Sunnuntai 19.5.2019

”Ei tietenkään jos on töissä!” – Juha Sipilä riehaantui perustulosta, ja nyt keskustan malli on julki

Luotu: 
7.2.2019 11:29
  • Kuva: Tommi Parkkonen
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Keskusta on julkaissut perustulomallinsa. Puolueen linjana on ”kannustava perustulo”, jossa lähdettäisiin liikkeelle käänteisen tuloveron kokeilulla. Keskustan perustuloa pitäisi ainakin aluksi hakea, ja se myönnettäisiin pienituloisuuden perusteella. Lisäksi perustulo pienenisi työtulojen kasvaessa.

Näin ollen voi kysyä, onko keskustan perustulo oikeastaan lainkaan perustulo, sillä yleensä perustulolla tarkoitetaan vastikkeetonta rahasummaa, joka maksetaan kaikille ehdoitta. Yleensä perustulomalleissa perustulo kuitenkin verotetaan pois suurituloisilta.

LUE JATKOJUTTU: Ulostulo Sipilän perustulomallista: ”Keskustan puoluekokouksen yli on kävelty”

Keskustan perustulolinjasta heräsi ihmetys joulukuussa, kun pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä hämmensi kommenteillaan vaalitentissä. Sipilälle näytti olevan epäselvää se, että perustulolla yleensä tarkoitetaan vastikkeetonta perusturvaa.

”Ei tietenkään [makseta perustuloa] niille, joiden tulot ylittävät rajat”, pääministeri huudahti tentissä.

”Sehän nyt on selvä, ettei esimerkiksi tuolla tuo kolme kymppiä [30 000 euroa] kuussa tienaava saa [vastikkeetonta tuloa]”, pääministeri myös sanoi yleisöön osoittaen.

Tentin juontaja Marja Sannikka tuskastui ja huudahti, ettei Sipilän mainitsema ratkaisu ”ole perustuloa nähnytkään”, jos sitä ei makseta kaikille kansalaisille.

Tuolloin kerrottiin myös, että keskustaa jakoi kiista sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta eli samasta asiasta, josta Sipilä tentissä riehaantui. 

LUE LISÄÄ: Juha Sipilä riehaantui perustulosta – ”Ei tietenkään jos on töissä! Ei tietenkään jos tulot ylittävät rajat!”

Keskustan nyt julkaisema perustulomalli näyttää noudattavan nimenomaan Sipilän linjaa. Keskustan ”perustulossa” olisi kyse siitä, että nykyiset etuudet yhdistetään.

”Nykyiset samansuuruiset perusetuudet yhdistetään yhdeksi samansuuruiseksi tueksi, perustuloksi. Yhdistettävät etuudet olisivat työmarkkinatuki, peruspäiväraha, minimisairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäiväraha sekä toimeentulotuen perusosa. Tukea maksetaan pienituloisille. Mahdollisuutta myös pienimmän kuntoutustuen sekä työkyvyttömyyseläkkeen liittämiseen järjestelmään on syytä selvittää”, keskusta linjaa.

LUE MYÖS: Hämmennys Juha Sipilän perustulopuheista – Kansanedustaja: Tässä on keskustan todennäköinen malli

Sipilä puolestaan sanoi joulukuun tentissä näin:

”Perustulo tarkoittaa minulle sitä, että kun tällä hetkellä meillä on äärettömän monimutkainen sosiaaliturvajärjestelmä, niin meidän pitää yksinkertaistaa sitä ja koota ne saman nimikkeen alle.”

Keskustan nyt julkaisema perustulomalli koskee puolueen mukaan lähinnä ”työmarkkinoille tulevia,  pitkäaikaistyöttömiä ja pienimmillä vanhempain- tai sairauspäivärahalla olevia”.

”Perustulo vastaisi nykyisten vähimmäispäivärahojen ja työmarkkinatuen suuruutta. Mikäli perustulo voidaan toteuttaa verottomana, olisi tulon määrä ilman ansaittuja lisätuloja n. 550-560 euroa kuukaudessa”, keskusta linjaa.

Keskusta toteaa myös, että vastikkeellisuuttakin voidaan puolueen malliin liittää.

