Keskiviikko 22.5.2019

Nyt tuli vahvistus hallitukselta: Vanhuspalvelulain muutostyö alkaa heti – Hoitajien määrä ja riittävyys mukana

Luotu: 
12.2.2019 18:40
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Annika Saarikko.
|

Juha Sipilän (kesk) hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmä on tänään tiistaina päättänyt käynnistää työn vanhuspalvelulain uudistamiseksi jo tällä hallituskaudella.

Vanhuspalvelulain uudistaminen nousi julkiseen keskusteluun hoivakodeissa ilmenneiden laiminlyöntien seurauksena. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi jo aiemmin aloittavansa vanhuspalvelulain uudistustyön. Kuuma peruna asiassa on ollut hoitajamitoitus, jonka kaikki puolueet kokoomusta lukuun ottamatta haluavat kirjata vanhuspalvelulakiin.

LUE MYÖS: 

Annika Saarikko käynnistää valmistelun hoitajamitoituksen kirjaamiseksi lakiin

Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

Nykyisin laissa on vain 0,5:n hoitajan suositus.

Saarikko sanoo, että vanhuspalvelulain uudistustyössä tarkastellaan myös hoitajien määrää ja riittävyyttä.

”Julkisuudessa käyty keskustelu on tuonut esiin huolestuttavia asioita vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Ikäihmisten kohtelu ei kaikkialla täytä toimintamme arvolähtökohtia ja luottamusta palveluihin on rapautettu. Asia on vakava. Julkinen keskustelu epäkohdista on vahvistanut käsitystä siitä, että tarvitaan laaja ja huolellinen valmistelutyö, jotta vanhusten palveluihin saadaan yhtenäiset käytännöt ja ratkaisut. Hoitajien riittävyys ja määrä on osa tätä valmistelua”, sanoo Saarikko.

LUE MYÖS: Puoluejohtajan äimistys eduskunnassa: ”Tämä on täysin kestämätöntä – Valvirassa on vain 1 henkilö vanhustenhuollon valvonnassa”

Valvontaan tarvitaan lisää voimavaroja, ja niitä on luvassa seuraavassa lisäbudjetissa, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa sanotaan. LUE LISÄÄ: Hallitus lupasi heti lisää rahaa vanhuspalveluiden valvontaan – Petteri Orpo varoitti hoitajamitoituksen rahoituksesta

LUE MYÖS: 

Avi tarkasti Attendon hoivakodin: ”Merkittäviä puutteita – Työntekijät eivät tunnistaneet kolmea työvuorolistalla ollutta henkilöä”

Oikeusministeriltä kovat madonluvut hoivayhtiöille: ”Heitteillepanon, petoksen ja väärennöksen tunnusmerkistö voi täyttyä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pitäisikö myös voimassa olevaa hankintalakia korjata?

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2016-A...

---

108 §
Palvelujen käyttäjien tarpeiden huomioon ottaminen hankinnoissa

Tämän luvun mukaisissa palveluhankinnoissa hankintayksikön on otettava huomioon kyseistä palvelua koskeva lainsäädäntö. Sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnassa palvelun käyttäjien yksilöllisten ja pitkäaikaisten sekä toistuvien hoito- tai sosiaalipalvelujen turvaamiseksi hankintayksikön on otettava huomioon käyttäjien erityistarpeet ja kuuleminen siten kuin muualla laissa säädetään.

Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään, hankintayksikön on sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnassa otettava huomioon palvelujen laatuun, jatkuvuuteen, esteettömyyteen, kohtuuhintaisuuteen, saatavuuteen ja kattavuuteen, eri käyttäjäryhmien erityistarpeisiin, käyttäjien osallistumiseen ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen sekä innovointiin liittyvät tekijät.

Pitkäkestoisia hoito- ja asiakassuhteita koskevan sosiaali- ja terveyspalvelun hankinnassa hankintayksikön on määritettävä sopimusten kesto ja muut ehdot siten, että sopimuksista ei muodostu kohtuuttomia tai epätarkoituksenmukaisia seurauksia palvelun käyttäjille." - -

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161397#O3L12P108

Arto Lähteelä

Ministerien todellinen huoli vanhustenhoidon ongelmiin ei ole vakuuttava.
Puheet ja teot ovat jyrkästi ristiriitaisia.
Mikäli poliitikot olisivat vastuullisia, niin koko sotkua ei olisi tullut.
Terveysjättien ja hyvä veli korruptiuon linkit ovat syvällä.
Nyt on pakon edessä oltava vaatimassa korjausta.
Sote oikeasti tuo esille pahemman hyvinvoinnin alamäen.

Arvo Tammela

On todella merkillistä, teetpä jotain , heti tulee rankkaa arvostelua, jos jätät tekemättä siitäkin tulee vielä rankempaa arvostelua. Se ei ole merkillistä, että arvostelua tulee jatkuvasti samoilta henkilöiltä. Miksi nämä henkilöt eivät ole nytkään ehdokkaina tulevissa eduskuntavaaleissa. Kansanedustajina he pääsisivät hoitamaan paremmin maamme asiat kuin Sipilän
"katastrofihallitus".

Jukka Mattsson

Sanoppa muuta! Miksi olla ehdokkaana eduskuntavaaleissa jos ei ole eliitin hyvävelipiirissä? Sulo Aittoniemi sanoi sen ääneen. Palkinto siitä että oli hiljaa oikeassa paikassa.

