Keskiviikko 22.5.2019

Puolustusministeri Niinistö lyttää SS-selvityksen: ”Epäoikeudenmukaista – Ei yhtään uutta todistetta suomalaisten sotarikoksista”

Luotu: 
12.2.2019 12:10
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Oikeusjärjestelmässä noudatetaan sitä periaatetta, että syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan. Mielestäni tämä sopii myös historiantutkimukseen”, Jussi Niinistö (sin) sanoo.
|

Faktakulma

Yhteensä 1408 suomalaista vapaaehtoista palveli natsi-Saksan Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941–1943. Valtioneuvoston kanslia vastaanotti perjantaina 8. helmikuuta Kansallisarkiston toteuttaman arkistoselvityksen suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen vuosina 1941–1943. Selvitys täydentää olemassa olevaa tietoa siitä, miten juutalaisten ja muiden siviilien surmaaminen oli järjestelmällinen osa Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) pitää epäoikeudenmukaisena sitä, että suomalaisten SS-miesten ylle on heitetty epäilyksen varjo.

Kansallisarkisto julkisti viime viikolla valtioneuvoston kanslian tilaaman selvityksen. Sen mukaan suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti juutalaisten ja muiden siviilien surmaamisiin muiden saksalaisjoukkojen mukana vuosina 1941–1942. LUE LISÄÄ: Presidentti Niinistö sai vastauksen: ”Suomalaiset SS-miehet osallistuivat juutalaisten surmaamisiin hyvin todennäköisesti”

”Nyt julkaistussa selvityksessä suomalaisista SS-vapaaehtoisista ei käsitykseni mukaan esitetä yhtään uutta todistetta, että suomalaiset olisivat syyllistyneet sotarikoksiin taikka osallistuneet juutalaisvainoihin. Siksi pidän epäoikeudenmukaisena, että heidän päälleen heitetään epäilyksen varjo ilman todisteita”, Jussi Niinistö kirjoittaa blogissaan.

”Oikeusjärjestelmässä noudatetaan sitä periaatetta, että syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan. Mielestäni tämä sopii myös historiantutkimukseen”, Niinistö jatkaa.

Suomalaisessa historiankirjoituksessa on perinteisesti korostettu eroa yleisten, keskitysleirien valvonnasta vastanneiden SS-joukkojen ja suomalaisten vapaaehtoisten yksikköjen välillä. Kansallisarkiston selvityksen mukaan tämä näkemys ei ole uskottava.

”Selvityksen perusteella on ilmeistä, että suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti SS-Divisioona Wikingin eri yksiköiden suorittamiin surmaamisiin ja väkivaltaisuuksiin niin juutalaisia kuin siviilejä ja sotavankejakin kohtaan vuosina 1941–1942”, selvityksen tiivistelmässä todetaan.

Niinistö kirjoittaa, että suomalaiset SS-vapaaehtoiset olivat muista poiketen valtion lähettämiä, kun muita kansallisuuksia edustavat olivat yksilöperustein rekrytoituja sotilaita.

”Suomalaisilla oli vilpitön halu palvella Saksan asevoimissa Wehrmachtissa, jääkäriliikkeen tapaan, mutta Saksan valtiojohdon päätöksellä suomalaisvapaaehtoiset liitettiin pataljoonana osaksi Waffen-SS:n Wiking-divisioonaa. Kaikkiaan suomalaisia oli 1 408. Tätä nykyä suomalaisia SS-vapaaehtoisia on elossa enää kahdeksan”, Niinistö kirjoittaa.

LUE MYÖS: ”Natsijahtaajan” vaatimus tehosi: Suomi selvittää SS-miestensä osuutta juutalaisten joukkotuhoon – Taustalla kirje kesältä 1941

Faktakulma

Yhteensä 1408 suomalaista vapaaehtoista palveli natsi-Saksan Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941–1943. Valtioneuvoston kanslia vastaanotti perjantaina 8. helmikuuta Kansallisarkiston toteuttaman arkistoselvityksen suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen vuosina 1941–1943. Selvitys täydentää olemassa olevaa tietoa siitä, miten juutalaisten ja muiden siviilien surmaaminen oli järjestelmällinen osa Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Aalto

Motiivi tutkimuksiin lienee selvä. Ensimmäisen tutkimuksen tehnyt on suomenruotsalainen ja sen johdosta selvityksen tehnyt suomenruotsalainen. Kumpikaan ei kuitenkaan mainitse sanallakaan sitä, että suomenruotsalaiset olivat yliedustettuina vapaaehtoisten joukossa. Myöskään ei mainita lainkaan ruotsalaisten merkittävää osaa Saksan sotaponnisteluissa, muita maita kyllä mainitaan.

Erkki Malinen

Eihän siitä tosiasiasta mihinkään pääse Suomi oli Saksan liittolainen, se että minkälaisia raakuuksia sielä tapahtu kuka sen tietää. Sisällis-sota kyllä näytti että osataan sitä tääläkin, eihän me mitään muita kummempia olla.

Panu Saarela

Niinistön ainoa argumentti julkistettua tutkimusta vastaan näyttää olevan, ettei siinä esitetä "uusia" todisteita suomalaisten osallisuudesta sotarikoksiin. Miksi pitäisi olla uusia todisteita? Käytettävissä olevan aineiston - olkoon uutta tai vanhaa - perusteella on erittäin todennäköistä, että suomalaiset ainakin jossain määrin näihin rikoksiin osallistuivat.

