Sunnuntai 19.5.2019

Jo toisen hoivakodin toiminta keskeytetty: ”Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä”

Luotu: 
9.2.2019 09:09
Päivitetty: 
9.2.2019 09:16
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Jo kahden hoivakodin toiminta on keskeytetty Suomessa alkuvuoden aikana. Arkistokuva.
|

Länsi-Suomen aluehallintovirasto (Avi) päätti perjantaina keskeyttää Attendon Alavudella sijaitsevan hoivakoti Pelimannin toiminnan väliaikaisesti. Attendon mukaan henkilöstömitoitus ei ole ollut viranomaistarkastuksessa riittävä. 

”Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä toiminnassaan”, yhtiö sanoo tiedotteessaan.

Tarkastuksen myötä yksikköön on Attendon mukaan jo palkattu hoitajia yli mitoitusvaatimuksen takaamaan asukasturvallisuus. 

”Alkavan viikonlopun sekä tulevien viikkojen työntekijöiden määrä on turvattu. Muita epäkohtia korjataan pikaisesti, jotta tilanne hoivakodissa saadaan normalisoitua mahdollisimman pian”, yhtiö kertoo.

Attendo kertoo tiedotteessaan, että asukkaat jäävät Attendo Pelimanniin siten, että Kuussote-kuntayhtymä vastaa toistaiseksi toiminnasta ja Attendo vuokraa koko henkilöstön kuntayhtymän käyttöön. Lisähenkilöstöä vuokrataan tarvittaessa myös Kuusiolinna Terveys Oy:ltä, jonka alihankkijana Attendo on toiminut. 

Attendo Pelimanni aloitti toimintansa 8.1.2019. Yksikkö tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ja kevyemmin tuettua palveluasumista ikäihmisille. 

Attendo kertoo, että hoivakodin toiminnan käynnistyttyä taloon muutti nopealla aikataululla noin 50 poikkeuksellisen huonokuntoista ja runsashoitoista asukasta neljästä eri yksiköstä.  

Helsingin Sanomien haltuunsa saaman Avin päätöksen mukaan tammikuussa avatussa hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana. Kuolemantapauksista ei ole kuitenkaan saatu yksityiskohtaisempia tietoja tai selvitystä siitä, ovatko tapaukset johtuneet hoitovirheestä tai laiminlyönneistä toimintayksikössä.

Valvira keskeytti tammikuun lopussa Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren pyörittämän Hoivakoti Ulrikan toiminnan. Lue lisää Esperi Caren tapauksesta täältä.

LUE MYÖS:

Yksityiset hoivapalvelut korostuvat Avin valvontatilastoissa – Nyt alkavat tarkistukset 21 kunnassa

Yle: Valvira selvittää nyt 13–15 kuolemantapausta hoivakodeissa ympäri Suomen

Työterveyslaitos huolestui: Vanhusten hoitajista 33 % toimii jatkuvasti arvojensa vastaisesti

Aki Lindén: 99%:lla suomalaisista väärä käsitys hoitajien desimaaleista – Laskelmat: Tätä 0,5:n mitoitus tarkoittaa

Hallitus lupasi heti lisää rahaa vanhuspalveluiden valvontaan – Petteri Orpo varoitti hoitajamitoituksen rahoituksesta

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Aunio

Anteeksi pyyntö ei riitä kun miljoonia euroja törkeillä laimin lyönneillä tienattu . Attendo velvoitettava siirtämään muutamia miljoonia € korvauksia veroparatiisi yhtiöitten tileiltä kunnalle ja omaisille takaisin .

Risto Nikander

Totta. Attedohan yroitti jopa KHO:n kautta saada "lailliseksi" tällaisen toiminnan. Orpo, pääomasijoittajioen asialla olevan puolueen puheentjohtaja, Sipilä ja Berner olisivat olleet varmaan asialla tukemaan tällaista toimintaa.

