Keskiviikko 26.6.2019

Media: Viranomaiset tutkivat nyt Attendon hoivakotia – Tilanne akuutti, harkinnassa toiminnan keskeytys

Luotu: 
8.2.2019 18:25
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Hoivakoti ehti olla auki vain kuukauden, kun viranomaiset huolestuivat sen toiminnasta. Arkistokuva.
|

Viranomaiset tutkivat uutta vakavaa epäilyä yksityisessä vanhusten palvelutalossa, kertovat Helsingin Sanomat ja Yle.

Suomen suurimman hoivapalveluketju Attendon hoivakoti Etelä-Pohjanmaan Alavudella aukesi vasta tammikuussa. Sitä koskevassa viranomaisselvityksessä ovat mukana niin Valvira, aluehallintovirasto kuin alueen kunnatkin, jotka ovat järjestäneet kriisikokouksen tilanteesta.

Helsingin Sanomien mukaan hoivakodissa on pian sen aukeamisen jälkeen ollut kuolemantapauksia, joiden yhteys hoivaan on vielä epäselvä. Henkilöstön määrää epäillään riittämättömäksi.

”Epäilyt kohdistuvat samantyyppisiin asioihin kuin hoivakoti Ulrikassa Kristiinankaupungissa. Selvitys on intensiivisesti päällä ja se koskee tässä ja nyt -tilannetta”, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson sanoo HS:lle.

Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää kertoo Ylelle, että hoitajamitoituksen lisäksi selvitetään henkilökunnan pätevyyttä.

Alueen Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän johtaja Maria-Liisa Nurmi antaa Ylen mukaan ymmärtää, että tilanne on akuutti ja että se voi johtaa jopa hoivakodin toiminnan keskeyttämiseen.

”Asia ratkeaa toivottavasti tämän illan aikana, muun muassa se, jatkaako Attendo palvelun järjestämistä”, Nurmi sanoo Ylelle.

LUE MYÖS:

Yksityiset hoivapalvelut korostuvat Avin valvontatilastoissa – Nyt alkavat tarkistukset 21 kunnassa

Yle: Valvira selvittää nyt 13–15 kuolemantapausta hoivakodeissa ympäri Suomen

Työterveyslaitos huolestui: Vanhusten hoitajista 33 % toimii jatkuvasti arvojensa vastaisesti

Aki Lindén: 99%:lla suomalaisista väärä käsitys hoitajien desimaaleista – Laskelmat: Tätä 0,5:n mitoitus tarkoittaa

Hallitus lupasi heti lisää rahaa vanhuspalveluiden valvontaan – Petteri Orpo varoitti hoitajamitoituksen rahoituksesta

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Ei ne tule oppimaankaan, tämä riisto kapitalismi ei ole mitään markkinataloutta. Jos yhteiskunta ei kykene pitämään hoitoalaa käsissään, niin se on täydellisen remontin tarpeessa, asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen.

Markus Vuorivirta

Kuusi ihmistä on kuollut tässä(kin) tapauksessa. On siis perin outoa, etten ole lukenut yhtä ainoaa uutista missään, jossa POLIISIVIRANOMAISET olisivat hakeneet POLIISIVANKILAAN joka ikisen mahdollisen surmaajan tai ehkä jopa murhaajan. Kun riistäjäfirman joka ikinen työntekijä ja johtaja on henkirikos tutkinnan ajan sielä missä kuuluukin, eli tutkintavankeudessa VANKILASSA, on tämä signaali muillekkin ryöstökapitalistifirmoille sun muille hyvävelihimmeleiden pyörittäjille, että henkirikoksen tekeminen on kuitenkin aina aika vakava asia, eikä sellaista kannata tehdä.

Mutta jostain syystä nyt tällä hetkellä suomessa, ihmisiä saa ilmeisesti tappaa kuin kärpäsiä? Kunhan tappaja on tällainen ulkomaalainen ryöstöfirma?

Mitäs hittoa tällainen peli on? Yhdysvalloissa noita hoivakodin pitäjiä odottaisi kuolemantuomio joissain osavaltioissa. Tuohan on sarjamurha.

Seppo Simonen

Tämä Attendon Alavuuden vanhusten hoivakoti Pelimanni oli tarkoitettu 45-lle paljon hoitoa tarvitsevalle ja 20-lle kevyempää hoitoa tarvitsevalle. Hoivakotipalvelut osti neljän kunnan kuntayhtymä. Minusta kuntayhtymän toiminta on ollut kornia ja vastuutonta tilaajana.
Jotenkin tämä tuntuu että hoidettavat vanhukset heitettiin yks kaks outoon paikkaan. Niin mikä on kunnan moraalinen vastuu omista kuntalaisistaan.
Attendon toiminnan puutteena näyttää olleenselkeän algoritmin puute toiminnan käynistämisen ja jatkuvuuden varmistamisessa. Siis 10 hoivatyöntekijää irtisanoutui kk sisällä.
Kaikkiaan tämä on osoitus kuntien osaamattomuudesta joten korjaustoimenpide ogelmaan tulee uuden sote ja maakuntamallinmyötä.

Pasi Anttila

Ja kaikkia näitä kuntia: Alavus, Ähtäri, Soini, Kuortane johtaa keskustapuolue. Samoin kuin kuntayhtymää.
Samat kunta päättäjät olisi kuitenkin ehdolla maakuntatason päättäviin elimiin? Mikäään ei taitaisi muuttua osaamisen suhteen.