Sunnuntai 19.5.2019

Iso askel Suomessa 1.1.2019 – Perustulokokeilun johtaja: Negatiivista tuloveroa voitaisiin nyt kokeilla

Luotu: 
8.2.2019 09:36
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Negatiivisen tuloveron malli voisi olla pohja seuraavalle perustulokokeilulle, Kelan perustulokokeilun johtaja sanoo.
|

Työelämäprofessori Olli Kangas linjaa, että Suomi voisi ottaa seuraavan perustulokokeilunsa pohjaksi negatiivisen eli käänteisen tuloveron mallin. Kangas johti Suomen perustulokokeilua, jonka alustavat tulokset julkistettiin tänään perjantaina.

LUE LISÄÄ: Suomen ”poikkeuksellinen yhteiskuntakokeilu” – Luvut perustulokokeilusta julki

Kangas myönsi tiedotustilaisuudessa, että kokeilu ei ollut paras mahdollinen, mutta piti sitä kuitenkin vahvana.

”Tärkein kysymys, mikä nyt liittyy tähän kokeiluun on, että tämä oli pilotti, joka näyttää, miten voidaan tehdä, miten voidaan mennä eteenpäin, että tämä on mahdollista tehdä suurisuuntaisia, pakollisia, lakiin perustuvia kokeiluita. Nyt ovi on auki uusille, paremmille kokeiluille”, Kangas sanoo.

”Tämä oli alku. Nyt täytyy tehdä parempia kokeiluita, jotka kohdistuvat muihin ihmisryhmiin kuin pelkästään työttömiin, ja joissa kokeillaan erityyppisiä malleja. Ja mitä nämä mallit voisivat olla? Sitran julkaisema ajatushautomo Tänkin lanseeraama ja kehittelemä malli siitä, että miten esimerkiksi käänteistä tuloveroa voitaisiin Suomessa kokeilla nyt, kun meillä on tulorekisteri, tarjoaa hyvin erinomaisen pohjan sille, mitkä jatkoaskeleet voisivat olla. Toivonkin seuraavalta ja seuraavilta hallituksilta rohkeutta edetä tämän asian tiimoilta”, Kangas sanoo.

Tulorekisteri otettiin Suomessa käyttöön 1.1.2019 palkkatulojen osalta. Etuus- ja eläketiedot tulevat mukaan rekisteriin 1.1.2020.

Ajatushautomo Tänk julkaisi perustuloselvityksen vuonna 2014. Sen rahoittivat Työeläkevakuuttajat Tela ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

”Selvityksen mukaan Suomessa toteuttamiskelpoisin malli olisi negatiivinen tulovero. Negatiivinen tulovero tarkoittaa verojärjestelmää, jossa alle tietyn tulotason ansaitsevat ihmiset saavat tuloista riippuvan tulonsiirron. Malli korvaisi ensisijaiset etuudet toimeentulotukea ja lapsilisiä lukuun ottamatta tiettyyn tasoon asti”, Sitra kertoi tuolloin.

”Selvityksen mukaan kenttäkokeen tulisi kestää ainakin kaksi vuotta ja siihen tulisi osallistua vähintään 8000 henkilöä 18-62 -vuotiaista suomalaisista. Osallistujat valittaisiin arpomalla. Verojärjestelmän tulisi siirtyä heidän osaltaan kuukausipohjaiseksi, jotta tiedot kuukausittaisista tuloista voitaisiin ottaa huomioon. Selvityksessä esitetään kokeiltavaksi takuutuloa muutamalla eri tasolla, 400 ja 700 euron välillä”, Sitra kertoi.

Pääministeripuolue keskusta julkaisi eilen torstaina oman perustulomallinsa. Se sai kritiikkiä siitä, ettei kyseessä oikeastaan ollut perustulomalli, sillä sitä pitäisi erikseen hakea eikä rahasumma ole keskustan mallissa ehdoitta ja kaikille maksettava. LUE LISÄÄ: ”Ei tietenkään jos on töissä!” – Juha Sipilä riehaantui perustulosta, ja nyt keskustan malli on julki

Keskustan mallissa on kuitenkin ajatuksena käänteinen tulovero, ja Olli Kankaan tavoin myös keskusta korostaa tulorekisterin roolia.

”Avain on kansallinen tulorekisteri. Rekisterin kautta voidaan reaaliaikaisesti tietää minkä verran hakijalla on ollut muita tuloja tai etuuksia”, keskusta toteaa siihen, miten etuuksien ja verotuksen yhteensovittaminen käytännössä tehtäisiin.

”Reaaliaikainen tulojen seuranta mahdollistaa oikea-aikaisen tuen maksatuksen. Näin päästään eroon erittäin hankalasta tukien takaisinperinnästä”, keskusta toteaa.

