Keskiviikko 26.6.2019

Annika Saarikko käynnistää valmistelun hoitajamitoituksen kirjaamiseksi lakiin

Luotu: 
5.2.2019 14:29
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
|

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) käynnistää lainvalmistelutyön, joka tähtää sitovan hoitajamitoituksen kirjaamisen lakiin. Saarikko kertoi asiasta medialle tiistai-iltapäivällä.

Keskusta kertoi viime viikolla yhtyvänsä muiden puolueiden tavoitteeseen kirjata lakiin hoitajamitoitus, joka takaisi, että tehostetun palveluasumisen yksiköissä olisi 0,7 hoitajaa jokaista asiakasta kohden. Kirjausta aiemmin vastustanut kokoomus kääntyi tiistaina tukemaan sitovaa hoitajamitoitusta.

”Nykyisenä vastuuministerinä voin käynnistää tuon valmistelun ripeästikin”, Saarikko kertoo Ylen mukaan.

Tieto vahvistetaan Uudelle Suomelle. Toistaiseksi ei ole tiedossa, ehtiikö lakimuutos vielä nykyisen eduskunnan käsittelyyn. Eduskuntavaalit järjestetään 14. huhtikuuta ja perinteisesti eduskunta on jäänyt vaalitauolle kuukautta ennen vaaleja eli runsaan kuukauden kuluttua.

Uudelle Suomelle korostetaan, että hyvä lainvalmistelu vaikutusarvioineen vie aikaa, ja että kyse on merkittävästä uudistuksesta myös rahallisesti. Kuntaliiton ja Kuntatyönantajat KT:n arvion mukaan sitovan, 07:n hoitajamitoituksen kirjaaminen maksaisi 200–250 miljoonaa euroa. Lisäksi tavoitteen on arvioitu tarkoittavan, että hoiva-alalle syntyisi työpaikkoja 4 000 hoitajalle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Anssi Laakso

Mitoituksen nostaminen 0,7 ään tappaa loputkin pienet, kotoisat, kotimaiset hoitolaitokset. Ei niitä saada kannattavaksi sillä. LIsäongelman tuovat hoitajien työn rajoittaminen vain hoitotyöhön, kun nyt pienissä yksiköissä kaikki tekevät kaikkea. Mummot kuskataan sitten kauaksi kotikonnuilta isoihin laitoksiin, jonne omaiset vain harvoin ehtivät heitä katsomaan. Samalla siirtyvät hoitoalan työpaikat isompiin keskuksiin. Jäljelle jäävät vain isot ulkomaisessa omistuksessa olevat ketjut. Ne joita nyt kovasti haukutaan. Jatkossa ei sitten ole enää muita tarjolla. Selvää on, että hinnat sitten kilpailutuksessa nousevat. Ironista on, että niitä pieniä kotimaisia ei ainakaan julkisuudessa ole haukuttu. Vaalihuumassa asiaa nyt hehkutetaan, mutta pitäisi katsoa seurauksia. Ei edes vasemmisto ole ehdottanut, että julkisen puolen hoitolaitokset hoitaisivat kaikki vanhukset, kun se ei enää onnistu ja niitäkin haukutaan tehottomuudesta. Olisko se valvonnan tehostaminen kuitenkin parempi.