Tiistai 25.6.2019

Näkökulma: Saako Jussi Halla-aho kaivettua nämä piilokannattajat esiin?

Luotu: 
7.2.2019 16:29
  • Tutkimuslaitos e2:n mukaan perussuomalaisilla oli eduskuntavaaleissa 2011 ja 2015 paljon potentiaalisia äänestäjiä äänestämättä jättäneiden kansalaisten joukossa.
|

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset on Yle Uutisten tuoreimman kannatuskyselyn selkein voittaja.

Perussuomalaisten nousu on ollut nähtävissä myös Alma Median kyselyissä, mutta Ylellä tällä kerralla nähty 12 prosenttia on jotain uutta.

Halla-ahon perussuomalaiset on nyt kiistatta suositumpi kuin puolue oli ennen hajoamista vuoden 2015 syksystä kesään 2017, jolloin se tarpoi ulkoministeri Timo Soinin (nyk. sin) johdolla kymmenen prosentin molemmin puolin.

Perussuomalaisten nousun taustalla arvioidaan olevan joulukuussa ja tammikuussa esiin nousseet raiskausrikosepäilyt. Rikoksista on epäiltynä useita maahanmuuttajataustaisia mieshenkilöitä.

”Perussuomalaisten kannatusnousu on aika mielenkiintoinen. Näyttää siltä, että se ei tule lainkaan muista puolueista. Kyse on siitä, että ihmiset, jotka ovat aiemmissa vaaleissa äänestäneet perussuomalaisia ja olleet epäilevällä kannalla, ovat nyt ryhmittyneet enenevissä määrin perussuomalaisten taakse”, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja tulkitsee tänään Ylelle.

Juuri perussuomalaisilla onkin piilossa potentiaalia, käy ilmi e2 Tutkimuksen eilen keskiviikkona esittelemästä tutkimuksesta.

Tutkijat Ville Pitkänen ja Jussi Westinen ovat selvittäneet äänestämättömien näkemyksiä vaaleissa 2007, 2011 ja 2015. Kiinnostavimmat tulokset koskevat kaksia viime vaaleja.

Kun kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta äänestämätön kansalainen olisi äänestänyt, jos olisi äänestänyt, 25 prosenttia olisi valinnut perussuomalaiset 2011 ja vielä 21 prosenttia 2015 (Katso tämän kirjoituksen yhteydessä oleva taulukko).

Viime eduskuntavaaleissa mikään muu puolue ei yltänyt päälle kymmenen prosentin näiden ”piilokannattajien” osalta. Vuonna 2011 demarit ylsivät vielä äänestämättömien vaihtoehtona 15 prosenttiin.

Voidaan siis sanoa, että Timo Soinin perussuomalaiset oli lähellä yltää ykköstilalle etenkin jytkyvuonna 2011. Toisaalta, Jutta Urpilainen puolestaan olisi noussut 2011 pääministeriksi, jos sdp olisi saanut äänestämättömät tuolloin paremmin liikkeelle.

Halla-ahon perussuomalaisten vaalimenestys tänä keväänä riippuu siitä, missä asennossa maailma on huhtikuun puolivälissä ja miten johto kaivaa piilokannattajat esiin ja äänestämään.

Jos tunteet ovat pinnassa ja herkästi nukkumaan jäävät lähtevät liikkeelle, perussuomalaiset voisi ehkä kamppailla tasapäisesti tällä hetkellä parin prosenttiyksikön päässä olevien vihreiden kanssa.

Eri asia on se, mitä perussuomalaiset vaalimenestyksellään tekisi. Puolueen nykyisten johtohahmojen kykyyn tehdä yhteistyöhenkisesti hallituspolitiikkaa ei muissa puolueissa oikein luoteta, mikä ajaa sen lähes väistämättä jatkamaan oppositiossa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minun veikkaukseni on, että tämä hallituksen äärettömän vastuuton hoiva, sote-maakuntahallinto julkisuus on riittävä motiivi monelle muuten äänettömälle tulla sanomaan mitä ajattelee ja kyllä se sataa suoraan Jussin hyväksi, kun jokaiselle lie selvää, että kunnon ratkaisua ei vihreistä ja punaisista löydy ja Kokoomus ja Kepu ovat mokanneet täysin ja paljastaneet ahneet ja etuvetoiset kasvonsa jotka eivät edes tunnista sanaa yhteinen ja kansallinen etu ja jolla ei ajatusmaailmassa ole ensimmäistäkään kunnon "Hattori" työkalua ongelmien hoitamiseksi

Marko Kivelä

Kunhan muistat, että perussuomalaiset olivat osaltaan mukana muokkaamassa tämän hallituksen politiikkaa ja että Halla-aho suureen ääneen julisti, että hallituksen politiikka sopii heille jos he pääsevät siihen mukaan. Eli tämä välittävämpi oppositiopolitiikka ei vaikuta olevan kovinkaan vankalla pohjalla.