LUE MYÖS: 

Keskustapomo vastaa kritiikkiin ”perustulosta” – ”Lopputulos vastaa ainakin itselleni keskustan tavoitetta”

A-studiossa leimahti Ben Zyskowiczin ja Ville Niinistön välillä: ”Se maksaa miljar..” – ”Minä kerron sen!”

Vasemmiston perustulossa on 3500 €/kk -raja – rankaisee enemmän tienaavia

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

"Etuus- ja eläketiedot tulevat mukaan rekisteriin 1.1.2020."

Jos se ehtii siihen saakka, kun on monimutkainen ja voi tulla aikaisintaan 2021.
Siinä on viive-aika. Se ei tule heti käyttöön. Palkka on helppo ottaa ja on otettukin heti käyttöön tänä vuonna.

Siinä tulorekisterissä voi tulla tänä vuonna melkoisia yllätyksiä, että minkälaisissa aloissa maksetaan todellisuudessa palkkaa kuin mitä olemme viime vuosina saaneet lukea medioilta palkkatasoja.

Topi Rantakivi

Lisään tähän, että ilman tulorekisteriä oli tätä ennen ollut perustuslain vastaista, koska se ei näyttänyt kunnolla tietoja ja saattoi vääristää tilastointeja, siksi valtio joutui luopumaan siitä negatiivisesta tuloverosta vuonna 2009.

"Valtioneuvoston oikeuskansleri arvioi valtionverotuksen ansiotulovähennystä vuonna 2007. Oikeuskansleri katsoi arvioinnissaan tämäntyyppiset järjestelyt ongelmallisiksi ensinnäkin sen vuoksi, että ne voivat olla käytännön tasolla hyvin sekavia ja vaikeasti hahmottuvia. Oikeuskansleri totesi myös, että verolainsäädännölle voidaan asettaa sellainen selkeyden ja läpinäkyvyyden vaatimus, että asianomaisen lainsäädännön tai sen yksittäisten säännösten suorista ja välillisistäkin vaikutuksista voidaan saada kohtuullisella vaivannäöllä selkoa. Oikeuskanslerin arvion jälkeen tuloverolakia muutettiin vuoden 2009 alusta siten, että negatiivisesta valtion tuloverosta luovuttiin."

Tuon ongelman voi poistaa pelkästään tulorekisterin avulla.

Itse olen pyöritellyt sitä, onkohan kukaan miettinyt sitä vaihtoehtoa, että mitäpä jos perustulo olisikin määritelty lakiin esimerkiksi maksimissaan 3-5 vuodeksi per jokainen suomalainen 18 vuodesta 65 ikävuoteen välillä?

Siis laissa olisi oikeus käyttää tuo määrä perustulovuosia (esim. 600 e/kk/netto + vuosittaiset indeksikorotukset), ja sitten jokainen voisi itse omasta tilanteestaan katsoen valita sen ajankohdan milloin käyttää nuo omat perustulovuotensa.

Eli voisi perustuloa nostaa opiskellessaan, työttömyysjaksojen ja vanhempainvapaiden tai asevelvollisuuden tms. jaksojen aikana. Valinta olisi vapaa ja kun vuodet olisivat käytetty, niin that's it.

Tämä ei tietenkään poissulkisi pääsääntöisesti muuta tukipolitiikkaa, vaan tämä järjestely otettaisiin siihen oheen niin, että kun tulot nousevat tiettyyn rajaan asti, annettu perustulo leikkautuukin pois.

Ja ne henkilöt, jotka eivät ole käyttäneet näitä perustulovuosia kokonaan, saisivat eläkkeensä päälle jonkun palkkion "hyväkuntoisuudestaan ja työnsankaruudestaan"

Mitäpä tuumitte tästä?

Tässä olisi yhdistettynä keppiä ja porkkanaa ;)

Mika Korhonen

Tuosta mallista ei valitettavasti ole mitään apua pitkäaikaistyöttömille. Nämä ihmiset kun ovat useimmiten syrjäytyneet työelämästä ja heidän tulisi löytää paitsi motivaatio myös koulutus uusiin työtehtäviin. Tarpeeksi monesti kun on lannistettu ihmistä hänen on enää vaikea nousta ylös omin voimin. Siihen ei keppi enää auta.

Työnantajat eivät ole nykyisin valmiita kouluttamaan pitkäaikaistyöttömiä vaikka siellä olisi kuinka motivoituneita hakijoita vaan työnantajat ottavat lähes aina vain työpaikan vaihtajia tai pitkän työhistorian omaavia "nuoria" palveluksiinsa.

Jos on pudonnut syystä tai toisesta työelämän ulkopuolelle sieltä on Suomessa vaikea enää nousta koska järjestelmä rankaisee vain lisää jokaisessa mahdollisessa saumassa jo pohjalla olevaa.