Sunnuntai 19.5.2019

Kova syytös kokoomuksesta: Lakiesitys 0,7-mitoituksesta ”sivuuttaa kokonaan puolet vanhuspalveluita käyttävistä”

Luotu: 
8.2.2019 10:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Puolet vanhuspalveluja käyttävistä ikäihmisistä on sivuutettu kokonaan opposition lakiesityksessä, kokoomuslaiset kritisoivat.
|

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Mia Laiho kritisoivat kovin sanoin opposition lakiesitystä, jossa ajetaan 0,7:n hoitajamitoitusta lakiin.

”Opposition lakiesitys hoitajamitoituksesta on ikäihmisten hoivaa eriarvoistava, ja puolet vanhuspalveluja käyttävistä ikäihmisistä on sivuutettu kokonaan”, Sarkomaa ja Laiho syyttävät.

”Oppositio on esittänyt mekaanista 0,7 hoitajamitoitusta pelkästään ympärivuorokautiseen hoitoon ja jättänyt kylmästi syrjään sen vakavan tosiasian, että myös kotihoidossa on huutava pula hoitajista. Kotihoidon varassa olevien ikäihmisten kunto on entistä huonompi ja yhä useampi heistä on muistisairas”, edustajat muistuttavat.

Sarkomaan ja Laihon mielestä opposition esitys pakottaisi yksittäisenä toimena kuntia siirtämään henkilöstöä ympärivuorokautiseen hoitoon kotihoidosta, jossa ollaan jo nyt tiukoilla.

Mitoitusvaatimuksen asettaminen 0,7:ään hoitajaan yhtä asiakasta kohden merkitsisi heti arviolta 4200 uutta työntekijää ympärivuorokautiseen hoivaan, he väittävät.

LUE MYÖS:Aki Lindén: 99%:lla suomalaisista väärä käsitys hoitajien desimaaleista – Laskelmat: Tätä 0,5:n mitoitus tarkoittaa

Hoitoalan liitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on arvoinut, että sitova hoitajamitoitus merkitsisi joitain tuhansia lisää työvoimaa.

”0,7-hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin ei takaa hyvää hoitoa. Ihmisen tarvitseman avun tulee ratkaista se, paljonko hoitajia ja millaista osaamista tarvitaan. Hoitajia on lisättävä sinne, missä ihmisen hoito sitä edellyttää. Kokoomuksen ehdottaman valtakunnallisen hoitoisuusmittarin avulla on mahdollista huomioida vanhusten yksilöllisen hoidon, hoivan ja kuntoutuksen tarve. Henkilöstön määrä ja osaaminen voidaan siten kohdentaa hoidettavien hoidon tarpeen ja muiden mitoitukseen vaikuttavien tekijöiden mukaan”, Sarkomaa ja Laiho sanovat.

LUE MYÖS: ”Tämä maa on moraalisessa konkurssissa” – Jari Sarasvuo sauhusi Ylellä: Miten heitteillejättö on mahdollista hoivakodissa?

”Hoitoisuusmittari on oikea, tutkittuun tietoon pohjautuva työkalu, jota käytetään jo monessa sairaanhoitopiirissä”, he huomauttavat.

LUE MYÖS: Hallitus lupasi heti lisää rahaa vanhuspalveluiden valvontaan – Petteri Orpo varoitti hoitajamitoituksen rahoituksesta

Kokoomus on saanut osakseen runsasta kritiikkiä vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa. Kokoomus on ainoa eduskuntapuolue, joka ei kannata sitovaa hoitajamitoitusta. Kokoomus on korostanut joustavaa mitoitusta tarpeen mukaan. 

LUE LISÄÄ:

”Yksi huonoimmista päivistäni” – Petteri Orpo myöntää hoitajasekoilut MTV:llä: Pieleen meni

Kokoomuksen hoitajalinja hämmentää – Tätä tarkoittaa ”mitoitus joka ei ole numero”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Tjaa, kotihoidon piirissä on aivan liian huonokuntoisia ihmisiä. Tavallaan yhteiskunta on jättänyt nämä ihmiset heitteille. Kyllä Laihon ja Sarkomaan ammatti-ihmisinä tämän pitäisi tietää. Lukekaapa Kivelän haastattelu ja muutama mielipidekirjoitus tämän päivän Hesarissa - siinä kiteytyy tavallaan sosiaalihuollon koko karmea totuus.