Pasi Käyhkö

Olen valitsemassa tulevia vaaleja varten puoluevalintaa "poissulkemistekniikalla". Nyt poissuljettuja ovat kaikki kolme hallituspuoluetta ja vasurit.

Syynä toimintaani on se, että Kokoomuksen nyky ideologia ei enää mahdu. arvomaailmaani.

Mikko Toivonen

Kuten aina olemme samalla vastuullisen markkinatalouden linjalla ja samassa valintatilanteessa. Kuitenkin toivomukseni olisi, että kokoomus tulisi järkeensä ja edes yrittäisi ryhtyä ajamaan yhteistä etua pörssiyhtiöiden ja kaveriyrittäjien edun sijasta.
Ennen oli kaikki paremmin. MInulle aika ennen Kataista. Ei ollut ongelmia Holkerin tai Ilaskiven kanssa. Asetan toivoni Kokoomuksen nuorisoon joissa on ainakin tällä hetkellä aivan asiallisesti ajatteleviä tulevaisuuden ja jo nyt melko aikuisia.
Tällä johdolla kokoomusta ei vastuulliseksi puolueeksi saada. Kepuhan ei ikinä sellainen ole ollutkaan

Mikko Toivonen

ps. Tällä hetkellä siis mahdollinen ääni jollekin vastuullisen oloiselle persulaisellekaan ei ole lainkaan pois suljettu. Sillä olisi ainakin tietyissä asioissa suuntaa muuttava vaikutus jos he olisivat potentiaalinen hallituskoalition ehdokas. Saisimme ainakin ajatuksia maahanmuuttopolitiikan hallintaan ja energiapolitiikkaan milkä on erittäin noean surremontin tarpeessa vaikka energiamaailman ulkopuoliset tavalliset kansalaiset eivät ole asiaa ja sen tärkeyttä sisältäneet. Nykyhallituksen energiapolitiikka oli totaalinen fiasko ja metsänkäyttö perustui bvalhelaskelmiin ja mahdollisimman matalan jalostusasteen bulkkituotannon lisäämiseen ja siten metsien entistäkin nopeampaa tuhoamiseen ja kannot revittynä päästölähteeksi muuttumiseen.

Seppo Simonen

Mitäs vaihtoehtoja Pasille jää jäljelle SDP, RKP, KD, PS JA VIHR ja näistä vain yksi saa äänen. Porvari taustalta katsoen ei valinta ole ihan yksinkertaista veikkaan kylläkin että RKP-n ankkalammessa olis kivaa joten se saa äänen vai olenko väärässä. Nyt kaikki vain innolla arvuuttelemaan.
Tämä on yökyöpelin pohdintaa yösydämmellä.

Petri Hämäläinen

Persuilla on Soinin kokoinen ongelma. Enkä tarkoita Soinin puutetta vaan Soinin kokoisen hahmon puutetta.

Soinin viesti nimittäin oli että puolue välittää sinusta. Halla-Ahon viesti on se että puolue ei välitä sinusta v**tujakaan.

Oikeassa oleminen ei kaikille siitä. Persut menettävät valtavasti potentiaalisia äänestäjiä jotka etsivöt enemmän välittämistä ja turvaa kuin loogisuutta ja oikeassa olemista.

Jukka Mattsson

Halla-ahon toiminta ja puheet vaikuttavat olevan kuten Keskustan ex pääministeri Aholla.

Älykön puhuva pää joka aukoo suuta mutta ei sano mitään. Ei vaikuta todellisen puoluejohtajan otteilta.

Halla-aho ei ole sanallakaan maininnut asettuuko Perussuomalaiset Kokoomustakin oikeammalle kuten Siniset ovat tehneet.
Soini mainosti viime vaaleissa Perussuomalaisten olevan duunarin puolue. Toisin kävi ainakin tekoja tarkastellen.

Mitä sanoo tähän Halla-aho? Ei mitään vaan varmana lataa ympäripyöreää jargonia ilman todellisia lupauksia palkansaajapuolelle.

Ilman ulostuloa on turha odottaa duunareitten ääniä. Soini käytti jo tuon kortin.

