Perjantai 24.5.2019

Maakuntajohtajien väite: Vaikka sote kaatuisi, Suomen uusi hallitus tekee sen silti

Luotu: 
8.2.2019 14:53
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Seuraava hallitus tekee keskeisiltä osilta samanlaisen sote-uudistuksen kuin mitä nykyhallitus yrittää, vaikkei uudistus tällä hallituskaudella etenisikään, Uudenmaan johtajat uskovat. Kuvituskuva.
|

Uudenmaan sote-uudistuksen muutosjohtajat Markus Sovala ja Timo Aronkytö uskovat, että vaikka sote-uudistus kaatuisi kaikilta osin tällä vaalikaudella, Suomen seuraava hallitus tulee tekemään käytännössä samanlaisen uudistuksen.

”Vaikka lakipaketti ei miltään osin menisi maaliskuussa läpi, seuraava hallitus tekee sote-uudistuksen, jonka keskeiset osat ovat samat kuin eduskunnassa olevassa paketissa (18 itsehallinnollista aluetta (IHA eli ”maakunta”), sote-rahoitus valtiolta, (rajattu verotusoikeus mahdollisesti myöhemmin), valinnanvapausmallin säätäminen). Arvio perustuu keskusteluihin mm. 3 suurimman oppositiopuolueiden johtajien ja nykyhallituksen taustavaikuttajien kanssa”, Markus Sovalan ja Timo Aronkytön kannanotossa sanotaan.

He lisäksi arvioivat, että jos sote-lait menevät eduskunnassa läpi vielä ennen huhtikuun eduskuntavaaleja, ”toimeenpanoon tulee olemaan enemmän aikaa kun tähän mennessä on ajateltu”. Tämä johtuu siitä, että maakuntien sisällöstä linjaava, niin sanottu Maku2-lakipaketti jää auki. Eduskunta ehtii käsitellä vain maakuntien perustamiseen liittyvän Maku1-paketin sekä valinnanvapauden.

”Koska Maku2 jää auki, vaalit eivät ole syksyllä ja maakuntien toiminnan aloittaminen siirtyy vuoden 2022 alkuun. (Vaalien pitäminen syksyllä ei esty juridisista vaan poliittista syistä; monialainen maakunta ei ole pelkään maakuntalain pohjalta riittävän selkeä pohja vaaleille.) Aikaa tulee siis olemaan riittävästi valmisteluille”, kaksikko arvioi.

”Lakien läpimenon jälkeen tilanne tulee kuitenkin olemaan sekava koska Maku2 puuttuu ja koska heti syntyy spekulaatioita, että jo hyväksyttyjä ydinlakeja joiltain osin avataan. Uudistuksen kriitikoille avautuu tässä vielä uusi mahdollisuus ja käytännön valmistelu maakunnissa on hankalassa ristitulessa ainakin kunnes hallitusohjelma on tiedossa”, he ennustavat.

Hallituksen muodostaminen voi viedä pitkään, Sovala ja Aronkytö arvioivat.

”Siksi nykyisen hallituksen aikana on annettava riittävä potku (lue: selkeä toimeksianto ja rahoitus vuoden 2019 loppuun) jotta työ maakunnissa (maakuntien liitot) ja mm. valtakunnallisissa yhtiöissä voi jatkua kunnes seuraava hallitus ehtii ohjauspuikkoihin”, he toivovat.

LUE MYÖS:

Hallitus pöyristyi vihreiden kansanedustajan sanoista: ”Yritättekö te sumuttaa ihmisiä?”

Juha Sipilä kommentoi soten 100-99-asetelmaa Ylellä: ”Miksi ääni muuttuu eduskunnassa, kun samat ihmiset ovat täällä valmistelemassa?”

Näkökulma: Hallituksessa varaudutaan jo Sipilän soten kaatumiseen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Toivon hartaasti ettei sote tällaisenaan mene läpi. Mikäli Suomi jaetaan maakuntiin, niin 12 aluetta riittää (nykyisten vaalipiirien mukaan). Tällä hetkellä maakunnat liian erikokoisia. Jokaisessa maakunnassa pitäisi olla menestyviä kuntia. Myös itse sote tarvitsee justeerausta...

