Perjantai 24.5.2019

Riita ”sote-jarrutuksesta” yltyi taas eduskunnassa – kansanedustaja vei ”käsittämättömät toimenpiteet” Risikolle

Luotu: 
8.2.2019 17:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallituksen sote-uudistusta pyritään ”jarruttamaan käsittämättömillä toimenpiteillä”, epäilee Sinisten kansanedustaja Martti Mölsä.
|

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee ensi tiistaisessa kokouksessaan sote-uudistukseen liittyvien lakien edistymistä valiokunnissa.

Esiin on nostettu taas epäilyjä, että oppositioryhmät jarruttavat tahallaan hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen ja maakuntauudistukseen liittyvien lakien käsittelyä.

Väitteen mukaan oppositiossa olevat kansanedustajat olisivat jättäytyneet kokonaisina ryhminä pois valiokunnan kokouksista, jolloin niiden kyky toimia olisi ainakin osittain halvaantunut.

Havaitsemiaan epäkohtia on nostanut puhemiesneuvostossa esille ainakin hallituspuolue Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja Martti Mölsä.

Mölsä kertoo Uudelle Suomelle kuulleensa jarruttelusta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, joissa molemmissa puheenjohtaja on oppositiopuolue sdp:stä. Ensimmäistä johtaa Krista Kiuru ja toista Tarja Filatov.

”Olen kuullut, että oppositiopuolueet jopa poistuvat kokouksesta, että ei ole laillisuutta ja päätösvaltaa. Silloin ei voida käydä edes yleiskeskustelua eikä valmistavaa keskustelua”, Mölsä sanoo.

Esimerkiksi työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kokous tämän viikon keskiviikkona ei ollut päätösvaltainen, koska paikalla oli vain 10 jäsentä. Sdp:n kolme edustajaa olivat kaikki paikalla kokouksessa vain osittain, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat eivät olleet paikalla lainkaan. Käsittelyssä oli hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä niin sanottu kasvupalvelulaki.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Mölsä itse ei kuulu kumpaankaan mainitsemaansa valiokuntaan. Hän sanoo nostaneensa asian esille eilen torstaina puhemiesneuvostossa, johon kuuluvat eduskunnan puhemiehistön lisäksi valiokuntien puheenjohtajat. Puhetta neuvostossa johtaa eduskunnan puhemies Paula Risikko.

Mölsän ihmettely ja samalla syyttävä sormi osoittaa Krista Kiuruun ja Tarja Filatoviin. Myös jälkimmäisen johtamassa valiokunnassa käsitellään sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakiesityksiä, jotka ovat tulleet Sipilän hallitukselta.

”Kyllä minä koetin itse ottaa esille puhemiesneuvostossa, että kuinka monenlaista käytäntöä voi olla ja eikö ole selviä sääntöjä. (Valiokunnan) puheenjohtajahan siinä tietenkin on ratkaisevassa asemassa”, hän pohtii.

Onko tavoitteena yksinkertaisesti estää sote-uudistuksen syntyminen?

”Näin minä epäilen. Kyllä sitä pystytään jarruttamaan käsittämättömillä toimenpiteillä”, tämän vaalikauden jälkeen pois eduskunnasta jäävä sinisten Mölsä sanoo.

Uusi Suomi ei perjantaina iltapäivällä tavoittanut Tarja Filatovia eikä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Heli Järvistä (vihr) kommentoimaan asiaa. Krista Kiuru ei halunnut kommentoida.

Keskustelu jarrutuksesta Kiurun johtamassa sote-valiokunnassa kävi edellisen kerran hyvin kuumana viime kesänä. Silloin Kiurun toiminasta kantelivat puhemiesneuvostolle sinisten lisäksi keskustan kansanedustajat.

Kiuru itse sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa tuolloin olevansa ”ainoa, joka työskentelee sen eteen, että esitys voisi mennä läpi”.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan on määrä antaa odotettu sote-lausuntonsa maanantaina. Perustuslakiovaliokunnasta sote-uudistus etenee vielä Kiurun johtamaan sote-valiokuntaan toiselle käsittelykierrokselle.

LISÄÄ AIHEESTA:

Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”

17 kansanedustajaa päätyi erikoiseen äänestykseen – Jarruttaako sotea hallitus vai oppositio?

Näkökulma: Melkoiset luvut – Mitä sote-valiokunnassa oikein tapahtuu?

Keskustalaiselta täystyrmäys Krista Kiurun valiokunnalle: ”En ole koskaan kokenut vastaavaa”

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tietää jo että sote kaatuu – Nyt pelataan viivytystaktiikkaa

Ministeriltä kipakka vastaus Krista Kiurulle: ”Minulle uutta, että sieltä tehdään perustuslailliset arviot”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kinnunen

Olin joulukuussa keskussairaalassa ja
terveyskeskuksen vuodeosastolla. Jos sinäkin näkisit millaisissa oloissa nykyisin sairaita hoidetaan, loppuisi lehmänkaupoista irvaileminen. Jostain pitää saada lisää paikkoja sairaille. Voit osallistua itsekin voittojen keräämiseen ostamalla pörssistä osakkeita ja nostamaan osinkoja. Siihen pääsee 10 euron sijoituksella.
,

Pepe Drago

Olen viettänyt viimeisen 30 vuoden aikana ihan tarpeeksi aikaa sairaalassa, jotta voin olla varma mielipiteestäni tästä lehmänkaupasta. Kannattaisi olla arvailematta muiden ihmisten elämän sisältöä jos/kun siitä ei ole hajuakaan.

