Keskiviikko 22.5.2019

Kai Mykkänen esittää uutta suomalaisen yhteiskunnan kurssikoetta vastaanottokeskuksiin: ”Jokaisen suoritettava heti Suomeen tulonsa jälkeen”

Luotu: 
10.2.2019 12:32
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Kai Mykkänen.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) esittää vastaanottokeskukseen kurssikoetta suomalaisen yhteiskunnan peruskurssista.

Nykyisin vastaanottokeskuksissa jokaisen yli 16-vuotiaan turvapaikanhakijan on suoritettava suomalaisen yhteiskunnan peruskurssi. Kurssin tarkoituksena on perehdyttää hakija suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen toimintakulttuurin. Kurssin suorittamisen jälkeen turvapaikanhakija allekirjoittaa kurssitodistuksen, jossa hän sitoutuu noudattamaan suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjä.

”Kurssille osallistuminen ei kuitenkaan yksin riitä vaan on tarpeen myös varmistaa, että kurssin opetukset on sisäistetty. Tämän takia haluamme pilotoida valtion vastaanottokeskuksissa tietokonepohjaisen kurssikokeen”, Mykkänen sanoo tiedotteessaan.

Tiedot kurssista merkittäisiin Mykkäsen mukaan automaattisesti järjestelmiin, joten se myös helpottaisi vastaanottokeskusten työntekijöiden valvontaa. 

Lisäksi Mykkänen kertoo, että suomalaisen yhteiskunnan peruskurssille sisällytetään jatkossa joulukuussa 2018 valmistunut Oulun vastaanottokeskuksen sekä poliisihallituksen ja poliisiammattikorkeakoulun yhteisessä Turva -hankkeessa tuottama videosarja, joka kertoo perusoikeuksista, rikoslaista ja rikosten seuraamuksista turvapaikanhakijoille.

”Uusien Turva-videoiden keskimääräiset katseluajat Youtubessa kertovat, ettei viesti välttämättä mene perille. Kurssikokeella voitaisiin jatkossa varmistaa, että tunneilla on oltu hereillä, materiaalit on luettu tai videot katsottu. Täytyy olla päivänselvää, ettei esimerkiksi alle 16-vuotias voi koskaan antaa lain mukaan suostumusta seksuaaliseen kanssakäymiseen aikuisen kanssa, vaan se on aina rikos, josta seuraa vakavat seuraamukset”, hän kommentoi.

”Vastaanottolakia ja ohjeistuksia on päivitettävä myös niin, että kurssin suorittamisen velvoittavuutta ja kattavuutta lisätään edelleen nykyisestä. Jokaisen turvapaikanhakijan on suoritettava kurssi heti Suomeen tulonsa jälkeen. Kurssikoepilotin kokemuksia voidaan hyödyntää jatkossa myös esimerkiksi pysyvän oleskeluluvan tai Suomen kansalaisuuden myöntämisprosessin kehittämisessä”, Mykkänen jatkaa.

Mykkäsen esitys pilotista sisältyy sisäministeriön lisätalousarvioesitykseen. Sisäministeriö on lisäksi päivittämässä kansalaisuuslakia vuonna 2020.

”Tämä ei tietenkään ratkaise kaikkea, mutta varmistamalla, että opetukset on tosiaan ymmärretty, meillä on parempi perusta kohdentaa järeitä toimia niille henkilöille, jotka eivät noudata sääntöjä”, Mykkänen sanoo.

Lisää aiheesta:

Kansalaisuus pois raiskaajilta? Tutkija selvitti montaako koskisi

Sisäministeri Mykkänen: Tämä lakiesitys on ”tärkein ratkaisemaan kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kysymystä”

Siniset vaatii: Eduskunnan toimittava nyt – paikka poistaa kansalaisuus törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneiltä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Virtanen

Entäs sitten kun kursseista ei pääse läpi? No, tietenkin turvapaikan saa, koska ketään ei muka voi poiskaan laittaa. Kukaan tulija tuota tule ottamaan tosissaan, kun paikka on joka tapauksessa taattu. Mutta näin vain Suomessa.

Ilpo Suominen

"Kurssin suorittamisen jälkeen turvapaikanhakija allekirjoittaa kurssitodistuksen, jossa hän sitoutuu noudattamaan suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjä."

Heitetäänkö turvapaikanhakija ulos maasta, jos lupaus ei pidä? Nythän maahan voi jäädä, jos pois Suomesta ei halua.

