Sunnuntai 19.5.2019

Juha Sipilä väläyttää: Osakeyhtiö väärä yhtiömuoto hoiva-alalla – ”Kuinka paljon sitä voittoa tehdään ja mikä on se järjestys?”

Luotu: 
12.2.2019 12:47
  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio / Uusi Suomi /Alma Talent
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk) politiikan toimittajien tentattavana tiistain tilaisuudessa.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) painotti tiistaina yritysten arvojen tärkeyttä hoiva-alalla ja väläytti jopa ajatusta siitä, että osakeyhtiö ei mahdollisesti ole toimiva yritysmuoto hoiva-alalla. Sipilä antoi ymmärtää, että erityisesti kansainvälinen, kasvoton suuryritys ei ole optimaalinen toimija hoiva-alalla.

”Olisin sitä mieltä, että esimerkiksi osuuskuntamuotoinen toiminta voisi olla paljon paremmin sopiva [yritysmuoto] hoiva-alalle kuin osakeyhtiömuotoinen toiminta”, Sipilä sanoi politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Sipilän lausunto oli vastaus kysymykseen siitä, olisiko hän valmis rajaamaan sote- ja hoiva-alan yritysten voitontavoittelua lailla. Pääministeri kertoi pohtineensa paljon hoiva-alalle sopivia yhtiömuotoja, mutta ei innostunut lakiin kirjattavasta rajoituksesta tai myöskään hoiva-alan sulkemisesta osakeyhtiöiltä.

”En usko, että tässä tarvitaan [laki]muutosta”, Sipilä pyöritteli.

Hän perusteli tätä sillä, että osakeyhtiöt pystyvät todistetusti tuottamaan myös ihmisarvoisia, hyviä hoivapalveluita.

”Erityisesti pk-sektori, jossa on kasvollinen, suomalainen omistaja, jonka puoleen käännytään, jos jotain on pielessä”, Sipilä korosti erotuksena kansainvälisten pääomasijoittajien omistamista jäteistä.

Pääministeri joutui vastaamaan toimittajien jatkokysymyksiin, kun hän totesi, että joidenkin hoiva-alan yritysten tulisi miettiä, ovatko ne oikealla alalla.

”Viittasin siihen, että tällaisessa toiminnassa, kun puhutaan vanhusten hoitamisesta ja hoiva-alasta, niin siellä ehdottomasti yrityksen toiminnan ohjaava tekijä täytyy olla arvot. Arvojen mukaan täytyy toimia ja taloudellisen tuloksen tekeminen ei voi olla ykkösarvo, vaan korkealaatuisten palveluiden tarjoaminen vanhuksille”, Sipilä jatkoi pohdintaansa.

”Jos tämä järjestys on joku muu, mihin tämän tyyppiset tapaukset kyllä viittaavat, silloin pitää miettiä ollaanko oikealla alalla.”

Sipilä huolestui sijoittajien tuotto-odotuksista

Sipilä kertoi panneensa huolestuneena merkille, että sijoittajien hoivayrityksiin kohdistamat tuotto-odotukset ovat yhtiöiden pörssiarvostusten perusteella hyvin korkealla.

”Näitä odotusarvoja ei voi tehdä mitenkään muuten kuin tuloksentekoa nostamalla. Jos tuloksentekoa nostetaan tinkimällä palveluista, silloin ollaan väärällä tiellä.”

Uusi Suomi kysyi Sipilältä, mitä arvojen korostaminen käytännössä tarkoittaa osakeyhtiöiden tapauksessa, kun niiden toimintaa säätelee osakeyhtiölaki, jonka pykälän mukaan yhtiön tehtävä on tuottaa osakkeenomistajille voittoa. Osakeyhtiölaissa sanotaan, että ”yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin”. Näin ollen osakeyhtiö voi halutessaan yhtiöjärjestyksessä linjata toisin.