Niinistö kertoo vain oman mielipiteensä, jonka tosiasialliset perusteet lienevät ideologiset. Nationalistit tapaavat kirjoittaa historiaa niin, että oma kansa on ylväs, puhdas ja nuhteeton.

Risto Nikander

Totta tietysti mitä tulee ihmisiin yleensä.
Täytyy vaan kysyä, että miksi sellaista tutkitaan taas ja vielä kerran.
Suomalaiset on ihmeellisiä. Suomalaisista kuolleista haetaan vikaa, jopa niistä, jotka puolustivat maatamme sodissa.
Ja Suomeen otetaan hoivattaviksi esim. Lähi-Idästä nuoria miehiä, jotka ovat esim. rintamakarkureita tai sotarikollisia, ja niitä hyysätään Suomessa 135 kertaa kalliimmalla kuin lapsia ja naisia pakolaislerireillä.
JA Lähi-Idän sotarikollisia hoidetaan Suomen vankiloissa € 100,000 vuosi paljon paremmin, kuin suomalaisia vanhuksia.
Kaikkiaan, niihin käytetty rahamäärä olisi monin tavoin kerroin poistanut pulmat ja leikkaukset, joita Suomi on joutunut tekemään suomalaisilta.

Timo Harju

Ministerimme akateeminen kirjallinen tuotanto on yhtä ainoaa Aunuksen retkeä. Ei pidä ihmetellä, jos hän on loukkaantunut suomalaisten SS-miesten puolesta.

Nämä olivat kuitenkin osa Saksan armeijaa. Se puolestaan oli pääväline siinä valloitus- ja kansanmurhapolitiikassa, jota Natsi-Saksa toteutti. Kukaan ei tiedä, mitä siellä lopultakin tapahtui. Mitään erioikeuksia armeliaisuuteen suomalaisilla ei Saksan armeijassa voinut olla.

Kannattaa lukea SS-mies Sakari Lappi-Seppälän kirja "Haudat Dnjeprin varrella" (1945). Talvisodan käyneen ja suoraan Viking-divisioonaan rintamalle siirretyn miehen kertomus antaa erilaisen kuvan tapahtumista kuin vaikkapa täälläkin mainittu Niilo Lauttamuksen "Vieraan kypärän alla". Jussi Niinistö lukee varmaan vain jälkimmäistä.

"Haudat Dnjeprin varrella" näyttää lähes pyyhkiytyneen maailmankartalta. Divareista sitä ei löydy, ja kirjastoista vain Turku, Joensuu, Lahti, Tampere ja Kouvolan kirjavarasto tuntevat opuksen. Mutta senhän voi aina kaukolainata jos kiinnostusta piisaa...

Viljo Asikainen

"Niinistö kirjoittaa, että suomalaiset SS-vapaaehtoiset olivat muista poiketen valtion lähettämiä, kun muita kansallisuuksia edustavat olivat yksilöperustein rekrytoituja sotilaita."

Kummallinen väite Niinistöltä. Koko vapaaehtoispataljoonahanke hankkeen organisoijista värvääjiin ja värväytyneihin saakka tapahtui kokonaan yksityiseltä vapaaehtoispohjalta. Suomen valtio ei ollut hankkeen kanssa tekemisissä.

Seppo Penttinen

Yleistää ilkeämielisesti koko Saksan rintamalla palvelleen joukon sotarikolisiksi. suomalaispaataljoona oli kesän hyökkäysvaiheen koulutuksessa. SS-Vikingdivisionassa palveli saksalaisten johtamina muutama sata miestä - ei yhtenä joukkona, vaan SS:n riveissä. Panttipataljoonan miesten kunnia on tahraton. He puolustivat paluunsa jälkeen isänmaataan Sitä ei kukaan dosentti ole muuksi todistanut.

Tapio Mäkeläinen

Jo aiemmin on käynyt ilmi että Jussi Niinistö on Häkkäsen ohella ainoita hallituksen Miehiä. Nyt taas.
Just valmistunut metsänhoitaja isäni turhautui talvisodassa polttopulloista, paska johtamisesta ja koivupopseista tankintorjunnassa. Läks Saksaan . Sen jälkeen J8 Syvärillä yms. Lopuksi Tornion mainhinnousun kautta taistellen Muonion kirkolle jossa littera 2 vko myöhässä kouraan kun oli pakko antaa. Kommunisti kirjuri oli sitä piilotellut 2 vko toivoen ukon kaatumista.
Sota on sotaa.
Yle voisi jonkun haist’ paskan atollisaaren kohtalon sijaan selvittää tämän Kalifornialaisen Simon Wiesenthal keskuksen toimintaa. Sillä ei 450000 usd ostettua nimeään lukuunottamatta ole mitään tekoa arvostetun oikean SW kanssa. Tämmöisen retkueen edessä meidän pressat nöyristelee ja vielä juristeja molemmat.
Kiitos Jussi!

Anna Kangasmaa

Jääkärin lapsenlapsena minusta on kertakaikkisen kuvottavaa, miten ministeri vetää jääkärit lokaan vertaamalla heitä SS-joukkoihin. En löydä enempää sanoja tyrmistykseni kuvaamiseksi. Jään odottamaan julkista anteeksipyyntöä.