”Perustuloon voidaan liittää tarvittaessa vastikkeellisuutta edellyttäviä toimia työkyvyn osalta. Tuen vastineeksi on oltava työelämän käytettävissä kunkin työ- ja toimintakykyisyytensä mukaisesti. Eräs perusteltu lähestymistapa olisi toimia samoin kuin ansiosidonnaisen työttömyysturvan osalta. Jo nykyisellään perusturvajärjestelmässämme on vastikkeeton osa. Nykyjärjestelmän ongelma kuitenkin on, että viimesijaisessa toimeentulotuessa ansaitut työtulot vähentävät toimeentulotukea yksi yhteen 50€ jälkeen”, puolue kertoo.

LUE LISÄÄ: Keskustapomo vastaa kritiikkiin ”perustulosta” – ”Lopputulos vastaa ainakin itselleni keskustan tavoitetta”

LUE MYÖS:

Aktiivimalli vai perustulo, Juha Rehula?

Hallituskumppani tarttui Juha Sipilän perustulopuheisiin: ”Tuntuu siltä, että keskusta yrittää tässä istua kahdella pallilla”

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – keskituloiselle -13€/kk

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Haavisto

" Mahdollisuutta myös pienimmän kuntoutustuen sekä työkyvyttömyyseläkkeen liittämiseen järjestelmään on syytä selvittää”, keskusta linjaa."

Toisin sanoen Keskustan malli toisi vastikkeellisuuden edellyttämisen myös työkyvyttömyyseläkkeellä oleville? Eli eläkkeen saamisen ehtona olisi töiden tekeminen?

Ensio Jauhiainen

Ylen selvitys: Sipilän entiset yhtiöt saaneet julkista rahaa yli 30 miljoonaa euroa
18.06.2017 klo 13:13
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on saanut aiemmin omistamiinsa yhtiöihin tuntuvasti julkista rahaa, kertoo Ylen selvitys .
Sipilän sijoitusten kohdalla julkisen rahan rooli on ollut poikkeuksellisen merkittävässä osassa, uutisoi Yle. PETE ANIKARI
Ylen mukaan lähes kaikista Sipilän aiemmin omistamista yhtiöistä löytyy rahoittajana tai osakkaana jokin julkinen toimija. Julkinen rahoitus ei ole poikkeuksellista Suomessa, mutta Sipilän sijoitusten kohdalla julkisen rahan rooli on ollut poikkeuksellisen merkittävässä osassa, Yle uutisoi.
Yle kertoo, että Sipilän aiemmin omistamat yhtiöt ovat saaneet julkista rahaa vähintään yli 30 miljoonaa euroa. Yhtiöt ovat saaneet lainoja, sijoituksia ja tukia Finnveralta, Tekesiltä, Suomen itsenäisyyden juhlarahastolta Sitralta sekä alueellisilta ely- ja TE-keskuksilta.
Seura-lehden aiemmin julkaiseman uutisen mukaan myös Sipilän vaurastumisen taustalla Solitra-kaupoissa oli valtionyhtiö Ruukilta lainatut rahat.
Omistuksia lukuisissa yrityksissä
Julkinen tuki ei ole tuonut aina toivottua tulosta. Ylen mukaan Sipilän omistamista yhtiöistä kolme on ajautunut konkurssiin, yksi yrityssaneeraukseen ja yhden toiminta on lakannut. Yhtiöitä on myös fuusioitu eli yhdistetty toisiin tai jätetty käytännössä lepotilaan, eli niillä ei siis ole enää varsinaista liiketoimintaa.
terveisin, enska

Markku Koivisto

Kun noin kiinnostunut Sipilästa olet, niin selvitäpä paljonko hänellä on velkaa vai onko maksellut ne pois. Ja saman tien voisit selvittää, onko joku noihin hänen bisneksiinsä osallistunut jäänyt niissä nuolemaan näppejään.

Risto Mäkinen

Ensio J jaksaa jauhaa Sipilän yrityksistä yhä uudelleen . Ylen toimitta Liskin tekstit on hyvin luettu. Useimmat julkisrahoittajat rahoittavat yrityksiä joiden tuotteiden kehittämisessä ja markkinoinnissa on riskejä. SITRAN JA Tekesin rahoittamista yrityksistä voi eräinä vuosina lähes 50 % epäonnistua. Yritys menee selvitystilaan ja konkurssiin. Samalla itse yrittäjä , osakas menettää rahansa. Jos sitten onnistuu kuten Sipilä Solitrassa niin sekin on paha asia ja korruptiota tai jokin poliittinen salaliitto. Mutta kun kirjoittaa Sipilästä valmiilla negatiivisella asenteella niin ylös on aina sama.