”Juuri näin – voittoahan täytyy tehdä, että yritys säilyy hengissä ja pystyy maksamaan palkkoja – mutta se, että kuinka paljon sitä voittoa tehdään ja mikä on se järjestys. Arvojen pitää ohjata toimintaa ensisijaisesti ja arvoissa pitää lukea ensimmäisenä se arvokas ja laadukas hoito.”

Sipilän mukaan palveluita tilaavien kuntien ja jatkossa kenties maakuntien tulisi varmistaa, että palveluntuottajaksi ehdolla oleva yritys toimii oikean arvojärjestyksen pohjalta, ja ottaa selvää esimerkiksi, maksaako yritys veronsa Suomeen.

”Katsoisin myös sitä [yrityksen] omistajapohjaa ja keskustelisin omistajien kanssa, että onko tämä myös pitkäjänteisesti todennettavissa, että aiotaan toimia näiden arvojen mukaisesti.”

Tämän jälkeen Sipilältä kysyttiin myös, olisiko hän valmis rajoittamaan hoivayritysten voitontavoittelua lailla. Tällöin Sipilä alkoi pohtia alalle sopivia yritysmuotoja, kuten jutun alussa kerrottiin.

Sipilän mukaan sote-uudistus ja syntyvät maakunnat takaavat palveluiden ostamiseen kuntia leveämmät hartiat eli enemmän osaamista, ja parantaa myös valvontaa.

LUE LISÄÄ:

Nyt puhuttaa hoivayhtiöiden omistus – Hallitusammattilainen: ”Miksi moni puolue karsastaa omistamisen vahvistamista Suomessa?”

Oikeusministeriltä kovat madonluvut hoivayhtiöille: ”Heitteillepanon, petoksen ja väärennöksen tunnusmerkistö voi täyttyä”

Hoitoalan edustajat pöyristyivät Attendo-johtajan kommentista: ”Hoitajana tiedän, että ihminen ei kuole muuttoon”

Kansanedustaja vaatii KRP:tä puuttumaan hoivajättien toimintaan: ”Ovatko Attendo, Esperi ja Mehiläinen saaneet oikeudettomasti voittoa?”

Attendon tapaus raivostuttaa – Nyt reagoi Juha Sipilä: ”Tämä lista kuntoon”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Pekonen, kirjoittaessasi että pääministeri näyttää olevan täysin paniikissa, kun käry kävi ja vielä ennen vaaleja, niin olisit samalla kertonut, mistä asiasta käry kävi koska se varmasti oli tiedossasi kun noin varmasti siitä kirjoitit.
Ilman minkäänlaista vihapuhetta voin epäillä, että sinä taidat olla oikeasti paniikissa. Vaalit ovat jo ovella ja "puolueesi" kannatus" taisi romahtaa viime gallupissa.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #20

Nikander, mitä minun pitäisi tietää, nyt en ymmärrä. Ole tyytyväinen itseesi, kun sinulla on johtopäätösten tekokyky ja ymmärrys uutisesta ja kommentista. Onneksi minä tiedän, mikä johtopäätösten tekokyky ja ymmärrys minulla on eikä minua haittaa, jos sinä olet tehnyt omat , erilaiset, arviosi minusta.
Onneksi se ei ollut 1. kerta eikä varmasti viimeinenkään.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #41

Politiikkojen "vainoaminen" on normaalia, "sallittua". Itse ovat aiheuttaneet vastareaktion toiminnallaan.
Minäkin pidin Sipilää tervetulleen a vaihtoehtona tyypillisten politiikkojen sijaan, mutta maailmankuulu "tulkaa kotiini asumaan" julistus VÄLITTÖMÄSTI aiheutti sen, että ei SUOMEN PÄÄMINISTERI saisi olla noin NAIIVI. Hylkäsin Sipilän typerimpänä mahdollisena porvaripuolueen pääministerinä välittömästi.
Jos seuraat mitään muuta, kuin kokemiasi Sipilän hyviä puolia, niin toteat, että Sipilän teko oli moraaliton, (irakilaiset nuoret miehet kansoittivat Suomen). Maailmassa on yli 60 miljoonaa oikeaa pakolaista, naisia ja lapsia.
Ja jos seuraat rikostilastoja, niin ymmärrät, mitä muuta he ovat lisäksi aiheuttaneet suomalasille ja lapsille. Ja jos yhtään tajuta raha-asioista, niin huomaat, että nämän nuoret rikolliset maksavat Suomelle 135 kertaa enemmän kuin naiset ja lapset pakolaisleireillä. Ja jos seuraat poliisin lisätarvetta, sosiaaluhuollon kustannuksia, oikeuskuskustannuksia, vankilakuluja, niin Arvo Tammelankin pitäisi osata vetää johtopäätöksiä. Jokainen rikollinen ja lasten raiskaaja maksaa Suomelle yli € 100,000,- vankilassa. Ymmärrätkö ?

