Sunnuntai 19.5.2019

Kokoomuksen hoitajalinja hämmentää – Tätä tarkoittaa ”mitoitus joka ei ole numero”

Luotu: 
5.2.2019 16:20
Päivitetty: 
5.2.2019 16:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomusjohtaja Petteri Orpon Ylelle antama lausunto sai aikaan käsityksen puolueen kannan muuttumisesta, mistä ei lopulta ollut kyse.
|

Kokoomuksen suhtautuminen niin sanottuun sitovaan hoitajamitoitukseen on aiheuttanut hämmennystä ja huvitusta tiistaina.

Ensin uutisoitiin puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon ja kokoomuksen kääntyneen sittenkin kannattamaan sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Orpo sanoi Ylen haastattelussa, että koska ”kaikki muut puolueet haluavat tuettuun palveluasumiseen 0,7 hoitajamitoituksen”, niin ”näin varmaan käy”. Tämä tulkittiin Ylellä ja sitten muussa mediassa tarkoittamaan sitä, että myös kokoomus tukee nyt kirjausta. Lisäksi Petteri Orpo kirjoitti itsekin Twitterissä, että kokoomus ”kannattaa hoitajamitoitusta lakiin”.

Kokoomuksesta kuitenkin korostetaan Uudelle Suomelle, että Orpo antoi lausuntonsa osana Ylen henkilöhaastattelua ja kyse oli lähinnä reaalipoliittisesta arviosta, ei kokoomuksen tahdon kuvauksesta.

Kun oppositiossa iloittiin kokoomuksen oletetusta mielenmuutoksesta, riensi Orpon erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo korjaamaan väärinkäsitystä.

”Emme ole kannattamassa 0,7 mitoitusta”, hän kirjoitti Twitterissä sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marinille, jota käänne kummeksutti.

Ihmeissään ei ollut vain oppositio, vaan hämmentynyttä viestiä lähetti myös hallituskumppani keskusta.

”En ole ihan päässyt kartalle, mitä kokoomus tarkoittaa. Ovatko he lakiin kirjatun 0,7 hoitajan kannalla, toisaalta he puhuvat myös yksilöllisestä mitoituksesta ja sanovat kannattavansa keskustelua aiheesta”, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko pohti Ylelle.

”Nyt tipuin. Mitä mieltä kokoomus nyt oikein tästä asiasta on, kannattaako se hoitajamitoitusta vai ei”, ihmetteli pääministeri Juha Sipilän erityisavustaja Eeva Kärkkäinen Twitterissä.

 

Orpon avustaja Heikki Kuutti Uusitalo lisäsi vielä hämmennystä kirjoittamalla Twitterissä, että kokoomus kannattaa ”joustavaa mitoitusta” ja ”mitoitusta joka ei ole numero”.

 

Uusi Suomi pyysi ja sai kokoomuksesta selvityksen siitä, mitä puolue kannanotoillaan tarkoittaa. Käytännössä olennaista on se, että kokoomus ei edelleenkään kannata yhtä sitovaa numeroa kaikille – siis yhtä lakiin kirjattua hoitajamitoituksen ”desimaalia”, joka koskisi koko vanhustenhuoltoalaa. Sen sijaan kokoomus haluaa lakiin kriteeristön, joka määrittäisi sitovan mitoituksen eri toimipaikoille asukkaiden ”hoitoisuuden” mukaan.

”Yksi lakiin kirjattu luku ei takaa parasta mahdollista hoivaa vanhuksille. Kokoomus tahtoo, että lakiin kirjataan ennemmin peruste sitovalle, yksilölliselle mitoitukselle, joka perustuu hoivan tarpeeseen. Tuo mitoitus voi olla jopa merkittävästi suurempi [kuin 0,7]. Hoitajien määrän pitää aina perustua ihmisen tarpeeseen, ammattitermein hoitoisuuteen”, Petteri Orpo kirjoittaa myös MTV:n kolumnissaan, jonka otsikon mukaan Orpo kuitenkin asettuisi hoitajamitoituksen taakse.

