Tiistai 21.5.2019

”En osaa arvioida” – Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalta ei lupauksia sote-lausunnosta

Luotu: 
12.2.2019 08:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie ei lupaile sote-lausunnon valmistuvan tänään.
|

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, oppositiopuolue Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie ei lupaa valiokuntansa odotetun sote-lausunnon valmistuvan vielä tiistainakaan.

Perustuslakivaliokunta istui maanantaina kahdeksantuntisen kokouksen, jonka aikana lausunnon alun perin oli tarkoitus valmistua. Maanantaina alkuillasta alkoi kuitenkin selvitä, että näin ei käy, vaan valiokunnan istunto jatkuu tiistaina.

Annika Lapintie, uskotteko perustuslakivaliokunnan sote-lausunnon valmistuvan tänään tiistaina?

”En osaa arvioida”, puhelimitse tiistaiaamuna tavoitettu Lapintie sanoo Uudelle Suomelle.

”Varmasti tiedotamme sitten, kun tulee valmista.”

Valiokunnan jäsenilta kuultiin maanantaina eriasteisen epätoivoisia arvioita siitä, koska lausunto voisi valmistua. Lapintie ei maanantai-iltana asiaa kommentoinut.

Missä vaiheessa lausunnon työstäminen on?

”Ihan niin kuin esityslistassa lukee, niin yleiskeskustelu on käynnissä”, Lapintie sanoo nyt.

Lapintie ei käsittelyn ollessa kesken lähde julkisesti erittelemään, onko lausunnossa vielä erityisiä ongelmakohtia, jotka vaativat paljon työstämistä.

Perustuslakivaliokunnan lausunto torppasi viime vaalikaudella silloisen hallituksen sote-uudistuksen edistymisen. Tämä on lähellä myös nyt, sillä uudistuksen uskotaan kaatuvan etenkin, jos valiokunta löytää sote-esityksestä ongelmakohtia, jotka vaativat esityksen palauttamista hallitukselle. Aika voi loppua, vaikka ongelmat katsottaisiin pienemmiksi ja eduskunnan katsottaisiin pystyvän tekemään ne.

LUE LISÄÄ:

Lehdet: Perustuslakivaliokunta jatkaa sote-vääntöä tiistaina

Näkökulma: Sotessa sammutetaan nyt lyhdyt – tavataan seuraavalla vaalikaudella

Kansanedustaja: Yksi iso sote-ongelma ratkesi jo – ”Nyt otettiin tärkeä hyppy”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Vasta nytkö sitä yleiskeskustelua käydään? Valiokunnan kokoushuoneen pöydällä olevista korkeista paperikasoista päätellen yleiskeskusteluja on käyty jo lähes neljä vuotta tuloksetta ja keskustelut jatkuvat ja jatkuvat. Yleiskeskustelujen jälkeen alkaa tietysti johtavien perustuslakiasiantuntijoiden (Lavapuro ja Ojanen) kuulumiset. Tämä on sitä todellista demokratiaa, missä kansalaisten perusoikeudet toteutuvat " sataprosenttisesti".

Pasi Käyhkö

Luuletko tosiaan, että kyseiset edustajat ovat todella tutustuneet kyseisten paperipinojen sisältöön.
Ainut joka pystyy sen tekemään eduskunnassa on Paavo Väyrynen. Hänhän kertoi aikanaan lukeneensa jotkin suositun Venäläisen kirjailijan teokset alle vuorokaudessa.

Eero Pekonen

Olet oikeassa Arvo, nyt vauhtia, että saadaan se valinnanvapaus voimaan niin, että muistisairaat vanhukset pääsevät valitsemaan itselleen laadukkaan hoitopaikan joko esperistä tai attendosta. Itse olen ajatellut siten, että olisin kesät Hangon hoitokodissa, ruska-aikaan Kittilän hoitokodissa ja talvet jossain isohkossa kaupungissa, jossa on runsaasti kulttuuritarjontaa.

Seppo-Juha Pietikäinen

IT- maiden kärkimaiden joukossa olevan perustuslakivaliokunnan kokouspöytä näyttää kopiopaperien "kaatopaikalta".

Luettavaa on kertynyt 2-3000 sivua yhteensä. Ei näin laajaa aineistoa taida
ihan joka päivä olla perustuslakivaliokunnassa, joka taitaa olla vaikeuksissa
saada aineisto käsiteltyä.

Suoranainen ihme on, jos eduskunta ehtii -k o k o- lakipaketin enää käsitellä 15.03.2019 mennessä.

On semmoinen tunne ettei perustuslakivaliokunta saa vielä tänäänkään lausuntoa valmiiksi.

Seppo Simonen

Seppo-Juhanille kyllä se menee suureen saliin äänestykseen ja katsotaan saako Petteri Orpo loppumetreillä puhuttua rivit suoriksi.
Sanottaisiinko näin että onko politikoilla kanttia lähteä vaalikentille jos sote ja maakunta laki jää taasen käsittelemättä.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #6

Pietikäinen, arvostelet jatkuvasti maakuntauudistusta. Muistaakseni perustuslakivaliokunta edellisessä lausunnossaan ei nähnyt maakuntauudistuksen olevan perustuslain vastaisen . Sen sijaan valinnanvapaudessa valiokunnan mielestä oli korjattavaa.
Varmasti korjaat, jos olen muistanut väärin perustuslakivaliokunnan esittämän kannan.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #12

Jos joku asua ei ole perustuslain vastainen niin ei se välttämättä silti ole järkevä.
Sipilä ja Orpo ovat molemmat jo muutaman kerran todenneet, että maakuntauudistusta eni tule ilman sotea eikä sotea ilman maakuntauudistusta.
Näillä "lehmänkaupoilla" mennään sanoi kepulainen ja kokkare säesti.

Seppo Simonen

Seppo-Juhani onkin jurnuttanut tästä maakuntien määrästä pitkin sotesotaa. Jotenkin olen saanut sellaisen kuvan että SDP-lle 18 maakuntaa passaa muttei tuo valinanvapaus. Jotenka onko nyt Kokoomuksella tuhannen taalan paikka käsillä.

Eero Pekonen

Suomeen riittää hyvin noin kymmenen kuntaa. Enempää ei tarvita. Meitäon vain viisi miljoonaa ja maailmalta löytyy kuntia, joissa on yli 20 miljoonaa asukasta. Ei me tarvita myöskään maakuntahallintoa. Jäljelle jäävät kunnat toimisivat kuntalain puitteissa siten, että niillä on laaja kunnallinen itsehallinto ja itsehallintoon kuuluva verotusoikeus. Ai niin, eihän se taida käydä. Mistä niitä niitä politrukkien paikkoja saadaan?

Pasi Käyhkö

Eero, asia on juuri näin. Mutta, nythän on käynyt niin, että Keskustan apupuolue Sinisten taru on lopussa. Ja Keskusta yrittää epätoivoisesti taistella vielä paikastaan kolmen suurimman joukossa betonoimalla jollain lailla itselleen maakuntahallinnon paikat.
Tämähän yritetään tehdä tottakai veronmaksajien piikkiin.