Tiistai 21.5.2019

Vihreät: 300 €/kk -perustulo heti, 600 €/kk myöhemmin

Luotu: 
7.2.2019 14:17
Päivitetty: 
7.2.2019 14:21
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
|

Vihreät on päivittänyt perustulomallinsa, puolue tiedottaa. Vihreät haluavat puolikaan perustulon käyttöön jo seuraavalla hallituskaudella eli 2019–2023. Kokonainen 600 euron kuukausittainen vastikkeeton ja veroton perustulo tulisi vihreiden visiossa sitä seuraavalla hallituskaudella voimaan.

”Vihreiden tavoitetila on perustulo, jota täydentäisivät nykyisen asumistuen korvaava henkilökohtainen asumislisä sekä aidosti viimesijainen toimeentulotuki, joka toimisi sosiaalitoimen myöntämänä perustulon harkinnanvaraisena lisänä. Suuruudeltaan perustulo olisi 600 euroa kuukaudessa. Tavoitteeseen edetään askeleittain kahden hallituskauden aikana”, puolue kertoo.

Tarkoituksena on vastikkeeton 300 euron perustulon osa ensi vaalikaudella. Se korvaisi osan muusta perusturvasta.

Vihreät myös peräänkuuluttaa laajaa perustulokokeilua, jossa on mukana vähintään 10 000 henkilöä eri elämäntilanteissa.

”Seuraavan hallituksen tehtävänä on yhdistää nykyiset perusturvaetuudet eli työmarkkinatuki sekä perus-, sairaus- ja vanhempainpäivärahat yhdeksi perusturvaksi ja korottaa niiden tasoa 50 eurolla. Lisäksi on toteuttava perhevapaauudistus, tehtävä opintorahaan 33 prosentin tasokorotus ja parannettava yrittäjien perusturvaa”, sanoo vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo.

”Uutena asiana Vihreät kytkee palvelut tiiviisti perustuloon. Näytämme, kuinka perustulojärjestelmässä palveluita tarvitseva ihminen tavoitetaan ja tuodaan palveluiden piiriin. Tarvitaan palvelutapaamisia, omavalmentajan tuki ja yksilöllinen suunnitelma. Lisäksi puretaan raja-aidat esimerkiksi työllisyyspalveluiden ja sosiaalityön väliltä niin, että ihminen saa juuri sellaisen kokonaisuuden, jota tarvitsee”, Ohisalo sanoo.

Vihreiden perustulosta leimahti kova riita loppuvuodesta. LUE LISÄÄ:

A-studiossa leimahti Ben Zyskowiczin ja Ville Niinistön välillä: ”Se maksaa miljar..” – ”Minä kerron sen!”

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – verotetaan pois

Myös pääministeripuolue keskusta julkisti tänään perustulomallinsa. Siinä yhdistetään eri tukia yhdeksi perusturvaksi. Toisin kuin yleensä, keskustan mallissa perustuloa pitäisi erikseen hakea ja siihen kaavaillaan myös vastikkeellisuutta.

LUE LISÄÄ:

”Ei tietenkään jos on töissä!” – Juha Sipilä riehaantui perustulosta, ja nyt keskustan malli on julki

Ulostulo Sipilän perustulomallista: ”Keskustan puoluekokouksen yli on kävelty”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

Maria Ohisalon kannattaisi odottaa, että perustulokokeilun alustava raportti julkaistaan helmikuun aikana ja katsellaan sitten raporttia tarkemmin.

Tietääkö Uusi Suomi edes sitä, koska minä tiedän enemmän ja odotan julkaisua? Löytyy Kelan tutkimusblogista. Käykää itse tarkistamassa ja lukemassa, jos ette minua usko, laiskurit toimittajat!