Kyse ei edes ole pelkästään vanhustenhuollosta vaan myös lasten ja nuorten huostaanotosta ja jopa varhaiskasvatuksesta. Perheille ei enää anneta riittävää ennaltaehkäisevää tukea ajoissa vaan valtavat rahasummat ohjataan huostaanottobisnekseen.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005993584.html
https://www.hs.fi/paivanlehti/08022019/art-2000005993220.html
https://www.hs.fi/paivanlehti/08022019/art-2000005993206.html
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005993069.html

Pekka Hautaa

Ei muka voi tehdä lakia kun ei ole hoitajia. Miks ei laiteta oppilaita kouluun, pitää kouluttaa niitä joille on töitä. Lainsäädännöllä ensin asiat kuntoon että hoitajat saavat tehdä sitä mihin ovat kouluttautuneet ,niin hakijoita luulisi löytyvän. Esperi ja Attendo on tehnyt hoitajista sekatyömiehiä ja hukannut hoitajien työmotivaation.

Tommi Messi

Ajatus on ilmeisesti se , että kunnat/ kaupungit ei sitten osaa rekrytoida uusia hoitajia. Ei niitä todella minusta ole tarvis siirtään kotihoidosta sinne tehostettuun. Tuntuu nyt siltä että ei ole halua laittaa sitä puuttuvaa rahaa hoitajiin. Merkillinen tilanne. On myös mahdollista luoda tuohon kotihoitoa tukemaan perhehoitaja malli jossa tuetaan sitä ikäihmisen kotona asumista, tässä hyvää se että voi olla osa-aikaisesti tai koko aikaisesti perhehoidossa, Kustannukset tässä perhehoidossa on edullisimmat. Voisi ajatella että kotihoiva joka ei minusta ihan kaikkialla ole onnistunut tarvitsee tukea siinä on hyvä malli jota jo toteutetaan Pohjanmaalla, Pirkanmaalla. Unohtuuko se tosiasia nyt Kokoomukselta ja Keskustalta , että itse he halusivat ikäihmiset hoidettavaksi kotiin. 0.7 ei ole maksimi , hoitoisuuden myötä lukua voidaan nostaa.

Seija Hynninen

Mitä nää sekoilee ?! Eihän tarkoitus ole siirrellä ketään mihinkään, vaan PALKATA lisää porukkaa !

Ja lähihoitaja pulakin on eräänlainen kupla ! Niitä on koulutettu vuosia, valmistuu monesti vuodessa, mutta kun niiden ei tartte mennä töihin ! Ainakaan omalle alalle !

Tiedän täälläkin monia valmistuneita jotka alkaa saada heti työttömyyskorvausta kun on ammatti ! Esim. nuorelle joka asuu kotona ja saa täyshoidon jos vanhemmat pystyy elättämään, se on iso taskuraha !

Te-toimisto ei välitä paljon hoitajia, ne paikat on kuntarekryssä, mutta kukaan ei pakota sinua ilmottautumaan sinne vaikka siellä ois sijaisuuksia pilvinpimein joka päivä ! Te-toimistolla ei ole rekryn kanssa mitään tekemistä eli ei ole pakkoa .

"Sarkomaan ja Laihon mielestä opposition esitys pakottaisi yksittäisenä toimena kuntia siirtämään henkilöstöä ympärivuorokautiseen hoitoon kotihoidosta, jossa ollaan jo nyt tiukoilla.

Mitoitusvaatimuksen asettaminen 0,7:ään hoitajaan yhtä asiakasta kohden merkitsisi heti arviolta 4200 uutta työntekijää ympärivuorokautiseen hoivaan, he väittävät.

Risto Salonen

Tässä demareille kätevä ja halpa tapa laiataa vappusatasesta. Vappusatanen maksaisi sellaisen miljardin (plus miinus 200 miljoonaa). Hoitajamitoitus vain 200 miljoonaa.
PM Rinteen on helpompi kannattaa tätä jälkimmäistä ja unohtaa vappupuheet.

Kari Aaltonen

Hoitajien määrän lisääminen ei takaa hyvää hoivapalvelua, vaan rahan lisääminen, kun yksityinen hoivalaitos saa lisää veronmaksajien rahaa, minkä luonolliseti ja lakia noudattaen siirtää veroparatiisiin, sillä taataan hyvä ja inhimmillinen palvelu ja jos ei tule tarpeeksi vieläkään voi siitä makkarasopasta jättää sen makkaran pois.