Arvo Tammela

Käyhkö, mitä arvelet, kuinka paljon sote-uudistuksen uusi valmistelu tulee maksamaan ensi vaalikaudella, jos sitä tämä eduskunta ei nyt saa valmiiksi.
Kuvitteletko ettei tuolloin oppositiossa olevat puolueet pysty vaikeuttamaan soten käsittelyä vähintäänkin yhtä paljon kuin nykyinen oppositio.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #10

Tää oli viimeinen taisto näin voi Pasisi kohta laulaa sydämmeinsä kyllyydestä. Paljon on Pasi energiaansa tuhlannut sotemyllyä vastustaessaan aivan kuin Don Quijote joka löi keihäänsä tuulimyllyn kiviseinää vastaan.
Mainoksessa sanotaan miten voin sinua auttaa olisiko sittenkin syytä katsoa mitä hyvää Juha Sipilän hallitus saikaan aikaan kun tuon uuden toimivan ja yhteiskunnalle järkevän sote ja maakuntamallin.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #15

Uutisen aiheena on uuden sote ja maakuntamallin voimaantulon tahallinen jarruttaminen ei Keskustapuolueen menesys vaaleissa.
Se mistä kukin hakee elonsa täyttymyksen kuten toivottamalla vain epäonnea toiselle niin voi voi.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #10

Käyhkö, urpo minä tietenkin olen, mutta siitä huolimatta ymmärrän vielä montakin asiaa. Sinulta jäi vastaamatta, mitä tulee maksamaan, jos sotehärdelli pitää aloittaa uudestaan jo neljännellä eduskuntakaudella. Lainaan kommentissasi esittämääsi kysymystä, mutta kääntäen, millä oikeudella ja vieläpä veronmaksajien piikkiin sotevalmistelu pitää aloittaa jo neljännen kerran, jos unelmasi soten kaatumisesta toteutuisi. Sinulla on varmasti varma tieto, kuuluthan ilmeisesti Kokoomuksen eduskuntaryhmän sisäpiiriin.

Ilkka Paananen

Hiljaa hyvä tulee sotestakin. Ei mitään kiirettä, aikaa on liikaakin. Monesko halltus jo vuorossa kun taas aloitetaan? Toivottavasti oppositio kaataa senkin. V...tu mitä vatulointia ja täälläkin palstalla ollaan niin tyytyväistä että ei mitään rajaa. Rahaa mukamas säästyy kun sitä koko ajan palaa. Aikuiset ihmiset, osa jopa talouskoulun käyneitä käätävät tilikartat nurinpäin.

Seppo Simonen

Outi Alanko-Kahiluoto Vihreistä antoi ymmärtää että välikysymyksen tarkoitus on jarruttaa uuden sote ja maakuntamalin tuloa eduskunnan suuren salin äänestykseen. Siis näin raadollista vastuutonta peliä pelataan punavihervasemmistossa.eduskuntavaalien alla. Tämä kyllä tulee esille tulevissa vaalipaneleissa.

Kari Haapakangas

Niinpä, mikäs vika siinä hallituksen sotemallissa onkaan? No, kaksihan niitä on, eli

1) maakuntamalli, tuo saastainen kepulainen salaliitto kepuvallan sementoimiseksi maakunnissa. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Tosin jokseenkin kaikkien puolueiden sotemalliin kuuluu maakuntahallinto, jota tosin ei saa kutsua maakunniksi, koska saastainen kepulainen jne. Mieluummin puhutaan sotealueista tai aluekunnista tai erikoisvastuualueista.tai mitä ne nyt ovatkaan.

2) valinnanvapausmalli, eli yksityisten "pörriäisten" rahastus. No, kyllähän oppositiollekin yksityinen tuottaja kelpaa, kunhan se ei ole ylikansallinen, joka "tulee ryöstämään meidän verorahamme voittoihinsa". Aika impivaaralaista... Ja viimeaikaiset kohut kyllä osoittaa, ettei olisi lainkaan pahitteeksi, jos asiakas (tai hänen omaisensa) pääsisivät itse valitsemaan... Mutta eihän se näille yhteiskunnan holhouspuolueille käy.

Seppo Simonen

Mikä on miehen mielen myrkyttänyt näin saastaisilla ajatuksilla vai onko perjantai pullolla osuutta.
Ensinnäkin maakuntamallin alkuidean lanseerasin taanoinen pääministeri Paavo Lipponen. Valinnanvapausmalli vapauttaa sosialismin kahleista kohti länsimaista vapauden valita demokratiaa.