Keskiviikko 26.6.2019

Asuminen kallistui taas: ”Vuokrien ikinousulle ei näy stoppia”

Luotu: 
7.2.2019 19:09
Päivitetty: 
7.2.2019 19:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Asuminen kallistui vuokralaiselle vuoden 2018 loka–joulukuussa.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kallistuivat koko maassa keskimäärin 2,3 prosenttia verrattuna vuoden 2017 loka–joulukuuhun, ilmenee Tilastokeskuksen asuntojen vuokrien neljännesvuositilastosta.

"Vuokrien ikinousulle ei näy stoppia. Reilun 2 prosentin nousu jatkuu, onneksi uudistuotanto tasoittaa kehitystä ja tuo uusia vaihtoehtoja. Tänä vuonna asuntomarkkinoilla ostajan ja vuokraajan markkinat! Kannattaa tinkiä", kirjoittaa Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus Twitterissä.

Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat enemmän kuin muualla Suomessa, kun vuoden 2018 loka–joulukuuta verrattiin vuoden 2017 viimeiseen kvartaaliin. Pääkaupunkiseudulla vuokrat kallistuivat 2,5 prosenttia, muualla Suomessa 2,2 prosenttia.

ARA-asuntojen vuokrat nousivat Suomessa keskimäärin 2,4 prosenttia. ARA-asunnot ovat valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja, joiden omistajina on esimerkiksi kuntia. Ne on tarkoitus vuokrata niitä eniten tarvitseville.

Heinä–syyskuuhun verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat loka–joulukuussa 0,5 prosenttia, ARA-asuntojen 0,3 prosenttia.

Tilastokeskuksen asuntojen vuokrien neljännesvuositilasto perustuu työvoimatutkimuksen yhteydessä kerättävään haastatteluaineistoon ja Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterin tietoihin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Niin, kyllä vuokra asumisen riittävän edullisuuden ja yleisyyden pitäisi kasvaa. Meillä on aivan liikaa työsiirtymistä jäykistävää oma asunto asumista verrattuna yleiseen maailman tasoon.
Täytyisi pyrkiä siihen että vuokra asuntoja olisi ainakin 50% asuntokannasta.
Pääkaupunkiseudun tilanne äärimmäisten yksityisten vuokrien tasolla ei taas laukea millään muulla kuin, että kaupunki pikavauhtia kaavoittaa kymmeniä tuhansia vuokra asuntoja, rakennuttaa ne vaikka Hekalle lainarahalla ja maksaa lainan vuokrilla.
Kaupungin on vaan muun maailman lailla hyväksyttävä suurten vuokra asuntokeskittymien rakentaminen ja unohtaa väärä politiikka yrittää sekottaa asujia. Esimerkiksi lailliset maahantulijat eivät muuallakaan aiheuta mitään ongelmia mutt shoppailu ja elättipakolaiset tekevä ja sellaiset olisikin pakkopoistettava maasta tai säilyttää ihan omissa laittomien maahanmuuttajien minimihuolto keskussissa. Esimerkiksi parakkiprojektikylien tapaisissa varsinaisen asutusalueen ulkopuolella