Lauantai 20.7.2019

Professori: Perustulon pitäisi olla ”perustulonsiirto” – Onko asumistuki kohta asumistulo?

Luotu: 
8.2.2019 17:53
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    Suomessa on selvitetty, millaisia vaikutuksia olisi vastikkeettomalla, kuukausittaisella perustulolla. Taloustieteilijän mielestä pitäisi puhua perustulonsiirrosta, koska tulon eteen ei tehdä mitään. Arkistokuva ei liity juttuun.
|

Perustulo on tulonsiirto, ja siksi sitä pitäisi mieluimmin kutsua ”perustulonsiirroksi” kuin tuloksi, esittää taloustieteen professori Matti Virén blogissaan.

Virén kirjoittaa blogissaan, ettei hän ymmärrä koko perustulon ideaa eikä varsinkaan Suomessa "toteutettua kokeilua, jonka ensimmäisiä alustavia tuloksia saatiin kuulla tänään perjantaina.

”Perustulo tyyppiä Suomi tarkoittaa sitä, että henkilölle x annetaan rahaa, joka otetaan henkilön y taskusta. Mitään lisäarvoa ei tietenkään synny, päinvastoin kuin [silloin] jos joku tuottaa jotain (työtä, hyödykkeitä…) ja saa siitä rahaa. Se on (oikeasti) tuloa”, Virén kirjoittaa.

”Jotenkin tuntuu, että termillä ’perustulo’ yritetään hämärtää rajaa tulojen (työn tekemisen) ja tulonsiirtojen välillä. Tulo kuin tulo. Ehkä asumistuestakin tulee kohtaa ’asumistulo’ tai ’asukkaan tulo’”, hän jatkaa.

Virén tunnetaan nyky-Suomen suurten tulonsiirtojen kriitikkona. Hän on huolissaan myös perustulon kustannuksista yhteiskunnalle.

”Poliitikkojen huutokauppa perustulon suuruudesta ei ole vielä kunnolla alkanut, mutta jo nyt paras tarjous on 800 euroa kuukaudessa eli kymppitonni vuodessa. Millä ihmeellä tällaiset summat kyetään rahoittamaan”, Virén kirjoitaa.

Perustulon ideana on vähentää byrokratiaa ja edistää työllistymistä poistamalla sosiaaliturvan kannustinloukkuja. Suomessa toteutetun rajoitetun perustulokokeilun alustavien tulosten mukaan kokeiltu perustulomalli ei lisännyt osallistujien työllisyyttä ensimmäisen vuoden aikana, mutta se lisäsi heidän hyvinvointiaan.

LUE LISÄÄ:

Suomen ”poikkeuksellinen yhteiskuntakokeilu” – Luvut perustulokokeilusta julki

Tyly tuomio Suomen kokeilulle: ”Merkittävä naula perustulon arkkuun”

Iso askel Suomessa 1.1.2019 – Perustulokokeilun johtaja: Negatiivista tuloveroa voitaisiin nyt kokeilla

”Ei tietenkään jos on töissä!” – Juha Sipilä riehaantui perustulosta, ja nyt keskustan malli on julki

Ulostulo Sipilän perustulomallista: ”Keskustan puoluekokouksen yli on kävelty”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Matti Viren
Matti Viren
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Karki

Jaakko Karki
9.2.2019 00:48
2
Viren kirjoittaa että "Perustulo on tulonsiirto. Ja siksi sitä pitäisi mieluimmin kutsua ”perustulonsiirroksi”.
Olen samaa mieltä, asioista pitää puhua niiden omilla nimillään jotta sanoma menee oikein perille ja keskustelua ja tiedonsiirtoa voidaan käydä. Kommunikoinnin kannalta ei ole mitään mieltä siinä että käytetään tahallisesti harhaanjohtavia ilmaisuja, kuten esimerkiksi HS ja jotkut politiikot kutsuvat laittomasti maassa olevia "paperittomiksi" jotka ovat yhsinkertaisesti vai laittomasti maassa. Paperit heillä kaikilla on sillä karkoitusmääräys on annettu kirjallisesti, eivät siis ole paperittomia.
Samoin, perustulo ei ole tulo vaan se on tulonsiirto, samalla tavalla kuin muutkin tulonsiirrot, kuten sosiaaliturva ja työttömyysmaksut