Hannu Rautomäki

Se onkin omituista, kuinka sote-johtajia, -päälliköitä ja -koordinaattoreita on verovaroin palkattu kautta Suomen, vaikka ei ole mitään sotea, eikä ole Kassistakaan ennustamaan tulevaisuutta.
Mitä tämä kaarti on jo kauan tehnyt palkkansa eteen?

Pasi Käyhkö

Sitä olen ihmetellyt itsekkin. Miten on mahdollista, että kansan verorahoja käytetään asioiden järjestelyyn ja edistämiseen vaikka kyseisistä asioista ei ole tehty eduskunnassa minkäänlaista päätöstä.
Mutta, pianhan me äänestämme.

Mutta, pian me äänestämne

Pasi Käyhkö

Eipä varmasti sote-/ maakuntauudistus mene nyt suunnitelmissa muodossa läpi tulevan hallituksen aikana.
Muutama politiikan broileri vain kertoo omista utopioistaan.
Johan pelkästään Kokoomuksen kansanedustajista yli kymmenen tulee äänestyksessä vastustamaan vaikka äänestys tehtäisiin välittömästi.

Seppo Simonen

Pasi hakeekin nyt uutta puoluetta kun Kokoomuksen meno ei miellytä .Huomaamme varmaankin kevään loppusilauksena uudistuneen positiivisen Pasin uudessa kansanliikkeessä.
Tietenkin tämä surutyö on negatiivisten ajatusten vallassa vie nyt voimat kun pitää katsoa ettei pelimerkit olleetkaan kohdallaan.

Pasi Käyhkö

Missän se Keskustan kannatuksen nousu? Kaipasit jo Alman tilalle Ylen tutkimusta. Mutta suuntahan on yhä mollivoittoinen. Totuus on julma.
Nyt hallituspuolueiden kannatus on n. 34%.
Evoluutio, nykyisen hallituksen toimet ja ihmisten muutto kasvukeskuksiin tekee tehtävänsä. Minun on helppoa löytää äänestyskohteeni.

Pentti Westerholm

SOTE sanana näyttää olevan mörkö monelle.Uudistus tarvitaan jotta kustannukset ja sen seuranta saadaan järkeväksi.Nyt terveydenhuollossa toimitaan kuin Villissä- Pohjolassa Kukaan ei vastaa mistään ja rahaa kuluu pohjattomasti.Virkamiehillä on suunnitelmat valmiina miten edetään.Politiikot heittävät omia näkemyksiään joukkoon niin kuin mekin kommentoijat.Ehkä kuitenkin virkamiehillä paras näkemys miten asiat hoidetaan.Jos joku haluaa nimittää uudistusta muuksi kuin SOTE niin sopiihan sekin.

Pasi Käyhkö

Pentti, samoin itse olen samaa mieltä. Uudistusta ja asioiden päivittämistä tarvitaan. Mutta, meidän kansalaisten etuja ajatellen. Eikö kahden ryhmittymän sulle -mulle pelaamisen kautta.
Viimeisten puolueiden kannatuskyselyjen tulosten perusteella on paljon muitakin samoin ajattelevia. Hallituspuolueiden kannatus nyt n. 34,3%. Sisältää myös tukipuolue Sinisten 1,4%.

Mitja Heiskanen

Siis kaksi vailla minkäänlaista laillista pohjaa tai mitään mandaattia olevaa "johtajaa" meuhkaa että nykyisen hallituksen on turvattava näiden "johtajien" toimeentulo ja etuudet aina vuoden 2019 loppuun? Mitään laillisia maakuntiahan ei ole vielä edes olemassa. Näyttää pahasti siltä että koko uudistus on pelkkää tulonsiirtoa kaverilta kaverille, ei noita "johtajia" kukaan ole valitsemaan tai äänestämään päässyt, ihan taitaa olla kepulaisten sisäisiä nimityksia tai juhan serkkuja.