Lauantai 25.5.2019

Sdp:n apulaispormestari Tampereen hoitajamitoituksesta Ylellä: ”Syyllinen olen minä”

Luotu: 
7.2.2019 13:42
  • Kuva: Tomi Vuokola / Alma Media
    Kuva
    Tampereen hyvinvoinnista vastaava apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd) katsoo, että sdp:n varapuheenjohtajaa Sanna Marinia on syytelty liiallisesti Tampereen ratkaisusta, joka perustui kaupunginhallituksen säästövaatimuksiin.
|

Faktakulma

Tampereella päätettiin marraskuussa, että vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilömitoitusta lasketaan 0,01:llä eli 0,58:sta 0,57:een. Tampereen uusi ja vanha mitoitus ovat molemmat korkeampia kuin valtakunnallinen suositus, joka on 0,5.

Hoitajamitoitus tarkoittaa hoitajien yhteenlaskettua määrää suhteessa hoitopaikkoihin. Vuorokautinen hoitajamitoitus saadaan laskemalla yhteen päivä-, ilta- ja yövuoro, sitten työntekijöiden määrä jaetaan asiakkaiden määrällä.

Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd) tunnustautuu Ylellä hoitajaselkkauksen ”syypääksi”, jos sellainen on pakko valtakunnalliseksi nousseessa kohussa löytää. Säästöjä etsittiin kaupunginhallituksen antaman velvoitteen mukaisesti ja vaihtoehto oli vammaisilta leikkaaminen, hän kertoo Twitterissä.

Sdp ja kokoomus ovat väitelleet siitä, kumman aloitteesta Tampereella päätettiin vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen pienestä alentamisesta. Marin vetosi kokoomuksen vaatimuksiin, kun häntä syyteltiin ristiriitaisesta toiminnasta eduskunnassa ja kunnallispolitiikassa. Lue lisää: ”On tämä melkoinen kupla” – Nyt höykytetään Sanna Marinia ja sdp:tä

Kokoomuksen Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi kiisti torstaina, että hoitajamitoitusasia olisi ollut kokoomuksen vaatimus. Hänen mukaansa ”kokoomuksen, kd:n ja rkp:n valtuustoryhmä on luottanut demareiden, pormestarin ja apulaispormestarin linjaan hoitajamitoitusasiassa”. Lue lisää: ”Sanna Marinin väite ei pidä paikkaansa” – Nyt älähtää Tampereen kokoomusjohtaja

Tamperetta johtaa useiden puolueiden pormestarikoalitio ja myös kaupunginhallituksessa istuvat sekä sdp että kokoomus. Pormestari Lauri Lyly on demari, samoin hyvinvoinnista vastaava apulaispormestari Johanna Loukaskorpi. Lyly on kertonut, että sdp:n valtuustoryhmä vastusti kaupunginvaltuuston poliittisten ryhmien välisissä neuvotteluissa henkilöstömitoituksen alentamista.

Apulaispormestari Loukaskorpi kertoo Twitterissä, että kaupunginhallitus antaa lautakunnille budjettikehyksen, jonka sisällä niiden on tehtävä kaupungin talousarvioesitys. Tässä tapauksessa kaupunginhallitus oli linjannut säästöistä, joiden toteuttamistapoja lautakunnat etsivät.

”Hoitajamitoituksen alentaminen sisältyi sote-lautakunnan talousarvioesitykseen. Meillä oli tietty kaupunginhallituksen velvoite säästöjen saamiseksi. Vaihtoehto oli leikata vammaisilta. Lautakunta päätyi hoitajamitoituksen pieneen alentamiseen, koska koki sen kohtuullisemmaksi. Myös kokoomus kannatti”, Loukaskorpi kirjoittaa Twitterissä.

Hän pyytää, että kaupunginhallituksen jäsenet kuten Ilkka Sasi lakkaisivat ”ulkoistamasta itseään säästöpäätöksistä”.

”Kaupunginhallitus linjasi, kuinka paljon lautakuntien on säästettävä. Me toteutamme kh:n tahtotilaa”, hän kirjoittaa.

 

Ylellä Loukaskorpi kertoo, että hän pyysi virkamiehiä etsimään vaihtoehtoja vammaisilta säästämiselle, joka oli alkuperäinen esitys.

”Siinä kohtaa tuli virkamiesesitys hoitajamitoituksen alentamisesta, jonka vein sitten lautakunnalle vaihtoehtona”, Loukaskorpi sanoo Ylelle.

Lautakunnassa Loukaskorven virkamiehiltä saama vaihtoehto voitti äänestyksen ja päätyi näin pormestarin talousarvioesitykseen, Yle kertoo. Tästä esityksestä kaupunginvaltuusto myöhemmin äänesti. Loukaskorven mukaan hänen oma ryhmänsä sdp suhtautui hoitajaleikkaukseen kriittisesti.

”Jos jotakuta halutaan syyttää, kannattaa kohdistaa syyttävät katseet minuun ja lautakuntaan ja kaikkiin valtuustoryhmän edustajiin, jotka ovat hyväksyneet talousarvioesityksen. Siinä kohtaa Sanna Marinilla on ollut yksi ääni”, Loukaskorpi sanoo.

”Jos syyllinen halutaan etsiä, se olen minä, eikä kukaan muu. Olemme virkamiesjohdon kanssa yrittäneet etsiä niitä vaihtoehtoja”, hän jatkaa.

Ylen mukaan Loukaskorpi olisi itse halunnut korottaa veroja, mutta ehdotus ei mennyt läpi.

Tampereen kaupunginhallituksessa on 13 jäsentä, ja sitä johtaa puheenjohtajana pormestari Lyly.

LUE LISÄÄ:

Tamperelainen kansanedustaja Sanna Marin -jupakasta: ”Esittävät hallitukselle epäluottamusta siitä, mitä ovat itse kunnissa toteuttaneet – minäkin olen syyllinen”

”Yksi huonoimmista päivistäni” – Petteri Orpo myöntää hoitajasekoilut MTV:llä: Pieleen meni

Faktakulma

Tampereella päätettiin marraskuussa, että vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilömitoitusta lasketaan 0,01:llä eli 0,58:sta 0,57:een. Tampereen uusi ja vanha mitoitus ovat molemmat korkeampia kuin valtakunnallinen suositus, joka on 0,5.

Hoitajamitoitus tarkoittaa hoitajien yhteenlaskettua määrää suhteessa hoitopaikkoihin. Vuorokautinen hoitajamitoitus saadaan laskemalla yhteen päivä-, ilta- ja yövuoro, sitten työntekijöiden määrä jaetaan asiakkaiden määrällä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Seli...Seli...Selitykset jatkuvat. Tuota demaria ei saa virasta mutta toisen demarin Marinin vaaliääniä lähti iso määrä?
Ei pidä pitää äänestäjiä tyhminä silloin kun pidetään vaalipuheita. Siinä voi käydä juuri niin kuin tässä kävi.

Erkki Malinen

Tämä on hyvä esimerkki kuntien holtittomasta toiminnasta, kunnallispolitiikassa on se vika että sillä ei ole oppositiota joka arvostelee päätöksiä. Sielä kaikki perustuu sekaviin lehmäkauppoihin vanhuksetkin on helppo myydä halvimmalle tekijälle, Poissa silmistä Poissa mielestä. Mitä niitä turhaan valvomaan siitähän voi tulla lisäkuluja. Kunnallispolitikoille ei pitäis antaa kun karkkirahoja jaettavaksi.