Tiistai 21.5.2019

Hallitus lupasi heti lisää rahaa vanhuspalveluiden valvontaan – Petteri Orpo varoitti hoitajamitoituksen rahoituksesta

Luotu: 
6.2.2019 20:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoivat eduskunnassa keskiviikkona, että hallitus esittää lisäbudjetissaan lisävaroja vanhustenhoidon valvontaan.

Uusi Suomi kertoi vanhustenhoidon valvontaresursseista tiistaina. Valvontaa tekee aluehallintovirastoissa noin 20 henkeä, minkä lisäksi Valvirassa valtakunnalliseen valvontaan on osoitettu yksi henkilötyövuosi. Resursseja on pidetty käsittämättömän puutteellisina. LUE LISÄÄ: ”Sehän on käsittämätöntä” – Tieto vanhustenhoidon valvonnasta veti puoluejohtajan sanattomaksi, Saarikko puuttuisi heti

Orpo lupasi lisää määrärahoja valvontaan.

”Me tuomme 26. päivä tätä kuuta lisäbudjetin, jossa tulee valvontaan lisää resursseja, ja niihin ongelmiin, mitkä on nähty, puututaan voimakkaasti ja sanktioidaan” Petteri Orpo kertoi eduskunnassa.

”Me olemme tuomassa tänne pikaisella aikataululla lisäbudjetin, joka vahvistaa valvontaviranomaisen, nykyjärjestelmässä Valviran ja avien, toimintaa juuri siksi, että epäkohtiin pystyttäisiin tarttumaan sekä ilmoitusten pohjalta mutta myös oma-aloitteisina tarkastuksina”, ministeri Saarikko jatkoi.

Lue myös: Totuus vanhustenhuollon valvonnasta selvisi: ”Minä olen ainoa, joka tekee tätä koko Suomen osalta”

Kansanedustaja Mia Laiho linjasi myös kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa, että ”kuntien valvontaa sekä aluehallintovirastojen ja Valviran suorittamaa valvontaa on tarpeen tehostaa”.

Hoitajamitoitus: Orpo varoitteli rahasta

Kokoomus on eduskuntapuolueista ainoa, joka haraa lakiin kirjattavaa sitovaa henkilömitoitusta vastaan. Puolueen mukaan yksi sitova luku ei sovi koko vanhuspalveluihin.

Valtiovarainministeri Orpo nosti eduskunnan keskustelussa esiin palveluiden parantamisen hinnan.

”Meidän kaikkien pitää olla hyvin huolissamme siitä, että kun meidän vanhusten määrä kasvaa todella kovaa vauhtia, yli 80‑vuotiaiden osuus kaksinkertaistuu muistaakseni ensi vuosikymmenen aikana, niin miten me todella saamme rahamme riittämään siihen, että me hoidamme kaikkia”, Orpo sanoi.

”Ja kun me samaan aikaan kuulemme sen, että valtiovarainministeriön virkamiehet sanovat, että pitäisi sopeuttaa ensi kaudella kaksi miljardia, niin missä on se teidän aarrearkkunne, josta te ammennatte kaikkiin näihin hyviin tarkoituksiin näitä rahoja.”

Eduskunnan ihmeteltiin yhä, mitä kokoomus lopulta ajattelee hoitajamitoituksesta.

”Ministeri Orpo taisi kertoa sen todellisen jutun, kun hän kertoi, miten hän on huolissaan rahasta, kuinka vaikeata tämän toteuttaminen on, kun tämä vaatii rahaa. Ja minä kyllä joudun lukemaan sen niin, ettei kokoomus aio toteuttaa tätä hoitajamitoitusta myöskään vaalien jälkeen niin, että siellä olisi tämä minimi 0,7, joita kaikki muut eduskuntaryhmät kannattavat. Joten, kun [keskustan] ministeri Saarikko sanoi, että toteutetaan nyt tai vaalien jälkeen, joudun toteamaan, että jos kokoomus on suurin puolue, teillä ei ole aikomustakaan toteuttaa tätä”, sdp:n Eero Heinäluoma arveli.

”Ei ole näin”, vastasi Petteri Orpo spekulaatioon.