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #29

Jos pääministeri antaa lausunnon ja joku kommentoi sitä, niin niin etkö tosiaan osaa vetää johtopäätöstä, että
a) joku asia on tehty pileen
b) PM kommentoi asiaa ja
c) kommentoija viittaa a:sta ja b:stä johtuen tuleviin vaaleihin.
Varsinkin kun Sipilän toimet ovat olleet kuten ovat olleet. Näistä et varmasti tiedäkään mitään. Tai et osaa vetää johtopäätöksiä.

Pasi Käyhkö

Niinpä taitaa olla, että käry kävi. Tämä sote-/maakuntauudistuksen mahdottomuus oli jo viime syksynä usea hallituspuolueen edustajan tiedossa. Myös Sipilän ja Orpon olisi luullut tekevän johtopäätökset asian suhteen. Tämän vahvistaa tänään myös KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.

Joten onhan tässä vähän tunne kuin Sipilä olisi jäänyt kiinni housut kintuissa.

Lauri Luomala

Sipilä: voittoahan täytyy tehdä, että yritys säilyy hengissä ja pystyy maksamaan palkkoja - Eikös nuo palkat mene maksuun ennen tuota Sipilän mainitsemaa osinkoja jakavaa voiton osuutta - siis niinkuin normaalissa yritystoiminnassa?!

Reino Mäkinen

On tosi outoa, että vanhuksilla ja lapsilla tehdään businesta. Kaikki tulos pitäisi käyttää kyseisten laitosten hoitoon. Isot yksityiset hoitolaitosten omistajat ovat yhtä "ahneita" kuin Sipiläkin on yritystoiminnassaan ollut. Päävastuu on poliitikoilla. Hallitus ei saisi käyttää yhteiskuntaa koelaboratorionaan.

- - "OP:n yli satavuotinen perustehtävä ja arvot – ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen – ovat ennallaan. Osuustoiminnallisena, asiakasomisteisena yrityksenä toimintaamme ohjaa kaksoisrooli: liiketoimintaroolissa huolehdimme tuloksesta, vakavaraisuudesta ja toiminnan tehokkuudesta. Yhteisöllisessä roolissa tehtävämme on edistää asiakkaidemme ja toimintaympäristömme hyvinvointia ja menestystä.

Asiakaslupauksemme ”Olemme asiakkaitamme varten” mukaisesti asiakkaan etu ohjaa kaikkea, mitä teemme. Asiakkaamme omistavat meidät ja vaikuttavat päätöksentekoomme sekä toimintamme kehittämiseen." - -

https://www.op.fi/op-ryhma/tietoa-ryhmasta/op-lyhyesti/strategia

Pekka Hautaa

Kyllä vain minusta OP muoto olisi käyvä ja että saataisiin kilpailua nii S- ketju mukaan. Kummallakin on osuustoiminnasta saatuja varoja. Myös tuo ketjuttaminen täytyy jotenkin estää, siinä vasta on vastuissa setvimistä.

Risto Nikander

Oikein. Lisäsisin vielä, että S-ryhmäkin on osuustointaa ja hyvin johdettu.
Elantokin oli, mutta oliko huonoista johtajista vai mistä kyse.
Osoitus vaan, että osakehtuimuoto sopii vapaasti kilpailtuun toimintaan, yrityksiin. Mutta kun on kyse veronmaksajisen kustantamasta toiminnasta, niin sellasia ei pitäisi myydä pääomasijoittajille. Varsinkaan ulkomaisille, koska ne eivät maksa edes veroja Suomeen.

