Sunnuntai 19.5.2019

Puoluejohtaja: Eduskunnassa on käynnissä absurdi sote-näytelmä – ”Käytetty resurssimäärä järkyttävä”

Luotu: 
12.2.2019 16:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sari Essayah.
|

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ilmaisee tiedotteessan turhautumisensa sote-uudistuksen prosessiin.

”Sote-näytelmä on huipentumassa absurdiin päätökseen. Jo pitkään on ollut selvää, ettei hallituksen mallia tulla saamaan maaliin. Jopa hallituspuolueiden tuki vaikuttaa olevan enemmän kuin hataralla pohjalla. Sote-peli olisi pitänyt puhaltaa poikki viimeistään viime kesänä, sen sijaan, että näytelmää ylläpidetään vaalikauden loppuun asti”, Essayahin tiedotteessa sanotaan.

LUE MYÖS: Sanasta sanaan – Tämä ministeri Terhon purkaus hätkähdytti eduskunnassa

”Uudistukselle alun perin asetettujen tavoitteiden toteutuminen on ollut erittäin epätodennäköistä siitä lähtien, kun keskusta ja kokoomus sopivat maakunnista ja valinnanvapaudesta. Uudistukseen käytetty resurssimäärä on ollut järkyttävän suuri saavutuksiin nähden. Nämä voimavarat olisi pitänyt käyttää aidosti toimivan uudistuksen toteuttamiseen ja palveluiden parantamiseen”, Essayah sanoo.

Essayahin mukaan sote-näytelmän myötä palveluiden ja hallinnon kehittäminen on seissyt paikallaan odottaen ratkaisua ja myös muut tärkeät yhteiskunnalliset hankkeet ovat jääneet vähemmälle huomiolle tämän takia.

Sote-uudistukseen liittyvät lait ovat parhaillaan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Valiokunta lopetti tänään kokouksensa ilman valmista lausuntoa, vaikka lausunnon eteen on puurrettu jo eilen maanantaina pitkässä kokouksessa. LUE LISÄÄ: Valiokunta lopetti kokouksensa: Sote-lausunto ei valmistu tänään

Sote-uudistuksen kannatuksen tilanne on äärimmäisen tiukka, sillä laskelmien mukaan 100 kansanedustajaa kannattaa ja 99 edustajaa vastustaa uudistusta. LUE LISÄÄ: Juha Sipilä kommentoi soten 100-99-asetelmaa Ylellä: ”Miksi ääni muuttuu eduskunnassa, kun samat ihmiset ovat täällä valmistelemassa?”

 

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Näin oli jo vuonna 2013:

1.7.2013 Dnro 3425/4/12 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin

Esittelijä: Esittelijäneuvos Tapio Räty

HENKILÖKOHTAISEN AVUN JÄRJESTÄMINEN OSTOPALVELUNA

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/ratkaisut/-/eoar/3425/2012

- - "Mikäli kunta järjestää lakisääteisiä tehtäviään ostamalla palvelujen järjestämisen (ostopalvelusopimuksella tai maksusitoumuksella) yksityiseltä palveluntuottajalta on kunnan valvottava ostamiensa palvelujen järjestämistä ja niiden laatua. Sosiaalihuollon suunnittelusta ja valtionavustuksista annetun lain 4 §:n mukaan hankittaessa palveluja yksityiseltä palvelun tuottajalta kunnan on varmistuttava siitä, että hankittavat palvelut vastaavat sitä tasoa, jota edellytetään vastaavalta kunnalliselta toiminnalta." - -

---

Tärkeä kysymys kuuluukin: Mitä me edellytämme vanhusten kunnalliselta hoitopalvelulta ja näin ollen ostopalvelusopimukselta/ palvelusetelillä ostettavalta palvelulta?

Kalle Liesinen

Hyvä kysymys, kun aikaisempi valvonta ja tutkimukset osoittavat ongelmien olevan jotakuinkin tasoissa julkisella ja yksityisellä puolella ja vasta ammattiyhdistyksien aktiivisuus yksityisellä puolella on osoittanut niiden vakavuuden.

Jyrki Uotila

Koko farssin syy on se lehmäkauppa kok ja kepun kesken. Jo alusta alkaen oli selvää, että tällainen koplaus oli mahdoton perustuslain kannalta. Olisi tehty vain sote, niin se olisi jo saatu maaliin. Valmisteluun laitetut miljoonat olisivat auttaneet arkista sotea paljon.