Keskiviikko 19.6.2019

”Lainsäädäntöön kirjataan tuntuva sanktio” – Annika Saarikon lista julki vanhustenhoidosta

Luotu: 
6.2.2019 09:41
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) pitämässä hoiva-alan toimijoiden tapaamisessa sovittu 25 kohdan toimenpidelista on nyt julkistettu.

Saarikko kertoi jo ennakkoon muun muassa, että hoitoalan henkilöstön työsopimuksiin lisätään kohta, joka rohkaisee epäkohdista raportointiin. LUE LISÄÄ: Työpaikalta poistaminen kuohuttaa – Annika Saarikko: Hoitajien työsopimuksiin tulee uusi kohta

Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa, että tarkoitus ei ole tehdä uutta lainsäädäntöä. 25 kohdan listalla on kuitenkin seuraava kohta:

”Palveluntuottajia koskevaan lainsäädäntöön kirjataan tuntuva sanktiointi toistuvista laiminlyönneistä hoivan laadussa.”

Saarikon esikunnasta kerrotaan Uudelle Suomelle, että kuten ministeri on aiemmin tuonut esiin, uutta lainsäädäntöä ei enää tällä hallituskaudella ehditä tehdä, eikä kirjaus ole velvoittava. Kyseessä on kuitenkin hoitoalan toimijoiden tahtotila, että tällainen kirjaus lakiin tehtäisiin.

Asia jää siis seuraavan hallituksen käsiin.

LUE MYÖS: Annika Saarikko käynnistää valmistelun hoitajamitoituksen kirjaamiseksi lakiin

Listalla todetaan myös, että ympärivuorokautisen hoivan asukkaille ja omaisille halutaan tehdä vuosittain valtakunnallinen palautekysely. Lisäksi valvontaviranomaisten resursseja halutaan alalla parantaa nopeasti ja kunnilla tulisi olla velvollisuus laatia omaisille tietopaketti siitä, mitä hoivapalveluilta on lupa odottaa.

25 kohdan listaan ovat sitoutuneet sosiaali- ja terveysministeriö, aluehallintovirasto, Ateendo, Esperi Care, Mehiläinen, Hyvinvointialan liitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto, Muistiliitto, lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, sosiaali- ja terveysalan liitto Tehy, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Terveys- ja sosiaalialan yrittäjät Teso, valtiovarainministeriön budjettiosasto sekä kunta- ja aluehallinto-osasto, lupa- ja valvontavirasto Valvira ja Vanhustyön keskusliitto.

LUE MYÖS: 

”Sehän on käsittämätöntä” – Tieto vanhustenhoidon valvonnasta veti puoluejohtajan sanattomaksi, Saarikko puuttuisi heti

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Katsokaa sivu 24 alla olevassa:

https://www.avi.fi/documents/10191/8064383/Julkaisu-33+Omavalvonta+ymp%C...

"24. Suunnitelmaan on kirjattu, miten palvelua koskevat muistutukset, kantelu- ja muut valvontapäätökset käsitellään."

- -"Tässä selvityksessä tarkasteltiin Etelä-Suomen aluehallintovirastossa vuosina 2016 ja 2017 toteutettuun valvontakampanjaan osallistuneiden vanhustenhuollon ympärivuorokautisten toimintayksiköiden (21 kpl) omavalvontasuunnitelmien sisältöjä." - -

Tulos on, että 90 % omavalvontasunnitelmista ei ole tässä selvityksessä sisältänyt näitä ohjeita! Tämä oli tilanne kaksi - kolme vuotta sitten, mikä on tilanne nyt?

Ole hyvä Annika Saarikko ja vastaa meille.

Pasi Käyhkö

Tämä Saarikko on nyt viikon huutanut kitarisat lepattaen samaa mantraa. Tekisi ja olisi tehnyt jo tiedossa oleville asioille tarvittavat toimenpiteet.
Tämähän on ollut ministeriltä vaalien läheisyydestä johtuvaa epätoivoista ääntelyä.

Tiedoksi kaikille:

Kun me maksamme asiakasmaksun omasta tai lähiomaisen hoitotyöstä, niin me olemme samalla palvelun kuluttajia ja meitä koskee kuluttajansuojalaki.

Jos sote-viranomaiset eivät valvo, niin kokeilkaa kuluttaja-asiamiestä. Hänelle voi tehdä myös ilmoituksen hinta-laatusuhteeltaan huonosta tai kalliista hoidosta sähköisesti (ja anonyymistikin):

https://www.kkv.fi/Tietoa-KKVsta/asiointi/

PS. myös asiakasmaksussa/hoitolaskussa tulee olla oikaisuvaatimusohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseksi

Janne Pohjala

Mihin tarvitaan uutta lakia kun nykyinen riittää?

- haamuhoitajat työvuorolistoissa. Jos listaan on merkitty ihminen, jota ei ole olemassa (Jaska Jokunen), joka ei ole työsuhteessa tai joka ei ole tiedetysti tulossa töihin, kyseessä on asiakirjaväärennös ja työvuorolistan väärentäminen, joka on työsuojelulain mukaan myös rikos.

- petos. Jos hoivakoti on sopinut kunnan, asiakkaan tms maksajan kanssa tietysti palvelutasosta, eikä sitä ole kuitenkaan toteuttu, mutta on kuitenkin laskutettu, kyseessä on petos.

- hoitamatta jättäminen on heitteillejättö. Kadulla kaatunut vanhus on autettava ylös ja hoitoon, miksi ei hoivakodissa tämä laki ei olisi voimassa? On tullut esille myös tapauksia, joissa vanhusta ei ole toimitettu sairaanhoitoon, vaikka tarve olisi ilmeinen. Tämäkin on käsittääkseni heitteillejättö.

- nälässä pitäminen on kidutusta. Märissä vaipoissa pitäminen on kidutusta. Näistä ilmoittamatta jättäminen on törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämistä, joka on myös rikos.

- lääkkeiden antaminen liian aikaisin tai liian myöhään on vaarantuottamusta, pahoinpitelyä ja pahimmassa tapauksessa törkeää pahoinpitelyä.

- laitosten johto on syyllistynyt törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun, josta maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta.