Torstai 20.6.2019

Kokoomukselle karmiva luku Yle-gallupissa – ”Selittelyt piinaavaa katsottavaa”

Luotu: 
7.2.2019 10:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kuvassa keskellä Petteri Orpo, kokoomuksen puheenjohtaja.
|

Kokoomuksen lasku tuoreimmassa Ylen gallupissa puhuttaa julkisuudessa. Hallituspuolue kokoomus on kannatustaan eniten pudottanut puolue. Ylen gallupissa kokoomus saa 17,3 prosentin kannatuksen ja laskua on tullut yli kaksi prosenttiyksikköä.

”Kokoomuksen lasku on suurin mitä gallupeissa on pitkään aikaan nähty. Taustalla on yksityisten palveluiden saama kritiikki, kun useissa terveydenhoito- ja päiväkotiyksiköissä on havaittu selkeitä virhemenettelyitä voitonmaksimoinnin seurauksena. Kokoomuslaisten selittelyt julkisuudessa olivat piinaavaa katsottavaa - ilmeisesti yhteistä linjaa asiaan ei ole. Seuraava gallup on kokoomukselle kohtalon paikka”, kirjoittaa sdp:tä edustava STTK:n ekonomisti Antti Koskela blogissaan.

”Kokoomus hurjassa laskussa. Keskusta polkee paikoillaan. Demarit johtaa vaan eivät voi olla varmoja. Tuleeko Jytky III? Mikään ei siis vielä varmaa”, kirjoittaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) erityisavustaja Kari Jääskeläinen Twitterissä.

LUE LISÄÄ: Petteri Orpo myöntää hoitajasekoilut MTV:llä: Pieleen meni

Kokoomuksen kannatus on edellisen kerran ollut yhtä alhaalla kesällä 2016, jolloin puoluejohtaja Petteri Orpo oli vasta aloittanut Alexander Stubbin seuraajana.

”Uskaltaisin sanoa, että vanhustenhoidon tilasta käyty keskustelu on ollut kokoomukselle vahingollinen. Se näkyy siinä, että varsinkin kaksi viime viikkoa, jolloin keskustelu on ollut päällä, ovat olleet kokoomukselle selvästi huonoimmat”, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja Ylelle.

Antti Koskela myöntää, ettei Ylen gallup ole myönteinen myöskään sdp:lle. Suurimman oppositiopuolueen kannatus laski 1,1 prosenttiyksikköä 20,1 prosenttiin.

”Demareille tulos on etumatkan kasvusta huolimatta karvas. Esperi Caren ja Ankkalampi-päiväkotien kriittinen uutisuus eivät ole saaneet kannatusta nousuun.  Ilmeisesti sekä vihreät että perussuomalaiset ovat onnistuneet syömään demareiden kannatusta. Antti Rinteen sairasloma verottanee osansa, mutta Sanna Marin on paikannut häntä hyvin. Toisaalta etumatkan kasvu 2,8 prosenttiyksikköön on erittäin myönteinen uutinen demareille. Demareiden täytyy varoa perisyntiään eli kuntopiikin ajoittamista liian varhaiseen”, Koskela kirjoittaa.

Suurin nousija Ylen gallupissa oli perussuomalaiset, jonka kannatus kasvoi 1,8 prosenttiyksikköä 12 prosenttiin. Myös vihreät nosti suosiotaan ja sai 14,6 prosentin kannatuksen.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Suomen pääministerikisa on draama vailla vertaa – mutta hän on kaikkein varmin ministeri

Näkökulma: 94% yltää hoitajasuositukseen – Miksi Petteri Orpo vastustaa ”desimaaleja”?

”Ministeri Orpo, onko teidän kanta se, joka estää hallitusta?” – Kokoomuksen linja hoitajamitoituksesta kuumentaa eduskunnassa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Nyt hallituspuolueiden kannatus on n. 34%. Ylen mittauksessa.
Ainoa Kokkareiden pelastaja on muiden puolueiden kunnon "kryssiminen" tai vetäytyä sote- / maakuntauudistusfiaskosta.
Keskusta tulee kilpailemaan Vihreiden kanssa kolmannesta sijasta. Persut saattavat yllättää. Siniset saattavat nostattaa kannatustaan hyppäämällä pois sotekelkasta. Onkin ainut mahdollisuus.

Kalevi Salonen

Kepu tai Kokoomus tuskin voivat hypätä sote-kelkasta, mutta sinisiltä olen sitä jo koko alkuvuoden odottanut, koska se olisi heidän ainut mahdollisuutensa. Sekin alkaa olla jo myöhäistä. Ilmeisesti ministerinpaikat ovat vielä arvokkaampia.

Pasi Anttila

Taitaa kyllä käydä niin että keskusta taistelee ja häviää jopa perussuomalaisille. Ei mikään mahdottomuus. Kuin ei sekään että yksikään puolue ei saa edes 20% kannatusta jolloin kaikki 5 "suurta olisivat 14-19% kannatuksissa?

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #15

Minäkin ennustin jo ajat sitten, että persuilla on vakava potentiaali nousta 15% puolueeksi ja se nyt vaan voimistuu kun ovat olleet ihan syrjässä tästä ahneuskriisistä ja maakuntahallinto keplotteluista soteen yhdistettyn ja kokoomuksen ilmiselvästä strategiasta siirtää julkisen varoja ja osuutta kavereilleen Pörssiterveysrahastusyhtiöihin.
Vaikka teorialla voisin olla kokoomuslainen itsekin, niin en koskaan tällaisen ahneen ja vastuuttoman kokoomuksen kannattaja

Ilkka Paananen

On enemmän sääntö kuin poikkeus, ettei tässä vaiheessa tehdyn gallupin järjestys kolmen kärjen osalta pidä loppuun saakka. Ei näillä otantojen tuloksilla ole kuin viihdearvo. Itse asiassa ei vaalien tuloksellakaan ole kuin viihdearvo. Seuraava hallitus on joka tapauksessa paska olipa siellä ketä hyvänsä.

Kim Floor

Kokoomus meni liian pitkälle antaessan vanhukset liikemiehille. Näköjään liha on aina hintansa väärti, oli se sitten nuorta tai vanhaa. Kaikella voi tehdä rahaa. Ei kovin sivistyneeltä vaikuta. Ei tule ääniä eläkeläisiltä.

Kokoomus unohtaa sen, kuka uusia työpaikkoja luo - pienet yritykset ja yrittäjät. Ei tule ääniä yrittäjiltä.
Ketkä ylipäänsä äänestää tulevaisuudessa Kokoomusta?

Skarpatkaa!

Mikko Toivonen

Orpon johtama vastuuttoman markkinatalouden kokoomuslinja on saamassa mitä se on pyytänyt eli palautetta kansalta. Ei se sen kummempaa ole.
Puolueen olisi todella aika vaihtaa nykyistä johtoaan ja reivata ahnetta pörssiyhtiöden suojelusjumalan asemaansa kohtuullisemmaksi yhteisten oikeiden etujen suuntaan

Timo Harju

Ja sinä ulkoministeri ? Ja Huhtasaari opetusministeri?

En usko, että Jumala taivaassa olisi niin loputtoman työlääntynyt Suomen kansaan, että Hän Sipilän hallituksen jälkeen vielä tämän vitsauksen päällemme asettaisi.

Esko Riikonen

Trumpista tuli presidentti täysin Usan lakien mukaan. Suomessakin voi käydä vaalipiirijaosta johtuen niin, että joku puolue saa pienemmällä äänimäärällä enemmän edustajia. Vuonna 2015 kokoomus sai 540 000 äänellä 37 edustajaa ja perussuomalaiset 524 000 äänellä 38 edustajaa.

Jaakko Karki

Kokoomus on mokaillut jatkuvasti jo monia vuosia, erityisesti Orpo, Stubb ja Katainen, ei heistä ole julkisen vastuullisen viran haltijaksi. Eivät ole pitäneet eivätkä vieläkään pidä huolta oman maan vanhuksista, mutta paapovat muiden maiden maahan tulleita nuoria miehiä, mukaanlukien tuhansia laittomasti maassa olevia, sekä yrittävät valmistella itselleen lisää Brysselin ylipalkattuja virkoja. .
Niistä touhuista on isänmaallisuus ja oman maan kansalaisista vastuu kaukana .

Jouni Suninen

Kokoomus on kieltämättä muuttunut omituiseksi puolueeksi, puolueeksi jolla ei ole juurikaan omaa ideologiaa. Esimerkiksi sisäministeri Kai Mykkänen sopii tolkuttomilla maahanmuuttopoliittisilla ajatuksillaan täysin Li Anderssonin ja Touko Aallon seuraan.

Jone Tuominen

Gallup yritykset ovat Kokoomusomisteisia. Todellisuudessa luku on siis paljon tuota pienempi, ne käyttävät "korjauskertoimia" joilla esim. PerusSuomalaisilta leikataan 4-6% kannatuksesta pois gallupeissa.

Kokoomus ajaa suurpääoman asiaa, ei yrittäjien saati palkansaajien. Sen todellinen kohderyhmä on rikkain 1% joten on suoranainen ihme että se loistavasta propagandakoneistostaan huolimatta on saanut joskus yli 20% äänistä.

Surullista on miten vähän äänestäjät jaksavat seurata politiikkaa ja miten lyhyt poliittinen muisti on. Kopissa sitten veivataan numero mielikuvan ja vaalivalheiden perusteella.