Torstai 25.4.2019

Presidentti Niinistö sai vastauksen: ”Suomalaiset SS-miehet osallistuivat juutalaisten surmaamisiin hyvin todennäköisesti”

Luotu: 
8.2.2019 13:43
Päivitetty: 
8.2.2019 14:08
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Juutalaisten asiaa ajavan ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja, "natsijahtaajaksi" kutsuttu Efraim Zuroff vaati Suomelta selvitystä SS-vapaaehtoistensa toiminnasta uusien tutkimustulosten takia. Arkistokuva.
|

Faktakulma

Yhteensä 1408 suomalaista vapaaehtoista palveli natsi-Saksan Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941–1943. Valtioneuvoston kanslia vastaanotti perjantaina 8. helmikuuta Kansallisarkiston toteuttaman arkistoselvityksen suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen vuosina 1941–1943. Selvitys täydentää olemassa olevaa tietoa siitä, miten juutalaisten ja muiden siviilien surmaaminen oli järjestelmällinen osa Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941.

Suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti juutalaisten ja muiden siviilien surmaamisiin muiden saksalaisjoukkojen mukana vuosina 1941–1942, todetaan tuoreessa valtioneuvoston kanslian tilaamassa selvityksessä.

Suomalaisessa historiankirjoituksessa on perinteisesti korostettu eroa yleisten, keskitysleirien valvonnasta vastanneiden SS-joukkojen ja suomalaisten vapaaehtoisten yksikköjen välillä. Kansallisarkiston tuoreen selvityksen mukaan tämä näkemys ei ole uskottava.

”Selvityksen perusteella on ilmeistä, että suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti SS-Divisioona Wikingin eri yksiköiden suorittamiin surmaamisiin ja väkivaltaisuuksiin niin juutalaisia kuin siviilejä ja sotavankejakin kohtaan vuosina 1941–1942”, selvityksen tiivistelmässä todetaan.

Selvityksessä käytetyt alkuperäisaineistot ja kansainväliset tutkimukset osoittavat, että SS-Divisioona Wiking, jonka eri osastoissa suomalaisia palveli, ”osallistui muiden saksalaisten divisioonien tavoin tuhoamistoimintaan eikä sen maine ollut tässä suhteessa keskimääräistä parempi”.

Suomalaisten taistelunhalu saksalaisten mukana suuntautui kuitenkin ennen muuta Neuvostoliittoa vastaan, toteaa Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva tiedotteessa.

”Suomalaiset eivät hyökkäyksen alussa tienneet saksalaisten tuhoamistavoitteista. He osallistuivat hyvin todennäköisesti osana saksalaista SS-sotilasjoukko-osastoa juutalaisten, muiden siviilien ja sotavankien surmaamiseen. Pääsääntöisesti suomalaiset suhtautuivat tähän toimintaan kielteisesti”, Nuorteva sanoo.

Eräässä aikalaiskirjeessä verstaskomppaniaan jumittuneet kuusi suomalaista SS-vapaaehtoista valittavat luutnantti Ensio Pihkalalle asioista, jotka ”jo kauan ovat painaneet mieltämme ja suorastaan kenkuttaneet”. Suomalaiset vaativat pääsyä taistelemaan venäläisiä vastaan ja huomauttavat muun muassa, että ”juutalaisten teloittamiseen riittää kehnompikin ampumataito kuin omaamamme”.

Kuva suomalaisvapaaehtoisten roolista juutalaisten joukkotuhossa tulee tarkentumaan myöhemmän tutkimuksen myötä.

”On kuitenkin todettava, että käytössä ollut lähdeaineisto ei anna riittävän yksityiskohtaisia tietoja yksittäisten tapahtumien tarkaksi arvioimiseksi. Päiväkirjoista ja muista asiakirjoista ei yleensä ilmene sitä, kuka toimi käskynantajana eikä liioin sitä, ketkä kaikki osallistuivat surmaamisiin tiedossa olevissa tapauksissa. Selvää on, että käskynantajat olivat kesän 1941 hyökkäyssodan alkuvaiheessa sodassa saksalaisia upseereita, sillä suomalaiset eivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta olleet saaneet sotilasarvoaan vastaavaa asemaa SS-Divisioona Wikingissä”, selvityksessä todetaan.

Kysymys suomalaisten osallisuudesta juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen nousi esille tammikuussa 2018 Simon Wiesenthal-keskuksen johtajan pyydettyä tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä valtiollista selvitystä asiasta. Valtioneuvoston kanslia rahoitti tasavallan presidentin pyynnöstä Kansallisarkiston toteuttaman selvityshankkeen, jonka tulokset on esitetty professori Lars Westerlundin kokoamassa raportissa The Finnish SSvolunteers and atrocities against, Jews, Civilians and Prisoners of War in Ukraine and tha Caucasus Region 1941–1943 (SKS & Kansallisarkisto 2019). LUE LISÄÄ: ”Natsijahtaajan” vaatimus tehosi: Suomi selvittää SS-miestensä osuutta juutalaisten joukkotuhoon – Taustalla kirje kesältä 1941

Selvityksen valmistuessa elossa oli kahdeksan SS-Divisioona Wikingissä palvellutta suomalaista vapaaehtoista. Kenenkään heidän osaltaan lähteissä ei ole mainintoja osallistumisesta väkivaltaisuuksiin.

LUE MYÖS: ”Natsijahtaaja” vaatii selvitystä presidentti Niinistöltä: Paljastiko suomalaisen SS-vapaaehtoisen kirje juutalaisten teloitukset 1941?

Faktakulma

Yhteensä 1408 suomalaista vapaaehtoista palveli natsi-Saksan Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941–1943. Valtioneuvoston kanslia vastaanotti perjantaina 8. helmikuuta Kansallisarkiston toteuttaman arkistoselvityksen suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen vuosina 1941–1943. Selvitys täydentää olemassa olevaa tietoa siitä, miten juutalaisten ja muiden siviilien surmaaminen oli järjestelmällinen osa Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Oikari

Osasitpa ymmärtää asian täysin väärin. Me suomalaiset olemme historiamme vankeja niin sen hyvässä kuin huonossa valossa, jolloin on turha heilutella lapsellisia natsikortteja keskusta-oikeistolaisesti ajattelevia kansalaisia kohtaan.

White Supremacy taas pohjaa Jenkkiläiseen rotuerotteluun ja orjakauppaan joka taaseen istuu helvetin huonosti tänne pohjolan oloihin.

Toisaalta, ei sitä omaa kalpeanaamaa tarvitse kyllä hävetäkään, koska sillä hipiällä ja pohjoismaisella passilla on globaalissa mittakaavassa hyvin etuoikeutettu kulkea. Siitä pitää olla kiitollinen.

Suurin häpeä on virallisella yhteisöllä , valtiovallalla, joka on järjestelmällisesti pyrkinyt häivyttämään nämä historian vaiheet unholaan. Motiivin avaaminen vaatinee vielä hieman aikaa, ketkä ja miksi vehkeilivät hyödyllisten idioottien selkien takana.

Tapio Mäkeläinen

Saksalaisia kuoli 1941-42 idässä päivässä tuhat ja venäläisiä moninkertainen määrä. Nyt 77 vuoden jälkeen jonkun USA juutalaisen fanaatikon lähettämästä kirjeestä maamme presidentti alistuu, nöyrtyy tämmöisen nolla-tutkimuksen tekoon. Tuo Wiesenthal keskus EI ole se alkuperäinen, arvostettu organisaatio. Oikea Simon W pani pillit pussiin sanoen , että kaikki selvittämisen arvoinen on selvitetty.
Presidentti voisi paremman tekemisen puutteessa avata selvityksen venäläisten terroristipartioiden tekemistä rikoksista itäisen Lapin siviilejä ja lapsia kohtaan. Mm Lokan kylässä. Ei taida kantti piisata.
Katsoin äsken tv- lähetyksen SS-aiheesta. Myötähäpeän määrää ei voi kuvata. Jätettiin mainitsematta tarkoituksella että useat ex SS miehet osallistuivat saksalaisten karkoittamiseen maastamme 1944.
Kansallisarkiston johtaja Nuortevan hillitty ja objektiivinen käytös pelasti mitä pelastettavissa oli. Tämäkin soppa lähti ruotsalaisen suomivihaajan aloitteesta liikkeelle. Ruotsi taasen oli eräs Adolf Hitlerin tärkeimmistä materiaalintoimittajista. 60% teräksestä .Viimeiset mm kuulalaakeri toimitukset jäivät purkamatta Hampurin satamassa toukokuussa 1945. Asia on yhä tabu mutta vissi syy maan huikealle kansallisvarallisuudelle.
Omaa pesää voi liata mutta meihin kohdistuneista törkeyksistä vaietaan; alistuvia osa-slaaveja kun ollaan.

Satu Heinonen

Samaa miltä. Olen ihmetellyt mikä on ollut ns. SW-keskuksen motiivi lähteä penkomaan suomalaisten SS-miesten menneisyyttä. Ruotsi teki kauppaa Natsi-Saksan kanssa ihan surutta, mutta siitä ei ole julkisuudessa puhuttu. Lienee jokunen tunnettu ruotsalainen teollisuussukukin luonut omaisuuden ko. kaupan avulla.

Pekka Luhtasela

Joo samaa mieltä.Nurnberginsotarikostuomio istuimessa vapautettin koko viking divisioona sotarikossytteistä kenraali Steineria myöten.Mitä vielä halutaan?
Olavi Alakulppi usan eversti yritti jo 50 luvulla yk:n kauta sada venäläiset syyttenseen Seitajärven tapahtumista mutta turhaan.

Jukka Mikkola

Jenkit ovat tästä hyvin tietoisia. Obama taisi olla ensimmäinen presidentti, joka teki sodan jälkeen virallisen valtiovierailun Ruotsiin.

Mitä tulee ns. ”Panttipataljoonaan”, niin suosittelen hyvää kirjaa. Se on edesmenneen Unto Parvilahden kirjoittama kirja ”Terekille ja takaisin.” Suomalaisen vapaaehtoisjoukon vaiheita Saksan itärintamalla 1941-43. Kirja on kirjoitettu vuonna 1958.

Kirjan lopussa on luettelo niistä sotilaista, jotka kaatuivat Saksan itärintamalla.

Suomalaisista Waffen SS-sotilaista kaatui 256, katosi 14 ja haavoittui 686 miestä.

Tapio Mäkeläinen

Marsalkka Felix Steinerin johtama panssaridivisioona SS-Wiking ei saanut Nurnbergin sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä yhtään syytettä. Steiner käveli ulos vapaana miehenä.
Kun historiaa nyt kirjoitetaan uudelleen niin edes perusfaktat voisi mainita. Pls.

Timo Harju

Jaa. Sellaista tieteellistä faktaa ei ole eikä tule, joka uppoaisi ihmiseen, jonka mieleen on vakaa kuva tosiasioista rakentunut. Sen näkee jo näistä kommenteista.

Ei suomalaisilla SS-miehillä ollut mitään erioikeuksia Saksan SS-joukoissa. Se, että osa heistä aivan varmasti osallistui joukkomurhiin ei merkitse kaikkien mustamaalausta. Se ei tarkoita sitä, että tuomittaisiin yksityiset sotilaat, joilla lähtiessään oli varsin hatarat tiedot.

Täällä on mainittu Unto Parvilahden (Boman) kirja jonkinlaisena dokumenttina. Parvilahti vietti enimmän osan aikaansa Berliinissä hoitamassa suomalaisten SS-miesten postiyhteyksiä Suomeen. Rintamakokemuksena lukea Sakari Lappi-Seppälän aikalaistodistus " Haudat Dnjeprin varrella". Lappi-Seppälä kuului niihin 400 mieheen, jotka olivat taistelleet talvisodassa ja jotka siksi sijoitettiin suoraan kansainväliseen Wiking-divisioonaan. Lappi-Seppälä oli sodan aikana kertonut asioista tuttavilleen Suomessa, mutta häntä ei ollut uskottu. Sodan jälkeen, kun oli mahdollista puhua julkisesti Saksan sotarikoksista, hän yritti uudelleen. Hän näki mm. juutalaisten joukkomurhan Tarnapolissa Puolassa. Suomalaiset kieltäytyvät ampumasta mutta keräävät kyllä juutalaisten kellot ja muut arvoesineet.

Jotenkin outoa tämä intoilu SS-miesten kunniasta. Historiallisesti he olivat osa Natsi-Saksan armeijaa ja Saksan armeijan sodankäynti poikkesi muista armeijoista: se oli pääväline valloitus- ja kansanmurhapolitiikan toteuttamisessa.

Markku Lehto

Eikös tämä Simon Wiesthal-järjestö vaatinut vuonna 2012 siihen, että kansanedustajamme Pertti Salolainen pitäisi erottaa kansanedustajan tehtävistä aamu-tv:ssa sanomansa virkkeen vuoksi ?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000563490.html

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/pertti-salolainen-kanavassa-nai...

