Sunnuntai 16.6.2019

”Salatut Caruna-pöytäkirjat” julki – Vasemmistoliitto syyttää: ”Pekka Haavisto ja Jan Vapaavuori vastuussa”

Luotu: 
5.2.2019 12:20
Päivitetty: 
6.2.2019 11:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Paavo Arhinmäki vastusti Caruna-kauppaa ministerinä ja on sen jälkeenkin pitänyt aihetta esillä julkisuudessa.
|

Vasemmistoliitto on julkaissut kokonaisen nettisivun, joka käsittelee Fortumin sähköverkkokauppaa Carunalle vuonna 2013. Puolue myös julkaisi sivulla ministerivaliokunnan pöytäkirjoja, jotka vasemmistoliiton mukaan ovat olleet aiemmin salattuja.

”Koska Caruna-kaupoista on julkisuudessa esiintynyt monenlaista tietoa, pyysimme ministeriöstä aiemmin salatut ministeriövaliokunnan kokouksen pöytäkirjat. Pöytäkirjoista käy ilmi, kuinka päätös kaupoista tehtiin”, puolue kertoo Facebookissa.

Vasemmistoliitto oli mukana hallituksessa, kun kauppa tehtiin. Puolue on pitänyt jatkuvasti esillä sitä, että silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) vastusti kauppaa. Arhinmäki on myös itse toistuvasti palannut asiaan julkisuudessa. LUE MYÖS: Tapaus Raskone: ”Caruna, Digita, Kemira GrowHow, Autokatsastus…” – Arhinmäeltä tyly lista Sipilälle

”Erityisesti vastuun Caruna-kaupasta kantavat Fortumin omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto (vihr) ja energia-asioista vastannut ministeri Jan Vapaavuori (kok). Myös silloinen pääministeri Jyrki Katainen (kok) tuki ja puolusti voimakkaasti kauppaa. Silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) ainoana ministerinä vastusti kauppaa. Hän esitti talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, ettei Fortumin strategista tehtävää muuteta ja näin myynnille anneta lupaa. Arhinmäki jäi kuitenkin yksin, kun muut puolueet jyräsivät läpi ministeri Haaviston esityksen”, vasemmistoliiton Caruna-sivulla sanotaan.

Vasemmistoliitto on julkaissut Caruna-sivuillaan kaksi pöytäkirjaa, joissa on merkintä ”salaustaso II”.

Suojaustaso II tarkoittaa sitä, että ”asiakirjaan sisältyvän salassa pidettävän tiedon oikeudeton paljastuminen tai oikeudeton käyttö voi aiheuttaa merkittävää vahinkoa salassapitosäännöksessä tarkoitetulle yleiselle edulle”. Asiakirjat ovat nyt julkisia, koska ne on luovutettu puolueelle ministeriöstä.

LUE MYÖS: Kansanedustaja pelkää: Suomi vaarassa tehdä uudet ”carunat”

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Nyt kannattaisi keskittyä siihen, miten se onneton kauppa saadaan purettua. Se onnistuu kyllä, jos poliittista tahtoa on. Uudet pykälät sähkömarkkinalakiin ja sen jälkeen neuvottelemaan. Eduskunnalla on valta säätää ja muuttaa lakeja.

Markus Kujala

Isompi vahinko tais tulla siitä, kun pelästyttiin myrskyn aiheuttamia sähkökatkoja ja määrättiin sähköyhtiöt laittamaan siirtokaapelit maahan.
Siitähän ne hinnat sitten kuluttajalle on lähtenyt hyvään nousuun.
Taas taitaa poliitikot panikoida ton vanhushoito lakien käsittelyssä.

Leena Outinen

Pojot Paavolle ja ja vasemmiston kannatusluvut lähtee nousuun.
Onhan se hienoa, että Suomi ei ole enää Neuvostoliiton eikä Ruotsin tossun alla mutta voisi olla viisasta, ettei koko maata myydä ulkomaisille suursijoittajille/-yrityksille.