”Kuten on hallituksen linja, me haluamme vanhuspalvelut kuntoon. On aivan selvää, että tarvitaan enemmän hoitajia ja tarvitaan se mitoitus lakiin sitovana, mutta sitten työryhmätyöskentelyn jälkeen tulee, että miten se mitoitus määritellään. Se tarkoittaa enemmän hoitajia, me sitoudumme siihen.”

Orpo puhui kuitenkin vielä valtiontaloudesta.

”Mutta viime kädessä, niin ikävää kuin se onkin, meidän tarvitsee myöskin löytää ne rahat niihin palkkoihin ja niiden kotien rakentamiseen ja ostopalveluihin. Ainut, mikä siihen auttaa, on työllisyyskehitys, joka on onneksi nyt ollut erinomaista. Kuntatalous on paremmalla pohjalla. Sitä kautta me voimme huolehtia näistä äärettömän tärkeistä vanhusten palveluista. Se raha täytyy tehdä tässäkin tapauksessa ensin.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Se aarrearkku on valtion budjetti. Rahaa siirtämällä vähemmän tärkeästä enemmän tärkeään nämä rahat löytyvät. Kyse on priorisoinnista. Tämän priorisoinnin taisimme juuri lukea kokoomuksen osalta tässä ministeri Orpon eduskunnassa pitämästä puheesta.

Anja Jantti

Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa, että budjettivaroja voidaan jakaa myös toisin. Eivät ne betonoituja. Mutta kun nyt puhutaan mitoituksesta ja valvonnasta kaiken aikaa, olisi ehkä syytä paneutua myös hoidon laatuun. Mikähän määrä erilaisia lääkkeitä mummoihin ja pappoihin palvelupaikoissa oikein pumpataan. Eivät ole häiriöksi. Siitä tulee yhteiskunnalle säästöjä. Oma äitini sai päivittäin unilääkkeitä,,kunnes sairaanhoitajatyttäreni tarkisti lääkelistan ja monta turhaa mömmöä putosi pois. Toinen aspekti on ravinto. Nykyinen laitosruoka (virallisen mukainen) ei täytä vanhenevan väestön fyysistä ja psyykkistä tarvetta. Muuttuvat sokerilla kyllästetyiksi, liikkumattomaksi rusinoiksi ennenpitkää. Vireimmät kotona asuvat papat ja mammat syövät voita, juovat punaista maitoa, tekevät karjalanpaistia ja voivat hyvin. Siitä opiksi laitoksiinkin. Eikö näillä päättäjillä ole enää vanhenevia vanhempia, joille voisi edes jotain osoittaa takaisin siitä hyvinvoinnista, minkä ovat näiltä saaneet? Mutta Undank ist der Lohn der Welt, sanoo saksalainen eli kiittämättömyys on maailman palkka.

Irma Asikainen

Tottahan se on, että rahaa löytyy kyllä paljon turhempaan ja hyödytömämpäänkin kuin vanhusten inhimilliseen hoitoon, mutta minusta on jotenkin nyrjähtänyt sijoiltaan tämä nykyinen moraalikäsitys, että pitää olla laki ja valvonta, ennen kuin ihmisen inhimillinen ihmiskäsitys toteutuu - jos se ylipäätään toteutuu sittenkään, sillä kierolla ja epäinhimillisellä/moraalittomalla ihmisellä tuppaa aina olemaan takataskussaan jokin hämärä keino, jolla lakia ja asetuksia voi kiertää.
Tuntuu todella käsittämättömältä, että tällisesta asiasta pitää edes keskustella. Vasemmistolta sen ymmärtäisin, sillä niillähän kaikki perustuu kyttäysmentaliteettiin, mutta että kaikki nämä muutkin. Orpo taisi puolustaa oikeaa asiaa, mutta valitettavasti vääristä lähtökohdista käsin. On näet aivan ymmärrettävää, että on eri tasoisia hoidettavia ja vaikeimmin hoidettaville potilaille/vanhuksille ei se 0,7 edes riitä ja kaikille ei tarvitsisi edes sitä. Sen sijaan pitäisi puhua joustavista työehdoista ja hoitohenkilöstön sopivuudesta vanhuspalvelutyöhön. Vaikka niitä jalkojen perässä vetelijöitä olisi siellä 2 per vanhus, niin sekään ei riitä, jos työmoraali ei ole kohdallaan.