Mark Andersson

Miten on kantasuomalaisten kanssa?

Aika monet meistä eivät osaa alkeitakaan suomalaisista arvoista ja säännöistä.

Yllättävän moni juuri heistä räyhää näillä kommenttipalstoilla mistään mitään tietämättöminä.

Petri Hämäläinen

#3 - Hyvä Andersson !

Ehdottaisinkin turvapaikanhakijoille kurssia : ”ei se haittaa koska myös kantasuomalaiset”.

Eli jos turvapaikanhakijat eivät keksi aivan uutta rikosnimikettä niin Vihreät tulevat aina käyttämään ”entäs kantasuomalaiset” -kortti. Tätä säälittävää tekosyytä käytettiin ahkerasti vihervasemmalla muun muassa rinnastamalla Turun islamistinen terroristi-isku kouluampumisiin.

Terroristi-isku Turussa, pyh! That happens all the time !!!!!

Jouni Suninen

"Eli jos turvapaikanhakijat eivät keksi aivan uutta rikosnimikettä niin Vihreät tulevat aina käyttämään entäs kantasuomalaiset' -kortti."

No, onhan Suomeen rantautunut muslimien mukana joukkoraiskaus. Sitä ei taida Suomen laki tuntea. Kansan keskuudessa sitä ei aikaisemmin tunnettu, ei ainakaan laajalle levinneenä ilmiönä.

Hannu Rautomäki

Mykkänen näkee jo päiväunia.
Millä kielellä kymmenistä jokainen vastaanottokeskuksiin tullut saisi opetuksensa ja suorittaisi suomalaisen yhteiskunnan kurssikokeen heti Suomeen tultuaan?
Jos kyseessä olisi kaavakkeiden ruksailua, oikeat vastaukset olisivat myynnissä heti.

Jaakko Karki

Vaalit ovat tulossa ja ehdokkaat ehdottelevat tyhjiä ja tehottomia.
Muut tulijat kuin aidot turvapaikkaa tarvitsevat tulee panna karsseriin ja palautukseen välittömästi, Eestin ja monen muun malliin. Ei heille tarvitse mitään kursseja järjestää millään kielellä.
Oleskeluluvan saamisen edellytyksenä tulee olla sekä tarvittava suomen kielen taito että myös suomalaiseen yhteiskunnan, toimintakulttuurin ja rikoslain tunteminen niiltä osin kuin se liittyy lasten ja naisten aseman turvaamiseen ja tasa arvoon. Kieliopiskeluhaluja avittaa suuresti jos heille kaikille esitetään että kaikki taloudelliset tuet pitää anoa ja asioida suomen kielellä heti ensimmäisen maassaoleskeluvuoden jälkeen.

Jaakko Karki

Mykkänen, mihin konkreettisiin toimiin olet, ja Sisäaiainministeriö on, ryhtynyt niiden noin 10 000 laittomasti maassa oleskelevan pikaiseen poistamiseen maasta?
Nyt on tekojen aika, puheita ja laittomuuden sallimista on jo liiaksi nähty ja kuultu. Monet muut maat ovat poistaneet maasta maassa laittomasti oleskelevat, on tyarpeetonta yrittää hakea tekosyitä ja vedota kaiken sorttisiin kansainvälisiin sopimuksiin jotka eivät näköjään koske juuri muita kuin suomalaisia politiikkoja.

Harri Ikonen

Kyllä se niin vaan on, että jos tulet vieraaseen maahan, otat itse selvää maan tavoista, kielestä, kulttuurista jne. Kannettu vesi ei kaivossa pysy", pitää juuri nyt paikkansa. Jos tulija on turvapaikanhakija, palautetaan turvan tarpeen loputtua. Kyllä jokin tolkku pitää olla vieraiden paapomisessa. Jos itsellä ei ole halua, voidaan henkilö siirtää suljettuun laitokseen odottamaan paluukuljerusta.

Pertti Ikonen

Eiköhän maahanmuuttajien kannattaisi opetella englannin kieli niin tuolla nykysuomessa pärjää varsin hyvin. Suomen kieli taas on niin hankala ja vaativa kieli, että ei siihen ole saatavilla opettajiakaan. Sitä paitsi suomalaisten englannin kielen taito on parantunut entisestää ja kehittyy entisestään. Eiköhän Ruotsissakin pakolaisten ja ruotsalaisten yhteinen kieli ole englanti.