Timo Virtanen

No joo. Toisella asuinpaikkakunnallani Op on juuri ilmoittanut olevansa avoinna eläkeläisten, ja muittenkin, pankkiasioinnille vain yhtenä päivänä viikossa. Tähänkin saakka on eläkemaksupäivinä pistänyt jonottaa ulkona ( sisään ei mahdu). Asiakkaita on kyllä, mutta nähtävästi eivät tuo katetta riittävästi ( hiekkaa vaan) ? Ei taida olla Op lainkaan sen kummoisempi, kuin muut yhtiöt.

HE 109/2005 "Hallituksen esitys Eduskunnalle uudeksi osakeyhtiölainsäädännöksi"

- - "Toiminnan keskeisiä periaatteita koskevilla säännöksillä on myös välittömiä oikeusvaikutuksia. Esimerkiksi ehdotettu 5 §:n säännös yhtiön toiminnan tarkoituksesta voi vaikuttaa yhtiön tekemien oikeustoimien pätevyyden ja yhtiön johdon toiminnan vahingonkorvausoikeudelliseen arviointiin." - -

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2005/20050109

Pasi Käyhkö

Nyt Sipilä on jo täydessä paniikissa. Herran jutut muuttuvat reippaaseen tahtiin aikaisemmista. Nyt hän tyrmää suunnitellun siten idean. Siis näyttää ai enemmän mahdolliselta että sote-/maakuntauudistus menee uusiksi.

Seppo Simonen

Katsoin pääministein haastattelutunnin kokonaisuudessaan ja olipa meillä nyt selkeitä ja asiantuntja vastauksia antavan pääministeristä en huomannut minkään oloista paniikkia.
Toimitrajien kysymykset oli ammattitaitodolla kysyttyjä paitsi IL toimittaja Tommi Parkkosen joka haki vain lööppi aineksia kohdistaen kysymykset Juha Sipilään henkilönä ei pääministerinä.

Kausti Rantalainen

Röyhkeää puhetta. Hänelle on koko soten valmistelun ajan kerrottu mahdollisista ja todellisista ongelmista. Nyt, vaalien alla, hän on huomannut ongelmakohtia. Pääministeri on oikeuttanut turhaan satojen ihmisten tuhansia työtunteja sote- ja maakuntalainsäädäntöjen valmisteluun. Mielestäni keskustan ja samalla koko hallituksen toiminta ei ole ollut kansalaisten etujen ajamista tällä vaalikaudella.

Pasi Käyhkö

Kausti, juuri näin. Nyt kansalaisia on huijattu tosiaan kunnolla. Veronmaksajien rahoja on käytetty surutta omien intressiryhmien etujen edistämiseen.
Lisäksi maakuntiin on jo palkattu kallispalkkaisia virkamiehiä väsäämään maakuntauudistusta vaikka mitään päätöstä asioista ei ole eduskunnassa tehty. Edesvastuutonta toimintaa.

Risto Nikander

Sika on aika läheistä "sukua" ihmisille. Muistelen lukeneeni jostain.
Sika ei ole vaan niin kiero, itsekäs ja ahne kuin Sipilä.
Kokoomus, Sipilä ja Berner kuuluvat porukkaan, joka myy suomalaisten omaisuutta rikkaille ja pääomasijoittajille, jopa ulkomaille.
Että jos jonkunlaista "tasapainoa", (henkinen vs. fyysinen) hakee asioille, niin

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #25

Nikander, ethän vain alentunut kirjoittamaan pääministeri Sipilästä vihapuhetta. Onneksi en ole alentunut tuolle tasolle, vaikka kuinka mieltä riepoisi jonkun kommentoijan sivistymätön kirjoittelu. On mielenkiintoista havaita, miten kierrokset nousevat mitä lähemmäksi vaalit tulevat.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #30