Kokoomuksesta korostetaan, että eri vanhukset ja vanhustenhuollon yksiköt tarvitsevat erilaista mitoitusta: 0,7 hoitajaa voi olla jossain ylimitoitus, jossain alimitoitus. Näin ollen puolue ei kannata hoitajien lisäämistä ”tasaisesti kaikkialle”, vaan tarpeen mukaan.

Orpo toteaa kuitenkin myös MTV:llä, että kun muut puolueet ovat vaatineet vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä, ”kokoomus ei tässä asetu poikittain”. Uudelle Suomelle todetaan, että kokoomus ei aktiivisesti vastusta muiden puolueiden vaatimaa desimaalikirjausta, vaikka ei sitä itse kannatakaan.

LUE LISÄÄ: Kokoomus käänsi kelkkaansa hoitajamitoituksessa – Petteri Orpo Ylelle: ”Haluamme että kirjataan lakiin”

LUE MYÖS:

Näkökulma: 94% yltää hoitajasuositukseen – Miksi Petteri Orpo vastustaa ”desimaaleja”?

Petteri Orpo sivaltaa sdp:tä vanhustenhoidosta: ”Tässä on nyt aika paljon käsien pesua”

”Ministeri Orpo, onko teidän kanta se, joka estää hallitusta?” – Kokoomuksen linja hoitajamitoituksesta kuumentaa eduskunnassa

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Timperi

Pakko oli taipua kun julkisen keskustelun aivottomuus alkoi pelottamaan. Kannattaisi Orpon muistaa että osa kansalaisista pystyy itsenäiseen ajatteluun eikä Ylen toimittajien kohu lööpit saa panikoimaan jotain umpityperää ratkaisua ongelmaan jossa ei ole helppoja vastauksia.

Kalevi Kivelä

Orpon käyttämät termit "asukkaiden ”hoitoisuuden” mukaan"..."tarpeen mukaan"... ”joustavaa mitoitusta” jne. Ovat suhteellisa asioita jota antavat mahdollisuuden torpata kaikki ehdotukset jota voivat pienentää "pörriäisten" tulosta.

Suomennettuna: Orpo yrittää kusettaa suomalaisia,

Esa Järvinen

Miksi ihmiset toimivat näin. Nytkin keskustelu on todellisesta ongelmasta, mutta iso joukko ihmisiä vouhkaamalla haluaa kiillottaa vain omaa kilpeään pa..at välittämättä todellisesta asiasta. Onkohan jonkin eniten äänessä olevan tahon ensisijainen räksytyksen tavoite sulkea keskustelusta julkisen hallinnon tuottamat palvelut. Ongelmia löytyy aivan yhtäläisesti, mutta niistä ei saa puhua. Epäilenpä ihan ääneen että myös tästä maasta löytyy palvelulaitoksia jossa henkilökunnan päivään voi sisällyttää yllättävän paljon kahvitaukoja. Siis ketä hoidetaan mielestäni määrittää miten tarvitsee hoitaa ja vaalipuheiden typerä eipäs juupas keskustelu kannattaisi muuttaa asialliseksi toiminnaksi ilman sanomisien nokkelia vääristämisiä. Ei se auta ikä ihmisiä että näillä foorumeilla käydään standup-kisaa kuka nokkelampia sanomisia osaa käyttää toisiaan vastaan. Säälittää poliittisen keskustelun taso!!!

Irja Hirsivaara

minä kyllä ymmärsin, mitä kokoomus tarkoittaa. Jos on käynyt normaalissa hoivakodissa kyllä ymmärtää asian ja se minusta on oikein. Toiset hoidettavat ovat lähes itsenäisiä, mutta kun muisti ei pelaa, ei pysty yksin asumaan kotona jo oman turvallisuutena takia, mutta tarvitsee hoitajaa hyvin vähän. Jos on täysin petipotilas, niin tarvitsee hoitajaa paljon ja silloin 0,7 on hyvinkin oikea jopa välillä liian pieni.
Ja näiden kahden esimerkin väliltä onn monen tasoisia hoidettavia, joten hoitajien määrä ilman muuta ei voi olla laissa määritelty.
Tämä ei ole yksinkertainen asia, siihen ei riitä yksi lause Guzeninalta.