Torstai 27.6.2019

Puoluejohtajan äimistys eduskunnassa: ”Tämä on täysin kestämätöntä – Valvirassa on vain 1 henkilö vanhustenhuollon valvonnassa”

Luotu: 
6.2.2019 15:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Valvirassa, jossa hoidetaan valtakunnallista valvontaa, on vain yksi henkilö, joka työskentelee vanhustenhuollon valvonnan parissa. Toistan, vain yksi ihminen. Tämä on täysin kestämätöntä”, sanoi Anna-Maja Henriksson eduskunnassa keskiviikkona. Arkistokuva.
|

Oppositiopuolue rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nosti eduskunnan välikysymyskeskustelussa esiin havainnon Valviran resursseista valtakunnallisessa vanhustenhuollon valvonnassa.

Uusi Suomi kertoi keskiviikkona, että koko Suomessa on vanhustenhuollon valtakunnalliseen valvontaan osoitettu yksi henkilötyövuosi ja tehtäväkenttää hoitaa Valvirassa ylitarkastaja Elina Uusitalo. LUE LISÄÄ: Totuus vanhustenhuollon valvonnasta selvisi: ”Minä olen ainoa, joka tekee tätä koko Suomen osalta”

Henriksson sanoi rkp:n ryhmäpuheenvuorossa eduskunnassa keskiviikkona näin:

”Suomessa työskentelee tällä hetkellä reilu 20 ihmistä vanhustenhuollon laadun valvonnan kanssa. Suurin osa näistä työskentelee alueellisissa aluehallintovirastoissa. Nostin tämän asian esille viime viikolla kyselytunnilla. Tämän jälkeen selvisi, että Valvirassa, jossa hoidetaan valtakunnallista valvontaa, on vain yksi henkilö, joka työskentelee vanhustenhuollon valvonnan parissa. Toistan, vain yksi ihminen. Tämä on täysin kestämätöntä. Tämä asia täytyy korjata. Siksi kysyn, onko hallitus välittömästi valmis antamaan lisätalousarvion, jolla lisätään valvonnan resursseja?”

Henriksson nosti esiin vanhustenhuollon valvonnan tilan viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, kun hän tivasi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk), miksi Suomessa on osoitettu vanhusten palveluiden valvontaan noin 25 henkilöä, kun eläintenhoidon valvojia on noin 60.

Henriksson meni kuta kuinkin sanattomaksi kuullessaan Uudelta Suomelta tiedon Valviran resursseista.

LUE LISÄÄ: ”Sehän on käsittämätöntä” – Tieto vanhustenhoidon valvonnasta veti puoluejohtajan sanattomaksi, Saarikko puuttuisi heti

Ministeri Saarikko viestitti Uudelle Suomelle olevansa valmis esittämään vanhustenhuollon valvonnan resurssien lisäämistä.

Henriksson sanoi eduskunnassa myös, ettei resurssikysymystä ratkaista sote-uudistuksella.

”Haluan myös tässä yhteydessä selvästi sanoa, että sote- ja maakuntamallilla ei resurssikysymystä ratkaista. Päinvastoin. Hallituksen sote-uudistuksen lähtökohtana on omavalvonnan lisääminen. Siinä huijaa jo itseään, jos uskoo ongelmien ratkeavan omavalvonnan lisäämisellä”, Henriksson moitti.

Lue lisää aiheesta:

”Lainsäädäntöön kirjataan tuntuva sanktio” – Annika Saarikon lista julki vanhustenhoidosta

Aki Lindén: 99%:lla suomalaisista väärä käsitys hoitajien desimaaleista – Laskelmat: Tätä 0,5:n mitoitus tarkoittaa

Li Andersson: ”Pulaa moraalista ja rahasta” – 0,7:n hoitajamitoituksen pitää olla minimi, joka joustaa ylöspäin

Yle: Valvira selvittää nyt 13–15 kuolemantapausta hoivakodeissa ympäri Suomen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Pihlajamaa

Totta kai kauheeta! Mutta että.
Unohtuiko, että kunnat, toistan kunnat, ovat tehneet ne sopimuket näiden yksityisten hoitovirmojen kanssa. Ja että kunnille kuuluu ja on kuulunut valvoa toimintaa.

Aikanaan työelämässä ollessani ja erääseen Peellä alkavaan kuntaan töihin tultuani kuuntelin juttua entisen kunnallislautakunnan päätöksestä. Sen mukaan "niille pitää syöttää keltasilmäisiä ikäytyneitä suolasilakoita. Tulee halvemmaksi".

Ajattelen tässä näitä demokratian tasoja. Lähi- vaiko kauko..
Ja että mikä sen somen paikka tässä olisi. Ja että kuinka vanhojen yhteiskunnan tarjoama hoito on nyttemmin kehittynyt.

Jos hymistely unohdetaan, säännöt eutanasaiasta pitää kiireesti laatia. Onhan Herra Parahtakoon, syntymistä vaille lapsien tappaminenkin sallittua. Miksi kiduttaa vanhoja milloin missäkin olosuhteissa. Ja viimeksi, itse täytän ensi kesänä 78 vuotta.

Pekka A. Immonen

Kuoleman kulttuurin ääripäät - abortti ja eutanasia. Se taho joka edistää näitä on onnistunut hyvin nakertamaan yhteiskunnan rakenteita ja riistämään uskon tulevaisuudesta. Ai mikä taho se voisi olla ? Minäpä kerron oman mielipiteeni asiasta jos annetaan tilaisuus.

Ilkka Kiviniemi

Kaikilla ei vain ns. "Lanttu leikkaa" kun kysymys on hyvinvoinnista, elämän laadusta. Leikkaaminen näyttää onnistuvan oikeaoppisesti enää partureilta. Nämä Suomen valtion väärät valinnat leikkauksineen ovat yksinkertaisesti vääryys myös vanhuksia kohtaan. Oman maan kansalainen järjestää elinkelvottomat olot hyvinvointia aikanaan rakentaneille, nyt jo vanhoille ihmisille. Herrat ja narrit, olkaa ystävällisiä ja hävetkää. Mummot ja sedät ne on teilläkin.