Katsos vaan. Lähestyvät vaalit jo ymmärsit! Edistyt.
Minäkin olen ihminen ja sika on yhtä hyvin lähellä minua kuin Sipilää.
Mutta en kyllä ole niin kiero kuin Sipilä. Enkä yhtä epäisänmaallinen kuin Sipilä.
JA maksan veroni kaikesta, mitä minulla on. Eli en ole veronkiertäjäkään niinkuin Sipilä.
Tosin en yhtä rikaskaan.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #37

Nikander, lämmin kiitos. Käänsitpä todella äkkiä takkisi yhdestä sanasta. Alkoiko omatuntosi soimaamaan. Mitä faktoja sinulla on esittää Sipilän kieroudesta, epäisänmaallisuudesta.ja veronkierrosta. Onko Sipilä tuomittu veropetoksesta/törkeästä veropetoksesta tai onko hän epäiltynä näistä rikoksista. Minulla ei tietoa ole, joten kerro tietosi niin minäkin tietäisin. Kiitos.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #40

En varmasti kääntänyt takkiani. EIhän Sipilää voi väittää fyysisesti tai geneettisesti siaksi jos ei tarkoita koko ihmiskuntaa samalla.
En ala selittelemään Tammelalle, mitä Sipilä on tehnyt, koska et ole tähänkään asti halunnut lukea Sipilän veron välttelystä, (kylläkin kehuu, miten ANGRY BIRD*in omistajat ovat isänmaallisia, kun maksvata veronsa). Et varmaan ole lukenut miten Sipilä on miljoonansa kerännyt. Politiikkoja ja mm. Rutaruukkia oli mukana kun Sipilä osti/myi.
Et varmaan ole lukenut, miten Sipilä ketkeuilee valtion tukien kanssa oman lähipiirinsä hyväksi . JA valtion omistuksia hän aikoo "panna tuottamaan". Samalla tavalla kuin Esperi , Caruna jne. Henkilö kohtaisestikin tiedän , että Sipilä on sijoittanut pääomia alkaviin yrityksiin, mutta ei ole onnistunut, koska lopetti sen. Olen itse hänen palkkaamansa konsultin kanssa keksustellut. Miten Sipilä aikoisia saada valtion vakaan omaisuuden "tuottamaan", kun ei ole itsekään onnistunut. Varmaan "tuottamaan" itselleen, kuten Katainen ja vastaavat, jotka mm. myivät Carunan pääomasijoittajille.
Kaikista täörkeintä on, että nuoret miehet Irakista jne. vaativat saavat atuoikeuksia ja erivapauksia eikä heidän tarvitsekaan yrittää edes töitä tejdä. Suomessa ollaan, vaikka lainavstaisesti. Ja kulut otetaan veroista ja laikkaamalla suomalaistenm köyhien etuja.

Arvo, olet samalla tavalla sokea, kuin vihervassurit, jotka haluavat tuottaa Suomeen ihmisarvoja kunnioittamatonta väkeä kulttuurista, joka on kaukana länsimaissta arvoista. Vaikka näin Orpot, Sipilät ja vastaavat hokevat.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #44

Nikander, kommenttisi meni valitettavasti yli hilserajan. Oliko Sipilä politiikko, kun poliitikot ja mm. Rautaruukki oli mukana kun Sipilä osti/myi. Jatko vieläkin sekavampaa syyttelyä.
Nyt sitten olen kaiken lisäksi sokea. Kyllä minä vielä näen, joten syytöksesi on aiheeton.
Nikander, sinun kommenttisi ovat nyt sillä tasolla, että minun on turha niitä enää kommentoida. Jätkä kuitenkin samaan tahtiin niin kyllä siitä vielä onnen taivas aukeaa.

Tero Sivula

Arvoisa Juha Sipilä, ne ajat ovat jo ohi, etkö todellakaan ymmärrä.

Mikään tapa jossa toimija tekee voittoa ei ole oikea muoto.
Voitto on aina yhteisten rahojen jakamista niille joille se ei kuulu, jokainen euro jota valtio käyttää vanhustenpalveluihin ja kaikkiin muihinkin palveluihin (jotka kuuluvat kaupunkien ja kuntien tehtäviin) täytyy käyttää ihmisiin, ei osattomien varallisuuden kerryttämiseen.

