Perjantai 24.5.2019

Viranomaiset kommentoivat Attendo-epäilyjä IL:lle: Töissä oli kouluttamattomia henkilöitä, hoitajat myös siivosivat ja pyykkäsivät

Luotu: 
9.2.2019 09:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Jo kahden hoivakodin toiminta on keskeytetty Suomessa alkuvuoden aikana. Arkistokuva.
|

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson kertoo Iltalehden haastattelussa, että, Attendon Alavudella sijaitsevan hoivakoti Pelimannin ongelmat ovat samanlaisia kuin Esperi Caren Ulrika-hoivakodissa. 

Länsi-Suomen aluehallintovirasto (Avi) päätti perjantaina keskeyttää Pelimannin toiminnan väliaikaisesti. Valvira keskeytti tammikuun lopussa Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren pyörittämän Hoivakoti Ulrikan toiminnan. 

”Pelimanni-hoitokodissa on ollut valvontaherätteenä huoli siitä, että siellä olisi asiakkaiden hoitoisuuteen nähden liian vähän osaavaa henkilökuntaa per työvuoro, siellä on ollut hoitotilanteen hallinnassa puutteita ja ongelmia esimiestoiminnassa”, Henriksson sanoo Iltalehdelle korostaen, että kyseessä ovat vasta epäilyt.

”Tässä on se ero (Ulrika-tapaukseen), että Valviralla oli hyvin pitkällä käsittelyssä valtakunnallinen valvonta-asia koskien Esperiä. Attendon suhteen sellaista ei ollut. Lisäksi Esperi Caren Ulrika-kodin toiminnan keskeyttämispäätös oli linjaava päätös”, hän jatkaa.

Avin ylitarkastaja Päivi Ahvenus kertoo Iltalehdelle, että mitoitukseen liittyen töissä oli kouluttamattomia henkilöitä kuten ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelijoita. Tukityö oli Ahvenuksen mukaan puutteellista, sillä hoitajat myös siivosivat, pyykkäsivät ja laittoivat ruokaa esille.

Helsingin Sanomien haltuunsa saaman Avin päätöksen mukaan tammikuussa avatussa hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana. 

Lue myös: Jo toisen hoivakodin toiminta keskeytetty: ”Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marina Äimä

Uutiset ovat järkyttäviä. Hyvä, että tilanteeseen on puututtu. Yhden seikan kuitenkin haluaisin tuoda esille: Hoivakodin asukkaat saavat elää hoivakodissa elämänsä päättymiseen asti, se on tarkoituskin. Terveyskeskukseen tai sairaalaan joudutaan vain lääketieteellisistä syistä, eikä se, että kuukauden aikana useatkin hoivakodin asukkaat kuolevat suinkaan tarkoita, että syynä olisi aina laiminlyönti tai hoitovirhe, jollaisen kuvan tiedotusvälineet ovat nyt julkisuudessa antaneet. Kyseessä voi olla myös ns luonnollisia kuolemia. Toisaalta kuitenkin saattohoito vaatii henkilöstöresursseja, mikä on otettava huomioon hoivakodin toiminnassa.