Juha Lapveteläinen

Vihreiden vastikkeeton KELA-tulo 600EUR/kk tulisi kohdistaa henkilöihin, jotka eivät kykene opiskeluun tai työllisty työmarkkinoilla, käyttävät päivittäin ns.palveluasumista päihde-huumeriippuvuus-tai mielenterveysongelmien vuoksi. Kaikille vähäosaisille, asunnottomille tai työttömille kuuluu ensisijaisesti antaa aina mahdollisuus ensin maakunnan edullisiin vuokrahuoneisiin, yksiöihin tai kaksioihin, jos vanhemmalla on pieni lapsi, ja hän on lapsen päähuoltaja. Kannattaa huomioida, että lapsen päähuoltajana voi tänä päivänä toimia myös lapsen isä, äidin sijaisesti. Yksilön tulee ottaa tulevaisuuden suomalaisessa yhteiskunnassa enemmän vastuuta itsestään, ja vuokranmaksukykyä on löydyttävä yhdistetyllä perusturvamallilla, koska perusturvamaksu suoritetaan jokaisen sitä tarvitsevan pankkitilille suoraan. Jos vuokranmaksujen yhteydessä ilmenee jotain ongelmia, KELAn tulee periä vuokrasaatava takaisin seuraavan 12kk aikana, ja toisesta vuokrarästistä tämä henkilö häädetään ulos, ja myös tämä vuokrarästisaatava peritään takaisin seuraavan 12kk aikana. Tämän jälkeen mahdollisuudeksi jää hätämajoituskohteet kaupungin eri alueilla, ja tässä mallissa ns.ruoka-ja päiväkeskus palveluiden tulisi toimia maakunnassa päivittäin 07-19 välisenä aikana, myös viikonloppuisin. Ihmeellistä tässä asiassa on se, että tänä päivänä ei vähäosaisille, asunnottomille tai työttömille edes anneta mahdollisuutta maksaa vuokraansa esimerkiksi maakuntien ylläpitämiin edullisiin asuntoihin, tosin näitä valmiiksi tuettuja edullisia asuntojahan ei tällä hetkellä Suomessa ole vielä edes olemassa? Samaan aikaan ylläpidetään kuitenkin yksityissektorin asunnonvuokrausta vähäosaisille, missä vuokrakustannukset yhteiskunnan kulujen osalta helposti tuplaantuvat, ja vain yhden seitsemän kuolemansynnin vuoksi? Vai onko joidenkin ahneudesta tullut poliittisessa yhteiskuntajärjestelmässä äänestäjän, ja Suomen kansalaisen etu? Sosiaaliturvan tulisi olla vastikkeellista, on myös syytä miettiä olisiko tulevaisuuden sosiaaliturva ainoastaan Suomen Valtion vastuulla, vai kuuluisivatko myös maakunnat ja kunnat sosiaaliturvan rahoittajien piiriin pienemmällä osuudella? Tasavaltalaisessa sosiaaliturvamallissa asumistuki yhdistetään seuraavasti perusturvamallin osioon, johon tulisi kuulua myös opiskelijat ja eläkeläiset (ei työeläke), ja korvausmäärien tulisi olla 700EUR/kk, 800EUR/kk, 900EUR/kk, 1000EUR/kk ja 1100EUR/kk, riippuen jokaisen yksilön henkilökohtaisesta elämäntilanteesta. Äänestän ehdottomasti "ei", harkinnanvaraiselle poliittiselle sosiaaliturvamallille.

Hannu Rautomäki

300 €/kk perustulo heti, tai 600 €/kk myöhemmin on paremminkin pelleilyä, kuten nykyinen kansaneläkekin täysimääräisenä 628,85 euroa kuukaudessa.
Kansanedustajien sopisi yrittää niillä elämistä ja astumista byrokratiahelvettiin kerjäämään pikkuropoja.

Itse olen pyöritellyt sitä, onkohan kukaan miettinyt sitä vaihtoehtoa, että mitäpä jos perustulo olisikin määritelty lakiin esimerkiksi maksimissaan 3-5 vuodeksi per jokainen suomalainen 18 vuodesta 65 ikävuoteen välillä?

Siis laissa olisi oikeus käyttää tuo määrä perustulovuosia (esim. 600 e/kk/netto + vuosittaiset indeksikorotukset), ja sitten jokainen voisi itse omasta tilanteestaan katsoen valita sen ajankohdan milloin käyttää nuo omat perustulovuotensa.

Eli voisi perustuloa nostaa opiskellessaan, työttömyysjaksojen ja vanhempainvapaiden tai asevelvollisuuden tms. jaksojen aikana. Valinta olisi vapaa ja kun vuodet olisivat käytetty, niin that's it.

Tämä ei tietenkään poissulkisi pääsääntöisesti muuta tukipolitiikkaa, vaan tämä järjestely otettaisiin siihen oheen niin, että kun tulot nousevat tiettyyn rajaan asti, annettu perustulo leikkautuukin pois.

Ja ne henkilöt, jotka eivät ole käyttäneet näitä perustulovuosia kokonaan, saisivat eläkkeensä päälle jonkun palkkion "hyväkuntoisuudestaan ja työnsankaruudestaan"

Mitäpä tuumitte tästä?

Tässä olisi yhdistettynä keppiä ja porkkanaa ;)