Luulisi että on itsestään selvää että iso joukko sosiaalipalveluita (vanhukset, lapset, vammaiset, työttömyys, jne.) täytyy kuulua kaupunkien ja kuntien tehtäviin.
Ei niin että valtio supistaa kuntien osuuksia näiden palveluiden tuottamiseen ja sitten vielä sen päälle antaa yhtiöiden ottaa ne palvelut itselleen.
Yrityksien täytyy tuottaa voittoa, aina. Vaikka se voitto rajoitetaan vaikka 5%. Se on valtava summa.

Mikä osa valtion budjetista käytetään näihin palveluihin?
Kuvitellaan että se on vaikka 15 miljardia.
15000 000 000 €, jos siitä yksityistetään vaikka 10 vuodessa 45%. Yksityisten osuus on 6750 000 000 €, siitä 5% voitto 378 miljoonaa vuodessa (tarkoittaa että 5% vähemmällä rahalla tuotetaan palveluita).

Siis vuosittain 378 miljoonaa euroa kansalaisten hyvinvointiin kuuluvia rahoja valuu vääriin käsiin, eikä valtio tällä menolla saa edes verotuloja kuin murto-osan siitä, mikä on epäkurantti huomio sinällään.

Mitä 378 miljoonaa on 10 vuodessa?
3,7 miljardia!

Ps. Se hypoteesi että yritykset voisivat näillä aloilla tuottaa palveluja halvemmalla, on täysi vitsi, koska kiinteät ja henkilöstökulut ovat jättimäiset. Päinvastoin jos kunnat tekevät yhteistyötä niin ruoka/kuljetus/kiinteistö/jne. palveluiden kilpauiluttamisessa järkevällä ja reilulla tavalla, tuottaisi varmasti valtavasti säästöjä.

Lisäksi näiden palveluiden kohdalla olisi valtavan hyvä mahdollisuus varsinkin taantumien aikana palkata valtion tuella lisäkäsiä. Itse olin esimerkiksi 90 luvulla nuorena vanhainkodissa lisäkätenä keittiössä 6 kk. Töihin kuuluin mm. aamuisin 2 tuntia perunoiden kuorimista, ei vituttanut yhtään, työ kun työ, itse maksoin vuokran ja elämisen työlläni. Huom, silloin sai palkkaa, nykyään nuoria laitetaan näihin töihin tekemään 9€ päiväkorvauksella töitä, hävytöntä. Milloin ja miten ne nuoret oppii ymmärtämään työ=palkka yhtälön ja tunteen että voi olla ylpeä itsestään, jos toimitaan näin?

Kalevi Salonen

"Voittoahan täytyy tehdä, että yritys säilyy hengissä ja pystyy maksamaan palkkoja."
Yksiselitteisesti ei pidä paikkaansa, että palkan maksuun tarvitaan voittoja.

Sipilä taitaa nyt myötäillä yleistä mielipidettä, mutta ajaa silti samaan aikaan sumeilematta läpi sote-uudistusta, joka tarkoittaisi juuri soten siirtoa noille kasvottomille yrityksille, joiden ainoa tavoite on kerätä sijoittajille voittoa.

Erpo Heikkilä

Muutaman vuoden osuuskaupan kokemuksella voinee tukea ajatusta, että Hoiva Osk voitaisi perustaa. Elannon Hautauspalvelu - hyvällä sanoen - oli sekä kohtuullisen että hyvän palvelun esimerkki. Osuuskunta saa melko hyvin luottoa, kun sen toiminta on pysyvää ja sopimukset pitkäaikaisia. Jollas-opiston kokemus, yhteistyö AO- ja AMK-tason oppilaitoksiin, oppisopimuskoulutus ja pitkäkestoinen työura ovat myös osuustoiminnallisen yrittämisen vahvuuksia. Tulos- ja laatupalkkioita voi maksaa. Lisäksi Hoiva Osk voi tietysti ostaa palveluita vapailta markkinoilta - tai vaikka Eestin tai Viipurin vastaavalta Osk'lta - ne tosin pitäisi perustaa ensin. Taavi, soitellaan!

