Sunnuntai 19.5.2019

Mikael Jungner lataa suorat sanat: ”Vanhusten hoidon ongelma on pääomasijoittajissa - maanpäällinen helvetti on taputeltu”

Luotu: 
9.2.2019 16:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Mikael Jungner syyttää pääomasijoittajia vanhusten hoidon ongelmista.
|

Viestintäyhtiö Kreabin toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja ja Liike Nytin perustajiin kuuluva Mikael Jungner analysoi, että vanhusten hoidon ongelma on pääomasijoittajissa.

”Kun tuhannet hoivapaikat paketoidaan yhteen, diskontataan tulevat säästöt, myydään koko paketti seuraavalle sijoittajalle, joka sitten rahoittaa hankinnan ostettavan yhtiön velkavivulla, on vanhusten maanpäällinen helvetti taputeltu”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Suomessa on alkuvuoden aikana jouduttu keskeyttämään kahden yksityisen hoivakodin toiminta. Länsi-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina keskeyttää Attendon Alavudella sijaitsevan hoivakoti Pelimannin toiminnan väliaikaisesti ja Valvira keskeytti tammikuun lopussa Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Caren pyörittämän Hoivakoti Ulrikan toiminnan.  Lue tarkemmin: Jo toisen hoivakodin toiminta keskeytetty: ”Korjaavat toimenpiteet on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä”

Sekä Attendon että Esperi Caren suurimmat omistajat ovat pääomasijoittajia. Ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Nordstjenan omistaa Attendosta 15,91 prosenttia. Se on myös esimerkiksi suomalaisen rakennuskonevuokraaja Ramirentin suurin omistaja 20 prosentin osuudellaan ja ruotsalaisyhtiön salkussa on lisäksi muun muassa rakennusyhtiö NCC:tä ja keittiövalmistaja Nobiaa.

Esperi Caren suurin omistaja on brittiläinen pääomasijoittaja ICG. ICG:n managing director, Esperi Caren hallituksessa istuva Timo Larjomaa on kertonut, ettei hän ollut tietoinen yhtiön Kristiinankaupungissa pyörittämän hoivakodin ongelmista ennen kuin asia tuli julkisuuteen. Lue lisää: Esperi Caren pääomistaja: Ongelmista ei tiedetty mitään ”ennen kuin asia lävähti julkiseksi”

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo otti asiaan kovasanaisesti kantaa Jyväskylän Talven vaalipaneelissa lauantaina. 

”Kyllähän tämä on todella vakava paikka tällä hetkellä. Nämä, mitä nyt on tullut julkisuuteen ovat täysin sietämättömiä. Ei voi olla niin, että joku maksimoi voittojaan meidän vanhusten kustannuksella. Sitä ei voi hyväksyä. Pitää ottaa ne rahat pois, jotka on maksettu, pitää ottaa toimilupa pois ja jos on rikottu lakia, pitää laittaa vastuuseen.” 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi lauantaina koko alan olevan nyt eritystarkkailussa.

Lue myös: 

Attendon tapaus raivostuttaa – Nyt reagoi Juha Sipilä: ”Tämä lista kuntoon”

Li Anderssonilta suora syytös hoiva-alan tilanteesta Petteri Orpolle: ”Estää sen yhden ratkaisun eteenpäinviemistä, jossa kaikki muut ovat mukana”

Viranomaiset kommentoivat Attendo-epäilyjä IL:lle: Töissä oli kouluttamattomia henkilöitä, hoitajat myös siivosivat ja pyykkäsivät

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Ikonen

Niin Orpo, suomeksi sanottuna, "antakaa ensin meille äänenne niin sitten pitää ottaa toimiluvat pois ja periä rahat takaisin"

Äänen antaminen kokoomukselle tuollaisten näyttöjen (#koulutuslupaus) jälkeen on varsinaista pöljyyttä.

Pasi Anttila

Voitaisiinko mennä jopa niin pitkälle että ko. yritysten suomen toiminnot kansallistettaisiin.