Ben Zyskowicz kyllä kiitettävästi sitten puolusti Pertti Salolaista ja pyrki rauhoittamaan tilannetta.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000563621.html

Pentti Westerholm

Sodassa ei ole pelisääntöjä siellä tapahtuu paljon epäinhimillisiä tekoja..Sotilas vannoo uskollisuuttaan ja tekee niin kuin käsketään.Vääriä valintoja oli varmasti.
Miksi yli 75 vuoden jälkeen alkaa epäilys ,mikä on epäilyksen motiivi pitkän tauon jälkeen?Tulee väistämättä mieleen ,haetaanko rahaa jollekin järjestölle?

Sakari Nenola

Kauan totuuden tuominen kestää Suomen/suomalaisten sotatoimista ja silloinkin muiden pyytämänä. Merkittävää on myös sanavalinnat "hyökkäyssota", mitään kovin puolustuksellista ei noissa touhuissa toden totta ollut. :)

Jari Siili

Tutkimukset ovat tärkeitä totuuden selvittämiseksi.

Tässä ss-tutkimuksessa totuus oli "yleispätevä",
ja pääosin täysin tilaajansa näköinen.

Oikeasti!
Jospa osaisi katsoa asioita "omilla silmillä",
siinä tilanteessa 1930 ja 1940 luvuilla.
Ja osaisi tehdä "historialle", jonka muut kirjoittavat,
oikeita päätöksiä ja ratkaisuja.

Jumal'auta nuo ihmiset ovat eläneet haasteellista ajanjaksoa
Suomen ja ihmiskunnan historiassa.
En tiedä mitkä olisivat olleet omat valintani...

Olen varma että kaikkia Suomalaisia tarvittiin noina vuosina!

Ilman näitäkään ss-miehiä
me emme olisi selvinneet tähän päivään.

Tutkittavaa sodan eri puolten tekemisistä riittäisi vaikka kuinka.
Ryssien partisaanit tai Tsuhnien kaukopartioiskut,
siviilipommitukset ja sotavankien kohtelu ja ...
...Kiitos armeijallemme ettei Helsinki
ja suomalaiset siviilit kokeneet Berliiniläisten kohtaloa.

Noh!
Ehkä tämä totuus tutkinta tarkoittaa sitä,
että noin 70-80 vuoden kuluttua,
tutkitaan puolueettomasti
esim. Israelin toimet ,
Israel-Palestiina konfliktin aikana.

Löydetään totuus ja tapetut ja murhatut ihmiset
saavat kukkia haudoilleen.

Se totuus vain on, miltei aina, vallanpitäjän valitsema...

Pekka Pihlanto

Tutkimattakin voisi sanoa, että todennäköisesti suomalaiset osallistuivat niihin tappamisiin, joihin ne saksalaiset joukko-osastot syyllistyivät, joissa oli suomalaisia SS-miehiä. Saksalainen sotilaskuri oli erittäin tiukkaa, ja on selvää, että jos teloituskäsky tuli, oli se toteutettava oman vakaumuksen vastaisestikin. Siinä oli vaihtoehtona oma henki, sillä sotatilanteessa käskyn noudattamatta jättänyt todennäköisesti ammuttiin.

Tietenkin on myös todennäköistä, että suomalaisten joukossa oli natsien ideologian omaksuneita suomalaisia.

Nyt asiaa tutkivien naivisuuttaja asenteellisuutta osoittaa mm. se, että he paheksuvat, että suomalaisten sotilaiden päiväkirjoissa ei kirjoitettu näistä teoista. Tämä vaikeneminen osoittaa, että joko he eivät tehneet näitä tekoja tai sitten häpesivät tekojaan. Eikö tämä ole hyvä asia, vai olisiko pitänyt ylvästellä teloituksilla, jotta tutkijat olisivat saaneet materiaalia ennakkoaenteidensa tueksi?

Veli-Pekka Moisalo

Tieteellinen näyttö riittää, että suomalaiset SS-miehet osallistuivat vakaviin sotarikoksiin suurella todennäköisyydellä. Niin naiivi ei pidä ollakkaan, että kuvittelisi heillä olleen erityisasemaa/vapauksia Natsi-Saksan sotakoneistossa. Venäjän arkistoista löytyy varmasti lisämateriaalia.