Tiistai 21.5.2019

Kuntatyönantajien arvio HS:ssa: 0,7-mitoitus maksaisi 200–250 miljoonaa euroa vuodessa

Luotu: 
10.2.2019 10:46
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Jos vaade sitovasta 0,7 hoitajan mitoituksesta yhtä hoivakodin asukasta kohden etenee laiksi, muutos vaatii Kuntatyönantajien mukaan noin 3 500–4 000 uutta työntekijää sekä lisäksi sijaiset.
|

Kuntatyönantajien tutkimuspäällikkö Mika Juutinen varoittaa, että sitova 0,7 hoitajan mitoitus saattaa aiheuttaa työvoimapulaa. 

”Jos vaade sitovasta 0,7 hoitajan mitoituksesta yhtä hoivakodin asukasta kohden etenee laiksi, muutos vaatii noin 3 500–4 000 uutta työntekijää sekä lisäksi sijaiset. Tämä maksaa veronmaksajille KT Kuntatyönantajien ja Kuntaliiton yhteisten alustavien arvioiden mukaan noin 200–250 miljoonaa euroa vuodessa”, hän kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Jos henkilöstömitoitus säädetään velvoittavaksi, on Juutisen mukaan pidettävä huolta siitä, ettei sillä estetä tai hidasteta paikallista palvelutoiminnan sujuvoittamista ja työn murroksen mukanaan tuomien mahdollisuuksien – esimerkiksi robotisaation – hyödyntämistä.

”Lisäksi tulisi huolehtia työvoiman saatavuuden varmistamisesta koulutuspolitiikan keinoin sekä siitä, että julkinen ja yksityinen sektori asetetaan samalle viivalle puhuttaessa palveluiden laadusta ja työvoimakustannustekijöistä”, hän sanoo.

Juutisen mukaan yksityinen sektori saa työvoimakustannuksissa suurta kilpailuetua siitä, että kuntasektorin julkisten työnantajien eläkemaksut ovat noin neljä prosenttiyksikköä korkeammat kuin yksityisellä puolella.

Kaikki eduskuntapuolueet kokoomusta lukuun ottamatta kannattavat 0,7-hoitajamitoituksen määrittelemistä laissa. Vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta on tällä hetkellä kirjattu lakiin vain suositus. Kokoomus korostaa joustavaa mitoitusta tarpeen mukaan. 

Lue myös: 

Li Anderssonilta suora syytös hoiva-alan tilanteesta Petteri Orpolle: ”Estää sen yhden ratkaisun eteenpäinviemistä, jossa kaikki muut ovat mukana”

Kova syytös kokoomuksesta: Lakiesitys 0,7-mitoituksesta ”sivuuttaa kokonaan puolet vanhuspalveluita käyttävistä”

Aki Lindén: 99%:lla suomalaisista väärä käsitys hoitajien desimaaleista – Laskelmat: Tätä 0,5:n mitoitus tarkoittaa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Viljakainen

Ahoi` Kansamme Edustajat :

Olette suuressa viisaudessanne heittäneet esimerkiksi vuonna 2017 Kankkulan Kaivoon 221.042.767,93 € eli reilu 200 miljoonaa euroa.

Kokanaismunauksenne on kumuloitinut vuodesta 2011 tähän päivään mennessä 754.142.106,34 €:on eli vajaaseen miljardiin.

Kyseessä on siis tuulituki, jota olette - kaukonäköisesti- sitouttaneet meidät maksamaan aina vuoteen 2030 asti , noin 250 miljoonaa vuodessa, hieno suoritus, loppulasku 3-4 miljardia, kiitos.

Nyt keräännytte yhteen , osoitatte samaa totista yksimielisyyttä kuin tämän vanhusten hoidon ongelman esille tuomisessa ja kannatatte yhdestä suusta Persujen - vaikka se on Persujen- ehdotusta tuulitukien lopettamisesta ja käännätte nämä miljardit vanhusten huoltoon!!

Annikan Saarikon 25 kohdan toivelista ei riitä - nyt tarvitaan tekoja!

Ihan ensimmäiseksi tulisi antaa valtakunnallinen määräys tuntuvan sakon uhalla, että hoitajat eivät tee siivouksia, lumenluonteja, ruoanlaittoa tai muita sellaisia tehtäviä, joita ei hoitajille kuulu.

Ja lääkkeiden anto tulee antaa vain koulutettujen sairaanhoitajien vastuulle, jotta vanhuksia ei lääkitä tiedottomiksi hoitajien "omilla resepteillä".

Seppo Simonen

Hallituksella on erinomainen korjaus muunmuassat ähän vanhushoiva mitoitus ongelmaan. Elikä kunnat vapautetaan koko propleemasta. Siis uusi sote ja maakuntamalli ottaa vastuut isommille hartioille tilaajasopimusten teolla ja valvontavasuulla.

Risto Nikander

1/10 - 1/20 osa haittamaahanmuuton vuotuisista kustannuksista. Lisääntyisi turvallisuus samalla. Eikä tarvitsisi palkata lisään poliiseja, laajentaa vamnkiloita, kuormittaa oikeuslaitosta ja lääkointähuoltoa eikä sosiaaliturvaa lisätä niin paljoa.