Ja olisin edelleen sitä mieltä että näissä ei ole kyse mistään "virheistä" vaan syytä epäillä rikosta. Poliisin pitäisi aloittaa näiden yhtiöiden kohdalla esitutkinta.

Hannu Rautomäki

Mitä muuta voitontavoittelusta oli odotettavissa?
"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä.
Yritys on yhden asian liike.
Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos

Pekka Hautaa

Meidän ministerit Orpo, Sipilä ja Berner ovat jossain ihme fantasia maailmassa. Ne yrittävät vakuuttaa meille että yritykset maksaa veronsa eikä riistä ketään. Ja AY liikettäkään ei enää tarvita kun firmat maksaa enemmän liksaa kuin duunari kehtaa pyytää. Mielestäni ministeritkin pitäisi soveltuvuustestata ainakin siltä osin onko todellisuudentaju tallella.

Timo Uotila

On upeaa, että Mikael Jungnerkin ymmärtää, että hyvä hoito on huonoa bisnestä. Tästä erinomaisena esimerkkinä on bisnesvaltakunta Yhdysvallat, jossa terveydenhoito on kaikkein kalleinta. Vain hyvätuloiset ja vakuutusyhtiöt voivat käyttää tätä tilannetta hyväkseen. Sairaat ja vähäväkiset on työnnetty tämän bisnesmallin ulkopuolelle. Ex-presidentti Obama yritti muuttaa järjestelmää inhimillisemmäksi. Mutta Trump tuli ja löi propagandallaan lyttyyn tuon mallin.
Suomessa aletaan vihdoin viisastua. Valvira päätti lopultakin sulkea Esperi Caren hoivakodin. Siitä lähti liikkeelle hoitoalan epäkohtien vetäminen julkisuuden valokeilaan. Hoitajat uskaltavat vihdoin puhua ylivoimaisen raskaan työnsä ongelmista.
Koko surkeus syntyy siitä, että hyvä hoivapalvelu on huonoa bisnestä ja huono hoivapalvelu hyvää bisnestä. Siksi pääomasijoittajat ovat riemastuneet tästä heikosti valvotusta hämäräbisneksestä.

Tapio Kolkka

tämä show alkoi 2000 luvun alkupuolella kun sotea ruvettiin sorvaamaan ja kunnat eivät siinä vaiheessa ymmärtäneet mikä seuraa.Vaikka kuntien ja kaupunkien valtuustoissa istuu kansanedustajia ei ymmärrys riittänyt .Nyt sitten vaalien alla selitetään jokaisen toimesta ja syytetään nykyistä hallitusta .Pitäisi kääntää joskus sivuja taaksepäin ja muistella mitä aikaisemmin on tapahtunut.

Tapio Kolkka

Muistan viellä ajan 1980 luvulta jolloin konsultit kiersi maata esittämässä kuinka kaikki kuntien toimet laatikoidaan ja jokainen on oma yksikkö joka tulee toimia annettujen raamien puitteissa ja loppuraha jos puuttu hankkia lisärahoitiusta ulkoa.Mietin silloin jo kouluja ,terveyden-ja sosiaalitoimen ylläpitoa jos varain hankinta jää omaan laatikkoon.
Puhuttiin tulosvastuullisista yksiköistä .Nyt olemme sitten lopputuleman päässä ja laatikkoleikki tuotti lobbareille miljoona bisneksen ja ymmärtämättömät maksaa kalliisti tällä hetkellä.

Ahti Uomala

Kiitos KOKOOMUKSEN ja Kakkara Sipilän hallituksen! Voitais samantien yksityistää koko hallitus. Hyvä että nämä asiat tulivat ilmi ennen vaaleja. Kansa tietää nyt, mihin SOTE tähtää. Toivottavasti kaatuu kokohumpuuki ajatus ja kansan huijaus. Ei veronmaksajat tarvitse tällaista hallitusta, eikä SOTEA. Kepulle olisi tärkeätä vain maakunnat!