Juha-pekka Naukkarinen

PS on ainut islamistista maahanmuutoa vastustava puolue ja ainut joka ajaa eläkeläisien indeksin korotusta palkkoihin perustuvaksi,joulukuussa Rinne ja Orpo sanoivat,ettei PS mahdu samaan hallitukseen heidän kanssaan,silloin kirjoitin,että se voi Halla-Aho,joka valitsee hallituskumppaninsa!

Johanna Sirén-Kaplas

Perussuomalaiset ovat Jussi Halla-ahon puheenjohtajakaudella selkeästi ja yksimielisesti kyenneet terävöittämään viestiään haittamaahanmuuton rajoittamisesta ja lopettamisesta.

Lisäksi puolueen ajatuspaja, Suomen Perusta, on ansiokkaasti paneutunut siihen, mitä seurauksia ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistolla olisi:

Samuli Salmisen kirjoittamassa raportissa "Kuinka kalliiksi halpatyövoima tulee? – Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta, työmarkkinat ja julkinen talous" käydään läpi, mistä saatavuusharkinnassa on kyse ja millaisia vaikutuksia sen poistamisella olisi.
https://www.suomenperusta.fi/

Perusuomalaisten talouspoliitiikkaan, sosiaalipoliitiikkaan sekä ympäristö- ja energiapoliitiikkaan liittyvät ohjelmat on julkaistu tässä:
https://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/puolueohjelma/

Toisin kuin kovasti halutaan väittää, Perussuomalaiset eivät suinkaan ole yhden asian puolue, vaikka vievätkin eteenpäin asioita haittamaahanmuuton suitsiminen kärkenään.

Suurimpana erona muihin puolueisiin nähden on se, että Perussuomalaiset lisärahoittaisivat talous-, sosiaali- ja ympäristöpolitiikkaan liittyviä menoja sillä rahalla, joka säästettäisiin haittamaahanmuuton lopettamisella – toisin kuin muut puolueet, jotka haluavat rahoittaa valtion toimintaa velkarahalla, täten kerryttäen jo nyt yli sadan miljardin ulkomaanvelkaa.

On hyvä ymmärtää, että haittamaahanmuuton myötä kasvavat myös mm. oikeuslaitoksen palveluihin ja vankeinhoitoon liittyvät kulut. Jos tämän sektorin kulujen kasvuja on vaikea niellä ja liittää haittamaahanmuuttoon, niin kannattaa kysyä itseltään, että milloin aikaisemmin Suomessa poliisi on joutunut esimerkiksi ostamaan panssaroituja poliisiautoja? (Ja nämäkin tietenkin velkarahalla.)

Perussuomalaiset eivät ole innoissaan holtittomasta velanotosta. Suomen valtion ulkomaanvelka oli 80-luvulla 3 miljardia euroa, nyt se on yli 100 miljardia euroa ja kasvaa...! Suomen valtion vuosibudjetti on noin 50 miljardia euroa; joten joka viides euro, jonka Suomi käyttää on velkarahaa.
http://velkakello.fi/

Petri Hämäläinen

Hyviä pointteja ja suunta oikea - mutta kovasti tylsällä asialinjalla pysytään.

Missä tunne, missä hurmos, missä välittäminen, missä ”suuri ajatus” tai ”suuri suunnitelma” jota kohti edetään (numeroilla ja pykälillä nikkaroimisen sijaan)?

Ja yksi vinkki : älä vastusta haittamaahanmuuttoa - vastusta haittamaahanmuuttoa kannattavia puolueita !

Johanna Sirén-Kaplas

Perussuomalaisten jäsenet ovat myös saattaneet alulle merkittäviä kansalaisaloitteita (kannatusluvut tänään 8.2. klo 11:33):

Vanhusvaltuutetun viran perustaminen 8015 (kannattajaa)
Kotimaassaan lomailevien pakolaisten turvapaikan mitätöinti 8126 (kannattajaa)
GCM-sopimuksen vastustaminen 22116 (kannattajaa)
Seksuaalirikollisten oleskeluluvan peruuttaminen ja karkottaminen 108634 (kannattajaa)

Pentti Westerholm

Kyllä se siltä näyttää jos piilossa olevat marssivat vaaliuurnille niin Jussin laari täytyy.
Sitten vain miettimään hallituskumppania ,niin tai eihän sitä tarvitse .Kokoomus ja SDP ilmoitti ettei mahdu samaan pöytään.Kepu,Vihreät ja RKP ja Kristillisesti yhdessä.No huonomminkin voisi olla.