Katsoppa keitä lähipäivinä on otettu ehdokkaaksi? Täytyy olla julkkis, rikollinen, urheilija tai joku ahne pölkkypää jotta lähtisi tuohon porukkaan mukaan... lopputulos tiedetään ja Arkadianmäelle oikeasti pääsevät tietävät pääsevänsä sinne jo vuosia ennen vaaleja. Miksi?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/271775-entinen-nhl-hyokkaaja-sean-berge...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/271672-brother-christmasilta-ilmoitus-e...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270434-rauli-virtanen-vihreiden-listalt...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270692-perussuomalaisten-matti-putkonen...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/267242-eduskuntaan-pyrkiva-katariina-so...

Arvo Tammela

Mattsson, älä ole turhan vaatimaton. Kyllä kansanedustajaksi pääsee, jos lupaa toimia "rehellisesti" ilman oman ja puolueensa edun tavoittelua ja syyllistää kulloinkin hallitusvastuussa olevat puolueet tavallisten kansalaisten sortamisesta ja omien etujensa sekä rikkaiden etujen ajamisesta. Se vaatii tietysti jatkuvaa esiintymistä toreilla, turuilla ja kaikissa medioissa eikä kaikilla "maailmanparantajilla" ole siihen mahdollisuuksia eikä rahaa.

Ilkka Paananen

Paniikki siellä ja paniikki täällä. Tästä arvottomasta näytelmästä ei anneta kunniaa yhdellekään puolueelle. Näitä ongelmia vanhustyössä on ollut vuosikausia tai paremminkin kymmeniä. Siellä on kuulkaa satoja mummoja papppoja heitteillä kotisairaanhoidon piirissä pitkin kaupunkeja ja maakuntia tälläkin hetkellä. Täällä me hyväosaiset vittuillaan toisillemme. Kyllä hävettää. Anteeksi äiti.

Seppo Simonen

Aivan vain yhtä joutuisasti läpi sosiaali ja terveysvaliokunnanna puhiksen SDP Krista Kiurun kuin sote/maakuntalain käsittely luotan kylläkin perustuslakivaliokunna puhiksen Annika Lapintien nopeaan toimintaan.

Kaikkiaan kuten Iltalehden toimittaja Kreetta Karvala oikeasiti totesi että kuntien valvonta resussit on riittämättömät.
Korjaus tähän on uusi sote ja maakuntamalli kokonaisuudessaan joka antaa vahvuuden toimia ja valvoa tilaajavastuun puolta yksityisiä palvelun tuottajia vastaan.

Erkki Malinen

Kokoomus on kuin syöpä, se lähetti etäpesäkkeet kansainvälisiin hoivayhtiöihin, nämä etäpesäkkeet söi hyvintomivat pienetyhtiöt. Nyt tämä syöpä tappaa nämä hoidokit ja ryöstää rahat veroparatiiseihin. Muutoinkin tämä Kokoomuksen toiminta, on syöpämäistä kaikki valtion omistukset yhtiöistä ,pitäis myydä kansainvälisille siottajille. Verot valtion maksettavaksi että rahamiehet voi mellastaa aikansa ja sitten häippästä ulkomaille, tästä Nalle Wahlruus on perheineen hyvä esimerkki. Miten tälläinen porukka voi väittää olevansa isänmaan asialla.

Seppo Simonen

Pasi haluaa elää julkisen monopolin luomaa kehdosta hautaan sosialdemokraattisessa velalla pehmennetyssä onnelassa.
On aika kuitenkin astua realielämään ja nähdä tämän nykysoten puutteet.
Ensinnäkin itse uusi sote tuo meille valinnanvapauden eri palveluntarjoajien sotekeskuksiin sekä palvelusetelinmyötä vaikka sitten aikanaan saa valita vanhushoito paikkansa sekä myös paljon muuta hyvää.
Tähän sote hallintoon tarvisemme maakuntahallinnon joka valitaan maakuntavaalella, nykyisin Ely keskukset toimivat epädemokraattisesti tähän tulee muutos. Kunnallisvero tulee laskemaan rastisesti kun kuntien tehtävien ja virkahenkilöiden määrä putoaa.
Kaikkiaan tämäkin vanhushoiva episodi olisi tarvinnut voimakkaammat otteet niin tilaajavastuun ja valvonnansuhteen jota 295 kunnan rypäs ei tarjonnut.

Pasi Käyhkö

Sosialistisessa yhteiskunnassa on tapana olla useita hallintoportaita ja myös rinnakkaisia organisaatioita.
Samoin valtion tukemat maatilat, joita kutsutaan sovhooseiksi kuuluvat kyseiseen
järjestelmään hyvin olennaisena osana.

Timo Hietanen

Kyllä ovat kaikki nykypuolueet hankalassa raossa, kun pitää pakon sanelemana
nyt hetkeksi keskittyä Suomen kansalaisten asioihin! Kunhan vaalit ovat käydyt,
niin voitte taas huokaista helpotuksesta ja jatkaa Suomen ulkopuolisen maailman
pelastamista periaatteella kymmenen tai sata miljoonaa sinne sun tänne - eikä
tunnu missään ? Onhan Suomen pidettävä huoli siitä, että statuksemme muuhun
maailmaan kohdistuvana hyväntekijänä säilyy edelleen ykköspodiumilla. YK:n ja
EU:n nuoleskelu maksaa miljardeja suomalaisten veronmaksajien rahaa.