Viherhervassurit, Andersson ja myös SDP ja erityisen innokkaasti RKP taas oliisivat jakamassa rahaa ulkomaille ja erityisesti Suomeen tunkeneille liseläjille, nuorille miehille Lähi-Idästä ja Afrikasta. Ja oikeusvaltio kun ollaan, niin erityisesti rikollisille pitää taata oikeusvaltion kohtelu. Loisto vankila € 100,000,- kustannuksella, joka otetaan suomalaisilta veronmaksajilta.

Markus Vuorivirta

Eli voin nyt tästä kaikesta tulkita, että minä voin ottaa jonnekin huoneeseen sänkyyn makaamaan avuttoman ihmisen. Näänyttää sen ihmisen nälkään ja janoon, omiin ulosteisiinsa. Jättää sen ilman lääkärin määräämiä lääkkeitä. Ottaa vessapaperirullasta viisitoista euroa kappale tai mitä? Olkoot ilman vai? Sekä siitä sängystä tuhansia euroja kuukaudessa. Ihminen sitten kuolee näihin olosuhteisiin ja sen kuittaan vain pyytämällä anteeksi?

Siitä huolimatta, vaikka toinen ihminen on kuollut mahdollisesti nälkään tai janoon, niiden lääkkeiden puutteen vuoksi, minun ei kuitenkaan tarvitse pelätä poliisitutkintaa. Vaikka siis käytännöllisesti katsoen tässä esimerkissä minä tapoin tämän avuttoman ihmisen?

Tämäkö on nykysuomi? Ihmisten tappaminenkin kuitataan ihan vain olankohautuksella ja anteeksipyynnöllä, eikä poliisia kiinnosta pisarankaan vertaa potentiaalinen kuolemantuottamus?

Jaakko Ruuska

Eiköhän näiden yksityisten terveyspalveluiden tuottajien moraali ole nyt nähty. Julkisia palveluita tuottaville yrityksille pitää laatia lainsäädäntö jossa myös osakkeenomistajat joutuvat henk. Kohtaisesti vastuuseen. Ihan naurettavaa menoa, ekaksi attendo laitetaan toimintakieltoon ja sitten heidän työntekijänsä vuokrataan töihin samaan paikkaan jolloin tienaaminen vain jatkuu.

Mikko Toivonen

Anteeksipyyntö ei enää auta vaan kun on selvää että kyseessä on maksimaalinen hyväksikäytön tasoinen rahastus suojattomilla tai sairailla, niin luvat pois ja kunnille ohje olla lainkaan hankkimatta näiltä saalistus pörssiyhtiöiltä hoiva tai hoitoapua alihankintana.

Pasi Käyhkö

Kokoomukselle sote/yksityistäminen ja Keskustalle yksi väliportaan hallintohimmeli maahan. Kaikki veronmaksajien piikkiin.
Tämä on vasta alkua koko puuhastelulle. Onneksi voimme vaikuttaa asioiden kulkuun
huhtikuun vaaleissa.

Markus Vuorivirta

Miten? Mitä hiton hyötyä mistään vaaleista on?

KAIKKI nykypuolueet on olleet mukana luomassa tätä nykyajan himmeliä. Koko kansan presidentti mukaan lukien. Ei tämä himmeli sipilän aikana syntynyt ole vaan usean menneen vuosikymmenen aikana. Eikä kyse ole vain eduskuntavaaleista vaan samat suhmurat ne kunnissakin istuu ja on jo vuosikymmeniä istuneet.

Ei ole siis mitään mitä äänestää.

Rainer Puskala

Ei anteeksipyynnöllä ole mitään merkitystä. Kuinkahan tämä yhteiskunta toimisi, jos kaikki rikokset kuitattaisiin vain anteeksipyynnöllä? Rikoksia nämä todella ovat ja pahimmanlaatuisia. Bisnestä ei saa koskaan tuoda vanhusten hoitoon, eikä lasten päivähoitoon, sillä bisnes ajaa aina inhimillisyyden edelle.