että jos sote toteutuu, niin asiakas saa itse valita yksityisen palveluntuottajan. Rohkenen epäillä, että se valinta menee helpommin pieleen kuin kunnan kilpailutus. Maltahan mielesi ja lue tuo Vanhasen lausunto huolella.

Markku Koivisto

Tota noin, ei se mummo tai pappa mitään kilpailuta. Hän menee johonkin laitokseen ja jos on tyytyväinen, pysyy siellä. Jos ei ole, voi kokeilla jotakin muuta laitosta. Kyllä ne laitokset, jos eivät julkisia ole, ovat julkisen puolen valmiiksi kilpailuttamia aina.

Arvo Tammela

Pekonen, olen täysin erimieltä. Eikö nykyinen meno ole näyttänyt karmealla tavalla, miten hyvin hoivapalvelut ovat hoidettu. Sote-uudistus tulee voimaan vasta 2021 ja on ennenaikaista maalata turhia uhkakuvia ennen sitä. Vaalien jälkeen valtaan astuva hallitus eduskunnan tuella ehtii tehdä tarvittavat muutokset, mikäli niihin on tarve. Kyllä reilut 10 vuotta kestänyt veivaus pitää saada loppumaan ja tehdä vihdoin päätökset.

Kai Auvinen

Neljä vuotta on ollut aikaa korjata virheitä. Miksi sitä ei ole tehty ? Älä Matti Vanhanen turhaan itke Sipilän kohtaloa. Kaikki te 200 olette samalla lailla syyllisiä asioiden nykytilaan. Kantaisitte vastuunne ja häviäisitte pois politiikasta. Teillä ei ole kykyjä asioiden oikeaan hoitamiseen.