Keskiviikko 22.5.2019

Riita ”sote-jarrutuksesta”: Nyt tuli vahvistus Paula Risikolta

Luotu: 
9.2.2019 12:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunnan puhemies Paula Risikko.
|

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) vahvisti lauantaina, että eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee sote-uudistukseen liittyvien lakien edistymistä valiokunnissa kokouksessaan ensi tiistaina. 

”Tämä asia käsitellään tiistaina puhemiesneuvostossa”, Risikko tviittasi ja jakoi samalla Uuden Suomen asiaa koskevan uutisen tviitissään. 

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Eduskunnassa nostettiin tällä viikolla esiin jälleen epäilyjä siitä, että oppositioryhmät jarruttavat tahallaan hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen ja maakuntauudistukseen liittyvien lakien käsittelyä.

Väitteiden mukaan oppositiossa olevat kansanedustajat olisivat jättäytyneet kokonaisina ryhminä pois valiokunnan kokouksista, jolloin niiden kyky toimia olisi ainakin osittain halvaantunut.

Hallituspuolue Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja Martti Mölsä kertoi perjantaina Uudelle Suomelle kuulleensa jarruttelusta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, joissa molemmissa puheenjohtaja on oppositiopuolue sdp:stä. Ensimmäistä johtaa Krista Kiuru ja toista Tarja Filatov. Lue tarkemmin: Riita ”sote-jarrutuksesta” yltyi taas eduskunnassa – kansanedustaja vei ”käsittämättömät toimenpiteet” Risikolle

”Olen kuullut, että oppositiopuolueet jopa poistuvat kokouksesta, että ei ole laillisuutta ja päätösvaltaa. Silloin ei voida käydä edes yleiskeskustelua eikä valmistavaa keskustelua”, Mölsä sanoo.

Hän nosti torstaina asian esille puhemiesneuvostossa, johon kuuluvat eduskunnan puhemiehistön lisäksi valiokuntien puheenjohtajat. Puhetta neuvostossa johtaa eduskunnan puhemies Paula Risikko.

Esimerkiksi työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kokous tämän viikon keskiviikkona ei ollut päätösvaltainen, koska paikalla oli vain 10 jäsentä. Sdp:n kolme edustajaa olivat kaikki paikalla kokouksessa vain osittain, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat eivät olleet paikalla lainkaan. Käsittelyssä oli hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä niin sanottu kasvupalvelulaki.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan on määrä antaa odotettu sote-lausuntonsa maanantaina. Perustuslakiovaliokunnasta sote-uudistus etenee vielä Kiurun johtamaan sote-valiokuntaan toiselle käsittelykierrokselle.

LISÄÄ AIHEESTA:

Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”

17 kansanedustajaa päätyi erikoiseen äänestykseen – Jarruttaako sotea hallitus vai oppositio?

Näkökulma: Melkoiset luvut – Mitä sote-valiokunnassa oikein tapahtuu?

Keskustalaiselta täystyrmäys Krista Kiurun valiokunnalle: ”En ole koskaan kokenut vastaavaa”

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tietää jo että sote kaatuu – Nyt pelataan viivytystaktiikkaa

Ministeriltä kipakka vastaus Krista Kiurulle: ”Minulle uutta, että sieltä tehdään perustuslailliset arviot”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

MIkäli nämä demarinaisia kohtaan tehdyt valitukset ovat totta.Kyseessä on vakava tapahtuma.Tämän tapainen menettely estää asioiden parlamentaarisen käsittely.Seuraavalla kaudella tuleva oppositio voi käyttää samaa taktiikka ja silloinkaan asiat eivät etene.Aivan sama onko siellä sinisiä,punaisia tai vihreitä tämä peli ei vetele.