Sunnuntai 19.5.2019

”Äärimmäisen harvinaiset” moitteet ministeri Kai Mykkäselle – Kantelun tehnyt kansanedustaja: ”Tätä ei voi ohittaa olankohautuksella”

Luotu: 
12.2.2019 16:27
Päivitetty: 
12.2.2019 16:31
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Kai Mykkänen.
|

Pääministeripuolue keskustan kansanedustajan Markku Rossin mielestä oikeuskanslerin antama moite sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) on harvinainen tapaus.

Oikeuskansleri katsoo Mykkäsen ja hänen johtamansa sisäministeriön menetelleen hyvän hallinnon periaatteiden vastaisesti Kriisinhallintakeskuksen sijaintipaikkaa koskevan päätöksen valmistelussa.

”Ministeri Mykkänen ilmoitti valmistelun lähtökohdaksi vain yhden vaihtoehdon, vaikka valmistelua koskevien säännösten mukaan on yleensä vertailtava useampia paikkakuntia. Sisäministeriön tiedotteessa annettiin myös ristiriitaisia tietoja päätöksenteon vaiheesta ja etenemisestä”, oikeuskanslerin tiedotteessa todetaan.

Oikeuskansleri ei kuitenkaan pitänyt menettelyä lainvastaisena.

LUE MYÖS: Hallituskumppanilta raju ryöpytys kokoomusministerille: ”Ei jäänyt mitenkään epäselväksi”

Rossi itse kanteli oikeuskanslerille sijaintipaikan siirrosta Kuopiosta Helsinkiin.

”On äärimmäisen harvinaista, että ylimpänä laillisuusvalvojana oikeuskansleri kiinnittää ministerin huomiota hyvän hallinnon periaatteiden noudattamiseen. Tämä on hyvin vakava asia, jota ei voi ohittaa olankohautuksella”, Rossi sanoo tiedotteessaan.

Rossin mielestä toimintatapa rapauttaa luottamusta poliittiseen päätöksentekoon.

”Luottamuksen palauttamiseksi sisäministeri Kai Mykkäsen on välittömästi aloitettava Kriisinhallintakeskuksen sijaintipaikkaa koskevan päätöksen uudelleen valmistelu puhtaalta pöydältä. Tällä kertaa valmistelu tulee tehdä objektiivisesti ilman etukäteen lukkoon lyötyjä lopputuloksia”, Rossi vaatii.

Rossin mielestä lakia pitäisi myös muuttaa siten, ”että yksittäisen ministerin ja ministeriön toimivaltaan ei kuulu arvioida sijaintipaikkojen laajaskantoisuutta ja periaatteellista tärkeyttä sekä tehdä ratkaisua siitä, siirretäänkö asia valtioneuvoston yleisistunnon päätettäväksi”.

”Tämä arviointi ja ratkaisu asian käsittelystä kuuluu luontaisesti alueellistamisen koordinaatioryhmälle”, Rossi sanoo.

Myös keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kommentoi tapausta.

”Kyseessä oli kokoomusministeriltä tietoinen keskittämispäätös”, Heikkinen sanoo.

”Reiluinta olisi nyt perua näin huonosti valmisteltu päätös”, Heikkinen vaatii.

LUE MYÖS: 

”Surkea” – Kokoomusministerin virastopäätös suututtaa hallituskumppani keskustassa

Ylen kysely poiki huhun Matti Vanhasesta – Lakkauttiko todella ”aluepolitiikalle keskeisen” tilaston?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Hyytiälä

Ilman muuta Mykkäsen (kok.) ko.valmistelu aloitettava puhtaalta pöydältä vertaillen useita paikkakuntia rehellisen asiatiedon pohjalta. Tätähän oikeuskanslerin harvinainen ulostulo tarkoittaa. Antti Häkkänen(kok.) jo päätti Tuomioistuinviraston Vantaalle noin vaan. Mistähän johtuu muun Suomen työpaikkojen häviäminen ja aina etelään?

Ilkka Paananen

Eläpä hättäile. Kyllä tässä tapauksessa Rossi oli täysin oikealla asialla. Onhan se jo maailman kumma, ettei edes Kuopion kokoinen maalaispitäjä ole riittävän kokoinen kokkareiden mielestä. Pistä vain talikkoa olalta toiseen tunkioon.

Pasi Käyhkö

Millä tolalla on entisen keskustalaisministeri Liisa Hyssälän Fimean siirto Kuopioon. Siinähän on palanut veronmaksajien rahoja useita satoja tuhansia. Asia meni "jäihin" muutama vuosi sitten.
Syynä tähän on ammattitaitoisen työvoiman saanti Kuopioon.