Ensio Jauhiainen

Suomessa 19 vuotta asunut lääkäri varoittaa Suomen päättäjiä turvapaikanhakijoista
Egyptistä muuttanut, Suomessa 19 vuoden ajan asunut lääkäri Ashraf Benyamin kirjoitti viime viikolla pääministeri Juha Sipilälle pitkän ja tunteikkaan avoimen kirjeen. Pohjois-Kymen sairaalassa ylilääkärinä työskentelevän Benyaminin kirjettä on jaettu Facebookissa yli 7 500 kertaa.
Benyamin on sitä mieltä, ettei Sipilä ymmärrä turvapaikanhakijoiden mukanaan tuomia ongelmia riittävän laajasti.
– Olette avannut oven turvapaikanhakijoille. Niille, jotka ovat aiheuttaneet turvattomuutta suomalaisille. Suurin osa suomalaisista on erittäin ahdistuneita ja peloissaan. Ei enää kukaan uskalla päästää omaa tytärtään, vaimoaan tai äitiään yksin illalla kadulle. Kohta suomalaiset alkavat etsiä itselleen turvapaikkoja. Edelleenkö uskotte, että he ovat hädässä?! Me kaikki tiedämme, että hädässä oleva on nöyrä, kiitollinen, kun apua saa ja tekee parhaansa avustajan hyväksi. Jopa Ruotsin pääministeri, joka on aina puolustanut maahanmuuttoa, on nyt myöntänyt, että hän ja koko Ruotsi on ollut naiivi. Mutta Te ette! Montako suomalaista pitää kuolla terrorismi-iskussa ja montako suomalaista tyttöä pitää vielä raiskata ennen kuin heräätte ja pistätte rajat kiinni? Pakkolakeja voi kyllä säätää kilteille suomalaisille, muttei rikollisille turvapaikanhakijoille!, Benyamin kirjoitti.
”Maa, joka väittää olevansa edelläkävijä tasa-arvossa”
Egyptiläislääkäri kertoo myös järkyttyneensä Sipilän kommenteista liittyen raiskauslainsäädäntöön. Hän suomii sitä, että Suomessa raiskaajia tuomitaan usein ehdolliseen vankeuteen.
– En tiennyt itkeäkö vai nauraa, kun kuulin Teidän kertoneen, että raiskauslainsäädäntö on Suomessa ajan tasalla. Maa, joka väittää olevansa edellä kävijä tasa-arvossa. Siinä, pahin naiseen kohdistuvan rikoksen rangaistus voi olla vain ehdollinen vankeus. Itkettävää! On täysin eri asia olla suvaitsevainen tai olla sinisilmäinen ja tyhmä. Jos näen kadulla hädässä olevan ihmisen, jolla ei ole ruokaa eikä vaatteita, otan hänet kotiini ja tarjoan hänelle turvan ja kodin. Se on hyvä asia. Mutta, jos näen hädässä olevan tai sen, joka väittää olevansa hädässä ja epäilen, että tämä ihminen saattaisi tappaa minut, räjäyttää kotini tai raiskata minun lapseni ja silti otan tämä ihmisen kotiini, en ole silloin suvaitsevainen vaan tyhmä. Tyhmyydestä sakotetaan. Ikävä kyllä, hyvä Pääministeri, se joka joutuu sakkoa maksamaan on tavallinen viaton suomalainen, Benyamin kirjoittaa.
– Nämä eivät ole yksittäisiä tapauksia, hyvä Pääministeri. Itse olette kertonut, että se on väkivallan ja häiriön sarja. Luulen myös, että itse tiedätte, että se on loputon sarja. Turkille maksetaan niin, ettei se päästä pakolaisia Eurooppaan. Se on naurettavaa. Jos en halua vastaanottaa epätoivottuja vieraita, silloin oikea ratkaisu ei ole, että jätän oveni auki ja maksan naapurille niin ettei hän päästä heitä minulle. Pikku lapsikin tietää, että oikea ratkaisu on laittaa ovi kiinni, hyvä Pääministeri. Jos ei Euroopan rajat mene kiinni ja heti, Suomen rajat on sitten suljettava. Käsittääkseni Suomi on itsenäinen maa ja päättää omista asioistaan. Rikolliset on palautettava heti, Benyamin vaatii kirjeessään.