Erpo Heikkilä

Vakavasti pitää harkita Hoiva Osk:n perustamista. Olen ollut osuuskauppahommissa. Siellä voitot jäävät Osk:n kehittämiseen, bonuksiin ja tulospalkkioihin, joilla ei linnoja osteta. SOK voisi olla tässä aktiivinen, Osuuspankit ovat jo niin kaukana ja pankkitoimen sitoumuksissa kiinni, että niiden joustavinkaan tahto ei taivu Hoiva Osk -työhön. Osk on myös luottokelpoinen, koulutustahtoinen ja -tahtoinen yhteisö. Olisi tämä terveempää toimintaa kuin kapakanpito. Ja Hoiva Osk olisi aina paikallisesti johdettu. Ja bonusta saisivat omaiset, jos mummon ja papan hoidon maksavat. Saattohoito-osasto vielä sillaksi Elannon Hautauspalveluun. Vakava ongelma - kansallinen ratkaisu.

Juha Lapveteläinen

Aivan uskomatonta?! Mies, Keskustapuolueen poliitikko, ja Suomen pääministeri Juha Sipilä kertoo Uuden Suomen artikkelissa, että kasvoton suuryritys ei ole optimaalinen toimija hoiva-alalla? Ja samaan aikaan hän, sekä muut poliitikot, jotka päättävät kaikki isänmaan asiat perustuslaillisia yksilönoikeuksia myöten valtioneuvostossa, ovat työntäneet vuosikausia ns. yritysten tuottamaa, tai Suomen Valtion ottamaa velkarahaa ulkomailta, eli "valtionosuusrahoitusta" kyseiselle yritykselle mukisematta, tulee kertomaan tämän kaltaisen tarinan isänmaamme tilasta hoiva-alalla? Herra Suomen pääministeri Juha Sipilä, tilanne on nyt niin, että osakeyhtiölaissa ei ole yhtään mitään vikaa, ja se sopii vallan mainiosti myös hoiva-alalle, jos se EI saa poliitikkojen myöntämää "valtionosuusrahoitusta" jatkossa, kiitos.

Jukka Mattsson

Terävää kommentointia ja aivan totta. Poliitikot, oikealta ja vasemmalta sekä keskeltä näyttelevät etteivät heidän teoilla ole osaa eikä arpaa nyt esiin tulleisiin hoivayritysten hämärähommiin.

Hyvä että vaalit ovat lähellä ja parempi jos me äänestäjät muistamme miten kukin ehdokas on työtään Arkadianmäellä tehnyt.

Kaarlo Erjala

Tuskin me suomalaiset pystymme yksin korjaamaan kapitalismin ongelmat, joita tosin näyttää olevan sosialismissa vielä enemmän. Saas nähdä, kuinka pian OP-ryhmä ja S-ryhmä ryhtyvät hoiva-alalle. Nehän ovat jo nyt rahoitusalan ja kaupanalan johtavat voimat Suomessa.

Risto Nikander

Varmastikaan ei huonommin kuin Esperi, Attendo ja vastaavat. Niille kun riittää pienempi voitto. Eivätkä luultavasti pystyisi eivätkä ehkä haluaisikaan kikkailla veroparatiiseilla ja lainaamalla korkeakorkoista rahaa ylihintaisille "hoitokoti investoinneilleen", (hoitokotien ostoille) Suomessa. Jäisi verotulojakin Suomeen.

Kapitalismi on Suomelle ja suomaisille tosi vahingollinen varsinkin silloin, kun se perustuu monopoleihin, kuten esim. Caruna tai verovaropihin, joilla törkeästi kikkaillaan ja tehdään väärinkäytöksiä tai jopa rikoksia. Jos tätä ei ymmärrä, niin sitten kuuluu kansainvälisiin sijoittajiin.