Olli Saarinen

Keskeistä sähkönsiirtoasiassa on, kuinka suuri tuotto monopoliasemassa olevalle yhtiölle sallitaan omistuksesta riippumatta. Ministeriössä on yhtiöiden teknisiin ja alueellisiin ominaispiirteisiin perustuvat kaavat, joiden avulla määritellään verkon laskennallinen maksimituotto, mitä ei saa pitkällä tähtäyksellä ylittää. Tätä laskentaa uusittiin hiljattain tavalla, mikä sallii korkeamman tuoton. Näin vastuu mahdollisita "ylivoitoista" on ministeriöllä ja ministerillä ja viime kädessä eduskunnalla. On harhauttavaa viitata verojenmaksuun ja ulkomaihin kun ongelma on jo alkuperäisen tuoton määrässä. Harhauttavaa oli myös, kun yhtiöille hinnankorotuskohun vuoksi annettiin vuotuisen hinnanakorotuksen rajoitus, mutta ei rajattu lopullista tuottoa tiukemmaksi. Kun yhtiöt kerran pärjäävät liki riskittömällä toimialalla, tulisi maksimituoton olla liki riskittömän koron mukainen, siis tällä hetkellä lähes nollassa.

Markku Nieminen

Juuri näin! Kuuntelin eduskunnan lähetekeskustelua myynnistä ja siinä kesken kaiken joku ministeri korjasi väitteen monopolin hyvästä lypsymahdollisuudesta, väittämällä, että tuotto on RAJATTU 5 %;iin! Nyt se on kuitenkin 15 % vuodessa, saman ministeriön siunaamana!!!!

Eero Pekonen

Hyvä Olli, näitä asioita juuri tarkoitin noissa aikaisemmissa kommenteissa. Jos valtiovalta haluaisi, niin näiden luonnollisten monopolien maksimituotoksi voitaisiin määritellä esim. 1-5% . Samoin verotuksen porsaanreiät voitaisiin tukkia. En ole pystynyt hahmottamaan, onko kyse osaamattomuudesta vai poliittisen tahdon puutteesta. Ihmettelen vaan kun mitään ei tapahdu.

Risto Nikander

Kössi Keinonen puhuu asiaa. Miksi kukaan puolue ei ota asiakaseen sitä, että julkinen valta, (valtio, kunnat, SPR jne.) eivät saisi myydä valtion, (kansan) omaisuutta keinottelijoille ja pääomasijoittajille.
heillähän on "OIKEUS" saada "investoinnilleen" tuottoa ja voitto kaupan päälle. EI YLISUURI OSTOHINTA OLE INVVESTOINTI", VAAN SE ON TÖRKEÄ (LAILLISTETTU) KEINOTTELU. Lisäksi tulee veronmaksukeinottelu, jonka avulla edes veroa ei tarvitse maksaa Suomeen.

Ahti Lähteenmäki

Arhinmäki kyllä vastusti sähköverkon myyntiä Carunalle..
Äänestyksessä jossa myynti päätettiin, Vasemmistoliiton Ministerit ja kansanedustajat painoivat kiltisti Kokoomuksen tahdon mukaan JAA nappia Et Vasemmistoliitto on yhtä lailla syypää noihin törkeisiin siirtomaksuihin..

Jouko Sillanpää

Tietenkin kun myrskykestävyyttä lisätään niin siirtomaksut nousee ja siitä kannattaa maksaa. Mutta infraverkkojen kotimainen omistus on tärkeää turvallisuuden ja verotulojen takia. Fortumin hallitsemalta verkkoyhtiöltä saatiin kohtuulliset verotulot, Caruna omistus ja lainajärjestelyillään on minimoinut veronmaksun. Vakaana sosialidemokraattina kirjoitin Helsingin Sanomiin kauppaa paheksuvan kirjoituksen, jossa annoin Paavo Arhinmäelle tunnustusta oikeasta linjasta.Kuten taloushistorijoitsija Markku Kuisma on todennet on varmojen rahanteko monopolien kuten Ylen lähetysverkko Digitan ja Fortumin sähkönsiirtoverkon myynti maailmalle ollut järjetöntä. Toivottavasti ei vireillä olevan viranomaisverkko Virven uudistamisessa päästetä verkkoa ulkomaisen yhtiön hallintaan