Nita Hillner

Olen myös sitä mieltä että tämä turvapaikkajärjestelmämme on kelvoton. Se ei ole hyvä vastaanottavalle maalle eikä myöskään niille kaikkein haavoittuvimmammassa oleville pakolaisille. Käytännössä jäjestelmämme palvelee lähinnä nuoria miehiä, ei juuri muita. Ja kaikkein surullisinta on että ns. "hyvät ihmiset" puolustavat järjestelmää joka aiheuttaa tuhansien hukkumiskuolemat Välimerellä.

Järkevintä olisi sulkea Euroopan ulkorajat ja ottaa turvapaikanhakijoita lähinnä pakolaisleireiltä. Mutta kaikkein tärkeintä on auttaa ihmisiä jaloilleen jo näillä leireillä esimerkiksi perustamalla niihin peruskouluja, ammattikouluja ja terveyskeskuksia. Ehkäpä myös kouluttamalla poliiseja.

Mikko Toivonen

Nitan kanssa olen EU ulkorajoista ja kiintiöpakolaisista ihan samaa mieltä. MItä muuta olen kirjoittanut miten maahantulokysymyksiä tulisi hoitaa perustuu omaan hyvin laajaan ja pitkäaikaiseen kokemukseen työluvallisena emigrantti monissa maissa jotka kertomani tapaista määräaikaisviisumi mutta täysin tiukat rajat politiikkaa noudattaa

Niilo Mäkelä

Jaa että lisää koulutusfirmoille työtä ja heille tulijoita - entä jos oppi ei mene perille?
Mistä tingitään että saadaan kustannukset katettua?
Ihan oikeasti nyt on satsattava vanhuksiemme ala-arvoisen kohtelun ja hoivan korjaamiseen.

Mikko Toivonen

Mykkänen haluaa elää status quossa ja hiukan viilata huonoja systeemejä.
Todellisuudessa koko maahanmuuttopolitiikka on läpimätä ja se pitäisi uusia kokonaan.
Uusimisen tärkein elementti on täysin lakkauttaa laiton maahantulo ja meille jokainen maa-ja merirajoilta saapuva on laiton kun ovat joutuneet ohittamaan matkallaan monta täysturvallista maata mikä automaattisesti disqualifioi turvapaikka tai pakolaisoikeuden tänne.

Kun tuo laitetaan toimeen ei tarvita vastaanottokeskuksia ja kotoutuksia lainkaan muille kuin YK kautta otetuille kiintiöpakolaisille eli noin 750 per annum.

Laillista maahantulo helpotetaan niin että työnantajille myönnetään viisumit työntekijöitä varten määräaikaisina ja esim 3 vuosittain uusittavina.

Silloin kaikki tulevat lailliseti, ovat maassa osittain tuoneen työnantajan vastuulla ja heille ei mitään laitoksia tai kotoutuksia tarvita sillä lailliset hoitavat sen nopeasti ihan itse. Tästä on miljoonittain täysin kiistatonta näyttöä maista jotka noin toimivat. Euroopassa toki ei noin toimita minkä tiedän kirjoittaessani. Se on taas Euroopan yleisvirhe mikä pitäisi korjata alkamalla Euroopan maa-ja vesirajojen täydestä tiivistämisestä ja sitten luoda Unioniin päästöpolitiikka

Mikä on ihan rikki on ihan uusittava eikä vain viilattava tai täyttää pakoputken rakoja sikaflexillä

Samy Arling

Ehdotan Suomessa päättäjiksi aikoville kurssia jolla opiskellaan ja tutkitaan tarkoin ehdokkaan isänmaallisuus, taipuvaisuus kätyryyteen, alttius korruptiolle/hyväveli toiminnalle, sekä mitataan edes-vastuuttomuuden taso.Tietenkin tulee tarkistaa ettei hakija ole osallisena minkäänlaiseen järjestäytyneeseen rikollistoimintaan, varsinkaan sellaiseen jota verovaroin tuetaan.

Ari-Pekka Leppänen

Tää on malliesimerkki paljon puhutusta pakolaisbisineksestä. Valtio haluaa kurssin, palveluntoimittaja toteuttaa verkkosovelluksen, palkataan muutamia pakolaisia tulkeiksi, palkataan muutamia pakolaisia kursseille opettajiksi, vedetään kurssi läpi jonka jälkeen tulee nettikoe, kappas, 1/100 pääsi läpi. Tehdään uusi kurssi jonne palkataan taas opettaja ja pyörä lähtee taas alusta pyörimään jne.

Koko koe on ihan turha viritys jossa poltetaan verorahoja taivaan tuuliin (taas).