Petteri Tölli

Rahaa löytyy esim. vokeista miljardin verran.. kehitysapurahoista toinen saman moinen... kysymys on vain siitä kumpi on kokoomukselle tärkeämpi? Rahat taskuun vokeista ja sotesta vai oman kansan hyvinvointi ja eritoten niiden jotka Suomen on rakentanut!

Kauko Aalto

”…niin miten me todella saamme rahamme riittämään siihen, että me hoidamme kaikkia”, Samalla tavalla saatte rahamme riittämään kuin saatte ne riittämään rahoittamalla sadantuhannen ulkomaalaisen vastikkeettoman elättämisen. En ole kuullut tällä momentilla valitettavan rahanpuutetta.

Pasi Käyhkö

Mitä enemmän hallituspuolueiden edustajat kertovat satuja sitä voimakkaammin puolueiden kannatukset laskevat. Nyt Kokoomus n.17% laskua 2,5% ja Keskusta n. 15% laskua 0,5%. Kyseessä Ylen viimeisin tänään julkaistu kysely.

Ensio Jauhiainen

Kirjoittanut Hjallis Harkimo | 43 Kommenttia
Koko tässä terveydenhuollossa on perustavaa laatua olevaa vikaa. Se tiivistyy siihen, että Esperi Caren toimitusjohtaja kurvaa uudella Porschellaan hoivakodin pihaan. Kaikkien hoiva-alan yritysten arvot on jo etukäteen mitattu ulos. Pääomasijoittajat ja eläkevakuutusyhtiöt ovat myyneet niitä toisilleen tehden muhkeita satojen miljoonien voittoja. Kaikissa yrityksissä on sisällä isot lainat. Niitä rahoja on lainattu omistajilta. Omistajien yritykselle lainaamien rahojen korot pyörivät jopa neljässätoista prosentissa. Vertailun vuoksi: pankkilainojen korot ovat 2–4 prosenttia. Tämä on tapa saada yrityksistä rahaa ulos, jotta ei tarvitse maksaa voitoista veroa.
Kaikki tämä on täysin laillista ja yrittäjänä yleensä hyväksyn tämän. Mutta en nyt, kun kauppaa tehdään vanhuksilla ja heidän hyvinvoinnillaan. Jollain tavallahan nämä ylisuuret yritysten arvonnousut pitää rahoittaa. Ne sadat miljoonat, jotka pääomasijoittajat ja vakuutusyhtiöt ovat jo rahastaneet, täytyy nyt kerätä jostain, saada tuottoa. Ainoa tapa on nyt säästää kustannuksissa eli esimerkiksi sairaanhoitajien määrässä ja ruoassa. Ja vanhukset joutuvat kärsimään. On täysin hölynpölyä väittää, että terveysjättien hallitusten jäsenet eivät olisi tätä tienneet. Hallitukset ovat vain tavoitelleet isoja voittoja. Heidät tässä pitäisi laittaa pois, he vastaavat siitä mitä toimitusjohtaja tekee. Näin järjestelmällinen ja laaja rahastus on ennenkuulumatonta.
Miten se sitten on mahdollista? Kun hallitus alkoi tehdä sotea, samoihin aikoihin lobbarit siirtyivät politiikasta näihin yhtiöihin ja alkoivat pyörittää palettia. Valinnanvapaus oli se kultainen sana, jolla esimerkiksi Terveystalo ja Mehiläinen alkoivat saada aivan uutta arvonnousua, joka perustui siihen, että sote-uudistus tehdään ja valinnanvapaus toteutetaan. Joka tapauksessa näidenkin yhtiöiden pitää saada ne rahat kasaan, jotka yrityksistä on jo maksettu ulos. Ja se tulee olemaan valtio, joka maksaa. Kun nyt koko terveydenhuolto keskittyy vain suuriin yrityksiin, saavat he jossain vaiheessa yliotteen – ja silloin nousevat hinnat. Siksi sote-uudistus pitää kaataa. Tämä ei ole ainoa syy, mutta iso sellainen. Lähde meidän kanssamme pelastamaan Suomea ja ole mukana kaatamassa sotea allekirjoittamalla adressimme Liike Nytin sivulla liikenyt.fi.