Keskiviikko 22.5.2019

Kansanedustajan järkytys: ”Nuorten ja koulutuksen puhdasta halveksuntaa – hallituspuolueet kaatoivat kansalaisaloitteen”

Luotu: 
12.2.2019 18:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Viesti on, että kansalaisilla pitäisi olla huippujuristit, jotta he voisivat laatia kansalaisaloitteita. Yli 50 000 suomalaista oli allekirjoittanut aloitteen”, Ozan Yanar kommentoi.
|

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar arvostelee kovin sanoin hallituspuolueita siitä, että ne esittävät eduskunnan sivistysvaliokunnassa toisen asteen koulutusta koskevaa kansalaisaloitetta hylättäväksi.

”Nuorten ja koulutuksen puhdasta halveksuntaa. Sitä on tapa, jolla hallituspuolueet kohtelivat kansalaisaloitetta maksuttomasta toiseen asteen koulutuksesta. Hallituspuolueet kaatoivat nuorten tekemän aloitteen teknisen muotoseikan varjolla”, Yanar kirjoittaa Facebookissa.

Eduskunnassa opetusasioista vastaava sivistysvaliokunta esittää hylättäväksi kansalaisaloitetta, jossa oli 53 098 allekirjoitusta. Vaikka opetus on lukioissa ja ammattikouluissa nykyään maksutonta, joutuvat opiskelijat maksamaan oppimateriaaleista kuten lukiokirjoista tai ammattikoulun työvälineistä.

Sivistysvaliokunnan kansanedustajat korostavat, että asian nostaminen keskusteluun on ”erittäin tarpeellista”. Valiokunnan mukaan syy ratkaisuun on ennen muuta tekninen: kansalaisaloitteessa vaaditaan eduskuntaa laatimaan selvityksen ja ryhtyvän toimenpiteisiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi, mutta eduskunta ei ole oikea taho selvitysten tekemiseen.

”Tämä on surullinen näytös monella tapaa. Ensinnäkin viesti on, että kansalaisilla pitäisi olla huippujuristit, jotta he voisivat laatia kansalaisaloitteita. Yli 50 000 suomalaista oli allekirjoittanut aloitteen”, Yanar kirjoittaa.

”Surullista on myös, että aloitteen takana olivat nuoret, mutta he eivät saaneet ansaitsemaansa kunnioitusta. Näinkö meillä kannustetaan oikeasti nuoria uskomaan politiikkaan?” hän jatkaa.

”53000 allekirjoitusta ei ilmeisesti merkitse mitään”, Yanar kommentoi Twitterissä.

 

 

Jo aiemmin tänään opposition valiokuntajäsenet, jotka jättivät vastalauseen asiassa, kommentoivat tilannetta pettyneinä. LUE LISÄÄ: ”Tuntuu käsittämättömältä”: 53098 suomalaista halusi lukiot ja ammattikoulut ilmaiseksi – Nyt kansalaisaloitetta esitetään hylättäväksi

Myös nuoria edustavat järjestöt ilmaisivat pettymyksensä kansalaisaloitteen kohtaloon.

”Valiokunnalla olisi halutessaan ollut keinoja viedä itse asiaa eteenpäin. Tahtoa niiden käyttämiseen ei valiokunnan enemmistöllä kuitenkaan ollut. Valiokunnan päätös on ankea viesti kansalaisaloitteen puolesta töitä tehneille nuorille: Näinkö eduskunta arvostaa nuorten aktiivisuutta?” sanovat nuorten järjestöjen johtajat tiedotteessaan. LUE LISÄÄ: Nuoret pettyivät kansalaisaloitteen kohtaloon – ”Näinkö eduskunta arvostaa nuorten aktiivisuutta?”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ville Ritala

Kokoomuksen suunnitelmassa ammattikoulua ei tulevaisuudessa edes ole ja lukiot täytyy pitää maksullisina, että köyhien duunarien lapset eivät pääse sielläkään kouluttautumaan. He jatkavat huonosti palkatuissa hanttihommissa tietämättöminä renkeinä hyödyttäen rikasta kokoomuslaista yläluokkaa. Ja nämä kanslalaisaloitteet ovat
kokoomuslaisille ja miljonääri-Sipilälle ja Bernerille ihan höpöhöpöä, eivät he ota niitä vakavasti, massojen ja roskaväen elämöintiä. yleinen ja yhtäläinen äänioikeuskin on heille hirvitys, luokkayhteiskunta pitää palauttaa ja silloin ilmaisuus lopetetaan. Tulevaisuuden suunnitelmissa on tehdä Suomi (ja maailma), jossa pieni yläluokka pitää kaikkea valtaa ja omaisuutta käsissään massojen kamppaillessa henkiinjäämisestä kuin Titanicissa. Ei todellakaan näytä siltä, että miljardöörit ja miljonäärit olisivat jakamassa jättimäisiä omaisuuksiaan, päin vastoin, Ranskassa ammutaan mielenosoittajia, jotka vaativat varallisuusveron palauttamista. Nämä ilmiaset peruskoulut ja terveydenhuollot ja sosiaalituet ovat sosialismin saavutuksia. Oikeisto haluaa niistä eroon. On se kapitalsismin sekaan ujutettu sosialismi ollut niin kauheata kun on tarjonnut ilmaiset koulut ja terveydenhuollot ja sairaalat ja vanhuksetkin hoidettiin. Kokoomuslaisessa kapitalismissa ei todellakaan jaeta varallisuutta, vaan rikkaat ottavat vielä lisää. ILmaiset koulut ovat tie sosiaaliseen nousuun ja se pitää estää.

Irja Hirsivaara

Minusta kansalaisaloitteen -minkälainen aloite tahansa- pitäisi saada enemmän ääniä tullakseen käsitellyksi eduskunnassa, ainakin 100.000.

Nyt eduskunnan aikaa tuhlataan aloitteisiin, jotka eivät missään tapauksessa ole äänestäjien enemmintön kanta

Raili Sergejeff

Tuota periaatetta käyttäen ei mm. Sininen Tulevaisuus saisi olla mukana kansanedustajavaaleissa.

Eihän sillä puolueella ole missään tapauksessa äänestäjien enemmistön kannatus.

Kuinka monlella puolueella yleensäkin on yli 50 000 jäsentä?

Rosa Warski

"(Sivistys)valiokunnan mukaan syy ratkaisuun (=hylkääminen) on ennen muuta tekninen: kansalaisaloitteessa vaaditaan eduskuntaa laatimaan selvityksen ja ryhtyvän toimenpiteisiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi, mutta eduskunta ei ole oikea taho selvitysten tekemiseen."

Joopajoo. Hallitus on perustellut ties mitä työryhmiä, joissa tavoitteena on ollut selvittää millä propagandalla voidaan nyt lytätä oppositio ja saada vaalimenestystä.

Nyt sitten muka "eduskunta ei ole oikea taho selvitysten tekemiseen". Ihan pelkkää nuorille **ttuilua tämä on.